Šta je novo?

Koji epox?

uNesc0

Slavan
Učlanjen(a)
29.04.2004
Poena
319
U velikoj sam dilemi vec 2-3 dana. Ne znam koju plocu za "mocnog" bartona. Trenutno imam Abit NF7, ali planiram da predjem na epox. Sada, nisam siguran koja je ploca u globalu bolja. Epox 8RDA+ ili 8RDA3+? U opticaju su najnovije revizije.Interesuje me overklok-fina podesavanja, stabilnost i fleksibilnost.

Vise uopste nisam siguran da li ijedna od ove dve ploce ima SoundStorm zvuk i da li postoji ijedan Epox koji ga ima. Sada da li bi primetio razliku izmedju Realteka i SoundStorm-a na mojim Altec ATP3 zvucnicima? Novu plocu cu svakako uzeti i to Epox (razlog nije bitan). Hvala.

Ne znam zasto bi to radio?

EP-8rda+ mislim da ima SoundStorm a EP-8rda3+ da nema.

uNesc0 je napisao(la):
U velikoj sam dilemi vec 2-3 dana. Ne znam koju plocu za "mocnog" bartona. Trenutno imam Abit NF7, ali planiram da predjem na epox. Sada, nisam siguran koja je ploca u globalu bolja. Epox 8RDA+ ili 8RDA3+? U opticaju su najnovije revizije.Interesuje me overklok-fina podesavanja, stabilnost i fleksibilnost.

Vise uopste nisam siguran da li ijedna od ove dve ploce ima SoundStorm zvuk i da li postoji ijedan Epox koji ga ima. Sada da li bi primetio razliku izmedju Realteka i SoundStorm-a na mojim Altec ATP3 zvucnicima? Novu plocu cu svakako uzeti i to Epox (razlog nije bitan). Hvala.
- Što se tiče overkloka, zavisi kakav primerak ploče ubodeš.
- Opcije u BIOS-u su iste.
- Što se tiče fizičkih razlika: 8RDA+ ima PCI slot više, ima soundstorm, dok 8RDA3+ ima mrežnu više, SATA RAID i P4 konektor.
- Soundstorm je mnogo bolji od realteka, primetićeš razliku na tim zvučnicima.
- Ne isplati ti se zamena :)

Vojkan je napisao(la):
- Soundstorm je mnogo bolji od realteka, primetićeš razliku na tim zvučnicima.

Primetices i to itekako i to jos na ATP-3. Realtek nema ni podesavanje Bass/Treble :mad: Provereno sr*nje... Poz

Epox 8RDA3+ definitivno bolje se o/c i naravno bolje je opremljena ;0
Pozdrav...

Pa to vazi da se bolje OC, ali ipak sve zavisi od samog primerka ;)

Na nvidia.com za 8RDA+ ne pise da je SoundStorm certified! Sta to znaci? Takodje pise da je FSB333 (verovatno prva rev.)

Jeste li vi 100% sigurni da 8RDA+ ima SoundStorm? Gde to mogu proveriti i kako? Imam jednu plocu kod sebe rev. 2.2

uNesc0 je napisao(la):
Jeste li vi 100% sigurni da 8RDA+ ima SoundStorm? Gde to mogu proveriti i kako? Imam jednu plocu kod sebe rev. 2.2

Mozes to proveriti na Epox-ovom sajtu, ja imam 8RDA+ i ona ima Soundstorm.
Druga stvar, cini mi se da je ovde nesto nedovoljno jasno:

1. Epox 8RDA3+ ima Realtek zvucni kodek a ostatak posla oko procesiranja zvuka odradjuje CPU (znaci softverski)

2. Epox 8RDA+ ima Soundstorm i Realtek zvucni kodek ali ostatak posla ne odradjuje CPU vec hardver u nVidia cipsetu. Otuda ploce sa Soundstorm-om pri reprodukciji zvuka ne opterecuju procesor.

Na 8RDA+ sam jednom prilikom instalirao zvuk ali bez Soundstorm podrske (sistem ga je prepoznao kao standardni Realtek kodek) i kvalitet zvuka je bio identican kao i sa S.S. sa tim sto nije imao podrsku za napredna podesavanja, enviroment, ekvilajzer i sl.

Ono sto sam ja utvrdio je da je Soundstorm dosta losiji od Live-a (imam Live pa sam uporedjivao) i da je kao takav i dalje samo najbolje jeftino integrisano resenje. Za one koji su navikli na integrisane varijante S.S. ce biti dobar, sve ostale mislim da nece zadovoljiti.

Neverovatno kako neki pricaju napamet. Ljudi, ako nesto ne znate/niste probali ne delite savete. Kao sto rece Vuk, SPU sluzi samo za procesovanje zvuka, a obe ploce imaju isti codec i isti kvalitet zvuka. Nije ni istina da realtek nema ni bass/treble, ima 10 kanalni equalizer.
Bottom line: Ako planiras da koristis S-ATA diskove uzmi RDA3+, a ako ne sa 8RDA+ ces dobiti hardverski EAX i Dolby decoding, sto se u nekim igrama da primetiti (UT naprimer).
Takodje po mom misljenju P4 konektor je jako dobra ideja u danasnje vreme

[Mancha] je napisao(la):
Neverovatno kako neki pricaju napamet. Ljudi, ako nesto ne znate/niste probali ne delite savete. Kao sto rece Vuk, SPU sluzi samo za procesovanje zvuka, a obe ploce imaju isti codec i isti kvalitet zvuka. Nije ni istina da realtek nema ni bass/treble, ima 10 kanalni equalizer.
Bottom line: Ako planiras da koristis S-ATA diskove uzmi RDA3+, a ako ne sa 8RDA+ ces dobiti hardverski EAX i Dolby decoding, sto se u nekim igrama da primetiti (UT naprimer).
Takodje po mom misljenju P4 konektor je jako dobra ideja u danasnje vreme

Pa pazi ovako: Kad je rec o zvucnim karticama ja ne pricam napamet jer sa bavim sa muzikom i valjda znam koja zvucna je bolja/losa :type: Evo ti 3 screena koja dokazuju da Live ima opciju za besni Bass/Treble, a Realtek nema vec ima samo Ekvilajzer koji mu nista ne donosi. To ti je kao da slusas muziku na radiju koji nema Subwoofer a ima 3 ekvilajzera i na njima mozes da podesis Bass/Treble. Stavis Bass do kraja i eto ti Realtek :)

Poz

Prilozi

• Live.jpg
    Live.jpg
    52 KB · Pregleda: 92
  • Live Treble-Bass.jpg
    Live Treble-Bass.jpg
    36.4 KB · Pregleda: 94
  • Shittek.jpg
    Shittek.jpg
    35.7 KB · Pregleda: 83
uNesc0 je napisao(la):
Na nvidia.com za 8RDA+ ne pise da je SoundStorm certified! Sta to znaci? Takodje pise da je FSB333 (verovatno prva rev.)

8RDA+ ima MCP-T, juzni most, lepo pise, samo skini kuler sa juznog mosta, pa ga posle zalepi.

uNesc0 je napisao(la):

Pretpostavljam da prelazis na EPOx-a zbog Sound Storma?
Sto se overkloka tice, podesavanje napona na procesoru je do 2.2v, sto je vise nego dovoljno, napon na cipsetu je do 2v, kod abita je do 1.7, VDIMM je do 2.9v, mada vecina ploca undervoltuje memoriju na nekih 2.83, pa se zbog toga neces nagledati velikih magistrala, ukoliko nemas memoriju koja moze da tera visok FSB bez velikog napona. Sto se tice "finih" podesavanja, sve je vrlo slicno kao kod NF7, s' tom razlikom sto 8RDA+ ima SoundStorm i FireWire.
Ipak, ako menjas plocu, savetovao bih ti Abit AN7, koji ima ALC658 kodek novije generacije od EPOX-a, ima SATA RAID i jos ponesto sto Epox nema, a to je na primer VDIMM do 3.2v. Sa modovanim BIOS-om izvlaci mnogo vece magistrale od EPOX-a, racunaj do nekih 250 Mhz, za svaku probanu plocu.

