Šta je novo?

Koji laptop za suprugu?

• Začetnik teme Začetnik teme msh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

msh

Slavan
Učlanjen(a)
01.08.2008
Poena
301
Laptop prvenstveno treba da gura Matlab i Mathematicu, znaci CPU+RAM, mobilnost je prilicno bitna pa mi 14" deluje najlogicnije (mada nemam nista protiv ni 15.4", ali u 4:3 ako je ikako moguce mada nije presudno).

Grafika je pozeljno da bude zasebna, ne u cipsetu, ali nije presudno. HDD je koja god opcija da prevagne preko 100GB tako da tu eventualno mozemo da razgovaramo o brzini pristupa diska.

Sa sadasnjim cenama USB memorije rezac nije najneophodniji a i uvek se moze dokupiti eksterni. BT i Wireless su verujem vec standard svuda, pa i kod najjeftinijih. Tastatura, naravno, QWERTY, bez nasih slova.

Vec sam naleteo na par koji bi zadovoljili zahteve ali padaju na OS-u, nema drajvera za XP. Imam nameru da koristim XP dok traje podrska a onda (ako hardver dozvoli) da se presaltujem na Win 7.

Inace, IMB/Lenovo i HP su mi nekako najblizi srcu, ali ne znam njihovu ponudu, u stvari nisam upucen bas previse u bilo ciju ponudu :-(. Ovde citam dosta pohvala o ACER 5920G ali imam i preporuku za HP 6510b. Sad, i kuci i na poslu imam desktop, tako da ne znam da ocenim "tezinu" od 700g razlike na ramenu, ali treba imati u vidu da je namenjen supruzi za po kuci i za po poslu.

Ima li neko ideju sta da uzmem?

cena

sve si naveo ali nema koji fond otprilike i da li mora intel ili moze i amd. po meni najbolji odnos cena/performanse ima MSI pa Fujitsu simens od modela do 50000,00 i hp ispod 40000,00 mada kod njih uvek ima nekih akcija sa poklonima.

1:MSI EX610X-018EU

Procesor AMD Athlon64 X2 Dual-Core TK-55 1.8GHz
Memorija 2048MB DDR2 667MHz
HDD 160GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA 1280x800 Crystal Brite
Grafička karta ATI Mobility Radeon HD2400 128MB
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučna karta 16-bit Sound Card
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11 a/b/g
Operativni sistem Bez operativnog sistema
Baterija Litijum-jonska 6-ćelijska baterija
Težina 2.6kg

cena je oko 45000,00 din

Fujitsu Siemens
Amilo Pi 2550 + Poklon torba i miš 46000,00

Procesor Intel® Core™2 Duo T5550 1.83GHz 2MB FSB667
HDD 250GB SATA 5400rpm
Grafička karta ATI Mobility Radeon HD2400 256MB
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100 Ethernet
Wireless 802.11 a/b/g
Baterija 6 cell baterija do 120 minuta
Težina 2.8kg

ako je fond manji onda sve preporuke za hp

HP
530 FH542AA + Poklon Auto punjač sa cenom od oko 36000,00 din

Procesor Intel® Core™2 Duo T5200 1.6GHz 2MB FSB533
Memorija 1024MB DDR2 667MHz
HDD 160GB SATA 5400rpm
Grafička karta Intel GMA 950 sa 256-bit / 128MB dynamic video memory
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100 Ethernet
Wireless 802.11 a/b/g
Baterija 6 cell baterija
Težina 2.7kg

MSI sam imao i prodao na insistiranje drugarice arhitekte da hoce bas taj, favorit mi je Amilo pi 2550, trenutno imam hp 6720s ali sa 2 gb memorije i hdd-om od 250 gb i nevidim ga u ponudama vise. ima tih modela ali sa hdd-om od 160. Na MSI i HP-u sam instalirao xp bez ikakvih problema a za amilo ima drivera na netu ali ne i na sajtu. nadam se da sam pomogao.

Prilozi

• FSC-SI2636-01.webp
    FSC-SI2636-01.webp
    42.8 KB · Pregleda: 123
za nesto sto je umereno nosivo, probaj da pogledas toshibu u300-153 npr ona je ispod 60000, oko 2kg sa licencim windowsima...

ako je budzet veci (a bice da jeste ako se pominje hp 6510b), za umerenu prenosivost ja bih uzeo 14" lenovo thinkpad t61... mada ni 6510b nije los izbor realno...

za matlab, intel c2d i to neki jaci primerak, ne t2xxx, definitivno i sto brzi disk... rama bi svakako valjalo dokupiti na npr 3gb ako su 32bitni windowsi...

Fond je 800 EUR, ali necemo zakerati za koji evro gore dole.

CPU je Intel, C2D.

Laptop treba da sluzi i za naucna istrazivanja, zato su potrebni Matlab i Mathematica, a njihove simulacije umeju da potraju i vise sati. Naravno, sada idem na XP a ako Bog da zdravlja i da preskoci Vistu i odmah predje na Win7...

