Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

Dakle svejedno je da li je kindle ili kobo za te stvari? Negde su pisali da je lakse nabaciti na kobo, jer kao sa kindle-om si vezan za Amazon ekosistem. Ne znam koliko je to tacno...

Paaa objektivo na svaki Kindle je piratske knjige lakše ubaciti tj postoji više opcija uključujući i scenario ko nema i kad nema dostupan komp (samim tim nema ni na čemu da koristi Calibre).
Neki Kobo modeli nude Dropbox integraciju ali ne svi. Dok svaki Kindle podržava bežičnu isporuku knjiga koristeći "Send to Kindle" aplikacije ili slanjem e-mail.
S druge strane treba napomenuti i to da kad se na Kobo zbudži KOReader to donosi nekoliko novih opcija za transfer knjiga na čitač (OPDS katalog, FTP, Webdav, Dropbox)

Dakle svejedno je da li je kindle ili kobo za te stvari? Negde su pisali da je lakse nabaciti na kobo, jer kao sa kindle-om si vezan za Amazon ekosistem. Ne znam koliko je to tacno...
Ne znam šta misliš pod "vezan" ali i na Kindle mogu da se ubace knjige koje nisu kupljene na Amazon, dakle nabavljene "sa strane"....
Paaa objektivo na svaki Kindle je piratske knjige lakše ubaciti tj postoji više opcija uključujući i scenario ko nema i kad nema dostupan komp (samim tim nema ni na čemu da koristi Calibre).
Neki Kobo modeli nude Dropbox integraciju ali ne svi. Dok svaki Kindle podržava bežičnu isporuku knjiga koristeći "Send to Kindle" aplikacije ili slanjem e-mail.
S druge strane treba napomenuti i to da kad se na Kobo zbudži KOReader to donosi nekoliko novih opcija za transfer knjiga na čitač (OPDS katalog, FTP, Webdav, Dropbox)
Nisam znao za ovu Send to Kindle opciju... Nice.

A nisam znao ni za sličnu opciju kad ubaciš KoReader na Kobo, ali stvarno mi nije probelem da periodično priključim uređaj na računar i prebacim dodatne knjige koje me zanimaju, jer i ovako trenutno na njemu imam knjiga koje neću pročitati za dva života...
Samo hrčkarim...

@Čika_Kure
Sad imaju i web app tako da ne treba ništa da se instalira, direktno mu zvekneš epub i na Kindle isporuči azw3 / KF8 format.

A KOReader prosto gura ljude da stiču loše navike 😂😂 Da zaobiđeš Calibre skroz i direktno čim "kupiš" knjigu na netu sa telefona pomoću FTP prebaciš na čitač / na KOReader app i da eventualne probleme sa CSS umesto da trajno ispraviš u Calibre Editor-u privremeno rešiš dok čitaš u KOReader-u... pa te posle mrzi da za knjigu koju si već pročitao odradiš to u Calibre Editor-u. Mene posle mrzi i da dodam knjigu u Calibre library 😄😄😄

Iako možeš bežično iz Calibre da šalješ knjige na KOReader ja uglavom završim priču download > FTP transfer > čitam.

Clouseau, uzmi najnoviji Kindle Paperwhite. Tih 0.8" inča po dijagonali puno znači. Između ekrana i kućišta nema udubljenja, pa je prijatnije za čitanje. Puno bolje drži bateriju nego Kobo Clara HD (a pogotovo kad ne čitaš; vidi battery drain na guglu za Kobo). Plus uz PW ide USB-C konektor umesto matori i prevaziđeni USB Micro-B. Značiće za koju godinu kad budeš imao nekoliko USB-C kablova po kući, a nijedan Micro-B (zbog EU regulacija gde će standard ubuduće biti upravo USB-C).

Da dodam oko knjiga: za inostrani sadržaj (knjige, stripove, naučne radove, itd) postoje libgen, Sci-Hub, Anna's Archive i Z-lib. Pogledaj sva četiri na Vikipediji, tamo imaš i linkove.

PS. Kolika je razlika u veličini ekrana, pogledaj sam:
amazon_kindle_paperwhite_review_6.jpg

Između ekrana i kućišta nema udubljenja, pa je prijatnije za čitanje
Ne slažem se sa ovom izjavom. Plus PW5 skuplja otiske po ekranu tj plastici (ne, nije to staklo... staklo iznad ima samo Kindle Voyage model) kao nenormalan... 50 puta više nego što je skupljao PW3 pod istim uslovima korišćenja.

Za razliku u veličini ekrana se slažem definitivno... kad posle korišćenja PW5 uzmem u ruke PW1 koji ćale koristi izgleda mi kao neka bedna igračkica.

Vezano za okvir, meni je smetao pogotovo kada svetlo baca senku. Plus što sam zapazio par puta prašinu u ćoškovima koju je bilo maltene nemoguće očistiti. Jednom kad oba vidiš ne možeš a da ponovo ne vidiš. Otiske nisam primetio (dok čitam; kad gledam pod uglom da), mada sam poprilično ćorava osoba, pa nisam iznenađen.

Šta mislite o ovom novom BOOX Page? Ili neki drugi sa internet pretraživačem?
Dosta čitam na netu pa sam mislio da uzmem neki E Ink uređaj sa Android da ne zamaram oči na redovnom tabletu, a ujedno i za knjige?

Šta mislite o ovom novom BOOX Page? Ili neki drugi sa internet pretraživačem?
Dosta čitam na netu pa sam mislio da uzmem neki E Ink uređaj sa Android da ne zamaram oči na redovnom tabletu, a ujedno i za knjige?

Cena ti je ok?
Nekako imam utisak da sve ove performanse (procesor, RAM i sl) idu da usluže Android OS, i da nema nešto mnogo opcija koje ti znače a koje imaju benefit od boljeg HW (npr. rezolucija fonta je i dalje 300PPI). Ajd' ovaj pristup raznim online cloud storage je ok, i svakako Android ima mnogo više opcija za instalaciju raznih apk koje mogu biti korisne, ali nešto nemam utisak da to opravdava duplo veću cenu.

Cena mi je u redu ako jednim uređajem pokrivam obe potrebe. Što se tiče knjiga meni je i prastari čini mi se kindle 5 wifi dovoljan.

Cena mi je u redu ako jednim uređajem pokrivam obe potrebe. Što se tiče knjiga meni je i prastari čini mi se kindle 5 wifi dovoljan.
Mislim da za pretrage po netu neće biti dobar.

Jednostavno e-ink refresh i dijapazon boja od crne preko nijansi sive do bele niej dovoljan za te potrebe.

Iskreno na njihovom sajtu i ne vidim da uređaj reklamiraju za tu svrhu.

Onda da ne bacam pare.
Pogledaj youtube kanal mydeepguide. Čovek radi baš detaljne preglede eink uredjaja, tako da ćeš sigurno pronaći sve odgovore tamo. Boox uredjaji su u vrhu što se tiče mogućnosti. Na najnovijim, bukvalno moze da se pusti youtube klip, što je bilo nezamislivo pre neku godinu. Eink uredjaji su baš napredovali u poslednjih 2 godine. Na vecim boox modelima, online čitanje nije problem, na manjoj dijagonali ne znam kako izgleda.

Zdravoo, Koji e-reader od ova dva preporučujete?
Kindle 11 (2022) (16gb) - 140e

Kindle Paperwhite 11. gen. (2022) - 170e​

Zelim da napomenem kako bih tablet koristio iskljucivo za citanje knjiga poput romana i slicnih knjizevnih dela. Bitno mi je takođe da podržava sve formate (epub, pdf..) jer ću isključivo čitati piratske knjige. Hvala unapred 🙏!

Preporučujem preprodavce koji ne lupetaju sa godinama iz kojih je neki model. Papewhite je iz 2021.
Bitno mi je takođe da podržava sve formate (epub, pdf..)

Kindle ne čita epub format, znači direktno da na njega prebaciš epub fajl i čitaš sa stock softverom neće da može. Amazonov sistem za konverziju i bežičnu isporuku podržava epub kao input format koji dalje konvertuje u azw3. Znači svaki epub koji pokupiš sa neta će neko morati da konvertuje u Kindle format, sad da li to odrađuješ ti sa Calibre ili ti sa online converter sajtom (koji SVI koristi Calibre u pozadini) ili Amazon kad koristiš "Send to Kindle" ili pošalješ mail na Kindle adresu... ali konverzija se mora desiti da bi se to čitalo na Kindle uređajima.

Kindle podržava otvaranje PDF-ova (bez konverzije u drugi format) ali nećeš se načitati PDF-ova na tome jer je to iskustvo za mazohiste.
Zelim da napomenem kako bih tablet koristio
To što razmatraš da kupiš nije tablet... samo deli "form factor" sa tabletima a funkcionalnost im se drastično razlikuje.

