Šta je novo?

Koji HDD od 500Gb?

Bad Habbit

Čuven
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
690
Sta bi mi preporucili? Hteo bih da bude SATA-II u da ima 16Mb cache. Bitno mi je takodje da je sto tisi, a naravno pre svega ovoga da je pouzdan. Cena isto nije nebitna. Sta mislite o ovako necem? WD Caviar 500GB WD5000AAKS ,Blue i sta znaci ova oznaka na kraju, posto sam video da ima i black i tako dalje?

Black ima 32MB cache-a i malo je brzi, Blue bi trebalo da bude malo tisi od njega.
Pouzdanost? To niko ne moze da ti garantuje, neko ce ti reci kako ga WD super sluzi godinama, neko drugi ce se zaliti kako mu je crkao, a isto vazi i za druge brandove.
Cista sreca je ono na sta mozes da racunas.

Ti si postavio pitanje, ali izgleda da si već bio odlučio, samo ti je trebala potvrda od još nekoga da je tvoj potez dobar (u principu jeste).
Ipak, razmisli još jednom:

1. SATA2 - svi su danas SATA2, koji god da uzmeš
2. 16 MB cache - danas samo 2,5" imaju 8 MB cache, tako da ni ovo nije važan razlog
3. Tišina - ovo je bitan faktor (kako za koga, za mene jeste), a evo i činjenica, da ne sudimo baš potpuno subjektivno:
http://www.silentpcreview.com/Silent_Samsung_F2_EcoGreen_HD502HI
http://www.silentpcreview.com/article847-page1.html
http://www.storagereview.com/php/be...&numDrives=1&devID_0=350&devID_1=351&devCnt=2
Ne znam šta bih ti rekao, lično imam 8 x 1,5 TB Samsung F2 u enclosure-ima i bukvalno se uopšte ne čuju, samo kad se uključe par sekundi cakću, a posle toga se ne čuju.

4. Pouzdanost - bitan, ali krajnje diskutabilan faktor. U principu nema pouzdanog hard diska, tj. modela i firme na koje možeš da se "osloniš". Ima samo problematičnih modela i serija, ali to već znaš.

A evo šta kažu drugi korisnici:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=219726

@matrixxsu
Ovaj je 4200, a ima i 3 godine garanciju, dok samsung ima samo 1 godinu, bar ovde gde sam ga nasao. Plus sam do sada imao par WD i nikada me nisu izdali, za razliku od recimo maxtora.

@matrixxsu
Ovaj je 4200, a ima i 3 godine garanciju, dok samsung ima samo 1 godinu, bar ovde gde sam ga nasao. Plus sam do sada imao par WD i nikada me nisu izdali, za razliku od recimo maxtora.
Samsung diskovi imaju 3 god. garancije kao i WD, tako da ni ja ne bih kupio tog "1godišnjaka", ko zna kojim kanalima je uvežen i kako se vodi kod Samsung-a.
Jesi li proverio kod Bench House-a?
Ja sam baš kupio jedan F3 500 GB (jednopločaš), koliko me sećanje služi VIP cena je bila baš lepa.

za Bad Habbit-a
da ali je samsung f3 brzi za 20-25mb/s od tog wd blue...samsung ima vise od godinu dana garancije(mislim da i on ima 3) samo sto ta firma od koje uzimas "stedi" na garanciji...ja isto imam blue wd ali bi rado uzeo samsung f3(posto je dosta brzi) da me ne mrzi da se cimam oko prebacivanja 800gb

Hvala obojici. AKo je garancija i za samsung ista, mozda bih i razmislio jos. Mada otkud znam. Ipak je WD dosta iskusniji u proizvodnji diskova i verujem da su pouzdaniji (mozda gresim), a ipak mi je bitnije da su mi podaci sigurniji nego da je hdd malo brzi.

@RingeRaja

Ako mislis na ovo, tu nema samsung diskova u ponudi. http://www.benchshop.rs/

ma nema pravila...nekad i bolje i iskusnije firme naprave proizvod koji ima fabricku gresku,dok ima i obrnuto da slabije i manje iskusne firme naprave odlican proizvod...znam ljude koji su imali problema sa wd i sa blue,a pogotovo problema sa black serijom ali to ne znaci nista i ne treba generalizovati stvari jer sve se moze pokvariti...bitno je da imas dovoljno dugu garanciju i da to nesto sto se eventualno pokvari mozes brzo zameniti i bitno je da za slicne pare uzmes bolji(brzi) proizvod

Pogledaj taj Samsung slobodno ako je sa jednom plocom, ja ne bih mnogo razmisljao o njegovoj kupovini. A sto se pouzdanosti tice svi proizvodjaci su imali gafova, prelistaj samo forum u vezi sa Seagate-ovim problemima prosle godine. Ni WD nije bio imun ranijih godina, kao ni IBM, Maxtor...

Mislim da je F3 kao primarni disk najbolje rjesenje u smislu ulozeno/dobijeno. Ako insistiras na WD-u gledaj ove sa 320 GB plocama.

Ok, hvala. Nasao sam za nesto vise para taj samsung sa garancijom 3 godine, tako da cu izgleda ipak uzeti njega, posto vidim da ga svi hvalite. Nadam se da se necu pokajati...

Hm. Koliko vidim imaju samo ovaj HDD SATA2 5400 500GB Samsung EcoGreen F3 HD503HI,16MB 3 godine, a izgleda da postoje dva modela, ovaj i od 7200 rpm.

Taj ekogrin se vrti na 5400 obrtaja i to nije nikako taj model koji ti preporucuju.
Onaj koji stoji u preporukama je F3 spinpoint 7200rpm.

Uzeo sam hard danas u Benchu. Uzeo sam samsung f3 500gb 7200rpm. Dobio sam i popust 3% kao clan foruma i sve je ok. Problem je samo sto je meni graficka u servisu i sada ne mogu da ukljucim komp odnosno ispitam hdd. 🙁 Da nema neka dobra dusa koja bi mi pozajmila bilo kakvu pci-e graficku na par dana dok moja ne stigne sa servisa? 🙂 Inace ovo kuckam sa telefona pa izvinite ako ima mnogo gresaka. 😉

Poslednja izmena:
Naravno da nije brži, iako testovi pokažu neku malu razliku, u realnom radu ni najmanju razliku između ta dva diska ne bi primetio jer su oba single platteri.

Pored toga WD ima daleko bolji AAM, pa ako poželi da potpuno utiša disk, moćiće to da uradi mnogo efikasnije nego na Samsungu (koji se skoro isto čuje sa uključenim ili isključenim AAM).

Nazad
Vrh Dno