Šta je novo?

Koji koristite DNS

vladat1

- CoH -
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
1,175
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravi drugari. Zanima me koji koristite DNS ?

Navešću par Public

Mullvad, Control D.

Koristio sam self hosted Unbound, ali je umeo da zeza, a nisam imao vremena da podešavam, pa sam odustao.

Local pfBlockerNG.

ISP-ov DNS. Cloudflareov samo u slučaju kad ISPovom treba vremena da pokupi nove DNS recorde da posao ne čeka.

• Like
Reagovanja: uji
Local pfBlockerNG.
Zar ne radi on samo block liste, dok je i dalje potreban neki upstream?
Sto se teme tice, ja sam na nextdns. On ima svoj blocklist, a moguce je ubaciti i adguard i razne druge. Nema sva podesavanja kao adguard home ili pihole, ali je detaljniji od "obicnih" servera poput cloudflare.

Bolje je DNS podesiti na nivou routera. Samo upiši IP u LAN podešavanjima u sekciji DNS.

nisam u materiji kao @alex303, a želim da podesim kod sebe.
Slažem se sa Alexom da je zgodnije podešavanje na nivou rutera, s tim što onda verovatno neće moći enkriptovani DNS, jer većina ljudi imaju rutere koji prihvataju samo običnu IP adresu.

Imaš ovde uputstva korak po korak za Mullvad (mislim da uopšte nemaju neenkriptovani DNS) https://mullvad.net/en/help/dns-over-https-and-dns-over-tls#win11

i ControlD https://controld.com/free-dns?freeR...&mode=Manual&setupOs=windows11&stats=2&step=0

Ili ako si voljan da koristiš cmd otvoren sa admin pravima, bude još brže:

Bash:
powershell -Command "(Invoke-WebRequest -Uri 'https://api.controld.com/dl' -UseBasicParsing).Content | Set-Content '%TEMP%\ctrld_install.bat'" && %TEMP%\ctrld_install.bat x-oisd forced

Meni Mullvlad blokira pristup Pubmed-u, pa sam ostavio jedan browser sa default DNS. Ne verujem da može da se whitelistuje domen u Mullvlad

NextDNS, good enough for me. Služi da blokira reklame
Sve je to lepo. Ali, kao i sa svakim remote DNS serverom koji blokira reklame, dolazi do delay-a. Ponekad je vreme koje je potrebno da se uradi full resolve, mnogo veće nego da se ceo sajt učita sa sve reklamama.
Slažem se sa Alexom da je zgodnije podešavanje na nivou rutera, s tim što onda verovatno neće moći enkriptovani DNS, jer većina ljudi imaju rutere koji prihvataju samo običnu IP adresu.
On nigde nije napisao da mu treba DoH.
Meni Mullvlad blokira pristup Pubmed-u, pa sam ostavio jedan browser sa default DNS. Ne verujem da može da se whitelistuje domen u Mullvlad
Nisi dobro odradio. Mullvad ne možeš da whitelistuješ, ali zato možeš da zaobiđeš Mullvad DNS samo za taj sajt tako što ćeš dodati ovu liniju u hosts file.
Kod:
34.107.134.59 pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Sa ovom izmenom nema potrebe da se cimaš sa drugim browserom i alternativnim DNS-om.

On nigde nije napisao da mu treba DoH.
Nije, naravno, to je samo moja sugestija ako već podešava na nivou uređaja.

Čudno, ne bi trebalo da blokira, bar ne oficijelni sajt pubmeda. Sad proverih kod sebe na 3 uređaja, na svakom otvara https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

Zdravo @alex303 , da li možeš da mi pomogneš da iskonfigurišem Yattel ov modem ZTE ZXHN H298Q sa nekim DNS om . Adresa za ovaj modem je http://192.168.1.1/

ukucam šifru i šta dalje

Pogledajte prilog 457092
Klikni na Local Network a onda sa leve strane klikni na LAN i pojaviće ti se ovo:

1725736301812.png

Klikni na DHCP Server i tu ćeš videti podešavaja. Ne diraš ništa osim ISP DNS koji ćeš staviti na Off. I u polje primary DNS upiši svoj DNS. Ja sam za potrebe ovog primera iskoristio 9.9.9.9

1725736419562.png

Ti unesi onaj DNS koji želiš. Nakon toga klikni na Apply i restartuj router kako bi svi uređaji koji su nakačeni na njega pokupili novi DNS. I to je to.

Klikni na DHCP Server i tu ćeš videti podešavaja. Ne diraš ništa osim ISP DNS koji ćeš staviti na Off. I u polje primary DNS upiši svoj DNS. Ja sam za potrebe ovog primera iskoristio 9.9.9.9

Ja se stvarno ne razumem. Koji bi mogao da stavim ?

Zavisi šta želiš da postigneš.

Za blokiranje reklama možeš da staviš AdGuard DNS: 94.140.14.14
Za siguran surf i blokiranje XXX sadržaja: 208.67.222.123
Za blokiranje malicioznih sajtova: 185.228.168.9

Prvo odluči šta želiš i šta ti je potrebno. Ima milion DNS servera za razne potrebe. Google it.

Da li je ovo u redu ?

dns.jpg

Ne. Jer ti DHCP Server stoji na Off. Mora biti on.

Da. Sad je dobro.

Ne razumem zašto ti je DHCP Server bio na off. Jesi slučajno kliknuo ili je tako bilo ?

Da. Sad je dobro.

Ne razumem zašto ti je DHCP Server bio na off. Jesi slučajno kliknuo ili je tako bilo ?

Ja sam kliknuo. Da li bi sutra mogao da mi pomogneš i oko moje desktop mašine. Win 11 da iskonfigurišem IPv4 , IPv6 i DNS ?

Ne razumem šta tu ima da se konfiguriše ? Još uvek nemam predstavu šta ti je krajnji cilj? IPv6 nema nikakvog smisla na Windowsu ili bilo kom drugom uređaju koji se nalazi iza tvog routera. DHCP server je taj koji dodeljuje IP adresu svim uređajima i tu nema nikakvog konfigurisanja. A DNS na routeru smo podesili da nebi morao da podešavaš na Windowsu.

Ne razumem šta tu ima da se konfiguriše ? Još uvek nemam predstavu šta ti je krajnji cilj? IPv6 nema nikakvog smisla na Windowsu ili bilo kom drugom uređaju koji se nalazi iza tvog routera. DHCP server je taj koji dodeljuje IP adresu svim uređajima i tu nema nikakvog konfigurisanja. A DNS na routeru smo podesili da nebi morao da podešavaš na Windowsu.

Sada mi internet radi primetno brže. Brže otvara tabove. Pošto se ne razumem, mislio sam da ako izbacim googlov DNS na računaru, da će biti bolje?

Pa ako ti google-ov DNS i dalje stoji na računaru, onda ovo što smo stavili u router nema nikakvog efekta. Moraš da ukloniš google-ov DNS i da pustiš router da sve parametre dodeli automatski. Takođe imaj na umu da Chromium based browseri kao što je Chrome, Brave, Opera mogu da zaobiđu taj DNS koji si setovao na routeru ako je u browseru uključena opcija "Safe browsing".

Kad sve podesiš proveri da li se koristi DNS koji si setovao u routeru tako što ćeš overiti ipleak.net U polju DNS Address mora da stoji IP adresa koju si uneo u router. Samo tako možeš biti siguran da si sve odradio kako treba.

Kad sve podesiš proveri da li se koristi DNS koji si setovao u routeru tako što ćeš overiti ipleak.net U polju DNS Address mora da stoji IP adresa koju si uneo u router. Samo tako možeš biti siguran da si sve odradio kako treba.

Da li je u redu ?

dns.jpg

Kako da uklonim googlov DNS ?

Na slici se vidi da ne koristiš ni google DNS, ni onaj što smo setovali u routeru. Koristiš default DNS od provajdera. Jesi restartovao router nakon podešavanja DNS-a ? Jesi li uopšte zakačen na Yettel router i kako? Žičano ili bežično?

Na slici se vidi da ne koristiš ni google DNS, ni onaj što smo setovali u routeru. Koristiš default DNS od provajdera. Jesi restartovao router nakon podešavanja DNS-a ? Jesi li uopšte zakačen na Yettel router i kako? Žičano ili bežično?

Ruter je povezan žično. Išao sam na Apply. Nisam resetovao ruter. Kako to da uradim ?

Nazad
Vrh Dno