Šta je novo?

Koji linux na Pentium I?

Drug_Pionir

Slavan
Učlanjen(a)
12.10.2004
Poena
301
Posto sam konacno dobio kablovski internet, resio sam da postavim kucnu mrezu od 3 kompjutera , dva PC (pod win2000) i jedan koji bi mi bio server i nonstop ukljucen (to bi bio Compaq Pentium I 9GB HD 24MB ram). Svi mi predlazu da on bude pod linux-om, pa ako neko moze da mi kaze koji bi linux bilo dobro da stavim?

Smothwall Firewall
To je firewall zasnovan na linux tj unix operativnom sistemu koje ce ti sluziti za bas ono sto si naveo gore.
Prednost mu je u tome sto ne moras da se patis da pod nekim linux os-om (redhat, madrake, suse...) podesavas servise.
Ima jos programa na tu foru, samo sam im zaboravio imena 🙂, a i ovaj sam koristio i radio mi je ok.

Moze i Linux Router Project (LRP), ali nije naveo kakav to server hoce da mu bude:
i jedan koji bi mi bio server i nonstop ukljucen

Evo da budem precizniji sa svojim zeljama. Zelim da mi taj servercic bude gateway za ostala dva kompjutera. Da preko njega, ostala dva PC idu na net. Taj servercic bi radio nonstop, i skidao bi i preko noci ono sta treba, da mi ne zuji dok spavam, moj kompjuter. To bi bilo ono osnovno. Ali verovatno bi mi porasli apetiti, pa bi hteo kasnije da postavim i sajt (kad vec radi nonstop server) i ftp servis. To bi otprilike bile moje zelje, i nadam se nece upasti u raskorak sa mogucnostima.

Ne znam propozicije kablovskog interneta, ali mislim da sa kablom dobijas dinamicku IP adresu, sto otezava stari oko hostovanja sajta. Takodje mislim da je neko ovde postovao link ka uputstvu za postavljanje sajta cak i sa dinamickom adresom (ako nije na forumu, izgooglaj ga).

To isto znaci da ti ovde predlozene distribucije uglavnom nece zavrsavati posao, ako hoces nesto naprednija resenja za svoj server. Koliko sam shvatio, ovo su prvenstveno firewallovi. Potrazi neku slabiju distribuciju i konfigurisi je prema svojim zeljama i potrebama

Ma sve je to lepo, samo dok podesi neki DL klijent pod linuxom ima da ugine... graficko okruzenje nema sanse da podigne na toj masini, neki web based DL manager - pfff - aj teorijski - ali to ne moze da se poredi u konforu sa nekim FlashGet-om ili slicnim programom.

Tako da ti ili ostaje ili da se jako trudis sa tim Linuxom, ili da instaliras neki w2k maksimalno oljusten (uz upgrade memorije naravno).

Ima dosta klijenata od soulseek preko mldonkey, irc, icq, itd do gnutella paketa koji imaju text-based okruzenje. Tj. napravljeni su u vise delova, jedan daemon koji se konektuje sa p2p ili kakvom vec mrezom i na taj daemon mogu da se nakace razliciti GUI programi, bilo da su kde, qt, gtk ili prosto text bazirani za terminal. Samo google u ruke...

Nazad
Vrh Dno