Šta je novo?

Koji linux za pentium 1 notebook

• Začetnik teme Začetnik teme MT
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

MT

Čuven
Učlanjen(a)
10.02.2002
Poena
620
Imam IBM TP 760 pentium 1 133mhz 3.2gb hdd i 80mb ram. Koji linux bi pristojno brzo radio (X windows). Probao sam red hat 7.3 ali to radi jako sporo ili ja ne znam da ga podesim dobro.

Mislim da bi ti radio i taj 7.3 solidno samo ako bi iz kernela poiskljucivao sve gluposti koje ti ne trebaju pogasio servise i ne instalirao nesto sto ti ne treba (TUX racer npr.😛 ) E to kako da uradis moraces da pitas nekog iskusnijeg (Silver!!!!!!!!!!! 😀 )

Graficki cip na tom notebooku je kilav. Nikakva optimizacija ne moze da nadomesti performanse hardvera, sorry.

Jos ako je neki "nesvakidasnji" vga integrisan, X server ce raditi sa univerzalnim vga drajverom (koji radi na svakoj karti, ali zato nije ni za jednu optimizovan). Servisi mogu da se pogase i to ce unekoliko rasteretiti sistem, ali tesko da ce ubrzati grafiku.

U laptopove tog vremena se obicno ugradjivao Chips&Technologies (C&T) serije 58xxx ili 68xxx ili 69xxx, a to je em vrlo siromasan cip po pitanju performansi. A bio je lep za integraciju zato sto je mali, malo trosi, a sa nekim revizijama je C&T integrisao i video ram u vga chip. Tako recimo 69000 ima 2MB integrisanog u cip pa ne mora da se zauzima dodatno mesto na ploci.

Probaj ovde: http://www.ibiblio.org/vectorlinux/
Radi se o Vector Linux-u.Za ovo sam cuo poodavno i ne znam kakva je poslednja verzija. Znam samo da uopste nije zahtevan treba mu oko 170 MB hdd i 16MB RAM-a sto je za tebe bitno ima podrsku za laptopove GUI internet i sve ostalo.

sto se tice grafike nije tako hrdjav. Ima tridenta sa vivo mogucnostima. sasvim lepo prikazuje vcd. grebuje u 320x240 ...

98 pa cak i me sa office xp lepo radi

A jesi li probao QNX?
Pa to i nije linux.Mislim razlicit je od linuxa.Nije los to je jedan real-time OS koji je vecinom u primeni u borbenim avionima (neka njegova podverzija) za kontrolu letilica.Medjutim malo je problematican sa programima posto nema bas neku bazu ali ako hoces moze da posluzi da se na njega instalira AmigaOS XL pa da imas emulator amige

nista onda od toga ipak hvala na pojasnjenjima

Nazad
Vrh Dno