Šta je novo?

Koji linux za 256 mb RAM-a?

Puppy Linux, on se bahati sa 256mb, njemu je to kao 8 gb za win 7 :D
Idealan za sve stare/slabe računare.
Isprobaj njega prvo, obrati pažnju ima više varijanti pa izaberi šta ti najviše paše.
Od njega je manji/manje zahtevan samo DSL (damn small linux) ali on je već u jednu ruku egzibicija, nije u potpunosti zaokružen/upotrebljiv.
Edit :
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=193280
A ako je problem single click:
http://helpmerick.com/how-to-set-puppy-linux-to-double-click-instead-of-single-click.htm

Poslednja izmena:
Kad smo kod ovog interesuje me kako bi radio Wine na Linux Mint sa dual core procesorom i 4gb rama?

Ako mislis na igre, a imas AMD kartu, nece raditi nikako. :)
Samo neke sitne, a i one ne bas sjajno.

Ako mislis na igre, a imas AMD kartu, nece raditi nikako. :)
Samo neke sitne, a i one ne bas sjajno.
Ako imas AMD kartu i vlasnicki drajver radice wine sasvim dobro na linuxu sa dual-core i 4GB. Cak neces imati problema uopste. E sad, nece sve aplikacije i igre za windows da rade u wine-u ali za to uglavnom nije kriv drajver za graficku. Wine se razvija i podrzava vec dosta naslova ali na podrsku za najnovije igre ipak treba dugo cekati. U sustini su skoro svi dx10 naslovi problematicni kao i najzahtevniji dx9 naslovi. Vise problema je (bilo) sa vlasnickim drajverom za AMD kartice i Gnome 3, Unity-jem.. Open source drajver je los za novije AMD kartice. Starije od 2008 su vec dosta dobro pokrivene. Od poslednjih verzija 3.11 kernela bi power management trebao da radi (za sve kartice) kao i hardverska akceleracija flash i H264 videa kada se koristi open source drajver (sve ovo radi manje vise bez vecih problema sa vlasnickim drajverom). Ipak, mnoge mogucnosti modernih kartica open source drajver jos ne koristi.

Poslednja izmena:
SliTaz. Veoma mala i laka distribucija bazirana "na samoj sebi" sa repozitorijumom i, mnogo važnije, alatkom koja konvertuje .deb, .rpm, .arch i još neke u njen .tazpkg format za instalaciju koji će, po potrebi, da povuče dependanse sa repoa.
Zahteva 192 MB RAM.

Poslednja izmena:
Sta nudi od softvera?Kakav je sa prepoznavanjem starijeg hardvera?Inormativno ako naleti neki slab pc da ga probam.:)

Poslednja izmena:
Sta nudi od softvera?
Dosta toga. Prema mom utisku, više je usmeren ka desktop korišćenju, ali ima svašta. Kako napisah, pomoću upravljača paketima, tazpkg, može da se konvertuje instalacija za neku drugu popularnu distribuciju i instalira kao urodjena. Ako su dependanse odgovarajuće, sve prolazi bez problema, mada bi autori mogli da malo češće dodaju nove verzije osnovnih programa.
Kakav je sa prepoznavanjem starijeg hardvera?
Ne mogu puno da pomognem, jer ga koristim u virtuelnoj "mašini", no ne treba da se očekuju čuda iz 35 MB ISOa. Postoji i 6,4 GB ISO sa svim paketima sa repozitorijuma. U repou ima drajvera za neke uredjaje, nisam detaljno gledao. Obzirom da radi i na 48 MB RAM, P2 i 10 MB VRAM, pretpostavljam da mu je prepoznavanje starijeg hardvera dobro.

Sta nudi od softvera?Kakav je sa prepoznavanjem starijeg hardvera?Inormativno ako naleti neki slab pc da ga probam.:)

Puppy o kojem sam pisao, prepoznaje odlično hardver.
Koristim ga u serviserske svrhe i dobro se pokazao kako i sa starim tako i sa novijim mašinama.
E sad što se tiče količine dostupnih programa tu ne bih detaljno znao reći, povlačio sam osnovne stvari tipa Firefox i slično.
Od linuxa koristim samo njega u te svrhe, pa je tu otprilike kraj mojih interesovanja (i znanja o njemu)
Sa druge strane distribucija se nalazi u svim recenzijama najpogodnijih linuxa za stare mašine a često je u prve dve pozicije.
p.s. Toliko pa možda bude kome od koristi.
A što reče kolega u drugoj temi, @radedrainac otvorio petnaest tema i odmaglio sa foruma ;) :D

Ja ti predlazem damnsmalllinux ili ako si srodan sa ubunuom probaj lubuntu

Kad smo kod ovog interesuje me kako bi radio Wine na Linux Mint sa dual core procesorom i 4gb rama?
Zavisi, prvo moras da instaliras directx pa onda igrice, i ocekuj negde oko 50 posto performansi ako je dx igrica, a ako je opengl oko 98 posto.

Neki iz 2000e.

Ako imas AMD kartu i vlasnicki drajver radice wine sasvim dobro na linuxu sa dual-core i 4GB. Cak neces imati problema uopste. E sad, nece sve aplikacije i igre za windows da rade u wine-u ali za to uglavnom nije kriv drajver za graficku. Wine se razvija i podrzava vec dosta naslova ali na podrsku za najnovije igre ipak treba dugo cekati. U sustini su skoro svi dx10 naslovi problematicni kao i najzahtevniji dx9 naslovi. Vise problema je (bilo) sa vlasnickim drajverom za AMD kartice i Gnome 3, Unity-jem.. Open source drajver je los za novije AMD kartice. Starije od 2008 su vec dosta dobro pokrivene. Od poslednjih verzija 3.11 kernela bi power management trebao da radi (za sve kartice) kao i hardverska akceleracija flash i H264 videa kada se koristi open source drajver (sve ovo radi manje vise bez vecih problema sa vlasnickim drajverom). Ipak, mnoge mogucnosti modernih kartica open source drajver jos ne koristi.

Pa mozes sve da pokrenes, ako na to mislis. Nece raditi nikako se odnosi da nece biti igrivo nikako. 8600GTS bez problema terala WoT kroz Wine, zamenio sa 7850 i prc, pokrenem ja igru... I i dalje je tako, i vlasnicki i otvoreni drajveri su smece. Da, YT i filmove mozes da pustis, bez nekih vecih problema, ali pricati o igrama i AMD kartici na Linux OS-u je SF tematika. Cak i igranje Linux igara ne ide kako treba, fking Portal 1 (sa Steam-a) secka i puca grafika.

Kao sto rekoh..novija AMD kartica + linux = problem :)

Taj slax nije uopste lagan distro.
Koristi KDE plasma desktop i meni je na 512RAM-a radio sporo.

Arch Linux sa Openbox-om radi odlicno na 256MB. Cak sam i neke igre instalirao i uopste ne koci.

Koji linux za 256 mb RAM-a?
Nekada je skoro pa najbolji odgovor na takvo pitanje bio Vector Linux, ali sam se ja odavno uverio da se svaki Linux OS može optimizovati da radi sa slabijom hardverskom konfiguracijom, pitanje je samo kol'ko hoćeš da se cimaš.

Ja sam u proslovnom okruženju, na nekim P3 sa 256 MB RAM-a, koristio SLED10 / OpenSUSE 10.1, samo što sam umesto KDE desktopa koristio Window Maker. I dan danas imam jednu tu mašinu ovde kod kuće - jezivo je brza za poslove koje joj zadajem (kucanje teksta, slušanje muzike itd).

Ja malo istrazivao ovih dana koja distribucija je najlaksa memorijski, jedan grafikon:
cmp-all3.png

Ne znam koliko je star test ali je realno stanje. Ja sam uradio sledece, butovao Live rezim svake distribucije i gledao zauzece u IDLE, dakle nista pokrenutno sem Task Manager-a naravno:
MINT 13 MATE - 210 DO 220MB
LUBUNTU 12.04 - 150MB
LUBUNTU 13.10 - 115MB

Sve su x86 verzije naravno i probacu jos neke pa javljam rezultate.

Ovde su izmešani window makers i desktop environments. Pri tome, nije mi jasno kako može da se stavi u poredjenje neki DE i da se ne navede koji WM je ispod. Još, nema verzija, sem Gnome 3.

Amaterski uradjeno.

Mislim da je merio samo okruzenje i njeno zauzece na Ubuntu sistemu, nista drugo.
Da dodam:
MINT 16 MATE - 190MB

Mislim da je Mint Mate najkompletnije resenje out of the box, ima skoro sve sto treba prosecnom korisniku, samo mora da se doda Skype, mozda jos ponesto.

Nazad
Vrh Dno