Poslednja izmena:
Bolji je Paperwhite. No, cene su užasne. U DE/AT taj Paperwhite bude na svakih par meseci po nedelju dana na popustu za 80-90€ na Amazonu (u Mediamarkt-u oko 100€). Ako imaš nekog tamo probaj da iskombinuješ.

Pa sad, ja sam ispratio cene na Amazon DE za Kids bundle tog Paperwhite modela i ne sećam se da je više od jednom cena bila ispod 100 evra. 105 - 110 evra promo cene se ponavljaju u proseku na svakih 50-ak dana. I tu je ok tj bolje nego redovna cena od 150 evra. Mada sam ja kupio po redovnoj ceni u US sa bonus porezom 😂😂😂 173$

^ Ja pričam za običan Paperwhite. Mislim da ovo na oglasima nije Kids verzija, već običan Paperwhite bez reklama + futrola sa Aliexpressa. Inače ima sad na Amazonu Kids verzija za 99€ (ali samo za Prime korisnike).

Nijedan jedini video i recenzija nikada ne prica i tome, samo pominju kupovinu, zato se i stice takav utisak, da je jedini nacin citanja knjige da kupis kroz amazon ili da se cimas.

Kupovina knjige preko amazona-vezan za ekosistem.
Kupovina epub bilo gde-nisi vezan za ekosistem.
Skidanje knjiga sa foruma, sajtova i torenata-nisi vezan za ekosistem.

Skidanje direkt knjige na uredjaj-amazon.
Skidanje knjige bilo gde, samo fajl posaljes mejlom na kindle.
Prebacivanje knjige kablom preko kompa.

Ne moze jednostavnije.

Zašto? Nisam imao iskustva sa epub formatom pa ne mogu da uporedim
Zato što PDF nije dizajniran za tu namenu i za čitanje na ekranima tih manjih dimenzija.
PDF je takozvani "fixed layout" format namenjen za štampu pre svega dok epub i ostali formati bazirani na HTML-u se prilagođava prikaz uslovima i veličinama ekrana na kojima se čita.

Znači na epub kad povećaš veličinu texta paragrafi se lepo "preraspodele" (takozvani text reflow) u dostupan prostor (= manje texta odjednom prikazano na ekranu što veća slova koristiš, ali to što prikazuje čitaš bez akrobatike sa navigacijom kroz taj sadržaj) dok PDF nema te vrste povećavanja ili smanjivanja samo texta već zumiraš čitavu stranicu i onda zbog toga moraš da skroluješ na sve strane da bi čitao. Jer ako čitaš nešto što je napravljeno za prikaz na površini recimo A4 stranice na ekranu koji je 3x manji naravno da ili gledaš u presitan sadržaj ili zumiraš non stop i skroluješ ko lepa luda.

A skrolovanje i čest refresh sadržaja koji se prikazuje su smrt na eInk tipu ekrana. Jer em to radi drastično sporije od LCD ekrana em "ghost"-uje em troši bateriju mnogo brže.

Sorry ako je vce bila rasprava. Imama Kindle 10th gen i jedini mi je minus PPI (mislim da je oko 179). Medjutim malo se gubim sa njihovim nejmingom. Ima paperwhite, i ima ovo:

Kontam da uzmem taj sa linka radi 300PPI, danas ga mogu preuzeti. Mene zanima da li ce mi nesto faliti u odnosu na 10th gen? Hvala.

To sa linka je najnovija generacije Basic / "socijala" Kindle modela, dakle naslednik tog što sad imaš. Taj je tu negde egal sa Paperwhite iz 2015. (PW3, ili kako to Amazon tupavi zove 7th gen)... konačno su se setili da stave bolji eInk panel.

Kupi novi Paperwhite kad već uzimaš novi u daješ pare...

Hvala. Preuzeo sam ipak taj sa linka. Osoba nije imala paperwhite a zbog dogovora sam se odlucio da od nje kupim.

Da, isti Kindle manje-više samo veca rezolucija. Kuciste sekundu manje i LED je nekako žučkast za razliku od starog sto je super. Prebacio knjige i fin upgrade. Samo mi je PPI smetao. Nista vise.

image.png

image.png

Ljudi jel zna neko kakva je situacija sa kupovinom knjiga i stripova preko amazona za kindle i preko kobo za libru ako ste iz Srbije.

Jel to radi kako treba ili mora neka gimnastika sa VPN?

Nazad
Vrh Dno