Šta je novo?

Koji Linux za instalaciju na usb-u

delboy

Čuven
Učlanjen(a)
03.08.2004
Poena
945
Koju linux distribuciju mi preporučujete za instalaciju i pokretanje sa USB-a (16gb). Bitno mi je da na usb-u mogu da skidam mail-ove, koistim viber i još par programčića. Linux bih podizao na 2 ili 3 računara pa mi je bitno da ima dobru podršku za hardver. Nešto sam malo koristio elementary os, koji mi se i sviđa kako izgleda i dosta brzo pokreće programe. Da li postoji neka bolja alternativa, da grafički lepo izgleda i da nije komplikovana za korišćenje ?

Ja sam za sada uglavnom koristio Ubuntu, i ovaj poslednji jako lepo radi, i bez problema bi se podizao sa USB.Samo što bih ti ja preporučio Lubuntu, stvarno je brz tj najbrži Ubuntu derivat. Nije lep kao on, al bi ga pokrenuo i toster, koliko je nezahtevan.

Ipak ću verovatno da ponovo uzmem elementary os. Interesuje me da li sa usb flah-a mogu da pokrećem e os kao live distribuciju ili mogu da ga instaliram na usb ?

Možeš i jedno i drugo :) Ali da bi ti radio kako treba na svim računarima moraš da ga instaliraš kao live distribuciju

Na live distribuciji mogu da instaliram programe i update-ove ?

Na knoppixu možeš sve to što hoćeš. Dakle imaš instaliran OS, nadogradjujes ga, pamti podešavanja, doinstaliravas apps...

Koju linux distribuciju mi preporučujete za instalaciju i pokretanje sa USB-a (16gb). Bitno mi je da na usb-u mogu da skidam mail-ove, koistim viber i još par programčića. Linux bih podizao na 2 ili 3 računara pa mi je bitno da ima dobru podršku za hardver. Nešto sam malo koristio elementary os, koji mi se i sviđa kako izgleda i dosta brzo pokreće programe. Da li postoji neka bolja alternativa, da grafički lepo izgleda i da nije komplikovana za korišćenje ?

Dobro rade ostali (ubuntu, debian), ali ipak je namenjen za to - Knoppix.

Na live distribuciji mogu da instaliram programe i update-ove ?

Nisam siguran. Probao sam sa CD-a Ubuntu-a i moglo je, ali je valjda prvo trebalo da se uključe izvori i da se preuzmu informacije o paketima. Opet nisam siguran ni da li bi ti pamtio šifre i tako to.

Bilo koji sa sto vecim persistence-om.
Ako je rec o nekim slabijim konfiguracijama, onda Zorin OS 8 Lite

@extreme mislim da nisi razumeo, ne treba njemu samo mogućnost butanja sa flesica već instalacija na flesicu koja će se i ponašati u skladu s tim. Kada sam ja tražio takvo rešenje, Knoppix je bio bez premca.

Poslednja izmena:
Treba probati i Porteus, on mi se odlicno pokazao na USB flash-u. LXDE okruzenje preporucujem.

@extreme mislim da nisi razumeo, ne treba njemu samo mogućnost butanja sa flesica već instalacija na flesicu koja će se i ponašati u skladu s tim. Kada sam ja tražio takvo rešenje, Knoppix je bio bez premca.
Tesko idu zajedno instalacija na flash i upotreba na 2-3 kompa... Sto se mene tice, Knoppix je bio odlican pre 10-ak godina, posle mu se sve vise gubio smisao

Ako imaš potrebu za takvim scenariom probaj i videćeš da Knoppix to dobro radi, meni bar na 3 različita kompa (ni jedan od njih nije mladji od 5 godina) radi perfektno... Svestan je različitosti hardvera A sva podešavanja, bukmarke, passworde... Pamti. U zavisnosti od kapaciteta flesica home patricija će biti veća. Mislim skroz je dobra fora i sasvim je drukčiji princip kako sistem beleži promene od drugih distroa. Knoppix je i pre 10 godina bio avangardan A po mom mišljenju sad je i više.

Nabacio sam na flesic elementary os, Freya verziju, jos uvek ima dosta bagova ali mi se cini da je dosta brz i lepo izgleda. Software center zeza, pa moram pesaka da instaliram softver, valjda nema drugih vecih problema ...

Skini neki drugi software center ili bar synaptic. Nadam se da si omoguio prostor za cuvanje sesija?

Knoppix.

Posle puno eksperimentisanja instaliran Linux Mint 17, cini mi se da najbolje i najstabilnije radi od svega isprobanog, problem je jedino sto tesko radi na flesu od 8gb, trebalo bi mu barem 16gb da proradi kako treba.

Pre ce biti da mu treba brzi a ne veci flash. Instalacija je ~4GB tako da svejedno da li je flash 8 ili 16

Ma jeste, 2MB/s su savrseno dovoljni, ne znam koji ce nam i HDD-ovi a ne SSD-ovi...

Povecao sam perzistnciju na 4gb i sad radi bez problema :D

Probaj, ima veze sa originalnim pristupom kod knoppixa, ne znam tačno šta i kako ali radi... Mozda u letu pravi neki ramdisk, možda... Ma nemam pojma ali radi.

Pa ako koristis ono boot/copy-to-RAM onda ima veze, ako ne koristis onda nema. Znam da knoppix ima to, isto kao i PCLOS, porteus i slax cini mi se...

@ delboy: Cim koristis persistance znaci koristis live, nisi instalirao. Onda samo nemoj mnogo da update-ujes i upgrade-ujes, pojesce i tih 4GB...

Pa nisam instalirao, izvinjavam se ako sam tako napisao, koristim Live kako bi bio sto kompatibiniji na racunarima na kojima cu ga koristiti ...

Da i u naslovu teme piše. Odatle malo zabuna ali na kraju je važno samo to da si ti našao odgovarajuće rešenje. ;)

Upotreba usb kao glavnog hdd-a nije dobro rjesenje, usb ce ti crkne posle 6mjeseci upotrebe.
Radio sam na projektu onih reklama(totemi kako ih zovu tj televizori na kojima se vrti video/posteri) sto vidjate po trznim centrima i usbovi(kingston/transcend) crkavaju posle 6mjeseci. posle podizanja sistema sve je islo u ram disk ali to nije pomoglo.

Uzeo sam Kingston micro usb od 16giga za 850 dinara, 5 godina garancije, neka potraje dve godine bicu vise nego zadovoljan i sa ovom starom fleskom mi radi dobro. Razmisljam da li da na micro usb instaliram Mint a ne da ga podizem u Live rezimu, koliko bih dobio na brzini i komforu u radu.

Nazad
Vrh Dno