Gledam Acer, stvarno nudi cudo za te novce, ali sa druge strane kada razmislim za sta ce biti koriscen, dzaba ti grafika za gaming ako ce najjaca igrica da bude Soliter. Onda gledam HP (padam na jednostavan, poslovni izgled), prakticno ista cena, ali 400MHz x2 slabiji CPU... Inace, relativno cesto koristim sluzbeni HP 14" (ne znam model, ali je obican centrino) i on je bas ostavio utisak dimenzijama, tastaurom (nema ugibanja), ekranom, cak i dizajnom ;-)

Kako bilo, bacicu malo pogled na preporuke iz gornjih postova pa javljam...

Poslednja izmena:
1:MSI EX610X-018EU

Procesor AMD Athlon64 X2 Dual-Core TK-55 1.8GHz
HDD 160GB SATA 5400rpm
Grafička karta ATI Mobility Radeon HD2400 128MB
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Wireless 802.11 a/b/g
Baterija Litijum-jonska 6-ćelijska baterija
Težina 2.6kg

cena je oko 45000,00 din

.

39.990 😀

Ljudi mislim da preterujete, gde ide 15.4" laptop za zensko, pogotovu kad covek kaze da je mobilnost bitna! Ja bih iskreno isao na 13.3" odnosno na 12.1" cak.

msh, poslao sam ti malo vecu poruku na pm, cisto da pomenem za slucaj da je nisi video😉

MSI izbegni, lose iskustvo sa njim. Na pairu je kako zmaj, ali u radu su performanse ne tako sjajne. Za ozbiljan rad poput tog za koji ce da se koristi naci i ozbiljnu masinu.

Par Toshiba 13.3 " predloga

TOSHIBA Satellite Pro U300-15B

Tip : PC
Dimenzije : 310x227x34 mm
Masa : 2 kg
Operativni sistem : Windows Vista Business
Čipset : Intel 965GM
Procesor : Intel Core 2 Duo
Takt procesora : 2.0GHz
Dijagonala ekrana : 13.3 "
Rezolucija ekrana : 1280×800 px
Grafička karta : Intel GMA X3100
RAM memorija : 2GB
Kapacitet hard diska : 250 GB
Brzina rotacije hard diska : 5400 obrt./min.
Optički uređaj : DVD Super Multi
Baterija : Li-Ion
Komunikacija : 56K, LAN, WLAN 802.11a, WLAN 802.11b, WLAN 802.11g, WLAN 802.11n, Bluetooth,
Portovi : D-sub out, RJ-45, RJ-11, ExpressCard/54,
Broj USB portova : 3 kom.
Unos : Qwerty tastatura, Touchpad,
Čitač kartica : MS, MS Pro, MMC, SD, xD,
Dodatne funkcije : Kamera,

880 eura

TOSHIBA Satellite U300-151
Proizvođač : Toshiba
Model : Satellite U300-151 Intel-Core2 Duo 2.2GHz 2048MB 250GB DVD SuperMulti 13.3'' WXGA WinVHP
Tip : PC
Dimenzije : 310x227x34 mm
Masa : 2 kg
Operativni sistem : Windows Vista Home Premium
Čipset : Intel 965GM
Procesor : Intel Core 2 Duo
Takt procesora : 2.2GHz
Dijagonala ekrana : 13.3 "
Rezolucija ekrana : 1280×800 px
Grafička karta : Intel GMA X3100
RAM memorija : 2GB
Kapacitet hard diska : 250 GB
Brzina rotacije hard diska : 5400 obrt./min.
Optički uređaj : DVD Super Multi
Baterija : Li-Ion
Komunikacija : 56K, LAN, WLAN 802.11a, WLAN 802.11b, WLAN 802.11g, WLAN 802.11n, Bluetooth,
Portovi : Firewire, D-sub out, RJ-45, RJ-11, ExpressCard/54,
Broj USB portova : 3 kom.
Unos : Qwerty tastatura, Touchpad,
Čitač kartica : MS, MS Pro, MMC, SD, xD,
Dodatne funkcije : Kamera,

840 eura

Meni se licno svidja kvalitet izrade toshibe ali ova nova a300 serija je bar sto se tice kucista malo diskutabilna posto ima sjajnu povrsinu pa mislim da je ipak vise podlozna grebanju od ostalih, ja sam se npr malo razcarao u ovaj moj hp koji sam izneo svega 2 puta iz kuce dok nisam kupio torbu za njega i to samo da prebacim podatke sa back-up diska, elem nosio sam ga u plasticnoj kesi, malo tvrdjoj doduse i posle prvog nosenja u rancu vec je imao tragove "izlizavanja", a drugarova toshiba koju je on nosao po rancu bez ikakve kese sa svi i svacim nema ama bas ni jednu jedinu ogrebotinu. A i ipak je jako ruzno kada npr vidis zensko sa parcetom hardwera koji je izlizan, izgreban ili odran...

vostro 1310 se i meni jako svidja na papiru, ali ga nisam video uzivo... 1510 sam video i ako je ovaj samo manja verzija, onda mislim da je odlicna ideja...

ja bih samo na par stvari skrenuo paznju:
1. matlab je vrlo ozbiljna aplikacija i baca na kolena ozbiljne desktop masine sa raid diskovima ako se radi nesto kompleksnije, tako da treba sto bolji proc i sto brzi disk i puuuno rama (3gb najbolje da ne mora 64bitni sistem)...
2. ako ce zensko da nosa racunar sve preko 14" je previse (i sve preko 2kg je prilicno...)
3. zbog 1 je jako dobra ideja obezbediti ext hladjenje za masinu, jer ce da przi inace...

a ona?

A da pustis nju da bira? Kad vec radi sa tim programima verujem da nije laik. Pusti je da bira pa da vidimo i napisi sta je kupila. Da vidimo da li ce letnje pastelne boje i dobar dizajn pobediti prakticnu i upotrebnu vrednost alata za rad🙂

A da pustis nju da bira? Kad vec radi sa tim programima verujem da nije laik. Pusti je da bira pa da vidimo i napisi sta je kupila. Da vidimo da li ce letnje pastelne boje i dobar dizajn pobediti prakticnu i upotrebnu vrednost alata za rad🙂
Možda želi da je iznenadi?

Onaj acer 5920G ima dva harda tako da ako hardovi budu bili slaba tacka moze taman da stavi u raid da koliko toliko neutralise zagusenje oko proracuna... A i to sto Stilgar kaze moze dosta da ti pomogne jer ergonomija i izgled ipak nisu za bacanje s'obzirom da ce ceo dan u njega da bulji...

Racunari je nesto preterano racunari interesuju, vise su korisna sprava za olaksavanje zivota. Inace, kao sto sam napisao, moj sluzbeni HP nc4200 je vec ostavio utisak..., a i onaj mali levi shift na Aceru toliko kida nerve... tako da je dogovor da idemo na HP.

Onako, reda radi da pitam, ima li nade da T61 dodje na 850 EUR u skorije vreme? 1300 EUR je ipak previse...

Poslednja izmena:
Racunari je nesto preterano racunari interesuju, vise su korisna sprava za olaksavanje zivota. Inace, kao sto sam napisao, moj sluzbeni HP nc4200 je vec ostavio utisak..., a i onaj mali levi shift na Aceru toliko kida nerve... tako da je dogovor da idemo na HP.

Onako, reda radi da pitam, ima li nade da T61 dodje na 850 EUR u skorije vreme? 1300 EUR je ipak previse...

pogledao sam karakteristike T61. evo alternative:
MSI GX600PX-211EU

Procesor Intel® Core™2 Duo T8100 2.1GHz 3MB FSB800
Memorija 3072MB (3GB) DDR2 667MHz
HDD 250GB SATA 5400rpm
Grafička karta nVidia GeForce 8600GT 512MB DirectX10
CD/DVD DVD RW Dual Layer Lightscribe
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Wireless 802.11 a/b/g/Draft-N
Baterija 6 cell
Težina 2.8kg

i sve to za 57000 din. garancija 2 godine. za te pare neces naci bolje performanse. Za one koji kude MSI i njegovu tastaturu jos 20tak evra za logitech ultra flat keyboard i uzivancija. Ja koristim hp sa tom tastaturom i rad je udobniji i manje zamoran za ruke.

porediti t61 i msi...

@msh nema sanse... zato sto lenovo ima tu cenovnu kategoriju za svoje T modele...
za te pare koje si ti rekao mozes da ga uzmes u USA ili da uzmes R61...

ja bih samo na par stvari skrenuo paznju:
1. matlab je vrlo ozbiljna aplikacija i baca na kolena ozbiljne desktop masine sa raid diskovima ako se radi nesto kompleksnije, tako da treba sto bolji proc i sto brzi disk i puuuno rama (3gb najbolje da ne mora 64bitni sistem)...
2. ako ce zensko da nosa racunar sve preko 14" je previse (i sve preko 2kg je prilicno...)
3. zbog 1 je jako dobra ideja obezbediti ext hladjenje za masinu, jer ce da przi inace...

Ja dosta koristim matlab+simulink uz jos gomilu drugih stvari i potpuno se slazem da laptopovi nisu za to, meni se i desk iz potpisa dosta muci sa loadom, a na oba laptopa (Acer 6592g i HP 6517b) mi ne bi bilo ni na kraj pameti da poteram nesto ozbiljno bez nekog opasnog hladjenja i veeeeeelike doze strpljenja (mnogo slabiji proc, sporiji RAM i sporiji diskovi).

Predlazem soluciju koju ja koristim kada nisam u kuci/kancelariji. Kupis dobar desktop koji sve to moze da izvrsava kako valja i koristis ga pomocu remote desktopa sa laptopa (moze i neki od ovih najjeftinijih netbookova da posluzi posto vidim da ne plivate u parama).
1.nece biti brige oko umiranja hardvera zbog grejanja,
2.trebace mnooogo manje vremena da se nesto izvrsi
3.nece zena da tegli 3kg sa sobom + hladnjacu za sladoled da ne umre masina.
Kostace malo vise, bar 600 za desk (sa trash grafikom) i verovatno oko 300 za neki ok netbook sa SSD-om (nisam bas siguran posto im ne pratim cene), ali mislim da je za datu primenu 100 puta optimalnije resenje, bar se meni tako pokazalo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno