Šta je novo?

Koji fan?

jafazec

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2007
Poena
320
Da li je moguce da nadjem negde neki vent koji cu moci da namontiram na box cooler procesora iz potpisa?Naime to bih koristio samo kao prelazno resenje dok ne vidim koji cu kuler za cpu uzeti..Ne mogu vise,sve mi je tiho u kucistu samo sto vent na box-u zuji li zuji...
Znaci bitno mi je da vent hladi bar podjednako dobro kao boxov vent,da je tishi od stock ventilatorceta,da mu se mogu kontrolisati obrtaji kao i da nije preskup..Npr neka cena bude do 600 din,ako moze manje super..Da li ovako nesto postoji???:)
Vent na boxu je valjda 80mm,ili ja gresim???-nisam merio ali odokativno mislim da je 80mm..

P.S.Usput mi ako znate, mozete preporuciti i jedan 120mm case fan,da bude tih po mogucstvu i da ima dobar protok vazduha i pozeljno je (ako je to uopste moguce) da ima mogucnost kontrole obrtaja.Vent ce sluziti kao usisni vent,prednji na kucistu.Cena neka bude do 800din.

Pozdrav!

Tiha osmica je Cooler Master SAF-S84-E1, mada nema neki protok. Imam ovaj vent i isto sam ga namontirao na hladnjak CPU-a i stvarno je necujan. Imas i njihov od 12cm iz iste ultra silent serije, SAF-S12-E1, mada je u tom slucaju mozda bolje da uzmes Noctua fan sa regulatorom brzine, ali je on malo skuplji, kosta oko 1000-1100 din. Njihova osmica kosta oko 800 din, ali ti fanovi zaista vrede svaki dinar.

Poslednja izmena:
Jel to ovaj fan http://www.pakom.com/KatalogProizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=9001114 ?
Ako jeste,mene buni to sto na ovom npr pise 1400obrtaja...Da li tih 1400 obrtaja prave barem ekvivalentan protok vazduha kao i stock fan na mom box cooleru jer meni je bitno da taj vent koji uzmem moze da rashladi kuler barem kao i stock vent??E da i buni me to sto npr na ovom CM fan-u pise da je za CASE?Jel to nema nikakve veze,moze da se montira na box?Isto,da li npr ova Nocuta http://www.itsvet.com/proizvod/noctua-nfr81800/comp_comp_cooler/338/429 moze da se montira na BOX cooler?I da li i ona pravi ekvivalentan protok kao i stock vent na BOXu?Jer zbunjuje me ovo sto BOX radi na 3000rpm a ovi mogu do 1500,1800 itd itd..
Ako je tih onda mi kontrola obrtaja nije ni potrebna..

Za 120mm ventove se i ja razmisljam o Noctui..

Poslednja izmena:
Vidim za koliko para trazis fanove i ne znam da li je moguce naci ista valjano u tom rangu cena... CM fan za koji si dao link, 80mm me je zaprepastio 'protokom', 15.75 CFM se ne moze nazvati protokom i ne znam da li uopste moze da 'pirka' a kamoli da ohladi hladnjak procesora. Ne zelim da hvalim Noctua, mada sam uzeo dva komada nf-p12 i to jedan za kuler a drugi za napajanje i oseti se itekako promaja (nivo buke zvanicno 18-19db i nisam zeleo da obaram brzinu zato sto se i to prakticno ne cuje) uz protok 54CFM ali su cene neverovatne... kada sam zvao bili su 1300din, kada sam dosao 1700din a prodavac je rekao kako je dan kada sam ja zvao cena bila 1500din... katastrofa kako svi samo dizu cene, srecom bio je tu i covek sa kojim sam pricao pa sam 'dobio' za 1300din... morao sam ti reci za cene, da se ne iznenadis a ti ako zelis tiho i sa protokom ne verujem da ces igde naci za 600din... Zasto ti sve ovo pisem? Zbog toga sto je bolje da se strpis pa uzmes pravi kuler zato sto sve privremeno je na kraju skuplje od trajnog resenja. Noctua nf-r8 za koju si dao link je sigurno odlicna za to sto zelis ali proveri samo cenu, ko zna koliko danas kostaju...

P.S. Imas ovde moju temu "koji kuler za Q6600" i mozes tamo naci nesto i o tim tihim fanovima.

Ma razumem ja tebe..znam i sam da je prelazno resenje uvek najskuplje..al *** moram nesto da uradim uskoro povodom toga,jer postoje neke druge stvari koje su prece od CPU coolera kompletnog..Hvala ti na izlaganju u svakom slucaju i savetovanju o cenama;)

Elem,da li mi neko moze objasniti kako da znam koji fan ce imati isti protok,tj koji ce fan moci da ohladi cooler isto kao i ovaj stock fan?Najvise me buni to sto npr nadjem neki fan i na njemu pise 1400obrtaja..Da li to automatski znaci da on nece moci da hladi kao ovaj stock fan koji je na 3000rpm??Moze li neko da mi objasni to ?

Efikasnost fana zavisi od velicine, broja obrtaja i konstrukcije elisa, tako da neki fan na 1400rpm moze da bude efikasan kao i neki drugi na 3000rpm. Dakle, vazan je protok vazduha.
Od jeftinih fanova imas Xilence za ~400 din, ali ne znam koliko su dobri na duze staze...

