Šta je novo?

Koji izabrati: samsung a5 2017, huawei p10 lite ili samsung a8 2018

maglaski

Slavan
Učlanjen(a)
12.12.2008
Poena
302
Pregledao sam što sam detaljnije mogao forum, ali nisam razrešio dilemu. Naime, koristim samsung galaxy s3 mini već 6 godina (da, šest godina bez ijednog kvara), ali je znatno usporio pre 6 meseci (ne pomaže ni hard reset), i vreme mu je za zamenu. Nabavio bih zapravo pouzdan telefon (da posluži toliko?). Ne interesuju me igrice, kamera mi svakako nije prioritet, važno da mogu da se konektujem, komuniciram normalno (glas, poruke i sl.), da posluži za navigaciju, uobičajene aplikacije - kalendar, kalkulator, povremeno muzika, youtube... da u takvim stvarima bude bez kočenja. I dual sim svakako. Razmišljam o samsung a5 2017, huawei p10 lite i samsung a8 2018 (100 evra gore u odnosu na prethodna dva mi ne bi značila ako je u pitanju trajnost). Testovi koje sam čitao kažu dosta, ali su realizovani posle kratkog vremenea korišćenja. Kako bi se ovi telefoni ponašali posle nekoliko godia? Šta mi preporučujete?

Poslednja izmena:
Prvo, svaka čast na 6 godišnjem korišćenju fona. Da ni jednom ne ispadne, razbije staklo i sl. A preporuka, pa... Nisi naveo ništa od prioriteta. Ali ako planiraš i novi fon da koristiš dugo vremena vidi neki Xiaomi model. Po mogućstvu Mi A2 ili Pocophone F1. U prvom slučaju dobićeš za male novce fon sa relativno jakim čipsetom i dovoljno ram memorije za duže vreme. Plus čist android koji će barem dve nadogradnje da ima. U slučaju Pocophone-a dobijaš zver. E sad, što se jačine hardvera tiče biće dugotrajni. A što se tiče kvaliteta izrade, niko ne zna kako će ti fonovi raditi za 6 godina. Dodatno, što svi imaju ugrađenu bateriju koja sumnjam da će izgurati toliko godina.

Ako su ti Redmi Note 5/Mi A2/Poco F1 glomazni, baci pogled na Mi A2 Lite. U suprotnom, u zavisnosti od prioriteta, ova 3 odlicno pokrivaju 200-320e segment. Ako neces Xiaomi, onda Moto G6(Plus) ili Nokia 6.1, ali manje nude za ulozen novac.

P10 Lite, A5 i ostalu Samsung/Huawei midrange boraniju sa hardverom iz 2015-2016 ne bih razmatrao. A8 je vec dobar fon, dobar ekran, okej kamera, po meni je precenjen i ne bih ga ni pogledao jer ima Exynoss chipset, ali je svakako dosta bolji od P10l, J5, J7, A5 i ostale boranije.

Poslednja izmena:
Evo, nisam pametan

iPhone SE: Kvalitet i pouzdanost.

Problem je integrisana baterija kao i kod svih novih modela.

Edit: Sad tek vidim da se traži DS. Onda ovo otpada.

Poslednja izmena:
Možda neki ios tipa ip7. Zbog dimenzija i kako si rekao da duže koristiš isti uređaj, a oni su poznati da dugo ažuriraju softver. Jedini minus je što je možda malo skuplji, nedostatak headphone jacka, i možda malo slabija baterija. Ako si do skoro bio zadovoljan sa s3m, onda bi ovaj bio raketa što se tiče prerformansi i ako je malo stariji uređaj.

Sent from my Moto Z (2) using Tapatalk

Čovek imao SIII Mini koji ima Amoled, pa mu trajao 6 godina. Amoled - ne amoled, ne bitno. Zavisi kako ga koristiš. Od Samsunga imao S5, S5 Neo, A5 2016 i S7 i nikakav burn. Plasma TV 5 godina bez burna. Na kraju krajeva, čovek verovatno pazi fon kad za 6 godina nije useo da ga spuca.

Po meni, bolje da uzme nešto jeftinije tipa Redmi Note 5, Mi A2 i sl, pa da ga zameni posle 3 godine, nego da uzme recimo skupe A8 2018, Huawei P10 Lite i sl. pa da ih koristi 6 godina. Ako već ide na drugu kartu nek uzme Pocophone koji košta kao taj A8 2018 a duplo je jači.

Važno je da mi ne baguje što duži vremenski period, pretpostavljam da je tu bitna optimizacija sa hardverom, ne znam kako je to kod Huawei. Bitna mi je pouzdanost sa te strane. Da se ne desi kao sada - kad hoću da pozovem nekoga, otvara imenik 10 sekundi, kad pritisnem slušalicu da se javim, opet 10 sekundi. I sl.

Onda ni pod razno Huawei/Samsung midrange.

Ha, eto šta nisam znao :) A kako utiču na brzinu telefona uskladišteni podaci (bilo na internu memoriju, bilo na sd karticu)? U prevodu, značilo bi da mogu da uzmem npr. bili koji od ova tri pa da posle 2 godine isključim update :), a da šljaka telefon bez usporavanja :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno