Šta je novo?

Koji IT fakultet u inostranstvu?

Delicious

Slavan
Učlanjen(a)
01.09.2013
Poena
225
Pozdrav. Posle male pauze koju sam napravio posle zavrsetka srednje skole, poceo sam polako da razmisljam o tome sta dalje.
Kako su me oduvek zanimali racunari, mobilni telefoni i tehnologija generalno, dosao sam do zelje za nastavkom skolovanja u it pravcu.

Da li mozete da mi preporucite neke fakultete za informacione tehnologije u inostranstvu?
Dobro bi bilo da se uci na engleskom jeziku. Nemacki mi nije mio, a francuski znam malo.
Ako bi godina studija bila do 4-5 hiljada evra, to bi se moglo pregurati.
Moze Evropa (cuo sam da ima programa na engleskom po raznim zemljama eu), Australija, Novi Zeland, samo me Kanada i SAD ne interesuju.

Imam laickog dodira sa visual basic-om, javom i php-om. Ovih dana cu se fokusirati na jedan od ovih programskih jezika, da udjem dublje u materiju.
Dopada mi se programiranje generalno i voleo bih da od toga zaradjujem.

PS: Dakle, ako znate neki fakultet tipa u 7. gradu po velicini u Engleskoj, koji je mozda i 98. na rang listi, odlicno. Nije mi bitno da se upisem jak fakultet, vec da imam kakvu-takvu osnovu kako bih mogao samostalno kasnije da je prosirujem (i uporedo dok studiram). Ako znate nekog ko je zavrsio u inostranstvu, ili masterirao na nekom od fakulteta iz ove oblasti, slobodno iznesite njihovo iskustvo.

Iako si rekao da ti nemacki nije mio, da napisem da sam cuo da nasi mladi idu na studiranje u austriju i veoma lako dobiju stipendiju.

Da se nadovezem na pitanje, mene licno interesuje kolike su sanse da neko iz Srbije se upise na prestizne fakultete tipa Harvard, Prinston, MIT, Yale, i te fakultete koji su sam vrh u USA i Engleskoj ?
I naravno koliko to sve kosta godisnje ?

A nacuo sam nesto slicno, cak je pre bila ona fora besplatnog studiranja kao zbog ratne odstete iz 1. sv. rata, ali to je odavno proslo.
Skroz mi je stran jezik i ne svidja mi se niti bih ga zeleo uciti. :p
Mislio sam da ima ovde vise iskustava mozda nasih ljudi, ali moracu da se sam pozabavim sajtovima fakulteta, itd.

Soldine ako imas dovoljno para

Da se nadovezem na pitanje, mene licno interesuje kolike su sanse da neko iz Srbije se upise na prestizne fakultete tipa Harvard, Prinston, MIT, Yale, i te fakultete koji su sam vrh u USA i Engleskoj ?

Moj brat dok je trenirao kosarku je uspeo da izbunari nekakvu stipendiju na Stenfordu. Ljudi poslali pismo na kucu nama, sve moze samo da platite 30k godisnje (puna cena skolarine je bila jos veca). Jedan komsija, godinu dana mladji isto kosarkas je studirao tamo. Gomila muzicara iz Srbije zavrsi na Berkliju. Moze, samo treba para. Ako hoces punu stipendiju moras biti top talenat 10 u svetu u svojoj oblasti.

Ne znam za Srbiju, ali mladi iz Bosne i Hrvatske studiraju u Gracu na isti fazon na koji Vojvodjani dobijaju Madjarske pasose. Moj dobar prijatelj je zavrsio master na Erasmusu u Roterdamu. Moja sestra zna Italijanski i relativno bi lako mogla upisati master u Rimu, samo fali para.

Edit: Prijatelj koji je zavrsio master na Erasmusu je zavrsio Megatrend. Pre toga pokusao Ekof. Studirao tamo sa jednim nasim likom isto tako oko 30 godina. Znam gomilu ljudi u tako poznijim godinama koji su skupili lovu ili izmolili matorce i zavrsili te strane skole. Nije to samo za uspesne studente vec i za one sa parama. Mislim da je godina preko 10000 evra za strance, za Holandjane je valjda pet puta manje.

Nije to nikakav bauk, nego mi zivimo u kavezu vec decenijama jer biramo budale i dzukele da nas vode. Sva sreca pa imamo Tursku blizu da se tesimo kako je kod nas dobro :)

Poslednja izmena:
Ima nasih. I za njih se vec krajem osnovne skole zna otprilike gde ce da zavrse.
Dakle top talenti.

Gledao sam pre par godina computer science program na stanfordu, tada je po listama bio najbolji na svetu za cs. Previše para treba, samo skolarina školarina 45k dolara godisnje..

Sent from my D6603 using Tapatalk

Poslednja izmena:
http://www.shanghairanking.com/ARWU2015.html

Gledaj ovde sta te zanima od fakulteta i sta mozes da iskesiras. ETH Zurich i EPFL u Lozani su super ali treba mnogo novca za zivot, isto vazi i za KTH. U juznom delu Evrope je mozda najbolji POLITO, politechnic university in Torino i to jer se tu nalazi razvojni centar za sva Fiat, Alfa i Masserati vozila, a u samom gradu se nalaze i dve fabrike, od kojih se u jednoj roisvodi Masserati. E sad ovo nema neke velike veze sa IT-om, ali opet u pitanju je severna Italija tako da bi i tu trebala da postoji jaka baza IT kompanija.

Pored toga, za IT mislim da su izuzetno jaki ETH i EPFL u Svajcarskoj, ali za to ti treba mnogoo para. Ako hoces dobar fakultet kasnije pracen dobrom platom, ne gine ti da ucis nemacki, ili neki od skandinavskih jezika.

Btw. ima nasih talenata po Stanfordu, Harvardu, Oxbridge-u ali samo top top top top su dobili full stipendije, svi ostali se finansiraju iz sopstvenih izvora za sta trebaju debele pare. Znam da je za Oxbridge samo jedna generacija dobila full stipendije ili je cak i drzava malo pomogla u finansiranju, ovi posle su morali makar deo troskova da finansiraju iz svog dzepa, a neki koji su primljeni na Oxbridge, ipak su upisali domace fakultete zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Studiranje za dzabe u Austriji vise nije na snazi, taj stogodisnji ugovor je istekao pre par godina koliko se secam. Sada se kesira oko 1000 evra koliko sam cuo, sto je opet razumljivije u odnosu na 10k evra.

@G@W Evo cena za TU Delft u Holandiji, ovi i nude full stipendije.

http://www.tudelft.nl/en/study/unde...admission-requirements/tuition-fees-expenses/

I sta je bilo sa tim drugarom, jel nasao posao tamo ili se vratio ovde?

Btw. 45k je samo skolarina, na to treba dodati i ostale troskove. Nije ni cudo sto vecina mladih obrazovanih Amerikanaca zavrsi u velikom student debt-u...

Poslednja izmena:
Ja sam zavrsio osnovne studije u Nisu na Elektronskom fakultetu (Softversko inzenjerstvo) i nastavio master u Becu na Technical University Vienna, Faculty of Informatics smer Software Engineering & Internet Computing. Zena zavrsila Psihologiju i upisala PhD na Beckom univerzitetu (University of Vienna).
Svaka preporuka za Bec.

Javljam se sutra ili prekosutra sa detaljima.

Ja sam zavrsio osnovne studije u Nisu na Elektronskom fakultetu (Softversko inzenjerstvo) i nastavio master u Becu na Technical University Vienna, Faculty of Informatics smer Software Engineering & Internet Computing. Zena zavrsila Psihologiju i upisala PhD na Beckom univerzitetu (University of Vienna).
Svaka preporuka za Bec.

Kada budes pisao detalje, navedi postupak prijave za phd za internacionalne studente/aplikante. Hvala unapred!

Poslednja izmena:
To i mene zanima. Hvala unapred

Sent from my D6603 using Tapatalk

I sta je bilo sa tim drugarom, jel nasao posao tamo ili se vratio ovde?.

On je studirao preduzetnistvo. Sada je ovde od pre par meseci, prosle godine je bio u Juznoj Americi, pre toga u Holandiji. Ima neku firmu, par njih sa tog Erasmusa je osnovalo, valjda kao deo zavrsnog ispita. Guraju neke inovacije, ne znam sta je sada aktuelno, bili su neki cvikeri koji pomazu kod spavanja, dzet lega i tako to. Imali su neki dil sa Filipsom preko te skole, ali se to na kraju izjalovilo kada su zakoracili u brutalni svet biznisa, patentnih prava i ostalih kerefeka. Mislim da firma jos uvek radi, kaze cas su gore cas dole, ali se odrzavaju i nisu propali. Mnogo se promenio od kada je otisao tamo da studira. Na bolje, naravno.

To trazenje posla, ljudi nekako misle da ih ceka neki posao ako zavrse stranu skolu ko u doba Tita sto je bilo sa domacim fakultetom. Ne ide to tako, kapitalizam je to. Posao bi verovatno uspeo da dobije da je ostao u Holandiji, jer je izbunario boravisnu vizu. Ali bi bila varijanta iznamljivanja gajbe, neki ne narocito sjajno placen posao u pocetku. Klasicna prica zapadnog milenijalca. Sto je mnogo bolje od onoga sto vecina nas ima ovde, ali on je decko iz imucne porodice i odlucio je da krene sa svojom firmom. Cak i da propadne, nema za njega zime ;)

Svaka preporuka za Bec.

Taj Becki Uni je ko iz bajke. BU je smesan u poredjenju. Jugosi obicno idu u Grac valjda jer im Bec skup ali da imam 17-18 godina i sredstva znam gde bi studirao :)

U juznom delu Evrope je mozda najbolji POLITO, politechnic university in Torino i to jer se tu nalazi razvojni centar za sva Fiat, Alfa i Masserati vozila, a u samom gradu se nalaze i dve fabrike, od kojih se u jednoj roisvodi Masserati.

Moj poznanik je upravo ovde završio master (osnovne studije je završio u US na nekom od univerziteta iz niže kategorije zahvaljujući sportskoj stipendiji), sa time je u roku od odmah našao posao u Londonu i eno ga još uvek tamo :)

Poslednja izmena:
Austrijski univerziteti se u 80% slučajeva upisuju na osnovu prevedene mature i potvrde sa BG univerziteta (košta do 2000 DIN. i ne treba da se upisuje smer u Srbiji).
20% smerova se upisuje putem prijemnog ispita.
Potrebno znanje nemackog na B2 nivou što je otprilike na nivou mature.

Uslovi upisa su slični i za master i doktorske, samo sto umesto potvrde i mature ide diploma osnovnih ili master studija.
Nemacki za neke smerove skače na C1 nivo.

Skolarine se krecu od 380 do 760 evra po semestru.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno