Šta je novo?

Koji intelov procesor za O/C

• Začetnik teme Začetnik teme topuz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

topuz

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.07.2004
Poena
650
Stvar stoji ovako: imam 200 evra i za te pare bih kupio neki intel P4 sa dobrim kulerom. Preporuke molim... :wave:

Da sam na tvom mestu, uzeo bih neki dobar (proban) primerak 2.4c i pevao

Nemam tu mogucnost mislio sam da kupin neki na 2,8Ghz i Hyper 6 kuler. Moja dilema: Vruci skot ili Severna sumica

Sta mislis da li bi moga da teram northwood na 3,4Ghz i vise sa tim kulerom?

Pa mogao bi sigurno da ti radi (ako procesor hoce, a verovatno ce hteti), ali ne znam kolika bi ti bila T.

Traži 2.8 ili 3.0C sa Northwood jezgrom, i pevaj. Na 3.4 bi trebao da radi sa nešto povišenim naponom, ili ako baš imaš sreće sa primerkom na default naponu.

Moja preporuka je 2.8E, Preshot, sto zbog manjeg mnozioca, 90nm tehnologije, i razloga da ces tesko naci 2.4C koji se "dobro klokuje".
2.8E sa mnoziocem 14 bez frke "podnosi" magistralu 220, a za vise je potrbno jaako dobro hladjenje (bar voda). Naravno za malo dugotrajniji rad, posto za postovanje rezultata moze i standardni kuler (istina moj je "poliran" sto omogucava nesto manje pregrevanje, do 70C).
A na difoltu sasvim dobro radi, pogotovo ako je memorija CL2.
Naravno sve je na difolt naponu, i OC.

Poslednja izmena:
Alexandar je napisao(la):
Traži 2.8 ili 3.0C sa Northwood jezgrom, i pevaj. Na 3.4 bi trebao da radi sa nešto povišenim naponom, ili ako baš imaš sreće sa primerkom na default naponu.

Tako je, a stepping bi trebalo da bude D1, ti se dobro klokuju.

Poslednja izmena:
@jaksa:hvala na sugestijama ali da li ja mogu da vidim koji je steping na kutiji znaci bez otvaranja iste.

Znaci dilema mi ostaje vruci skot ili severna sumica na 2,8 ili 3Ghz.
Napominjem da planiram da uzmem odmah hyper 6 kuler.

Prilozi

• scan00091.webp
    scan00091.webp
    47.9 KB · Pregleda: 91
Sve je to lepo, ali bih malo da upozorim, predpostavljam da kolega nije bas u prilici da "lako" promeni procesor iz otvorene kutije, ako mu se "zalomio" komad koji se bas nesto ne "klokuje", srazmerno "ocekivanjima".
Prenosim licno iskustvo, ali imam mogucnosti i priliku da "birkam", pa se nisam previse "nervirao". Zato predlazem "sigurniju" varijantu.
Tesko da ce neki vendor prihvatiti "razlog" za zamenu procesora, da "nece na 220 magistrali da radi ni sa povisenim naponom". Mislim da ce da "leti piksla" u pravcu musterije, ili ce da "zavrsi" kao CAR u potpisu.

Poz.

@alexandar: c procesori su iskljucivo northwood 😀
@Vladd: 2.8e i 3.0e imaju iste mnozioce kao i 2.8c i 3.0c, a northwood-i se bolje clock-uju, a sto se tice northwooda gotovo je sigurno da ce da mu radi na 220 magistrali, a i preshott ce.

Ok hvala svima na sugestijama i preporukama...
Dakle jaksa, mislisl da bi bolja stvar bio northwood a vlaad ti mislis da je bolji preshott, e sad imajte na umu da ja planiram HYPER 6 kuler. Pa bih hteo da vidim jos malo argumenata, ne daje mi se 180 i kusur evra pa da moram da se zadovoljavam osnovnim taktom. Razumite i blagovremeno odgovorite poz. :banana:

jaksa je napisao(la):
Direktno, da pise ne, ali na kutiji pise prod code koji na kraju ima oznaku tipa SL6XX, pomocu intel processor specs. findera ili googla na intel sajtu nadjes i koji je stepping.

http://processorfinder.intel.com/scripts/default.asp

Bice ti jasnije kad vidis sliku u attachmentu, u pitanju je p4 2,4/533 stepping b0, code je sl6eu:
http://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&q=sl6eu
http://processorfinder.intel.com/scripts/details.asp?sSpec=SL6EU
Mislim da sam resio. Uzecu 2,8C. Samo JAKSA da li moze negde da se nadje sta pise konkretno na kodu na kutiji u kojoj je proc sa d1?

topuz je napisao(la):
Ok hvala svima na sugestijama i preporukama...
Dakle jaksa, mislisl da bi bolja stvar bio northwood a vlaad ti mislis da je bolji preshott, e sad imajte na umu da ja planiram HYPER 6 kuler. Pa bih hteo da vidim jos malo argumenata, ne daje mi se 180 i kusur evra pa da moram da se zadovoljavam osnovnim taktom. Razumite i blagovremeno odgovorite poz. :banana:
I ja mislim da treba da uzmes northwood-a.

Izvinte sto davim na istu temu, ali jel ima uopste smisla da ja moj sadasnji proc. menjam za nekog northyja na 3Ghz? Iskreno mi ODGOVORITE, please!

Ne, usko grlo ti je graficka karta a ne cpu.

Izgleda da ja sam nabo jedan dobar primerak NW-a - 2.8 OC bez diranja napona 3.26 bez bagovanja win-a. Takodje kao i memoriju: Za Elixir se zna da su lose, ali ja ih ladno teram sa defulta (3-3-3-8) na 2.5-2-3-7 i radi super. Treba mi samo Abit...

BTW, koliko kosta Hyper 6? Cuo sam da je nekih 40 ojra.

Da se nadovezem sa pitanjem:
kakav je 3.0C koji ide do 220fsb sa default naponom savrseno stabilno, a nece vise ni sa dizanjem napona (sve sa dobrim hladjenjem)?

NightVision je napisao(la):
Da se nadovezem sa pitanjem:
kakav je 3.0C koji ide do 220fsb sa default naponom savrseno stabilno, a nece vise ni sa dizanjem napona (sve sa dobrim hladjenjem)?

Kilav 😉

Mali offtopic. Jel mogu ja moju memoriju na ovom procesoru nekako da nateram da radi na 200Mhz?

To ne zavisi od procesora vec od maticne ploce.

Odes lepo u svoj AMI bios, i podesis frekvenciju memorije pod JumperFree configuration.

Posto ti je FSB vec oko 140MHz, stavis memoriju na 333 MHz imas samo 2 - 3 izbora (to ne oznacava rad na 333 MHz vec odnos u odnosu na fsb 33mhz+133mhz=166mhz, pa je 166mhz+7mhz=173mhz)

Upalis racunar, upalis windows, upalis cpu-z i procitas da je memorija sada na oko 173MHz.

To je sve sto mozes da postignes.

Poslednja izmena:
milenkoc23 je napisao(la):
@alexandar: c procesori su iskljucivo northwood 😀
@Vladd: 2.8e i 3.0e imaju iste mnozioce kao i 2.8c i 3.0c, a northwood-i se bolje clock-uju, a sto se tice northwooda gotovo je sigurno da ce da mu radi na 220 magistrali, a i preshott ce.

Jesi li ti to "odlucio", ili ste "demokratski" izglasali da se bolje "klokaju", onako "vecinski". ,)
Hvala za info da je isti mnozilac za istu magistralu na istoj nazivnoj frekvenciji (da ne pomislim da je 16x200=2800 🙂 )

Pri tome, uzmi u obzir da je 3,2G blizu "gornje" granice za 130nm tehnologiju, a za 90nm "malo dalje" od gornje granice frekvencije.
S obzirom da sam imao nekoliko nebiranih (sa police, sto se kaze) NW, i malo manju kolicinu Preshota 2.8E (sto je otprilike standardan slucaj kod vecine vendora-nabavljaca, izuzimam Simpsona i ...), nijedan NW se nije "dobro" OC (i kmecao sam po forumu), a prvi Preshot koji sam ubacio u plocu me je obradovao. Ostali su bili slicni, ali nisam preterivao sa probama, vratio sam ih za dan, da idu "dalje".
Pa posto jako malo ljudi na forumu (od 5000 clanova), ima takav pristup (u magacin), ili pristup biranim primercima, preporuka glasi kako glasi, bez generalizovanja i cudnih zakljucaka. Nijedan NW nije hteo da radi na 166 (od133), ili na 220 (od 200). Prvi Preshot (Prescott) je otisao na 225, ali sam tu stao zbog memorije (6,2,2,2), napajanja (Chief360 tada, ali sada Ener 365) i grejanja (75C-standardni, nepolirani box cooler).
Ako naletis na otkljucani, sa poznato dobrim stepingom, P4 (moze da bude i 2.4C/533), slobodno ga uzmi i pevaj. Ali mislim da je veca verovatnoca da te grom pukne u sobi neko da napravis takav pazar. 🙂
Kao drugo, moras o'ma da promenis luler, da ne bi doziveo iznenadno crkavanje NW-a..

Poz.

Ja bih uzeo 3.0C nw - trebalo bi da je SL6WK serija u opticaju trenutno i svi primerci koje sam probao (nekih 7-8) su isli bez izuzetka do 3.8 GHz na 1.60-1.65 Vcore i to hladjeni na vazduh (i to sada u toku leta). SL6WU jos i vise. Uz dobru memoriju i napajanje, naravno.
Za 3.0C je dobar D1 stepping, a za 2.8C je M0.

3.0C su skupi za eksperimentisanje, pogotovu u nasoj zemlji 😉. Koliko bi kostao npr. 2.4C koji se dobro klokuje (proban primerak) do bar 3.4GHz?

Pozdrav!

Je l' puno 125e za 2.4C koji ide BAR do 3.4GHz (na primer) sa vazdusnim?
(u medjuvremenu sam nabavio novu plocu i fenomenalan kuler - vazduh pa mislim da cu postici taj skor)

Nazad
Vrh Dno