LiquidPlasma je napisao(la):
Pa pazi ovako: Kad je rec o zvucnim karticama ja ne pricam napamet jer sa bavim sa muzikom i valjda znam koja zvucna je bolja/losa :type: Evo ti 3 screena koja dokazuju da Live ima opciju za besni Bass/Treble, a Realtek nema vec ima samo Ekvilajzer koji mu nista ne donosi. To ti je kao da slusas muziku na radiju koji nema Subwoofer a ima 3 ekvilajzera i na njima mozes da podesis Bass/Treble. Stavis Bass do kraja i eto ti Realtek :)

Poz
Jeste, a ja sam gluv i bavim se uzgajanjem kikirikija :D
Duuugo sam i svirao i bavio se produkcijom na racunaru (i to ne elektronika i tehno, nego muzika :guitar: ) .
To bass/treble na Live-u mozes da okacis macku o rep, Live definitivno ima kvalitetniji zvuk , ali ima inace slab bas (imam kuci i Live i Sounstorm i sada Realtek ALC655, pa mogu direktno da poredim)
Equalizer na realteku itekako radi bolji posao od prostog bass/treble slidera.
Ono sto si gore promasio je sto si rekao da je na Soundstormu bolji zvuk nego na Realteku, a obe ploce imaju isti codec i nemogu da imaju razlicit zvuk kad isti kodek vrsi D/A konverziju.
Takodje, jedan od potrebnih uslova da se dobije Soundstorm sertifikat su digitalni izlazi (opticki i koaksijalni) sto 8RDA+ nema, pa zato zvanicno nema Soundtorm iako ima MCP-T. Dakle razlika je samo u nedostatku S/PDIF-a

[Mancha] je napisao(la):
Duuugo sam i svirao i bavio se produkcijom na racunaru (i to ne elektronika i tehno, nego muzika :guitar: ) .

E bas fino, sada imamo Remixera za narodjnake :D :D Pa dobro sto si se tu toliko navukao... Samo kazem da je ALC655 losiji od SoundStorma iako imaju isti kodek. Bolji se SoundStorm i vizuelno dok ALC655 ima osakacene opcije. ALC655 ima 32 kanala dok SoundStorm 64 3D kanala.

Poz

Uzecu 8RDA+ zbog zvuka, firewire-a i zato sto je jeftiniji.

Nego, kod ovog sto trenutno isprobavam imam problem sa zvukom. Naime, kada sluske (ili zvucnike) ubodem "do kraja" u plocu radi mi samo desni zvucnik. Probao sam da menjam drivere za plocu, ali nista. Jednom je zvuk dosao kada sam pokrenuo NVidia mixer. Ako bananu ubodem do pola rade oba zvucnika, ali mono. Je li iko imao slicne probleme i kako ih je otklonio?

Ako je hardverski da znam da je saljem na reklamaciju,.

E bas fino, sada imamo Remixera za narodjnake :D :D Pa dobro sto si se tu toliko navukao... Samo kazem da je ALC655 losiji od SoundStorma iako imaju isti kodek. Bolji se SoundStorm i vizuelno dok ALC655 ima osakacene opcije. ALC655 ima 32 kanala dok SoundStorm 64 3D kanala.

