Šta je novo?

Hardver Koji kuler za i3 13500?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

veeljkoo

Poznat
Učlanjen(a)
25.02.2023
Poena
30
Znaci trenutno imam i3 12100f i planiram da u buducnosti radim upgrade na 13500 ili 13400f i zelim da se sklonim sa ovog malog i bucnog stock kulera i da uzmem nesto sto valja a da prodjem sto jeftinije moguce.
Opcije koje sam gledao su bequiet pure rock 2 ili hyper 212 evo v2 ali su skupi i ne znam da li se isplati uzeti ih kad imam lc cc 120 u lokalnoj radnji za manje od 3000 dinara. Hvala unapred

Ja mogu da preporucim ID-Cooling SE-224-XTS white, kod KP prodvaca me izašao 3700din sa poštarinom i otkupninom(ako ti treba kontakt piši PM).
Ne razumem se u buku, nije mi ni nešto bitna, to možeš videti na recenzijama.
Vidim kolega na oglasima prodaje Hyper 212 black verziju za 35e, ali meni nije mogao da stane u kućište inače bi mi to bio prvi pick.

nikako be quiet niti cooler master. Ni LC Power nije bas najbolji izbor.

Iskljucivo ID-cooling za najbolji odnos cene i kvaliteta, ili eventualno Deepcool

Dok ima ID-Cooling po ovim cena, nema potrebe gledati nista drugo nigde drugde.

Eventualno Arctic Freezer i35 u domacim firmama (po slicnoj ceni). Ali kod njega ne moze da se zameni ventilator + ne izgleda lepo ko ID-Cooling xD

Ja mogu da preporucim ID-Cooling SE-224-XTS white, kod KP prodvaca me izašao 3700din sa poštarinom i otkupninom(ako ti treba kontakt piši PM).
Ne razumem se u buku, nije mi ni nešto bitna, to možeš videti na recenzijama.
Vidim kolega na oglasima prodaje Hyper 212 black verziju za 35e, ali meni nije mogao da stane u kućište inače bi mi to bio prvi pick.

Isti imam od skora i svaka preporuka.

+1 za ID-Cooling.
Ako ti se ne cima, i LC će odraditi posao...

BTW, gde si našao 13500 i koliko košta?
Nisam uzeo jos 13500 ali ima kod madjara, ali sam ga naveo u naslovu jer 12100f moze sve da hladi u principu...
nikako be quiet niti cooler master. Ni LC Power nije bas najbolji izbor.

Iskljucivo ID-cooling za najbolji odnos cene i kvaliteta, ili eventualno Deepcool

Dok ima ID-Cooling po ovim cena, nema potrebe gledati nista drugo nigde drugde.

Eventualno Arctic Freezer i35 u domacim firmama (po slicnoj ceni). Ali kod njega ne moze da se zameni ventilator + ne izgleda lepo ko ID-Cooling xD
Taj cu na kraju i uzeti onda, hvala

+1 za ID-Cooling, ja sam kupio SE-226-XT BLACK za 4700 i nisam se pokajao ni sekund.

Ne znam koja je razlika u ceni al pre bi uzeo Freezer 34 eSports . Id cooling je dosta bucniji . Mada lako ce hladiti i3 12100 pa nece ici u velike obrtaje . Ako ti je vazno da je tih kuler pogledaj malo recenzije na ytube

Ljudi da vam se zahvalim stigao je hladnjak, instaliran je i stvarno nisam ocekivao cak ni ovaj i3 da ce posle 10 minuta cinebench r23 maksimalan core package biti 57 u kucistu koje nema stranicu 😆

Mada lako ce hladiti i3 12100 pa nece ici u velike obrtaje . Ako ti je vazno da je tih kuler pogledaj malo recenzije na ytube
Samo se podese brzine ventilatore, na ID-Cooling i to je to, nece vise biti bucan.

Da ce biti bucniji od Arctic-a za iste performanse, odnosno slabiji/vece temp za istu buku da. Ali nije toliko razlika, pogotovo za male potrosace kao 13500.
Ne znam koja je razlika u ceni al pre bi uzeo Freezer 34 eSport
Sa druge strane ima Crno-Crveni Freezer 34 eSports sa jednim ventilatorom za 4500 din u domacoj firmi, sto je 1200-1450 din skuplje ali opet bolje performanse + moze da se uzme odmah u domacoj firmi, ne ceka se.

Ili obican bazicni Freezer 34 za 3000 din za AMD (AM5) ili 3500 din za Intel (LGA 1700) isto u domacoj firmi. Tako da kome nije bitno estetika koju ima ID-Cooling, za prakticno iste pare moze da uzme tisi Freezer 34 sa boljim performansama odmah u domacoj firmi.

Poslednja izmena:
Samo se podese brzine ventilatore, na ID-Cooling i to je to, nece vise biti bucan.

Da ce biti bucniji od Arctic-a za iste performanse, odnosno slabiji/vece temp za istu buku da. Ali nije toliko razlika, pogotovo za male potrosace kao 13500.

Sa druge strane ima Crno-Crveni Freezer 34 eSports sa jednim ventilatorom za 4500 din u domacoj firmi, sto je 1200-1450 din skuplje ali opet bolje performanse + moze da se uzme odmah u domacoj firmi, ne ceka se.

Ili obican bazicni Freezer 34 za 3000 din za AMD (AM5) ili 3500 din za Intel (LGA 1700) isto u domacoj firmi. Tako da kome nije bitno estetika koju ima ID-Cooling, za prakticno iste pare moze da uzme tisi Freezer 34 sa boljim performansama odmah u domacoj firmi.
Mislio sam cenu na KP . Ako je ID-cooliing kupiio sa kolko je Freezer 34 eSports na kp ne kod nas . Vidim sad da ima beli za jednnim ventilatorom za 30 eu, a sa 2 za 35 crno crveni . Ako su cene azurirane.. A menii je lepsi Freezer 34 eSports ima boja pa biraj izgleda kvalitetnije.
P.s
Nista samo sam pomenuo... covek je dobro izabrrao . Sa obziirom da je mislio lc cc 120 i prevazidjeni hyper 212 evo . i pure rock 2 je lep al i cena lepa (sto njemu ne odgovara) .
Ljudi da vam se zahvalim stigao je hladnjak, instaliran je i stvarno nisam ocekivao cak ni ovaj i3 da ce posle 10 minuta cinebench r23 maksimalan core package biti 57 u kucistu koje nema stranicu 😆
Koja cena kulera . Jell argb ili obiican ?
Jell neko zna zasto mi tastatura kuca nekad 2 puta slova a ja kliknem samo jedom . Mehanicka . Prosao vek trajanja?

Mislio sam cenu na KP . Ako je ID-cooliing kupiio sa kolko je Freezer 34 eSports na kp ne kod nas . Vidim sad da ima beli za jednnim ventilatorom za 30 eu, a sa 2 za 35 crno crveni . Ako su cene azurirane.. A menii je lepsi Freezer 34 eSports ima boja pa biraj izgleda kvalitetnije.
P.s
Nista samo sam pomenuo... covek je dobro izabrrao . Sa obziirom da je mislio lc cc 120 i prevazidjeni hyper 212 evo . i pure rock 2 je lep al i cena lepa (sto njemu ne odgovara) .

Koja cena kulera . Jell argb ili obiican ?
Jell neko zna zasto mi tastatura kuca nekad 2 puta slova a ja kliknem samo jedom . Mehanicka . Prosao vek trajanja?
Crna verzija, bez postarine 3900 dinara a SVEMOGUCI aks mi je postarinu naplatio skoro 800 dinara iz nekog razloga

Da se malo nadovezem na ovu temu. Posto i sam razmisljam o ovom procesoru i koji bih cooler stavio na njega, da li neko ima iskustva sa Be Quiet Shadow Rock 3 coolerom? Znam da je nesto skuplji od pomentih Artic Freezera 34 i ID-Coolinga, ali ukoliko je tisi od obojice, verovatno bih ga uzeo. E sad, obzirom da i5 13500 ne bi trebalo da se puno zagreva (razmisljao sam i o LC CC 120), da li je onda sto se buke tice manje vise svejedno koji bi se od ovih coolera uzeo, obzirom da oni ne bi morali da rade punom parom i samim tim bi bili podjednako tihi ili pak nije tako?

Thermalright Peerless Assassin za 37e

@isnogood

Gde ima ta se kupi (i po toj ceni)?

@Dogzilla

Ovo su sve preporuke za tihe kulere? Ovi ID 207 i AG620 mi deluju malo overkill za taj procesor? Ili je ideja da posto podrzavaju mnogo vece TDPe od onog koji ima 13500-ca da ce manje aktivno hladiti procesor i samim tim biti tisi?

Poslednja izmena:
Ovo su sve preporuke za tihe kulere? Ovi ID 207 i AG620 mi deluju malo overkill za taj procesor? Ili je ideja da posto podrzavaju mnogo vece TDPe od onog koji ima 13500-ca da ce manje aktivno hladiti procesor i samim tim biti tisi?
Delimicno da, overkill je veoma efektivan, veca masa, bolji ventilator = uvek tise. Pogotovo kad se ostavi samo jedan ventilator u sredini kulera sa dve kule. To je "mala tajna velikih majstora", za najvecu tisinu. "Pro Potez", "Javna Tajna Visokih krugova entuzijasta", itd, ...

Imas jeftinije debele kulere sa jednim ventilatorom koji ce isto odraditi solidno posao kao:

Ima zatim jos malo jeftinijih sa ili dva ventilatora (ili bez bakarne ploce dole na procesoru), koji ce biti knap, al uvek glasniji. Imas cak i ovaj koji je 99% savrsen za sta ti treba, jedino sto je manji/vise za ITX build-ove:

Ali generalno, ako nisi ekstremno knap sa kintom, neki od ona prva dva sto sam naveo su savrsena opcija, sa Deepcool AG620 mozda malo blizim za prvo mesto prvi izbor. Pogotovo ako ostavis samo ventilator u sredini. Ovaj drugi mozes da stavis kao izduv pozadi pored kulera, i to je onda uz par intake ventilator, absolutno savrsenstvno hladjenja sa najvisim dobitkom/za najmanju buku. Jednostavno ne moze bolje od toga xD

1. Dobar veci ventilator (140mm) = najbolje najtise performanse
2. Dobar/najbolji u klasi (120mm) br. 2 najbolje najtise performanse
3. Sto manje ventilatora = najtise (ako mogu da odrade iste/bolje ili dovoljno dobre performanse) = najbolja opcija
4. Masivni komad aluminijuma = opet najbolje najtise performanse
5. 2 tanja srednje-masivna komada = najtise, tisa/bolja opcija no.4
6. Coldplate umesto oktrivenih cevi = najbolje najtise performanse
7. otkrivene cevi koje nisu spoljstene = isto
8. spoljstene otkrivene cevi + mali komad aluminijuma + neadekvatan 120mm vent ili vise njih = propalitet ako je su najbolje performanse za absolutnu tisine prioritet

Otprilike silazna putanja sta daje najbolje+najtise perfomanse od 1. ka 8. (sta je najgora opcija).

br.8 kuleri su savrseno sposobni da ohlade 13500 (oni su samo relativno krs kad je absolutna* tisina u pitanju, nisu absolutno ili generalno krs, cak naprotiv, ID-Cooling XE-224, Deepcool AK400/AG400, Freezer 34-ke, svi ce solidno odraditi 13500). Hlade 13500 (mozda mora da se malo ogranici, mozda ne zavisi od temperature leti i ostatka sistema). Nece biti bucno, tri koja navedeh u recenicu iznad ce biti prijatni, ali nece biti absolutno tiho/nece biti absolutno tihi.

Kao sto ce @veeljkoo iskusiti kad i ako predje na 13500/13400F xD

Poslednja izmena:
Da se malo nadovezem na ovu temu. Posto i sam razmisljam o ovom procesoru i koji bih cooler stavio na njega, da li neko ima iskustva sa Be Quiet Shadow Rock 3 coolerom? Znam da je nesto skuplji od pomentih Artic Freezera 34 i ID-Coolinga, ali ukoliko je tisi od obojice, verovatno bih ga uzeo. E sad, obzirom da i5 13500 ne bi trebalo da se puno zagreva (razmisljao sam i o LC CC 120), da li je onda sto se buke tice manje vise svejedno koji bi se od ovih coolera uzeo, obzirom da oni ne bi morali da rade punom parom i samim tim bi bili podjednako tihi ili pak nije tako?
Ja imam taj kuler u beloj verziji . Sigurno je tisi od pomenutih . Kuler ima odlican ventilator koji je 1600 obrtaja za razliku od standardnog Shadow Wings 2 koji je 1100 . Odlicno hladi a necuje se . Jako tih kuler . Dosta je velik 163mm visine pa mozda u neko kucisste nestaje . Ja se nisam pokajao

@Dogzilla
Puno se zahvaljujem na ovako opsirnom odgovoru. Trenutno bih za sto je moguce bolju tisinu dao dolar vise (ali tesko dva ili tri :D).

@duki777
Bas me raduje sto cujemo pozitivna iskustva za Shadow Rock 3 :) Tako da eto, onda cu gotovo sigurno pazariti neka od ta dva (kad dodje vreme) - Deepcool AG620 ili Shadow Rock 3.

Puno se svima zahvaljujem na odgovoriima. Naravno, ukoliko ima neko neki dodatni komentar/predlog, otvoren sam :)

Nazad
Vrh Dno