Šta je novo?

Koji HDD ?

Trbonja

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2002
Poena
619
Razmisljam se izmedju Maxtor-a 80GB 8MB kesa i nekog WD slicne klase. Cuo sam da je WD Raptor odlican, pa me zanima koji da potrazim, posto ne umem da snadjem bas sa oznakama. Bitno mi je da je HDD pouzdan, da se tesko kvari, buka manje-vise nebitna. Ako neko ima neki drugi predlog neka izvoli...

Teshko da su ta dva ista klasa.
Raptor je realizovan kao alternativa SCSI-ju. A i cena mu je samo vise nego duplo veca nego Maxtorova(ili vec bilo cija klasik PATA hdd sa 8MB kesa).

Sad si me zbunio... A sta je onda ovo: 80 GB WD Caviar WD800JB, 7200rpm, 8MB ?
I koja je razlika izmedju njega i 80.0GB WD Caviar SPECIAL EDITION, WD800JB, RPM 7200, 8MB, UATA/100 ?

Oba su oko 73e

Poslednja izmena:
WD Raptor je jedini 10.000rpm IDE disk za sada (mada su u najavi i modeli drugih proizvodjaca), a trenutno se radi u samo 2 varijante: 36GB i 74GB, a cena je kao sto BokiPK rece vise nego dupla ;)
Imas gomilu rasprava na temu "Koji HDD?", pa prelistaj malo. Diskovi su vremenom toliko "usavrseni" da bitnih razlika izmedju njih nema, pa koji god da uzmes neces mnogo pogresiti, jer su u pitanju uglavnom nijanse. Razmisli na primer o Seagate Baracudi koja je malcice skuplja...

Trbonja je napisao(la):
I koja je razlika izmedju njega i 80.0GB WD Caviar SPECIAL EDITION, WD800JB, RPM 7200, 8MB, UATA/100 ?
Nikakva :eyebrows:
To je isti disk :D

A da li je neko probao Maxtor-ov disk: 160Gb, 8Mb, 7200 SATA ?

Trbonja je napisao(la):
Oba su oko 73e

Isti disk, samo je neko napisao punu oznaku, i, inace, sto bi trebalo da SE verzija dolazi u RETAIL pakovanju(u kutiji), i sa tri godine garancije. Doduse, odavno dolaze klot(isplativije za transport), ali garancija bi i dalje trebalo da je 3god.

baneks je napisao(la):
A da li je neko probao Maxtor-ov disk: 160Gb, 8Mb, 7200 SATA?

Da ga je neko probao, verovatno bi imao gadnih problema sa varenjem :D
Inace, osim Seagate-a, svi drugi proizvodjaci koriste iste drajvove samo sa promenjenim/modifikovanim interfejsom.
Disk je generalno odlican, i PATA i SATA verzija.

BokiPK je napisao(la):
Da ga je neko probao, verovatno bi imao gadnih problema sa varenjem :D
Inace, osim Seagate-a, svi drugi proizvodjaci koriste iste drajvove samo sa promenjenim/modifikovanim interfejsom.
Disk je generalno odlican, i PATA i SATA verzija.
a koji sada disk kudish a koji hvalish ????
bar sam tako shvatio ove tvoje tri recenice !!!!
jel maxtorov 160GB SATA 8MB ne valja ili....???
i koji je disk "generalno odlican i PATA i SATA" !!!
:)

ma nema tu bas nekog pravila ka zna koje ce vise trajati.
Maxtor je brz, tih, greje se malo vise od ostalih
WD po meni nevaljaju jer jos nisu poceli da koriste fluid lezajeve pa se cuju na leru a i vise vibriraju zbog toga
Samsung brz, tih, hladan

ToxiC je napisao(la):
a koji sada disk kudish a koji hvalish ????
bar sam tako shvatio ove tvoje tri recenice !!!!
jel maxtorov 160GB SATA 8MB ne valja ili....???
i koji je disk "generalno odlican i PATA i SATA" !!!
:)

Ne kudim ni jedan. Ono za Seagate je usputna opaska, a odnosi se generalno na SATA tehnologiju. Maxtor PATA i SATA su identicni diskovi, sa razlicitim interfejsom, odlicni oba.

Hdd

Cao,

ja sam pre dve nedelje kupio MAXTOR 120GB SerialATA 8MB. I moram reci da je odlican. Tih, brz i pouzdan. Mnogo bolji od 80GB serija koje je Maxtor do nedavno radio. Nije mnogo skuplji od 80GB a zaista vredi. Pa ako ti 10-tak evra razlike ne znace mnogo kupi ovaj disk. Trenutna cena mu je oko 95-100 Evra.

Milan

Trbonja je napisao(la):

Oba su oko 73e
I gde si ti tu video da pise "Raptor"???

Ja sam danas dobio Maxtor SATA 160 Gb i NE RADI !
Hoće da se particionise ali nece da se formatira.
Sve moguće kombinacije sa veličinama i brojem particija su isprobane, kao
i FAT32 i NTFS.
Nece ni iz windows-a a nece ni iz Maxtorovog programa.
Sheet!
Bas sam razočaran.
Dobijes jedan disk i on ne radi.

a direktno iz dos-a, ili partition Magica!!!

FAT32 particije recimo ne mogu da se formatiraju ako su vece od 32GB.
Cisto kao napomena.
Drugo, neki biosi vide disk od 160GB kao disk od 120GB (maximalna vrednost za staru LBA tabelu koja nema 48-bitno adresiranje), ali kada krenes da ga particionises iz windowsa (2k/xp), onda se vidi korektno sva velicina. Zato tokom instalacije kreirati samo prvu particiju gde je system, instalirati windows i tek onda iz njega kreirati i formatirati ostale particije.

Je l'?

baneks je napisao(la):

Ummm... Jeste, tačno je. Ne možeš da formatiraš FAT32 particiju veću od 32GB.

Da, slucajno mi je u masini Fat32 particionisan hard, sa jednom particijom od 80 giga i drugom od 40 giga. Sve uradjeno iz Partition Magica, posle sam cuo da WinXP nece da formatira Fat32 veci od 30 giga, valjda, nikad nisam proverio...

ps. Fat32 tabela podrzava hardove do 4 tera...

zeleni_zub je napisao(la):
Ummm... Jeste, tačno je. Ne možeš da formatiraš FAT32 particiju veću od 32GB.
Mozda i ne mozes ako to pokusavas sa WinXP-om pri instalaciji. Ali sa bilo kojim drugim programom, ukljucujuci tu i Maxtor-ov program. Particion magic pa i sistemsku disketu od Win98, onda mozes da stavis FAT32 koliko hoces.

Ja uzivotu sebi nisam instalirao
Ntfs.
Sve pod fatom.
evo imam 60gb.
Nikola

baneks je napisao(la):
DA, TO NIJE TACNO.
Ako si moderator to ne znaci da si nepogresiv.
Mozda si samo sujetan.

U cemu je sad problem?
Ko je pominjao uopste moderatorstvo i nepogresivost?
Moderatori ne smeju da pokazu nedajboze nevericu, jer su odmah sujetni i ko zna sta jos? Daj molim te...

baneks je napisao(la):
DA, TO NIJE TACNO.
Ako si moderator to ne znaci da si nepogresiv.
Mozda si samo sujetan.

Sta ti je sto si osetljiv ili si mozda ti sujetan? :trust: . Covek je pogresio (kod mene 60gb FAT32) ali on je poslednji moderator kome treba tako da pises.

Ispravka, Navedeni disk od 160 SATA potpuno je ispravan! Na mojoj ploci, EPOX RDA3+ je neispravan SATA kontroler. A ploca nova...

Trbonja je napisao(la):
A jel' si ti video da sam napisao da ne umem da se snadjem sa oznakama? :wave:
Hehehe... :D

Priznajem, nisam obratio paznju ;)
:wave:

Trbonja je napisao(la):

Oba su oko 73e

Heheh i ovde je pogreseno razliak izmedju ova dva je u tome sto je prvi pata disk a drugi je sata disk, al naravno to tek ne treba uzimati za zlo nekome...

Ako pise UATA/100, za drugi, onda taj sigurno nije SATA.
A ustvari su isti, special edition je cela JB serija, to je iz vremena kada je 8MB kesa na disku bilo specijalno :).
Usput, to govori o starosti JB-a koji neki jos uvek preferiraju, a pojma nemaju kako ga novi LB dere u svemu :).

Pozdrav!

SATA imaju u sebi oznaku SE, a za ove obicne nisam siguran al ako i oni imaju onda si upravu ...

Nazad
Vrh Dno