Šta je novo?

Koji je WinXP najbolji i za sistem i za najbolje parformanse u igrama

mikelebg26

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.10.2005
Poena
319
Trenutno imam operativni sistem Windows XP sa Service Packom 1 i relativno sve radi dobro, i igre i sistem je stabilan, ali se desava cesto da fale neke stvari sto je do samog service packa 1 a ne do kompa. Kad to kazem, mislim na podrsku za blue tooth usb, i JVM, i slicno. Nesto ceprkao po torentima pa sam se zabeknuo kakvih sve verzija Windows XP ima, pa me interesuje da li znate koja je razlika izmedju njih i koji je najbolje da instaliram posto uskoro nameravam da formatiram HDD.
Znaci, moja nedoumica je vezana za:

1. Da li da ostavim ovaj isti Win XP sa service packom 1
2. Da li instaliram i kakav je ovaj - Windows XP proffesional SP2+media center 2005 (3rd july 2006)
3. - // - - Windows XP Pro SP2 gold reloaded edition
4. -//- - Windows XP Pro SP 2 gold+tweak XP

Sta mi vi preporucujete od ovog????

Pravo da ti kazem nikad cuo za te gold verzije. SP2 bez puno stvari u startup-u ce leci dosta dobro sa tvojom konfiguracijom.

Instaliraj WinXP sa integrisanim SP2 i isključi DEP (otvori c:\boot.ini u Notepadu i tamo gde piše /noexecute=nešto zameni sa /noexecute=alwaysoff pa snimi i restartuj).

...i mene to zanima. Sta je taj DEP uopste???

Poslednja izmena:
Data Execution Prevention (DEP) is a set of hardware and software technologies that perform additional checks on memory to help prevent malicious code from running on a system. In Microsoft Windows XP Service Pack 2 (SP2) and Microsoft Windows XP Tablet PC Edition 2005, DEP is enforced by hardware and by software.

The primary benefit of DEP is to help prevent code execution from data pages. Typically, code is not executed from the default heap and the stack. Hardware-enforced DEP detects code that is running from these locations and raises an exception when execution occurs. Software-enforced DEP can help prevent malicious code from taking advantage of exception-handling mechanisms in Windows.

performanse u igrama

Za najbolje performanse u igrama potraži Windows TinyXP_Beast_Edition (probaj pretragu po torrentima
:-devil-:).

Uključen je SP2 i priličan broj update-a za win. Instalacija zauzima minimum prostora na hardu (uklonjeni su outlook express, IE(!) i sl), minimalno zauzima RAM (isključeni su skoro svi servisi osim najneophodnijih).

E, da, izbačeni su i svi drajveri, tako da nema prepoznavanja hardware-a (može da bude problem sa praistorijskim mašinama).

Odlična stvar, a ne moraš da se petljaš sa podešavanjima/tweak-ovima u sitna crevca, ako nisi tome vičan.
;)

Po mom mišljenju najbolji je potpuno zakrpljen XP, tj. SA SP2 i svim update-ovima.
Razlika u brzini je minorna i verovatno ćeš primetiti promenu posle gašenja servisa samo ako imaš manjak RAM-a u startu.

@pendula
Ne bih bas uzimao win bez IE koliko god los bio. Neke stranice ne mozes otvoriti bez njega kao recimo rajfajzen onlajn.
Pod "stvarima" u sistem treju mislim na fajervolove, antiviruse, netlimitere, winampe i ostale gluposti koje samo povecavaju vreme podizanja vindoze i uzimaju memoriju igrama.
Svaki windows xp mozes nasvirati koliko toliko iskljucivanjem raznih servisa koji ti ne trebaju. Idi na www.tweakxp.com. Tamo ces sigurno naci nesto korisno.

WinXP Prof. sa SP2+Windiz Updates + dobar naknadni Tweak registry-a+ poslednji stabilni drajveri za plocu i WHQL drajveri za graficku.
Za Web browsing koristi alternativu kao npr. Firefox ,Nod32 za AV zastitu,Ad Aware +SpyBot za anti spyware,Outpost ili L&S kao firewall zastitu.

imas dobar racunar ... strasno dobar ... skup ... nema nikakve veze koliko je lose podesen XP sve radi kao ludo ... imas los racunar jeftin onda bas moras sve da mu poskidas .pogasis. da bi radilo kako treba ...

Za najbolje performanse u igrama potraži Windows TinyXP_Beast_Edition (probaj pretragu po torrentima
:-devil-:).

Uključen je SP2 i priličan broj update-a za win. Instalacija zauzima minimum prostora na hardu (uklonjeni su outlook express, IE(!) i sl), minimalno zauzima RAM (isključeni su skoro svi servisi osim najneophodnijih).

E, da, izbačeni su i svi drajveri, tako da nema prepoznavanja hardware-a (može da bude problem sa praistorijskim mašinama).

Odlična stvar, a ne moraš da se petljaš sa podešavanjima/tweak-ovima u sitna crevca, ako nisi tome vičan.
;)
Nevalja kada nema IE-a, NBA Live npr. ne može da radi bez IE-a. Mada na CD-u postoji instalacija IE-a pa igra pre nego što se instalira povuče i IE instalaciju...
BTW, po mom iskustvu, za igre, pogotovo na mašinama sa <512Mb RAM-a, najbolje se pokazao lepo podešen (Services najvažnije) XP SP1.
:wave:

Tiny XP

@pendula
Ne bih bas uzimao win bez IE koliko god los bio. Neke stranice ne mozes otvoriti bez njega kao recimo rajfajzen onlajn.
Pod "stvarima" u sistem treju mislim na fajervolove, antiviruse, netlimitere, winampe i ostale gluposti koje samo povecavaju vreme podizanja vindoze i uzimaju memoriju igrama.
Svaki windows xp mozes nasvirati koliko toliko iskljucivanjem raznih servisa koji ti ne trebaju. Idi na www.tweakxp.com. Tamo ces sigurno naci nesto korisno.

