Šta je novo?

Koji je dovoljan?

risa

Čuven
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
675
Treba mi za drugara laptop, novi, do 500eur.
On će na njemu raditi montažu video zapisa u Adobe Premier-u.
Dajte neki savet koju konfiguraciju da traži da kupi...
Brend nije bitan ,)
Da li da juri laptop sa i5 procesorom ili je i3 dovoljan?
Koliko je RAM-a dovoljno?

Njemu je bitno sto jaci CPU i sto brzi hard disk zbog upisa, RAM memorija od 4GB ce biti dovoljna. Moj savet je i5 procesor sa sto vecim hard diskom, a laptop je pozeljno da ima eSATA konektor i da na njega veze externi sto brzi hard disk (WD Black) i da sa unutrasnjeg cita a na spoljasnji radi upis gotovog materijala, tako ce mu raditi najbrze. Sa jednim hard diskom moze da ima i i7, lose ce raditi jer video montaza radi citanje i upisivanje konstantno.
Takodje za video montazu je bolji desktop po mom misljenju.

Njemu treba laptop je cesto putuje i snimljeni materijal odmah montira i salje u redakciju.
Ima li neki laptop do 500 eur sa i5 procesorom i eSATA konektorom?

Ovaj ASUS mi se čini da ne može ući u budžet od 500eur :)
HP ću pogledati, zvuči interesantno

@risa

Ako mu treba za profesionalnu upotrebu tj ako na njemu zarađuje novac onda bi trebao malo više para da iskašira

On je snimatelj na televiziji i kada idu na putovanja nekada traže od snimatelja da odmah montira materijal i pošalje u redakciju.
A nekada to odradi sam novinar.
Tako da ne planira on to često da radi niti da živi od samo toga. Prvenstveno je snimatelj.
E da, bitna stvar, bilo bi poželjno da laptop ima FireWire ulaz :)

Ili, ne znam kako se zove ta kartica ili adapter koji ima firewire...
Znaci, ne mora laptop da ima ugradjen firewire...
ExpressCard?

Poslednja izmena:
Posto sam bio u slicnoj dilemi kao i ti sada dok sam trazio lap za brata do 500e jedini izbor, a da ima EC je hp probook 4530s. Njemu je takodje firewire trebao, ali ono sto sam gledao a da ima vec ugradjen FW ti treba 650e pa navise. Nasao sam Novu EC karticu za 2000din i resili sve probleme. Imas raznih modela ovog Hp-a. Sa i3, i5 procesorima. Burazeru smo uzeli sa za 45000+2000din i3 2330, 640gb hdd, 8gb rama, Hd3000+ HD 6490M i za sada je zadovoljan i sto se performansi tice i svega ostalog. koristi vecinom prof.muzicke programe, ali je tu i veci deo adobe paketa(premier, afe, photoshop...).

Poslednja izmena:
Snimatelj koji montira ili još gora varijanta u kojoj to radi novinar a preskače se montažeš može da bude samo čobanska televizija ili čobanska redakcija, bez uvrede.

Inače nema potreba za firewire jer je USB 3.0 koji imaju skori svi novi (pogotovu Asus) laptopovi tako da su brzine zanemarljive (kao i ostale razlike)

Ima i ovaj HP usb 3.0 Mozda mu ne odgovara kacenje na usb. Dosta studijske opreme ide na firewire povezivanje na racunare.

e da mu je disk na 7200

FW nije zbog brzine prenosa nego zbog grebovanja sa kamere, koliko sam shvatio materijal ce se samo grubo iseci i poslati.

Gledaj neki laptop sa intelovom integrisanom grafikom, neki i3, nemoj pentiume i cellerone zato sto nemaju quicksync a to ce mu dobro doci zbog brzeg konvertovanja.
U principu mu treba najlsabiji procesor koji ima quicksync i da nema drugu grafiku sem intelove (duze ce trajati baterija, jeftiniji).
Posto ce biti grebovanje sa kamere to je SD tako da stvarno nema potrebe za nekim munjama tipa i7.
Od desktop procesora i G620 se jako lepo snalazi sa Premierom i HD-om.

Gledaj neki iz Win-Win-a.... možeš dokupiti garanciju od 7 do 12 godina. Doduše dobro prouči uslove garancije ovde , naročito se pridžavaj obaveze korisnika pod tačkom 2 koja doslovno glasi - zaštita od prašine kondenzujuće vlage hahahahaha :d

Neverovatni su, 12 godina garancije na računar....
Svašta sam čuo u ovo predizborno vreme, ali da neko ko pokušava da bude ozbiljan retail prodavac.... ccccc

zar reklama nije zabranjena po forumima, pogotovu kod ti prevaranata sa nazovi idelanim uslovima kupovine garancije i slično

naravno da jeste ali u marketingu važi pravilo da je svaka reklama dobra reklama, dakle dok se god priča jer se lako zaboravi šta jepredmet priče a ostane samo ime

Dobre bre ljudi,
može li neko da mi pomogne gde mogu naću tu ExpressCard sa Firefire konekcijom?
Ja nisam imao sreće...

Nazad
Vrh Dno