Šta je novo?

Koji LAN kabl ?

Evo me ponovo. Bice sigurno STP kabl zbog prolaska blizu srtujnog kabla ,kutije sa automatskim osiguracima i na par mesta blizu produznih uticnica u koje su vec neki napojni kablovi utaknuti.

Sledece moje pitanje je da li je neko stavljao na krajeve Lan kabla RJ45 gotov koji se ne krimpuje? Da sada ne kupujem i kljesta za to. I da li tu moze da dodje nekog gubitka signala. To jest da li je bolje onda i rizikovati i dati malo vise para za kljesta i nekoliko obicnih plasticnih RJ45 za Cat6 (u slucaju da dobro nisam uradio ovaj skuplji metalni)?
U pitanju je ovaj http://www.netiks.rs/rj-45-konektor-stp-kat-6 doduse nema slike ali pretpostavljam da ovako izgleda kao ovaj na slici koji je za 6A.

2021-05-11 14_46_13-.png

Ja sam postavljao module, ali ženske, pa sam koristio patch kablove da ih spojim. Slično izgledaju, i taj deo gde se žice postavljaju je isti. Obavezno malo jače to uguraj, nekim tankim šrafcigerom, meni su na jednom konektoru ispale dve žice ali je i dalje sve radilo ali na 100mbit.

Hvala na podeljenom iskustvu znam da je nezgodno jer treba 8 zica da se ugura. Uzeo bih Cat6 mada bi mi i 5e radio radnju posto hocu da ih koristim za brzine 200 Mbps(DL)/80(UL). Optika je u pitanju. E sada na nekim klipovima pored 4 para zica ima i 9 cemu ona sluzi.
I da li se redjaju boje zica za kucnu upotrebu tipa 568A?

Poslednja izmena:
Ja sam koristio 6a, ako su kablovi u zidu bolje po meni ići na višu kategoriju jer se te stvari retko menjaju. Da znaš i da je 6a kabl dosta krut i da se ne može saviti baš lagano, tj ako takav kabl ubodeš u ruter koji ti stoji na stolu lagano će ga kabl podići ili pomeriti. Ako ga koristiš za recimo ap koji je fiksiran na zid ili plafon, ili desktop koji je težak neće biti problem.

Ta dodatna žica ja mislim da je za eliminisanje smetnji, nisam siguran da li je ona uzemljena, ali ja sam nju samo obmotao na kraju oko metalnog dela modula.

Generalno ne preporuka da se koristi 568b, tj majstori kad im ne kažeš ništa tako spajaju. U suštini je nevažno, ali onda moraš na svim kablovima koristiti isti standard. Ako imaš kupovne kablove koje već koristiš 99% su 568b, pa onda moraš I ti isto.

Gledam sada da kupim neki kabl kako bih povezao ruter iz jedne sobe sa laptopom u drugoj sobi, posto je WiFi nepouzdan.
To je nekih 15m. Ne bih busio zidove vec bih sproveo kabl nekako ispod vrata.

Gledam sada jedan FAST ASIA Mrežni kabl 15m, verzija je CAT.6

Koliko vidim iz prethodnih komentara ova verzija bi trebalo da je ok?

Poslednja izmena:
Gledam sada da kupim neki kabl kako bih povezao ruter iz jedne sobe sa laptopom u drugoj sobi, posto je WiFi nepouzdan.
To je nekih 15m. Ne bih busio zidove vec bih sproveo kabl nekako ispod vrata.

Gledam sada jedan FAST ASIA Mrežni kabl 15m, verzija je CAT.6

Koliko vidim iz prethodnih komentara ova verzija bi trebalo da je ok?
To je ok.

Поздрав. Треба да мењам каблове кат5е са кат6 по кући због стабилнијег оптичког интернета. Одустао сам од кат7 и кат6а, непотребни за кућну варијанту и плус крући.
Узео бих овај: UTP patch kabl kat. 6 Draka UC400 26 4P LSHF-FRNC
Који тачно конектори иду на кат6 лицнасти, то јест препорука?

Ako postavljaš u zid, uzmi pun presek. Što se tiče konektora imaš Aling module za završetak .

Не иде у зид, али сакривени су. Зато лицнасти узимам.
Не, мислио сам "обичан" конектор.

Prilozi

• 58029.jpeg
    58029.jpeg
    14.9 KB · Pregleda: 13
Те сам и био гледао, али пише за кабл са пуним пресеком. Да ли може и лицнасти, такође, иако није наведено?

Izvini nisam uopšte obratio pažnju šta tačno piše. Ne koriste se isti konektori za licnasti i pun presek, zato evo jednog za licnaste https://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=16650
Nego mislim da će ti za ovaj trebati klešta za RJ45 konektore...
A zašto ne uzmeš gotove kablove na meru, smetaju konektori za provlačenje?

Е, то је тај. Хвала. Гледао и оне конекторе спајање без алата, не знам да ли су и они ок.
Имам клешта, јер сам све сам 5е кримповао.
Управо то, сметају због провлачења, па сам кримпујем.
Где не смета, узео сам ту готове.

Odlično, onda ti neće biti problem da napakuješ 😉

Е, то је тај. Хвала. Гледао и оне конекторе спајање без алата, не знам да ли су и они ок.
Имам клешта, јер сам све сам 5е кримповао.
Управо то, сметају због провлачења, па сам кримпујем.
Где не смета, узео сам ту готове.
Uvek stavljaj te zenske konektore (modul) za montazu bez alata za terminisanje fiksnih instalalcija. Pa na njih samo nakacis drugu vec gotovu potrebne duzine do uredjaja, cija se duzina moze menjati vremenom...

Тако сам планирао у летњој, док у кући иде директно у уређаје.
Нема никаквог малог губитка и слично јер није директно, већ ће из модула опет кабл према уређају?

Zanemarljivi su gubici, samo je bitno da se dobro odrade konektori.

Pozdrav drugari, da ne otvaram novu temu, treba da dodajem lan kablove. Za neke stvari nisam razmisljao na vreme, pa cu sada imati dupli posao...
Situacija je sledeca:
Decija sobaIMG_20250918_221145.jpgIMG_20250918_221209.jpg
Tu su 2 ona antenska kabla, ne koriste se, niti ce. Ovaj tamniji deblji je nekako fiksiran (verovatno malterom ili nemam pojma kako) pa niti idi navise niti nanize. A ovaj tanji sam ja odavno dodao naknadno. Planiram da ovaj tanji uklonim i umesto njega da dodam lan kabal. Najbolje bi bilo da lan povezem na njemu i da vucem kabal navise kroz cev?
Tu mi treba kabal od 40-50m.

Spavaca soba
IMG_20250918_221500.jpgIMG_20250918_221444.jpg

Tu prolaze antenski kabal ka nizem spratu i lan kabal. Ali imam i ostavljenu zicu za sprovodjenje jos jednog kabla.
Da li bi mogao jos jedan kabal da se sprovede tu?
Tu mi treba kabal od 30-40m.

Ujedno koji kabal predlazete, koja kategorija?
Potreban je za opticki internet.
Flat ili okrugli? Pvc ili pleteni?

Planiram da kupim kablove preko temua, uzimao sam za moje prijatelje i dobro sluze svrsi (a imaju i dosta kupovina i pozitivnih recenzija). Svakako cu preseci konektor zbog sprovodjenja kroz cev, pa kasnije cu im naknadno montirati novi konektor.

Veliko je pitanje kako ti kablovi idu kroz zid. Jer ako su negde ukršteni jedan sa drugim, od provlačenja i izvlačenja nema ništa.

• Like
Reagovanja: s5p
Ako nemas sajlu od ~50tak metara koliko kazes da ti kabla treba, jedina opcija je da tako kako si i sam rekao zakacis kabel jedan na drugi pa da lagano izvlacis stari. Preporucio bi ti da pre izvlacenja kabla a i u toku izvlacenja sipas u crevo sa gornjeg sprata tecnog sapuna ili tecnosti za pranje sudova i sacekas malo da se slije da olaksa kretanje kabla kroz cev. Naravno treba da budes svestan da ako ti se prekine veza usred zida negde u toku izvlacenja, svakako ti ne gine da trazis negde sajlu ili da cimas nekog majstora da ti to odradi...
Sto se tice drugog dela, trebalo bi da tu moze da prodje jos jedan Cat6 kabel (sa slika deluje da je u pitanju klasicno fi16 crevo), ali kako je Alex303 napomenuo, ako su upetljani kablovi u crevu, moze vrlo tesko da ide ili da ne ideu opste posle nekog dela. Goreopisano "podmazivanje" creva pre i u toku izvlacenja se odnosi i na ovo naravno...

Kabel bi ti rekao da vuces Cat6e ili 7 radi future-proofinga, ali obzirom da imas vec guzvu u crevu mislim da je najbolje ici na klasican Cat6 U/UTP kabel koji je tanji, a za kucnu instalaciju do 1Gbit i vise nego dovoljan.

• Like
Ako nemas sajlu od ~50tak metara koliko kazes da ti kabla treba, jedina opcija je da tako kako si i sam rekao zakacis kabel jedan na drugi pa da lagano izvlacis stari. Preporucio bi ti da pre izvlacenja kabla a i u toku izvlacenja sipas u crevo sa gornjeg sprata tecnog sapuna ili tecnosti za pranje sudova i sacekas malo da se slije da olaksa kretanje kabla kroz cev. Naravno treba da budes svestan da ako ti se prekine veza usred zida negde u toku izvlacenja, svakako ti ne gine da trazis negde sajlu ili da cimas nekog majstora da ti to odradi...
Sto se tice drugog dela, trebalo bi da tu moze da prodje jos jedan Cat6 kabel (sa slika deluje da je u pitanju klasicno fi16 crevo), ali kako je Alex303 napomenuo, ako su upetljani kablovi u crevu, moze vrlo tesko da ide ili da ne ideu opste posle nekog dela. Goreopisano "podmazivanje" creva pre i u toku izvlacenja se odnosi i na ovo naravno...

Kabel bi ti rekao da vuces Cat6e ili 7 radi future-proofinga, ali obzirom da imas vec guzvu u crevu mislim da je najbolje ici na klasican Cat6 U/UTP kabel koji je tanji, a za kucnu instalaciju do 1Gbit i vise nego dovoljan.
Kako izgleda ta sajla? Može slika?
Da li ona funkcionise iako ima kablova unutar creva? Ili mora da je crevo prazno, tj. bez kablova?
Hvala na savetu za podmazivanje, kul ideja! 😍
Jel velika razlika u debljini i karakteristikama izmedju 5e i cat 6?
Slicna im je cena(10din razlike po metru), al ne znam jel razlika u debljini ogromna, i u krutosti? Inace da, 1Gbit je sasvim dovoljno za narednih 20ak i kusur godina, da smo živi i zdravi... Nisam preterano zahtevan korisnik.

Hvala vam drugari , svaki savet je dobrodosao👍

Zaboravio sam da navedem da je cev iz decije sobe samo 3m duzine. A cev iz spavace sobe je 6m duzine.
Znaci u te duzine treba da se sprovede kabal, ostatak kabla je slobodan i ide do rutera slobodnim kretanjem, nezavisnim.

Kako izgleda ta sajla? Može slika?
Da li ona funkcionise iako ima kablova unutar creva? Ili mora da je crevo prazno, tj. bez kablova?
Hvala na savetu za podmazivanje, kul ideja! 😍
Jel velika razlika u debljini i karakteristikama izmedju 5e i cat 6?
Slicna im je cena(10din razlike po metru), al ne znam jel razlika u debljini ogromna, i u krutosti? Inace da, 1Gbit je sasvim dovoljno za narednih 20ak i kusur godina, da smo živi i zdravi... Nisam preterano zahtevan korisnik.

Hvala vam drugari , svaki savet je dobrodosao👍
Sajla recimo ovakva ili bilo sta slicno (10m, s obzirom da ti ne treba duze kako kazes): https://elektronapon.rs/sr/sajla-za-povlacenje-kablova-10m-plava/proizvod/1329

Cat.6 je obicno za malo deblji od Cat.5e, a zavisi i od debljine zice. Standardno u prodaji imas AWG23 i 24 debljine, gde je AWG23 osetno deblji kabel od Cat.5e, a 24 za nijansu deblji od Cat.5e. Sto se tice krutosti, generalno sto je deblji kabel, to je kruci, ako je ista struktura kabla (tj ako su oba pun presek).

• Like
Sajla recimo ovakva ili bilo sta slicno (10m, s obzirom da ti ne treba duze kako kazes): https://elektronapon.rs/sr/sajla-za-povlacenje-kablova-10m-plava/proizvod/1329

Cat.6 je obicno za malo deblji od Cat.5e, a zavisi i od debljine zice. Standardno u prodaji imas AWG23 i 24 debljine, gde je AWG23 osetno deblji kabel od Cat.5e, a 24 za nijansu deblji od Cat.5e. Sto se tice krutosti, generalno sto je deblji kabel, to je kruci, ako je ista struktura kabla (tj ako su oba pun presek).
Hvala ti druze.
Našao sam ove sajle na temu, za smešan iznos.
S tim da mi nije hitno, porucicu jednu od 10m.
Koju debljinu odabrati ? 3mm, 4mm, 5mm, 6mm?
Na sta obratiti paznju?

Za ono sto tebi treba, nemoj mnogo lupati glavu oko toga 🙂 To su male duzine, gde nije bitna mnogo debljina, a opet s druge strane ne treba ni da bude predebela da ne moze da ti prodje kroz neke tesne delove... Ja bi isao sa 4 ili 5 mm...

• Like
Potreban mi je LAN kabl, 10m duzine, za kucnu upotrebu.
Da li je Hama UTP CAT 6 ok izbor?

Prilozi

• Capture2.JPG
    Capture2.JPG
    23.1 KB · Pregleda: 11
  • Like
Reagovanja: ale
kroz oba ce na tu duzinu ici 10Gbit, preko toga ti ne treba.
U NS za jako pristupacnu cenu ima schrack kablova koji su premija za vecinu drugih opcija kod nas. Ja sam se odusevio da moze da se udje u VP i kesom uzme jedan komad sa pdv.

• Like
Reagovanja: ale
Uzeo onaj Hama, samo sam to pronasao u SM, i skroz sam zadovoljan 🙂

Nazad
Vrh Dno