SuperStarr je napisao(la):
Nevalja kada nema IE-a, NBA Live npr. ne može da radi bez IE-a. Mada na CD-u postoji instalacija IE-a pa igra pre nego što se instalira povuče i IE instalaciju...

Da, ali:
This special 'Beast Edition' of TinyXP is designed to be hell fast!

Internet Explorer and Outlook Express have been removed from this
edition. Mozilla Firefox web browser and Mozilla Thunderbird email
client are included as replacements to Internet Explorer and Outlook
Express. The latest edition of MSN Messenger (v7.5) is also installed.

Most of the networking features are removed from this edition,
this is because this edition is intended as a gaming edition
that you can surf the internet with. It is NOT intended as an
operating system for use in a corporate environment to squeeze
a little bit more production out of the poor employees, however,
MS Mail and MAPI are included for compatibility. Also kept - 16Bit
Support, Disk Cleanup, THE "CORE" OF INTERNET EXPLORER, Task
Scheduler and you are still able to open ZIP files without the
need for any any third party program.

a, uvek možeš da ponovo instaliraš IE. Ako ne ovaj, onda TinyXP Vista Edition

Prilozi

• TinyXP_Vista_Edition_INFO.txt
    14.4 KB · Pregleda: 123
Poslednja izmena:
Tiny XP

OK! Ovo i jeste upravo to - WinXP + SP2, samo ti je neko uštedeo trud - tweak-ovao sve što bi (možda) i ti, patch-ovao win critical update-ima, instalirao Firefox i sl.

Ne kudi konja kojeg nisi jahao! :eyebrows:

Bilo koji XP. A onda uzmes neki program za ubijanje procesa, kao na primer ovaj. I onda se igras ko covek.

Prilozi

• Services Stop - moje.zip
    680 bajta · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
bez IE puno toga nece raditi. na PC koristim IE samo za ebanking i za testiranje sajtova.

stavi XP SP2 i rucno pogasi bespotrebne procese... razne tiny verzije mi se ne dopadaju... pre ili kasnije ce ti nesto zafaliti ili zashtekati u radu.

Mislim da na www.microsoft.com ima tutorijal koji objasnjava koji procesi u kom slucaju nisu neophodni, kao i kako napraviti user i hardware profile za razlicite konfiguracije WinXP (djuska i normalna upotreba). A i Google ce izbaciti gomilu sajtova sa slicnim tutorijalima, mada je u ovakvim slucajevima mozda najbolje slusati Microsoft.

skini sa neta Windows XP Pro (SP2) FULL STUDENT RELEASE. to ti je pun funkcionalan xp sa sp2, s tim sto nije potrebna aktivacija da bi se sa microsoft.com skidale zakrpe. progooglaj za vise informacija. ako bas zelis performanse, skini program NLITE,uz pomoc njega ukloni komponente iz os-a koje ne koristis, integrisi drajvere,imas mnogo tweak opcija, podesi servise koje korsitis i napravi svoju winXP distribuciju. odlicna stvar.

Instaliraj WinXP sa integrisanim SP2 i isključi DEP (otvori c:\boot.ini u Notepadu i tamo gde piše /noexecute=nešto zameni sa /noexecute=alwaysoff pa snimi i restartuj).

Ukoliko koristis procesor koji ima 64bitne instrukcije ovim neces dobiti nista, provereno (u smislu stabilnosti). Ako je koriscen 32bitni proc, onda je ovo jedna od prvih stvari 2DO posle instalacije svezeg Wina.

Moja preporuka za Slipstreamed SP2 + (najsveziji) Autopatcher (custom install) + 3 sata finog softverskog stimunga :d .

a, uvek možeš da ponovo instaliraš IE. Ako ne ovaj, onda TinyXP Vista Edition

TinyXP *ANY* Edition je nevidjeno ****** i zaista ne zasluzuje preporuku za instalaciju.
Beast edition je tako osiromasen da su izbacili alate kao sto su IPCONFIG i PING... mislim sta vise reci.
Vista edition je katastrofa - nisam cak ni primetio da radi brze od klasicnog XP-a sa SP2 (sem sto ima neki cudan delay kod restarta masine od 1 - 1.5 minuta).

TinyXP *ANY* Edition je nevidjeno ****** i zaista ne zasluzuje preporuku za instalaciju.
Beast edition je tako osiromasen da su izbacili alate kao sto su IPCONFIG i PING... mislim sta vise reci.
Vista edition je katastrofa - nisam cak ni primetio da radi brze od klasicnog XP-a sa SP2 (sem sto ima neki cudan delay kod restarta masine od 1 - 1.5 minuta).
Zašto ******?:wc:
Pa ovo je instalacija namenjena onom ko ne zna da gasi servise i da se petlja sa win-om, a verovatno nikad u životu neće otkucati komande IPCONFIG ili PING; a pri tom ima komp sa malo RAM-a/prostora na HD-u. Tako ja to vidim.

Ja nisam primetio nikakav delay.

Ja sam sinoc izgubio 3 sata instalirajuci doticni - 2 puta Vista i jednom Beast edition. I uopste ne nalazim da je ta instalacija mnogo stabilna, ma kakva masina bila u pitanju. Sa druge strane, autori se hvale malim memorijskim zauzecem od 60-70 mb sto opet nije tacno - zauzece kod mene je prelazilo 150 mb PRI prvom startovanju posle instalacije. Tako da ne vidim dobar razlog zasto bi stavio tu osakacenu instalaciju?

Nazad
Vrh Dno