Uzmi Noctua NF-R8.
Jeste skuplja, ali ces je kasnije moci koristiti kao tihi fan za npr. kuciste.
Ja imam namjeru namontirati NF-B9 (9cm) na TX2. Neko rece da odlicno hladi, a ne kosta nista probati (imam jedan TX2 sa polomljenim fan-om, ali jos nemam Noctua vent)

Nisam 100% siguran, ali mislim da je na BOX-u 7cm fan!?

Poslednja izmena:
kod mene je dijagonala shrafova 80mm,mereno od sredine jednog do sredine drugog shrafa??!Jel to onda automatski 80mm fan?Da li sam dobro merio?
jel mislis na ovu noctuu? http://www.itsvet.com/proizvod/noctua-nfr81800/comp_comp_cooler/338/429
Pise da je CASE fan,jel ona moze da se montira na box cooler?Mislis da ce ona praviti isti protok vazduha kao i moj stock cooler,tj da ce moci da hladi hladnjak cpu-a podjednako dobro kao i ovaj stock?

EDIT:
Sad vidim tek da su dimenzije fanova date kao 80x80xXXX....itd..OMG kakav sam slepac...OCigledno da ne trebam da merim dijagonalu vec rastojanje izmedju shrafova normalno,na stranici..?Pa meni je to rastojanje od jednog do drugog shrafa 70mm...Kako ja da uglavim fan od 80x80x XX na BOX cooler?:)
Ili sam se sad totalno zbrkao?!:)
Valjda ce mi neko razjasniti sve ovo:)
Haha sam sebi sam smesan:D

Poslednja izmena:
kod mene je dijagonala shrafova 80mm,mereno od sredine jednog do sredine drugog shrafa??!Jel to onda automatski 80mm fan?Da li sam dobro merio?
jel mislis na ovu noctuu? http://www.itsvet.com/proizvod/noctua-nfr81800/comp_comp_cooler/338/429
Pise da je CASE fan,jel ona moze da se montira na box cooler?Mislis da ce ona praviti isti protok vazduha kao i moj stock cooler,tj da ce moci da hladi hladnjak cpu-a podjednako dobro kao i ovaj stock?

EDIT:
Sad vidim tek da su dimenzije fanova date kao 80x80xXXX....itd..OMG kakav sam slepac...OCigledno da ne trebam da merim dijagonalu vec rastojanje izmedju shrafova normalno,na stranici..?Pa meni je to rastojanje od jednog do drugog shrafa 70mm...Kako ja da uglavim fan od 80x80x XX na BOX cooler?:)
Ili sam se sad totalno zbrkao?!:)
Valjda ce mi neko razjasniti sve ovo:)
Haha sam sebi sam smesan:D

Da to je taj ventilator. Ja sam uspio montirati, ali uz malo maste. ;) U nedostatku maste, postoji adapter (u obliku lijevka) sa 8cm na 6cm. Ali tada je pametnije kupiti neki kuler. Uzmi brate TX2. Dok kupis Noctua ventilator (~10Eura) i rijesis problem montaze, lakse je dodati par eura i kupiti kuler.

I da, ta Noctua duva bar 2X bolje od BOX-a i tiha je...

Pa i to sto kazes..nego nervira me sto se cuje ovoliko ovaj box:)
Ajd pozajmi tu mastu malo pa da namontiram tu Noctuu?:)
Pretpostavljam da je moj i tvoj BOX isti?

Pa i to sto kazes..nego nervira me sto se cuje ovoliko ovaj box:)
Ajd pozajmi tu mastu malo pa da namontiram tu Noctuu?:)
Pretpostavljam da je moj i tvoj BOX isti?

S939 BOX i AM2 BOX su isti tj. razliciti su :p
Razlika je u kolicini aluminijuma od koga je sacinjeno tijelo kulera (ovaj za S939 je nesto tezi) i vent na S939 je tropinski, dok je na AM2 4-pinski i cini mi se da je tisi.

Sto se tice "maste", heh... :p
HINT: 8cm "fan duct" sa bocne stranice i malo izolir trake. Jes' da je krpljacina zesca, ali u kombinaciji sa Noctua NF-R8 hlaaadi... A kad zatvoris kuciste i ne vidi se :d

Ovo sa zamenom venta ti je stvarno varijanta na silu, još ako te košta 600din da i ne govorim. Ako je kinta problem strpi se malo i lovi na oglasima, malo malo pa bude TX2, ili još bolje običan TX za cifru od oko 1000 dinara... Za taj procesor ti ništa bolje ni netreba.

Ako baš hoćeš da se igraš može dosta elegantno da se nabudži i 80 i 92mm ventilator na heatsink od box kulera. Treba samo da pronadješ 4 komada plastike (ili možda aluminijumskog flaha) koji će ti služiti kao odstojnici, na njima na jednom kraju probušiš rupu kroz koju ćeš plastiku (ili flah) zavrnuti za onaj okvir izmedju box ventilatora i heatsink-a. Sa druge strane, na odgovarajućoj udaljenosti bušiš rupu kroz koju ćeš pričvrstiti veći ventilator i tako za sve rupe. Ovo je kod mene radilo na 939 procesoru (u stvari još radi kod komšije kojem sam ga prodao) i ni najmanje nije klimavo, a odlično hladi i uz to je skoro nečujna varijanta. Uzmi fan sa PWM kontrolom, ako ti je stalo do tišine. Taman ti se uklapaju CM PWM fanovi od 80 i 92mm u onih 600 dindži... Javi šta si uradio.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno