Šta je novo?

Koji HDD za desktop, a da je pouzdan?

spheX

Čuven
Učlanjen(a)
19.06.2003
Poena
609
Posle drugog puta u životu da mi puknu hardovi na desktop kompu, naravno uvek u vreme kad se "malo" ulenjim sa bekapovanjem, krećem u kupovinu novog.

Ispao sam iz fazona, mašina mi je iz profila, tražim savet koji bi HDD bio optimalno najbolje rešenje a da ispunjava uslove:
- pouzdanost: više od 5 god da ne razmišljam (makar 3 god. pokrivenost garancijom)
- kapacitet: 500 - 1000 Gb
- brzina čitanja: 7200 rpm
- buka: što tiši
- grejanje: što slabije
- budžet: oko 100€

Reality check:

- većina hardova nakon onih poplava prošle godine ima garanciju od 2 godine, da li zbog slabijeg kvaliteta izrade ili već čega ... Jedino možda WD Black ima 5 god i dalje, ali tu dolazimo do drugog tvog zahteva u vezi tišine i grejanja, a "Crnci" nit su tihi nit se malo greju, pa ono ... Moraćeš da vidiš šta ti je važnije. Ako je to pouzdanost onda je možda najpametnije da juriš WD RE4 seriju.

I niko ne može da ti garantuje da će ti ijedan disk raditi toliko i toliko, to je stvar sreće.

Poslednja izmena:
eh...mene ta sreća baš nije poslužila u proteklih 6 godina, prvo sam imamo dva WD-a, doduše jureći performanse neoprezno sam probao sa RAID-0 režimom da ih poteram i posle 6 meseci - paf - odoše oba, glave otišle, nema spasa podacima. Posle toga sam rekao ajd da probam Seagate, novi komp, novi HDD, uzeo tada popularnu barakudu (2008), međutim nisam ni sanjao da će baš oni imati problem sa firmware-om, radiše 4 godine i opet - paf - ovaj put sam imao sreće pa je nekako uspeo data recovery....
zato bi sad "oprezno" da pristupim kupovini jednog HDDa.... hvala u svakom slučaju na informacijama

Nema tu pravila :) to je cista sreca tj nesreca :d

Ja sam npr uzeo pre tacno godinu dana WD Blue 1Tb 10 EALX i cim sam upalio komp poceo je da brljavi, izbacuje greske, lose sektore :d itd, odmah sam zamenio za isti koji savrseno radi.. u svakom slucaju ja bih isao na WD ili Samsung neki, mada je WD kod nas zastupljeniji pa se lakse servisira.

da, vala baš, mene nešto poterala...

Nego, sad jedno pitanje koje odskače od zadatog, mada je verovatno bilo reči o tome - da li je pametnije uzeti jedan SSD manjeg kapaciteta da bude sistemski i jedan klasičan HDD potrebnog kap. za DATA?

Da, samo sto su ssd jos uvek skupi a 64Gb je neki minimum.. I ja sam razlisljao da uzmem neki od 64Gb ali to je bukvalno kapacitet dovoljan za win7, osnovne multimedijalne i samo par ozbiljnih programa.. mada ni to nije lose. E sad, ako bi uzeo neki WD Green za pakovanje podataka ne znam koliko bi se brzo ucitavale igre kada bi ih instalirao na taj green..

Meni bi se ssd od 64Gb isplatio jer bi igre bile instalirane na black ili blue koji su solidno brzi. Ali opet mislim da je najbolje da uzmes ssd od 120Gb ako mozes, i neki Green za pakovanje.. jeste da je sve ovo skupo ali vredi.

Vrh Dno