Poz

Stoji to sto kazes za opcije i 3D kanale ali ovde govorimo o (ne)kvalitetu zvuka. Kazem ti da kada na 8RDA+ instaliram samo drajver za Realtek kodek, znaci bez Soundstorm podrske, on zvuci isto kao i sa njom, a to je mutno i u dosta manjem frekventnom opsegu nego, npr. Live. Kako to znam, pa tako sto kada ekvilajzerom korigujem visoke frekvencije, preko 14Khz, to se ne primecuje, dok kod Live-a se sasvim lepo cuju razlike i na 16KHz i zvuk je daleko lepsi. Kod Live-a takodje nemam potrebu da vrsim bilo kakve korekcije ekvilajzerom dok sam sa Soundstormom morao da pojacam i njegov ekvilajzer i onaj na Winamp-u da bih dobio koliko toliko pristojan zvuk.

Jos jednom da ponovim: ko je imao Live ili karticu slicnog kvaliteta nece biti zadovoljan Soundstormom!!

p.s. Dovoljno je da se pogleda iz koliko je komponenti sastavljen izlazni stepen kod ploca sa integrisanim zvukom (pa i kod 8RDA+) pa ce onda biti jasno da jedan integralac i par kondenzatora oko njega nikako ne mogu dati pristojan zvuk. Pogledajte kako izgleda Live i slicne, cak i losije kartice!

Pozdrav

Svi smo mi pomalo EXPERTI,jel tako?Za one ne-experte (ne vise od par ljudi)
evo sajt da se malo skoluju i to na pravi (pouzdan) nacin.Live je najvece *****
ikad napravljeno.Soundstorm je prava stvar za gamere i filmofile.Toplo preporucujem
Epox 8RDA+ mada je po meni 8RDA3+ nesto bolja ploca(na zalost nema podrsku za
Soundstorm).Kada nabavis sebi plocu samo skini (samolepljvo) zlatni hladnjak sa
Southbridge-a i pogledaj, ima da pise MCP-T dakle hardver za SS je tu,samo jos da
instaliras nForce drajvere i imaces i softversku podrsku za Soundstorm.Inace ATP-3
radi savrseno sa Soundstorm-om.(jos bolje bi bilo 5.1 sistem)+ Dolby decoder.
Nvmixer iz Nvidia System utility ce ti koristiti za fino nastelovanje sound-a.

P.S. Kakvi su nam serviseri nije ni cudo sto svi se odlucuju da ne popravljuju nista
vec kupuju novo.

noki je napisao(la):
Svi smo mi pomalo EXPERTI,jel tako?Za one ne-experte (ne vise od par ljudi)
evo sajt da se malo skoluju i to na pravi (pouzdan) nacin.Live je najvece *****
ikad napravljeno.Soundstorm je prava stvar za gamere i filmofile.Toplo preporucujem
Epox 8RDA+ mada je po meni 8RDA3+ nesto bolja ploca(na zalost nema podrsku za
Soundstorm).Kada nabavis sebi plocu samo skini (samolepljvo) zlatni hladnjak sa
Southbridge-a i pogledaj, ima da pise MCP-T dakle hardver za SS je tu,samo jos da
instaliras nForce drajvere i imaces i softversku podrsku za Soundstorm.Inace ATP-3
radi savrseno sa Soundstorm-om.(jos bolje bi bilo 5.1 sistem)+ Dolby decoder.
Nvmixer iz Nvidia System utility ce ti koristiti za fino nastelovanje sound-a.

Ovde si izneo par tacnih stvari ali si i rekao neke koje namaju bas veze sa realnoscu, kao npr. ono za Live. Pusti ti sta pricaju na nekom sajtu i ostalo, ovde je iskljucivo uporedjivan kvalitet zvuka SoundStorm-a i sa Live 5.1, a ne njihove hardverske i druge mogucnosti.
Dakle, jos jednom, SoundStorm kao izlazni D/A konvertor koristi Realtek kodek i to na kraju daje veoma los i mutan zvuk koji cak ni sa ekvilajzerom nisam mogao bitno da poboljsam. Ovo govorim iz licnog iskustva jer imam 8RDA+ ali koristim Live 5.1 jer mi mnogo lepse zvuci a ne igram nesto igre pa mi prednost Soundtorm-a u toj oblasti ne znaci mnogo.

Sa druge strane sasvim je normalno da je nVidia ugradila naprednije mogucnosti u SoundStorm nego sto ih ima Live, pa Live je star nekoliko godina i poodavno je zastareo po pitanju hardverskih mogucnosti ali i dalje daje pristojan zvuk (bar za onih 25 evra koliko kosta).

Tacno tako, Live! zvucna je starija vec nekoliko godina, pa zato ajmo svi sada na Audigy 2 :D Ipak, kao najbolje integrisano zvucno resenje definitivno je SoundStorm. Nema boljeg ;)

Poz
E, pa izgleda da pricas napamet. Pogledaj sliku, tvoj ljubljeni Realtek.
I "donosi" dosta, taj EQ radi sasvim normalno.

P.S. E da, i ja se bavim muzikom... slusam mp3 kad god sam za kompom.

Prilozi

• realtek.png
    realtek.png
    12.3 KB · Pregleda: 76
Tacno tako, Live! zvucna je starija vec nekoliko godina, pa zato ajmo svi sada na Audigy 2 :D Ipak, kao najbolje integrisano zvucno resenje definitivno je SoundStorm. Nema boljeg ;)

Ne volim da se ponavljam ali ovaj put moram: kvalitet zvuka kod 8RDA+ koji ima SoundStorm je ISTI kao i kod 8RDA3+ koji ga nema. Razlika je u tome sto prvi ima hardverski EAX, dolby dekoder i jos neke manje-vise bitne stvari ali zbog traljavog Realtek D/A konvertora i izlaznog audio stepena na ploci sve ovo ne utice na to da zvuk koji dolazi iz zvucnika bude bolji, tj. daleko je od onog koji moze da reprodukuje Live.

Tacno je da je SoundStorm najbolje integrisano resenje, i tu nema dileme.

Poslednja izmena:
Pa pazi ovako: Kad je rec o zvucnim karticama ja ne pricam napamet jer sa bavim sa muzikom i valjda znam koja zvucna je bolja/losa...

Liquid, please, prestani da mi blamiras Vrsac svojim znanjem!!! :d:D:d

Pogotovo u vezi decibela! :D:D:D

Sorry, nisam mogao da izdrzim! ;)

Zvuk je isti sto se tice Epox-a na obije ploce ali za njih je Live majka ;)
Pozdrav...

Nekome Majka i Otac drugome Maceha.Jos nesto nemaju sve Epox 8RDA3+
ploce Realtek cip vec samo rev. 3.1.Rev. 2.1 ima na sebi ugradjen C-Media
cip.Pitanje se samo namece,sta je bolje onda?

noki je napisao(la):
Nekome Majka i Otac drugome Maceha.Jos nesto nemaju sve Epox 8RDA3+
ploce Realtek cip vec samo rev. 3.1.Rev. 2.1 ima na sebi ugradjen C-Media
cip.Pitanje se samo namece,sta je bolje onda?

Imam i ja odredjenih problema sa Live-om ali on i dalje ima mnogo bolji zvuk nego SoundStrom.
Kakve si ti probleme sa Live-om imao? Kod mene u pojedinim igrama, i to CMR 3 ili Richard Burns Rally dolazi do krcanja zvuka i velike distorzije, dok na CMR 4 nema tih problema. To me je i nateralo da probam kako zvuci SoundStorm na 8RDA+ i kod njega tog krcanja nije bilo ali je gubitak na kvalitetu zvuka bio preveliki.
Pre cu se odreci tih par igrica koje prave probleme nego da slusam onu mutljavinu od zvuka koju reprodukuje 8RDA+.

Nisam cuo taj C-media na Epox-u ali ako je isti onaj kao sto ide na zasebnim PCI karticama onda i njega u isti kos sa Realtek-om.

Ja sam probao C-Media intergrisani i on ima daleko najNEkvalitetniji zvuk od svih audio resenja (integrisanih i neintegrisanih) koje sam cuo. Zato svi sto dalje od CMedie. A sto se tice Live!-a i SoundStorma ovde vazi pravilo:

"Svaki Cigo svoga konja hvali".

Pitanje koje se sad namece je: Da li je bolji zvuk na NF7S ili na 8RDA+ zbog realtek-a? Da li je kod NF7S realtek codec?

Ovo pitam zato sto mi treba ploca koja ima DualChannel, dobar zvuk, dobar overklok i da je sto jeftinija (pritom mislim samo na "ozbiljne" proizvodjace ploca - poput Epox-a i Abit-a). Sound Blaster Live! necu uzimati sigurno jos neko vreme, posto ionako ne pojacavam puno jer basom smaram kevu koja zivi tacno ispod mene :smash: .

P.S. Nemojte misliti da sam nekoga hteo da uvredim onom izrekom

Pa nece da moze i dual channel i dobar overklok i uz sve to i dobar zvuk a za male pare. Nesto ces morati da zrtvujes a nesto mi se cini da ce to biti zvuk :D

Razmislite malo koliko ste para do sada potrosili na brze procesore, brze i naprednije graficke kartice i ostale bitne komponente, a koliko vas je ulozilo u zvucne kartice? Svi bi hteli odlican zvuk i dobru hardversku podrsku za EAX, Dolby 5.1, AC3 i sta sve ne ali sve to hoce za 10-tak evra. Pa ne moze! I taj deo kompjuterskog hardvera je podlozan zastarevanju (doduse ni upola koliko ovo ostalo sto sam nabrojao) i kad-tad zahteva upgrade. Ja uopste neznam zasto ljudi smatraju Audigy i Audigy 2 za nesto sto nikako ne treba kupovati, tj. kao nepotrebno je. Ko hoce dobar zvuk na kompjuteru mora da se otvori i za dobru zvucnu karticu. Ja da imam para odmah bi uzeo neku od te dve ali za sada se zadovoljavam i sa Live-om.

Epox i MSI - kao pas i macka!

Uzeo sam Epox 8RDA+ i vec imam NEVIDJENE probleme. Dakle, kada ubacim MSI 9800pro karticu i instaliram drivere slika "poludi". Ikonice se zamrljave, linije se pojave preko ekrana, kada pokrenem bilo sta 3D monitor se ugasi, ama ludilo?!?

Prvo sam mislio da se kartica nije syebala (od overkloka ili necega), pa sam spustio frekvencije (jedva sam napiko da pokrenem radlinker) ispod default vrednosti, ali to je samo malo umanjilo greske. Posle sam posumnjao da kartica ne dobija dovoljno struje od "kung-fu" napajanja JNC 400W, ali posle promene napajanja stvar je ostala ista. Onda se odlucim za format i reinstall Windows-a i kada sam to uradio sve je super. Slika je OK i posle instalacije drivera. Super! Medjutim, hajde rekoh da pokrenem 3D mark da vidim ima li razlike izmedju Epox-a i Abit-a, kad nestade slike na monitoru. Ista stvar!! Posle restarta slika opet ocajna!

Ne znam sta da radim, uzmem karticu i premestim u drugu plocu - Epox 8K9A7I (kt400) kada tamo posle instalacije drivera ista stvar. Tada sam shvatio da je kartica definitivno "otisla". Vec razmisljas kako da je saljem na garanciju, sta ako ne budu imali drugu da mi daju... Medjutim, jutros je ubacim u staru-novu Abit NF7 plocu kad ono slika perfektna. Probam 3dmark, sve u redu. Overklok, u redu. Tada sam skontao da se Epox i MSI mrze.

Je li iko imao slicnih ili istih problema sa ove dve komponente? Ima li iko pojma kako bih mogao da otklonim doticni "kvar"?

P.S. Iznivjavam se na smarackom reply-u.

Vrh Dno