Šta je novo?

Koji Linux kao server?

Suvi

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
619
U firmi gde radim uradio sam mrezu od 32 racunara. Detalji nisu bitni nadam se?
Trenutno su racunari ravnopravni, nema servera. Mreza radi OK. Posto je win2003 server preskup, odlucili smo (su) da na racunar koji je predvidjen za server instaliramo Linux.
Znaci: Zanima me koju distribuciju da uzmemo? koja bi zadovoljila potrebe: domen server, winXP su klijenti, mailserver, izlaz na net preko ADSL-a. Sta od programa treba da obuhvati Linux da bi ovo radilo? Da li neko ima iskustva u ovome? Da li ima smisla sve to raditi? Odzavanje i podesavanje servera se ocekuje od mene, mada ja nemam pojma o linux-u. Sa Linux-om sam se zezao kuci, gde inace imamo lokalnu mrezu, (10 racunara) i tu Linux radi, i u mrezi. I to je sve sto znam o Lunux-u. Znaci, treba nam najjednostavnije resenje. Ako postoji :). Da li imate neke savete?

Hvala.

Ovo je vrlo nezgodno pitanje. Svako ko koristi linux kao desktop/server ce ti preporuciti ono sto ima instalirano i na sta se navikao. Za pocetak je najverovatnije najbolje odabrati nesto iz trojke Mandrake/Fedora/Suse, ne zato sto su oni bolji od nekih drugih distribucija vec zato sto dolaze sa sopstvenim GUI alatima koji ce ti olaksati pocetne korake u administriranju servera i mreze (postavljanje osnovnog firewall-a i rutiranja, osnovna konfiguracija sambe, lagano dodavanje/brisanje usera na serveru itd.). Pomoci ce ti i WEBMIN - web interfejs za stelovanje servera. Dovoljno za start - imaces server koji radi ono sto ti je potrebno.
Medjutim pre ili kasnije ti ne gine studiozniji pristup - uzecu za primer mail server; zeleces da instaliras antivirus i antispam zastitu a to ne moze kroz 5 klikova u GUI alatu bilo koje distribucije. I ne samo to, za mnogo finih podesavanja moraces da se spustis u konzolu, procitas dokumentaciju za sambu/apache/iproute/qmail/sendmail whatever, zasuces rukave i odradis posao u config fajlovima.
Preporuka: kuci imas linux na kome mozes da se zezas, isprobaj sve sto ti padne na pamet, citaj i uci, zaboravi na trenutak da sve mora da se setuje misem i kroz X ili MS windows. Bice u pocetku zbunjujuce ali ces sigurno svoje znanje ne samo o linuxu nego o mrezama i mreznim protokolima podici na mnogo visi nivo. Posle izvesnog vremena vise ti i nece biti bitno koja je distribucija ispred tebe - ionako su sve one gotovo identicne (barem 95% stvari je svuda isto).
Da li se cela operacija isplati? O da :) Linux varijanta je skroz besplatna (ako se koristi open-source clamav antivirus). Samo treba znati.

poz.

Poslednja izmena:
moja preporuka ti je da u startu izbegnes gui.
samo ce te usporavati, stvar je u tome sto je kriva ucenja sa gui-em linearna, a sa konzolom eksponencijalna, dakle teze za start ali zato nakon starta pocinjes da letis.
dakle kao sto slaec kaze " Svako ko koristi linux kao desktop/server ce ti preporuciti ono sto ima instalirano i na sta se navikao.": ja ti preporucujem slackware i to bez X-a. i to ce onda moci da ti odradi PI na nekih 133MHz (sam malo preterao, ipak je to 32 racunara za opsluzivanje).

homoludens je napisao(la):
moja preporuka ti je da u startu izbegnes gui.
samo ce te usporavati, stvar je u tome sto je kriva ucenja sa gui-em linearna, a sa konzolom eksponencijalna, dakle teze za start ali zato nakon starta pocinjes da letis.
dakle kao sto slaec kaze " Svako ko koristi linux kao desktop/server ce ti preporuciti ono sto ima instalirano i na sta se navikao.": ja ti preporucujem slackware i to bez X-a. i to ce onda moci da ti odradi PI na nekih 133MHz (sam malo preterao, ipak je to 32 racunara za opsluzivanje).

Hvala za korisne savete. Nema mi druge nego da sednem i ucim. Ima SuSe 9.3 na dva DVD-a sa knjigom za 9000din. Odatle cu da pocnem. Sta kazete na to?

On ti je super za pocetak jer ga mnogi karakterisu kao najlaksi linux a pritom je veoma mocan (to kao manu ima da je malo trom ali zrtve se moraju podneti). E sada GUI vs conzola tu ne znam sta da ti kazem... GUI se mnogo brze uci ali je konzola "mocnija". njabolje je znati oba :)

Kreni odmah od konzole, a suse mozes i da downloadujes sa neta, dokumentaciju takodje. Sto se konfigurisanja tice, pogledaj ebook Gerhard Mourani: Securing and Optimizing Linux RedHat Edition (odnosi se na RedHat 6.2, ali principi su isti, samo se drugacije podesava, moze da se primeni i na nove distribucije, a sve je objasnjeno step-by-step). Druga knjiga istog autora je Securing and optimizing Linux - The hacking solution.

edge je napisao(la):
Kreni odmah od konzole, a suse mozes i da downloadujes sa neta, dokumentaciju takodje. Sto se konfigurisanja tice, pogledaj ebook Gerhard Mourani: Securing and Optimizing Linux RedHat Edition (odnosi se na RedHat 6.2, ali principi su isti, samo se drugacije podesava, moze da se primeni i na nove distribucije, a sve je objasnjeno step-by-step). Druga knjiga istog autora je Securing and optimizing Linux - The hacking solution.

Imam knjigu RedHat 8.0, kompletni prirucnik. Mogu i odatle da ucim? Video sam da su objasnjene sve naredbe iz konzole. Nece mi biti tesko, nadam se.

Naravno da mozes, ono zbog cega sam ti preporucio ove dve knjige je sto su bukvalno uputstvo kako postaviti odredjene servise na linuxu i kako ih zastititi. Ne objasnjavaju se sve moguce komande, vec samo ono sto ti je potrebno.

suse sa sajta ti nece mnogo pomoci, mislim da je mu nedostaje dosta stvari.
suse jeste ok za, pocetnike koji zele da ga koriste kao desktop masinu, ali ipak mislim da je efikasnije sa slackware-om. ovo kazem iz iskustva jer sam poceo sa suseom i koristio sam ga dok mi se linux bukvalno nije smucio, pa sam resio da pre nego batalim celu pricu probam nesto drugo, srecom uzeo sam slack, i progledao.

knjige uz suse nisu lose, ali ipak pre nego sto ih kupis nadji ih u elektronskom izdanju (idu uz svaku instalaciju suse-a, a ima ih sigurno i za download, a smes i da ih kopiras, sto pise i na njima). mnogo korisnije je
http://tldp.org/
odatle uzmi nag i sag, i nemoj kao neki, ja npr.,da krenes da ih citas redom nego gledaj ono sto ti treba, na taj nacin ces dobiti ono sto ti treba, a i jako brzo ceh ih procitati cele :).
i najbitnija stvar, nemoj da ti pada napamet da prvo citas (ucis), a onda kao da primenjujes to znanje. jer kao i mnoge druge stvari ucenje linuxa metodom gledanja/citanja, je isto kao i uciti gimnastiku, gledanjem olimpijade na tv-u.
znaci 1.nabavi literaturu, 2.nabavi diskove sa nekim linuxom, 3. prouci instalacionu proceuru, 4. instaliraj 5.e onda kreni sa probanjem svega sto ti padne na pamet.

Stator je napisao(la):
GUI se mnogo brze uci ali je konzola "mocnija". njabolje je znati oba :)

Jedina nezgodna stvar vezana za ucenje GUI suse administracije je to sto nauceno vazi samo za suse. Druge distribucije imaju drugacije alate a one napredne (Gentoo/Debian/Slack) ih uopste nemaju.

poz.

Ima i knjiga u izdanju Mikro Knjige u vezi administracije Linuxa, ali sad da me ubijes ne mogu da se setim kako se zove. Cini mi se nesto kao prirucnik za administratore.

salac je napisao(la):
Jedina nezgodna stvar vezana za ucenje GUI suse administracije je to sto nauceno vazi samo za suse. Druge distribucije imaju drugacije alate a one napredne (Gentoo/Debian/Slack) ih uopste nemaju.

poz.

To jeste veoma tacno za SuSe GUI jer znam da sam se zakucao kada sam krenuo da radim nesto u RH9 samo tako.... Ali nikako ne bi delio distribucije na napredne i one koje to nisu.. Ove koje si ti nabrojao su dosta teze za ucenje...

pazi mozda su teze, ali mozda i nisu, zavisi od zelja i potreba.
ali jedna stvar stoji: da li si ikada cuo da je neko sa slacka ili debian-a presao na drugu distribuciju?
ja nisam.
sta mislis zasto?

Ja delim Salacovo misljenje - trebao bi da pocne od nekih "laksih" distroa (Fedora, SuSe, Andrak tj. Mandrivu bih ipak zaobisao). Ne mozete nekoga ko nije ni video Linux da bacite na Gentoo vec mora postepeno da se navikava. Nije to tek tako, instaliras Linux i eto. Prvenstveno morate se odvici od Windows nacina razmisljanja i postepeno se navikavati na drugo okruzenje.
SuSe 9.3 Pro je izuzetan sistem, pogotovo je odlican za Desktop usere. Sve je na klik, automatika radi posao, u konzolu skoro i da ne moras :) Sa druge strane to ima i svojih mana - kada se naviknes da ti je sve na 5 klikova, teze ce biti da tumaras po konzoli i rucno podesavas config fajlove. Tako da bi moj izbor pao na Fedoru - nije kao SuSe sva automatizovana i odlicna je za pocetak. A uskoro ce i verzija 4...
Kasnije, kada ovladas nekim osnovnm stvarima, lakse ce ti biti da predjes na Slackware ili Debian (govorim iz licnog iskustva, ja sam krenuo sa Red Hat-om i posle bez ikakve glavobolje presao na Slackware).

Moja preporuka ako imas izlaz na net je Debian. Ako ima s izlaz na net administrirsnje debiana je mnogo lakse a dobijas mnogo stabilniju distribuciju u odnosu na SUSE ... Velika pomoc u administriranju i podesavanju istog moze da ti bude i knjiga "Administriranje linux sistema " u izdanju kompjuterske biblioteke .
Pozdrav

@ladjo78: ko kaze da je SuSE manje stabilan? na www.suseforums.net prochitao sam negde da u nekoj firmi SuSE server nisu restartovali 18 meseci. Mislim ma to govori dovoljno o stabilnosti SuSE-a, a i inache Linux-a.

Ja sam imao 102 dana na rh7.3, a onda je koleginica ukljucila usisivac :(

Fedora je zlatna sredina.
Ako mozes ikako, navataj negde RH enterprise.

Nazad
Vrh Dno