Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

Malo egzotike. Na poklon sam dobio Ratta Supernote A5 X.
Uređaj bi se najbolje nazvao digitalnom sveskom jer je najveći akcenat na beleškama i pisanju.
Ekran je dijagonale 10,3", E-ink Mobius sa Wacom digitajzerom preko njega, 32Gb skladišnog prostora.
U poređenju sa 7" Kobo Libra 2 koji je na slici pored njega, Supernote je ogroman ali iznnađujuće udoban u ruci, Mobius ekran je na plastičnoj osnovi pa je težina oko 375gr.
Na istom poređenju se vidi i druga bitna razlika, nema nikakvog vida osvetljenja ekrana.
Softver nije optimizovan za čitanje knjiga, tj. primarno je hvatanje beleški, tako da se pristup ePub i PDF fajlovima vrši kroz otvranje fajlova iz foldera, nema početnog ekrana sa sličicima knjiga poput Kindle/Kobo čitača. Knjige se mogu prebacivati ručno a postoji i podrška kroz Calibre.
Sam interfejs aplikacije za čitanje je spartanski, postoji mogućnost učitavanja sopstvenih fontova, podešavanja proreda i margina, kao i kontrasta. Nema rečnika!
Kod PDF dokumenata je prisutna i TRIM opcija za opsecanje margina kako bi se što više iskoristio prostor. Dobro je rešeno podvlačenje, markiranje i pisanje po knjigama ko takve stvari voli, olovka je daleko preciznija i zgodnija od selektovanja prstom na Kobo/Kindle uređajima.
Ko je zavistan od Kindle ekosistema postoji mogućnost instaliranja zvanično podržane Kindle aplikacije na Supernote, u pitanju je Android verzija aplikacije poput one na mobilnom telefonu i radi rekao bih sporije od fabričkog ePub čitača.
Kao sveska bih rekao da je veoma funkcionalan, olovka ima keramički vrh koji se ne troši i jako lepo klizi po ekranu, osećaj je jako dobar, precizan i reaguje na jačinu dodira. Ovo poslednje na rudimentalnom nivou, nije za skice i senčenje, ali pisanje i konture veoma dobro radi. Softver za beleške je odličan, podrška za rad u do 5 slojeva, undo/redo, podešavanje debljina i tipa olovke, izvoz u PDF/sliku, čak postoji i OCR koji konvertuje napisani tekst u kucana slova. Takođe je lepo rešeno i deljenje beleški koje daje link sa supernote cloudu koji može da se deli, a u tu je i bazični email klijent.
Još bolja opcija je screen mirroring u lokalnoj mreži, sa bilo kog uređaja koji ima internet browser se pristupi IP adresi Supernota i dobija se slika sa njega, pišem na Supernote-u a istovremeno se slika pokazuje na desktop računaru i mobilnom telefonu, odlično za predavanja.
Suštinski uređaj i deluje idealno za studente(sa dubljim džepom) jer bukvalno može zameniti svesku a i dovoljno je velik za komotno čitanje stručne literature u PDF formatu.
Kao zamena za Kindle/Kobo već zavisi od navika, glomazniji je za nošenje, neće stati u džep od zimske jakne, torbicu i slično, plus nedostatak osvetljenja može biti problem za one koji čitaju u krevetu u mraku(što naravno zbog zdravlja nije poželjno).

Prilozi

• 0-02-05-602bcb50d8a7f2e333298c2afee3109890ea1f8a77cc8f615d9eda3c8246382f_ed4030d6a4a7734a.jpg
    0-02-05-602bcb50d8a7f2e333298c2afee3109890ea1f8a77cc8f615d9eda3c8246382f_ed4030d6a4a7734a.jpg
    115.6 KB · Pregleda: 117
  • 0-02-05-085e4062894af3c8c3590faaaae4d2ea3a5259095f6ff62d3b76a9cad39378dd_e7486f5b8c9b7b7f.jpg
    0-02-05-085e4062894af3c8c3590faaaae4d2ea3a5259095f6ff62d3b76a9cad39378dd_e7486f5b8c9b7b7f.jpg
    347.7 KB · Pregleda: 89
Uređaj bi se najbolje nazvao digitalnom sveskom jer je najveći akcenat na beleškama i pisanju.
Ekran je dijagonale 10,3", E-ink Mobius sa Wacom digitajzerom preko njega, 32Gb skladišnog prostora.
U poređenju sa 7" Kobo Libra 2 koji je na slici pored njega, Supernote je ogroman ali iznnađujuće udoban u ruci, Mobius ekran je na plastičnoj osnovi pa je težina oko 375gr.
Na istom poređenju se vidi i druga bitna razlika, nema nikakvog vida osvetljenja ekrana.
Softver nije optimizovan za čitanje knjiga, tj. primarno je hvatanje beleški, tako da se pristup ePub i PDF fajlovima vrši kroz otvranje fajlova iz foldera, nema početnog ekrana sa sličicima knjiga poput Kindle/Kobo čitača. Knjige se mogu prebacivati ručno a postoji i podrška kroz Calibre.
Sam interfejs aplikacije za čitanje je spartanski, postoji mogućnost učitavanja sopstvenih fontova, podešavanja proreda i margina, kao i kontrasta. Nema rečnika!
Kod PDF dokumenata je prisutna i TRIM opcija za opsecanje margina kako bi se što više iskoristio prostor. Dobro je rešeno podvlačenje, markiranje i pisanje po knjigama ko takve stvari voli, olovka je daleko preciznija i zgodnija od selektovanja prstom na Kobo/Kindle uređajima.
Ko je zavistan od Kindle ekosistema postoji mogućnost instaliranja zvanično podržane Kindle aplikacije na Supernote, u pitanju je Android verzija aplikacije poput one na mobilnom telefonu i radi rekao bih sporije od fabričkog ePub čitača.
Kao sveska bih rekao da je veoma funkcionalan, olovka ima keramički vrh koji se ne troši i jako lepo klizi po ekranu, osećaj je jako dobar, precizan i reaguje na jačinu dodira. Ovo poslednje na rudimentalnom nivou, nije za skice i senčenje, ali pisanje i konture veoma dobro radi. Softver za beleške je odličan, podrška za rad u do 5 slojeva, undo/redo, podešavanje debljina i tipa olovke, izvoz u PDF/sliku, čak postoji i OCR koji konvertuje napisani tekst u kucana slova. Takođe je lepo rešeno i deljenje beleški koje daje link sa supernote cloudu koji može da se deli, a u tu je i bazični email klijent.
Još bolja opcija je screen mirroring u lokalnoj mreži, sa bilo kog uređaja koji ima internet browser se pristupi IP adresi Supernota i dobija se slika sa njega, pišem na Supernote-u a istovremeno se slika pokazuje na desktop računaru i mobilnom telefonu, odlično za predavanja.
Suštinski uređaj i deluje idealno za studente(sa dubljim džepom) jer bukvalno može zameniti svesku a i dovoljno je velik za komotno čitanje stručne literature u PDF formatu.
Kao zamena za Kindle/Kobo već zavisi od navika, glomazniji je za nošenje, neće stati u džep od zimske jakne, torbicu i slično, plus nedostatak osvetljenja može biti problem za one koji čitaju u krevetu u mraku(što naravno zbog zdravlja nije poželjno).
Hvala za dobar sažetak. Meni je najveći nedostatak Supernote-a to što nema frontlight. Godinama sam koristio reMarkable koji prati sličan koncept i nikako nisam mogao da se naviknem na korišćenje uz lampu.

Krenuli su sada da se pojavljuju i upotrebljivi eInk uređaji u boji. Tako da se nadam da će ih biti sve više.

Ako stigneš napiši utiske nakon nekog vremena korišćenja

Koji ti je Case na Libri? Stize mi danas Libra a nisam hteo da puknem onolike pare za official cover.

Na Libri je oficijelni, ali onaj nešto jeftiniji od 29$, Basic Sleep Cover.
Ne mogu da ga preporučim, u smislu zaštite je odličan zbog čvrstine i lepo je izrađen u smislu ivica i svega ali je završni materijal tek pristojan, pod prstima mi se ne dopada, veštačka koža deluje plastično a i dostupan je samo u nekoj beživotnoj sivoj boji. Na slici ćeš primetiti u donjem desnom ćošku da je se na jednom mestu taj spoljni sloj već ogulio od nošenja u torbici, mislim da su trebali da ostave da bude klot u toj crnoj gumi od koje je futrola napravljena umesto da je presvlače ovom glupošću.

Više mi se dopada klasičana "gumirana" futrola u kojima su dolazili Kindle Paperwhite modeli, a da ne pričam o vrhunskom iskustvu koje sam imao na sa Kindle Touch Premium Leather futrolom i sa Kindle Voyage Premium Leather Origami futrolom, to je ono što zaista smatram futrolom dostojnom dobrog uređaja, kao kada uzmeš staru tvrdo koričenu knjigu i imaš osećaj kvaliteta u ruci.
Nažalost takve futrole se više ne prave, već ona Premium Leather na Oasis-u 1 nije bila na istom nivou, a koliko vidim za novije uređaje futrole od prave kože i ne postoje.
Aftermarket modele koji se kače sa onim trakicama nisam uzeo u obzir, kada vidim ona kačenja trakicama i budženje to me automatski odbija.

Prilozi

• cover1.jpg
    cover1.jpg
    251.1 KB · Pregleda: 55
  • cover2.jpg
    cover2.jpg
    353.6 KB · Pregleda: 38
  • cover3.jpg
    cover3.jpg
    341.3 KB · Pregleda: 49
I meni tako deluje cak sam za ovaj skuplji citao da se lako guli i da vrlo brzo propada.
Hteo sam da pazarim silikonski case kao za mobilni ali ne isporucuju u RS.
Na kraju cu sa alija da uzmem neki cisto da imam kada idem negde, a kuci ce da bude go

Proveri i Etsy, bude i tamo svačeg, ja sam svojevremeno razmišljao o običnoj kožnoj futroli, čisto da ga zaštitim od ogrebotina, ne nudi punu zaštitu jer nije baš kruta, niti pomaže ukoliko ti ispadne pri čitanju kada nije u futroli ali kao prvi nivo zaštite je praktično, izgleda lepo i ne donosi težinu prave futrole za vreme čitanja.

Razlika između Kids i običnog Kindla je u reklamama ili ima još nešto bitno? 🤔

Koji Kids: Paperwhite ili Basic Kindle?
Pošto se i što se tiče reklama ne ponašaju isto.

Kindle Paperwhite i Kindle Paperwhite Kids je isto parče hardvera. Razlika je 1 vs 2 godine garancije (u korist Kids), to da Kids nema reklame i da uz Kids dobiješ dž case / futrolu. U uz Kids se dobija godinu dana pretplata za Amazon Kids+ servis.
Dostupnost tog za odrasle ljude nebitnog servisa limitira u kojim državama je moguće kupiti Paperwhite Kids.

Jedan koristan tip za sve koji prebacuju knjige preko mejla - u naslovu samo ubacite reč convert i Amazon će sam prebaciti pdf ili bilo koji drugi doc u kindle format za lakše čitanje. Meni ova opcija dosta znači jer ne moram da gubim vreme na ručnu konverziju preko callibra. Naravno, ovo ne radi za OCR knjige i knjige sa puno slika i grafike..

Jeb*te pa jel moguće!!!!!
Evo sad mi je i ovaj drugi primerak Kindle PW5 zaglavio u bootloop 🤬🤬🤬🤬🤬

Čitao knjigu pred spavanje. Završio sa čitanjem i izašao iz knjige na homescreen, kliknuo power dugme i skontam ne prikazuje screensaver fotku nego vidim homescreen samo se svetlo ugasi. Otvorim još par knjiga, pa ugasim proverim nema screensaver. Odem u Settings izaberem restart, i ćao zaglavilo đubre.

Šta sad pokušavaš, hard reset, ili terminal/Putty i serijska veza?

@Astmario
Ništa, otvorio da isključim bateriju da zaustavim bootloop (bez da čekam da se to desi tek kad isprazni bateriju a do tad da siluje LEDs i eInk display svakih 30s).
Nema serial pads, u tome i jeste kvaka. Da ima lako bi bilo.

Samo se divim dvema ciglama 😂😂😂 pa sam ih i uslikao.

Eh, to liči na MediaTek. Isti problem na poslu sa Android POS terminalima na MediaTek čipsetovima, kinezi ne daju firmware, nema fizičkih volume +- dugmića pa sve i kad uspeš da dođeš da fastboot moda ne možeš da mu kažeš sa volume+ da nastavi dalje..
Interesantno da fabrička procedura za flash firmware-a podrazumeva učitavanje scatter fajla koji sadrži podatke gde koja particija počinje i gde se završava, naravno svih img fajlova za te particije i pazi sad, za flesh šalješ download komandu iz programa za upis softvera i zatim povežeš USB kabl na isključen uređaj.
Zamrsili ga sa MediaTekom...

Inspirisali ste me da obrišem prašinu s Nook Glowlight Plus (2015), flešujem posljednji firmware, osvježim nalog i bacim koju knjigu na njega... Žena ga je zapostavila otkad uglavnom čita s telefona pa sam konfiskovao nazad. Godinama stoji u fioci.

Inspirisali ste me da obrišem prašinu s Nook Glowlight Plus (2015), flešujem posljednji firmware, osvježim nalog i bacim koju knjigu na njega... Žena ga je zapostavila otkad uglavnom čita s telefona pa sam konfiskovao nazad. Godinama stoji u fioci.
IMG_20231029_180419975.jpg
Koristim ga i dan danas.
Jedino zeza dugme za uključivanje, ostalo sve radi. 😀

Da li je neko imao ovaj problem kad “probudi” Kindle is sleep moda? Kad kliknem na close nastavi regularno da radi.
U pitanju je Kindle PW (Gen 11)
FW: 5.15.1.1

Prilozi

• IMG_5132.jpeg
    IMG_5132.jpeg
    192 KB · Pregleda: 45
Ti su zreli za novu karijeru digitalnog rama za fotografije 😂
Glowlight Plus je nešto drugo... 1430x1080 (300dpi), capacitive touch, ekran u nivou okvira, 100% vodootporan, kućište anodizovani aluminijum.

Prilozi

• photo_2023-10-30_00-39-14 (2).jpg
    photo_2023-10-30_00-39-14 (2).jpg
    109.2 KB · Pregleda: 45
  • photo_2023-10-30_00-39-14.jpg
    photo_2023-10-30_00-39-14.jpg
    124.3 KB · Pregleda: 43
Ja sam ovaj kupio kad je žena poslije više godina korišćenja TREĆI put okupala Simple Touch u kadi. Prva dva puta je preživio, treći put je izgorela ploča.

@Čika_Kure
Kakav refund bre, nude samo replacement unit i to slanje isključivo unutar US (jer je kupljeno na amazon.com, i isporučeno unutar US). I to je srećna okolnost da je prso dok je još uvek pod garancijom (do juna 2024.), a i da Kids varijanta ima 2 godine umesto standardnih 1 godinu garancije.

Tako da sad PONOVO moram da jurim i gnjavim ljude ko će da mi to donese iz US plus ko će u roku od mesec dana nakon traženja zamene ovaj neispravni da vraća za US.
Ako nađem... brat i njegov kolega koji su donosi ova 2 su sad na kruzerima koji neće ni blizu US u narednih 6 meseci.

Naravno da sam pitao za refund pa kupovinu novog primerka na amazon.de (i da im neispravni vratim gde god po Evropi) i naravno da ne može tako, samo US bato pa se ti snalazi. A za 16 meseci nisam uspeo da organizujem ni prvu ciglu da vrati za US 🤬

ali ti matorani desetostruko nadživeše ove tvoje dve NOVE cigle
Imam i ja PW1 star nešto preko 10 godina. Tj nemam ga trenutno u posedu čekam da ga vrati @Gileb :D

Baš bedak, po prvi put od 2010. da sam prinuđen da pokušam da čitam na mobilnom telefonu jer nemam Kindle. Ta priča mi se nije sviđala ni pre tih 12-13 godina a kamo li sad kad me Kindle razmazio.

@Čika_Kure
Kakav refund bre, nude samo replacement unit i to slanje isključivo unutar US (jer je kupljeno na amazon.com, i isporučeno unutar US). I to je srećna okolnost da je prso dok je još uvek pod garancijom (do juna 2024.), a i da Kids varijanta ima 2 godine umesto standardnih 1 godinu garancije.

Tako da sad PONOVO moram da jurim i gnjavim ljude ko će da mi to donese iz US plus ko će u roku od mesec dana nakon traženja zamene ovaj neispravni da vraća za US.
Ako nađem... brat i njegov kolega koji su donosi ova 2 su sad na kruzerima koji neće ni blizu US u narednih 6 meseci.

Naravno da sam pitao za refund pa kupovinu novog primerka na amazon.de (i da im neispravni vratim gde god po Evropi) i naravno da ne može tako, samo US bato pa se ti snalazi. A za 16 meseci nisam uspeo da organizujem ni prvu ciglu da vrati za US 🤬

Imam i ja PW1 star nešto preko 10 godina. Tj nemam ga trenutno u posedu čekam da ga vrati @Gileb :D

Baš bedak, po put od 2010. da sam prinuđen da pokušam da čitam na mobilnom telefonu. Ta priča mi se nije sviđala ni pre tih 12-13 godina a kamo li sad kad me Kindle razmazio.
Da, na to sam mislio.

A ovo što se tiče vraćanja mi deluje više kao priča "ma dođeš nam", jer očigledno niko u Amazonu ne očekuje da stvarno vratiš neispravne uređaje, da očekuju, ne bi ti posle prve prijave uopšte slali zamenski uređaj dok ne vratiš prvu "ciglu".

@Čika_Kure
Grešiš sinak grešiš.
Standardna procedura je da ti odobre replacement order za 0$ i pošalju paket i čim kreiraju taj novi order stiže ti mail za "return request" za neuspravan uređaj gde imaš link da štampaš UPS shipping label. I od tog momenta teče standardni rok mesec dana da im stigne to nazad.
Ako ne stigne rade kako oni zovu "retrocharge" = naplate pun iznos za taj replacement order koji je prethodno bio 0$.

Dakle to je zvanična i standardna procedura zamena i reklamiracija.

Netipična varijanta je da u dogovoru sa podrškom oni deaktiviraju taj "retrocharge". To rade kad im se ne isplati da pokrivaju troškove vraćanja tipa kad je korisnik iz Brazila (gde deru sa porezom). Tad zveknu serijski broj neispravnog Kindle na blacklist i saopšte korisniku da ok ne mora da ga šalje nazad njima.

Ja sam se natezao, objašnjavao (da ako je stvarno preduslov za dobijanje zamene obavezno vraćanje pokvarenog za US onda moram da odustanem od zahteva za zamenu jer finansijski se ne isplati slati iz Srbije za US svom trošku! ) i kukao support-u a Ahmed na chat-u malo priča jednu priču (morate vratiti, mogu da vam produžim rok) malo drugu (ja ću van disable-ovati retrocharge) ... uglavom za taj return request za moj prvi PW5 je taj lik definitivno bio produžio rok za vraćanje na 12 meseci! a da li je stvarno deaktivirao i "retrocharge" samo budućnost će pokazati.
Pošto je i tih 12 meseci došlo i prošlo još u maju ove godine a još uvek meni nisu ništa naplatili (doduše taj prvi je poručen sa Amazon naloga bratove koleginice, zbog Prime 2 day shipping-a).
Sve što znam je da ja taj return request vidim i dalje na mom Amazon nalogu i da od kad je istekao 12 meseci više nema na toj stranici mogućnost štampanja UPS shipping label-a.

Čisto sumnjam da je taj label kreiran u maju 2021. još uvek i validan (plus nisam ni sačuvao high-res fotku, imam samo info u sklopu nekog screenshot-a) ... Tako da ne znam ni šta mi je najpametnije da radim ako uspem da nađem nekog da ovaj drugi neispravni primerak vraća za US: da li da toj osobi dajem i prvi primerak da i njega nosi za US (jer na koju adresu i pod kojim RMA ID to slati Amazon-u :( ) ili da ne čačkam mečku i neka njega u fioci kod mene ako u budućnosti ga budu tražili nazad ili pretili naplatom.

Kontam da su mislili da naplate do sad bi se to i desilo. Jedno što ću sad izgleda doživotno na Amazon nalogu da imam taj neispunjen return request.

Meni nikad nisu rekli te magične reči 'ok, ne morate da vraćate' (niti spominjali blacklist)... Osim što vidim na mom nalogu return requests vidim i još uvek se vodi kao registrovan na moj nalog i taj prvi primerak. Jedno za njega nema kao za drugi primerak da piše dokle je pod garancijom.

Poslednja izmena:
Aha, nisam imao pojam, iz tvoje pisanije sam pomislio da je sve prošlo relativno glatko.

Misliš da će to pitanje aktiviati ako ikad budeš hteo nešto ponovo da kupiš nešto na Amazonu?

Pa i zamena #2 ako se desi će biti tehnički "nova kupovina" (za 0.0$) i zahtevati da dodam platnu karticu (koju sam sklonio neposredno pred istek onih 12 meseci roka za vraćanje 😅) pre nego što mogu da kreiraju replacement order i biti prilika za probleme i komplikacije kad vide / ako vide / ako je faktor da ima neispunjen return request.
Dakle, više sam mislio na to da li će biti problem pri kreiranju nove porudžbine za novu zamenu postojanje tog return request za prvu ciglu, nego da će kreiranje iste da vaskrsne potražnju za ciglom #1.
Ako neko nosi ciglu #2 ja bih iskreno najviše voleo kad bi moglo da se sredi i da se vrati i cigla #2.
Ali to teško da bi moglo jer mi poslednji chat nije hteo lik dati ni informacije o trenutnom statusu zahteva i jeste / nije deaktiviran "retrocharge" već je insistirao na tome da mora da ih kontaktira osoba i sa Amazon naloga sa kojeg je urađena ta originalna porudžbina... a to je ta neka random devojka koja je tad 2021. bila na istom kruzeru kao moj brat koji mi je posle i doneo taj cigla #1 primerak.

Videćemo. Kad sam im pisao pre nekoliko dana da se raspitam koje su mi opcije prošao sam kroz beše 4 chat agenta (zato što kad im postaviš malo teže pitanje samo te "šutnu" na drugog agenta [izbaci da agent ima "tehničkih poteškoća"] 🤬) pretposlednji genijalac je uspeo bez ikakve konsultacije sa mnom i bez mog odobrenja da kreira DVA return/repair request-a za JEDAN isti uređaj 🤬🤬 A drugi pre njega je tvrdio da ne može ništa da kreira dok ne dodam platnu karticu... ovaj može sve i bez pitanja.

Sreća da sam za te zahteve imao opciju "cancel request", što sam naravno i uradio.

Od poslednjeg chat agenta koji nije bežao i nije me prebacivao drugome sam kad me pustio da objasnim detaljno situaciju i pitam par konkretnih stvari dobio konačno tu informacije da mora i isporuka unutar US i da nema mogućnost ni da menja shipping label tj da kreira nov gde bi "from" adresa bila ne-US adresa. I da ako može da navede US adresu sa isporuku zamena će biti besplatna, ponovo.

I tu smo završili dopisivanje jer dok ne nađem ko će da mi donese to iz US nema svrhe da kreira replacement order. A sigurno neću ni tražiti zamenu dok ne znam ko i kad može da im vrati ciglu #2 za US.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno