Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

Stigao američki brat :)
Uzet kindle kids paperwhite 2021 8gb... Zamalo da bude verzija sa 16gb jer je bila mizerna razlika u ceni ali nestalo. Ispalo 110 USD + 8% pdv, znači 120 USD ukupno.
Hteo sam Kobo ali za ovu cenu na popustu nije bilo nikakve dileme. Kobo plus futrola izađu nekih 100 USD više.

Zadovoljan sam, jedino sam napravio odmah par grešaka (bila malo gužva juče). Krenuo preko Calibre i posle nekih 20 knjiga primetim da prebacuje .mobi format. Takvo je podrazumevano podešavanje. Obrišem, podesim .azw3, pokrenem konverziju i prebacivanje, i tu je sledeća greška. Kao i na pocketbook basic 3 lepo krenem ALL IN prebacivanje nešto preko 1200 naslova :) Pocketbook to odradi iz zezanja a ovo je bogami potrajalo koji sat. Nije bitno, bilo posla okolo.
Onda počne da mi pada baterija dok je gledam. Naravno, zaboravio sam na čuveno indeksiranje.
Ostavio sam tako, neka indeksira, pogledam povremeno da ne zaglavi. Već je odradio oko 300 naslova.
Budala, ne umem i ne znam :)

Smeta mi jedino što nema onaj pregled po autorima, ali kao u pocketbook-u. Autor se prikazuje kao folder. Mada je baratanje pretragom mučno u pocketbook-u u odnosu na pretragu kindlu, koja je meni sada svetlosno brza.
Moram da pogledam još šta je šaman pisao ovde ili na BD za prikaz broja strana. Nije mi dostupna opcija page in book. Samo da uhvatim vremena, čini mi se da je do nekog podešavanja u Calibre.

Uglavnom, neuporedivo bolje u svakom pogledu. Nema jednostvano smisla porediti, kao fića iz prošlih vremena sa nekim novijim golfom. Ide i fića ali lagano :) Dosta je prešao i hvala mu lepo na svemu. Čuvam ga i dalje.
Malo mi je još problem oko touchscreen-a, dok se ne naviknem.
Svetlo je odlično. To mi je najviše falilo. Stari mi je nečitljiv osim pod dobrim dnevnim svetlom ili jačom lampom. Omatorio sam.
Još jedna stvar oko težine. Pocketbook je lak kao pero. Samo cover od kindle je težak toliko otprilike. Bio sam baš iznenađen koliko je težak u toj futroli.
Poređenje u par slika, kndle svetlo na nuli, pocketbook nema.
IMG_0486.JPEG

IMG_0487.JPEG

Da li je bitno ili nije da bude USA engleski? Više mi odgovara UK engleski zbog 24h vremenskog formata.

Ovo oko nesortiranja knjiga po imenima autora je verovatno neki problem sa metadata podacima same eknjige, koje, kao što znaš, kod nas priređuju entuzijasti pa često ima propusta te vrste...

E da @nesa69 u zdravlju te služio...

Možda nisam dobro napisao.
Složi po autorima ali u pocketbook je npr folder Pekić, dok u Kindle ide redom sve od Pekića.
U oba je ista biblioteka iz Calibre prebačena.
Recimo Aberkrombi, stoji serijal pa 1.0 pa naziv. Onda drugi serijal pa 1.0 pa naziv... Pa pojedinačno naslovi, tek onda sledeći autor.
U pocketbook imaš Aberkrombi folder, u njemu svaki serijal je kao poseban folder.
Kad se vratiš u library ostane u tom folderu.
U kindlu zavisi jesam li recent, autor...
Ma navići ću se 🙂

@nesa69 Ajd vidi sa kojim firmware je stigao PW5 Kids kupljen sa Amazon US / amazon.com?
Menu ( = 3 tačkice gore desno) > Settings > Menu > Device Info beše?

Pod uslovom da ga nisi kačio na WiFi i ostavio online, ako jesi već je verovatno uvalio update.

da se zahvalim i ja clanu shamanNS za guide za prebacivanje knjiga kupljenih na Delfi .epub .. ajde sto domaca knjizara nema podrsku za citace, nego sto ni sve (da ne kazem vecinu) knjiga nemaju u elektronskoj formi, ali ajde ... sto se citaca tice, godina dana skoro sa Kobo Libra 2, citac je ukupno 'zabo' jednom ili dva puta inace radi dosta dobro, s tim sto je dugme za 'motanje' strana koje sam gotovo jedino i koristio nekako smeksalo, definitivno to nije neki kvalitet ... ali plug&play lakoca upotrebe, nema Amazon poslastica i slicnog ometanja, uz belu boju samog uredjaja meni dosta znaci.

5.15.1.1, ne 15.5.1.1 :p

Pih, e sad ništa od jailbreak-a i instaliranja KOReader pa da imaš opciju da ti prikaz knjiga istog autora i iz istog serijala izgleda sličnije kao na Pocketbook-u.

Ako sam dobro razumeo ovo ti je prvi put da imaš Kindle uređaj? Onda pretpostavljam da nisi do sad imao naročite potrebe sa u Calibre koristiš "Metadata plugboards"?
Pošto je to praktično jedini pristupi dostupan stock Kindle da se čitanje serijala učini manje užasno na Kindle uređajima: da sa metadata plugboards pri slanju knjige izmeni "title" da doda informacije o imenu serijala i rednom broju knjige unutar serijala... pa kad se na Kindle sortira prikaz po naslovu / po title da makar onda budu knjige sortirane redom 1, 2, 3...

Poslednja izmena:
5.15.1.1, ne 15.5.1.1 :p

Pih, e sad ništa od jailbreak-a i instaliranja KOReader pa da imaš opciju da ti prikaz knjiga istog autora i iz istog serijala izgleda sličnije kao na Pocketbook-u.

Ako sam dobro razumeo ovo ti je prvi put da imaš Kindle uređaj? Onda pretpostavljam da nisi do sad imao naročite potrebe sa u Calibre koristiš "Metadata plugboards"?
Pošto je to praktično jedini pristupi dostupan stock Kindle da se čitanje serijala učini manje užasno na Kindle uređajima: da sa metadata plugboards pri slanju knjige izmeni "title" da doda informacije o imenu serijala i rednom broju knjige unutar serijala... pa kad se na Kindle sortira prikaz po naslovu / po title da makar onda budu knjige sortirane redom 1, 2, 3...
Nemoj bre ljude da navodiš na jailbreak blud, znaš kako si ti prošao, od readera napravio podlogu za šolje...

Jeste taj je🙂 petak, umor, pivo na vidiku... 🙂
Recimo prostranstvo izgleda:
image.jpg
Klikneš levo pa na ono malo slovo i možeš gore dole po autorima da tražiš. Prilično brzo koliko je mator uređaj. Ali ne daj bože da nešto moraš da ukucaš 🙂
Kindle prikaz
image.jpg
Ali brzo skrol ide. Pretraga je baš brza. Nikad ne bi ovako osim da gledam šta ima. Search polje i lepota jedna.

Pogledaću te za metadata opet, mada mislim da sam to već sredio kada sam davno nameštao Calbre.
Hvala!

Pa vidiš da imaš kao naslov knjiga taj šablon "naslov serijala - [broj] - naslov knjige". I to je identično za oba uređaja u 2 različita formata knjige.
Tako da ili imaš 2 metadata plugboard pravila ili ako nemaš onda si promenio title metadata nad kopijom knjige koja je dodata u Calibre library (što je fujčina od rešenja :D ).

p.s. Sad si našao da upališ Airplane mode 😂😂

@shamanNS
Ne mogu da se setim koje sam uputstvo za Calibre tada čitao. Kindle nije bio na vidiku onda. Našao sam to kao preporuku.
Imam samo jedno pravilo u meta plugboards. Ovaj metadata plugboards stoji:
any format:any device = ([{series:|| - }{series_index:0>5.2f|[|] - }{title}] -> title)

Ne menjam ništa osim ako u metadata "kupljene" knjige nije navedena kao autor, npr. Zvezdanka :) Promenim i za autora, npr. Artur Klark i Arthur Clarke. Kako je "prodavac" već stavio, da budu npr. samo Arthur Clarke da se ne podelile knjige na dva mesta u bibloteci. To sve odradim u onim poljima za metadata.
Za serijale negde ima, negde sam napravim...
Sad ne znam šta sam pogrešio, nisam najbolje razumeo šta si mislio.

Home screen kod pocketbook-a je isti kao i za Kindle ako stoji Library/Recent.
Ovako izgleda Library u pocketbook-u:
pocketbook.jpg
Nekako mi je lepše i preglednije, mada mora tako, polomiš prste nekad kod navigacije :)

Ovaj metadata plugboards stoji:
any format:any device = ([{series:|| - }{series_index:0>5.2f|[|] - }{title}] -> title)
Aha, onda imaš samo jedno pravilo. Koje je previše generično za moj ukus. Jer je i any format plus i any device... zato ga primjenjuje i za epub i za Kindle formate i za oba čitača... tj promenjivao bi ga i da si iz Calibre slao email, koristi Calibre OPDS server...

Lepo to prikazuje taj Pocketbook. Da li taj prikaz / grupisanje generiše koristeći metadata podatke ili je to napravio na osnovu folder hijerarhije kako si organizovao knjige na samom uređaju?

Inače, ima i Kindle opciono grupisanje knjiga iz serijala pod "kolekciju" ali to nažalost radi samo za knjige kupljene na Kindle Store-u jer đubre ne čita metadata iz samih knjiga nego zavisi od toga da u cc.db budu ubačeni podaci o serijalu i koje knjige mu pripadaju, i to kao i sve drugo na Kindle je implementirano tako se vezuje za ASIN id vrednost.

@shamanNS
Sam sve odradi na osnovu metadata podataka.
Doduše malo vremena odvojim da pogledam knjigu kada je ubacujem u Calibre, tj. da li je sve OK oko metadata podataka, korice eventualno. Mislim, nije to ni minut-dva posla.

Stavio sam kolekciju, npr. "Prostranstvo". Uredno dodate knjige ručno. Radi i online i offline bar ovo neko vreme.
Prikaže folder Prostranstvo i folder Uncollected gde su sve ostale knjige. Tu ne možeš da promeniš prikaz da bude tipa lista, nego samo omote prikazuje. Može po redosledu, pretpostavljam da čita metapodatke iz Calibre da ih poređa. Videću da dodam ostale, prilično se brzo i lako uradi jer ih sam nudi onako kako si nazvao serijal u Calibre. Pa neka stoji i tako.
Zato sam i pomenuo da mi to možda malo smeta kod Kindle, mnogo je pregledniji prikaz biblioteke.
Uglavnom, baš sam zadovoljan, još da odradi indeksiranje bez problema nekih 700 komada i super :)

@Alukard
Napiši mu da doradi skriptu :)

Poslednja izmena:
Poveži na punjač pa će brže odraditi indexiranje knjiga. Mada generalno ubuduće izbegavaj da dodaješ odjednom baš toooliko knjiga jer je PW5 extra svilen po tom pitanju.

Eto kako to izgleda u KOReader-u vs Kindle pre neko što su unakazili (da iste knjige koje su u kolekcijama PONOVO prikazuju i van, pored liste kolekcija 😂) od 5.14.3 beše) kako funkcionišu kolekcija na Kindle.

Kindle sa firmware 5.14.1.1, Collection sort prikaz (Što radi slično kao Recents sort samo što na početku prikazuje kolekcije, a van kolekcija samo knjige koje nisu deo tih kolekcija!)

screenshot_2023_03_31T23_04_51+0200.png

KOReader (na Kindle PW5 takođe):

screenshot_2023_03_31T23_10_00+0200.png

Tu može da se kontroliše i koliko knjiga po 1 stranici da prikazuje i za "series" info da li hoćeš kao poseban red da stoji ili da doda na kraju naslova ili u red u kojem prilazne autora. Ja sam samo kad sam prebacivao ove 3 knjige koje su delovi nekih serijala bio zaboravio da promenim plugboard pa je nepotrebno ubacio isti info na početak title.
Dakle, na KOReader nema potrebe za metadata plugboard (pod uslovom da ti je ok ponova prikaza i redosled informacija) već sam reader program čita metadata podatke iz epub fajla i nudi kako da ih prikaže i kombinuje.

KOReader prikazuje knjige isključivo po folderima, nažalost. To je po meni najveći "fail" KOReader-a uz inferioran search po sadržaju knjiga.

Jeste, ručno da praviš kolekcije i onda knjigu po knjigu da dodaješ ručno može na Kindle sad i uvek je moglo i moći će. Mene bi to mrzelo da radim tj od kad su zaključali automatizaciju toga pomoću Calibre ja sam i promenio navike i od tad imam bukvalno samo "Read" kolekcija koja služi tome da smanji broj stana sa knjigama, da se brže nalaze nepročitane. A sad su i takvu potrebu unakazili sa novijim firmware 😂😂😂

Nekad davno (u doba Kindle 3 / Kindle Keyboard) je Calibre mogao da generiše kolekcije i popuni ih knjigama bez da ti treba jailbreak, pa posle trebao jailbreak na Kindle Touch i novijim.

Poslednja izmena:
Predjoh s kindle keyboarda na novi paperwhite(jos sljaka dedica posle 10 godina😱,al neke funkcije prestale da dobijaju podrsku, kao npr kindle store,3g, uskoro slanje mobi fajlova preko mejla, ali moze se prebacivati preko kabla i dalje bez problema pa kao takav moze da tera dok baterija skroz ne rikne)
Iako je skok sa trece na 11. generaciju poprilican, samo iskustvo citanja ostaje manje vise isto.

Sto se dimenzija tice, po sirini su tu jednaki, samo je keyboard deda malo visi tako da tu razliku nisam ni osetio.
Ekran je naravno veci, ima to osvetljenje koje me iznenadilo( mnogo bolje nego prethodne generacije paperwhitea, 17 ledova pa je podjednako sve osvetljeno) i svidja mi se ovo igranje sa toplinom osvetljenja.

E sad kakvu futrolu naci za njega?
Sumnjam da danas postoje ovakve kao na kindle keyboardu, kozna, jaka kao rokovnik, sa mehanizmom za kacenje. Il se varam?

Zaboravi na kvalitet futrola kakve su imale starije generacije Kindle-ova. (mislim na originalne futrole) Magnet mehanizam za kacenje je tu, ali koza je postala vise plasticna. Imam Kindle 7. i 11. generacije i ovaj 7. generacije je mnogo prijatniji za drzanje. Mozda proizvodjaci 3rd party futrola nude kvalitetnija resenja od Amazona.

uskoro slanje mobi fajlova preko mejla, ali moze se prebacivati preko kabla i dalje bez problema

Ako me sećanje ne vara (davno bese 2011. kad sam ga prodao i uzeo PW1) Kindle Keyboard / Kindle 3 podržava KF8/azw3 format (da je podršku za isti dobio sa nekim od poslednjih firmware update-ova) . Tako da ukoliko u nekoj bližoj budućnosti ne bude problem da zbog matorog firmware i SSL sertifikata prestane da radi komunikacija sa Amazon "WhisperNet" serverima (kao što već uveliko browser ne otvara praktično ni jedan sajt??) taj Kindle model bi trebalo da i dalje ima dostupno slanje knjiga putem mail-a i "Send to Kindle" i isporuku putem WiFi. Jedino što sad treba da počneš da na mail šalješ epub fajlove umesto matorog mobi.

Predjoh s kindle keyboarda na novi paperwhite(jos sljaka dedica posle 10 godina😱,al neke funkcije prestale da dobijaju podrsku, kao npr kindle store,3g, uskoro slanje mobi fajlova preko mejla, ali moze se prebacivati preko kabla i dalje bez problema pa kao takav moze da tera dok baterija skroz ne rikne)
Iako je skok sa trece na 11. generaciju poprilican, samo iskustvo citanja ostaje manje vise isto.

Sto se dimenzija tice, po sirini su tu jednaki, samo je keyboard deda malo visi tako da tu razliku nisam ni osetio.
Ekran je naravno veci, ima to osvetljenje koje me iznenadilo( mnogo bolje nego prethodne generacije paperwhitea, 17 ledova pa je podjednako sve osvetljeno) i svidja mi se ovo igranje sa toplinom osvetljenja.

E sad kakvu futrolu naci za njega?
Sumnjam da danas postoje ovakve kao na kindle keyboardu, kozna, jaka kao rokovnik, sa mehanizmom za kacenje. Il se varam?
Uzimao sam na KP burazu i kevi futrole za Kindle PW pre par godina, one sa magnetom, i dalje šljakaju i izgledaju kao prvi dan.

Ako hoćeš mogu pogledati istorijat kupovina pa ti poslati naziv prodavca u PP...

Inače futrola za Kobo Clara HD sa kojom sam ga kupio je baš dobra, kvalitetna, nijednog znaka habanja.
20230409_184132.jpg

Uzimao sam na KP burazu i kevi futrole za Kindle PW pre par godina, one sa magnetom, i dalje šljakaju i izgledaju kao prvi dan.

Ako hoćeš mogu pogledati istorijat kupovina pa ti poslati naziv prodavca u PP...

Inače futrola za Kobo Clara HD sa kojom sam ga kupio je baš dobra, kvalitetna, nijednog znaka habanja.
Pogledajte prilog 384865
E al ovaj sad ima 6.8" ekran

Da li uzeti Kindle npr Paperwhite ili Kobo npr Clara HD..? Vidim imaju u ponudi ili jedan i drugi na KP....
Pisali smo već.
Ja imam Kobo Clara HD i zadovoljan sam, pisao sam koje su mu prednosti koje ja subjektivno primećujem u odnosu na Kindle prethodne generacije (koji imaju keva i brat) pa sam mogao uživo da uporedim... Ukratko, to je bilo osvetljenje (posebno opcija za žuto svetlo), softver koji mi deluje malo brži i intuitivniji, nema glupih Amazon reklama, veći izbor podržanih formata).
Sad je i Kindle ubacio opciju žutog osvetljenja.
@shamanNS je kao manu Kobo proizvoda naveo lošiji rečenik nego na Kindle, premda ima da se skinu i implementiraju neki dodaci za rečnike na Kobo i ja sa tim proširenim izdanjima nisam imao problema. Jedino što verovatno ima podržan manji broj rečnika i jezika od Kindle.

Mislim da ovaj novi Amazon Kindle Paperwhite ima veći ekran, veću rezoluciju ekrana, većubateriju i više RAM od Clara, ali stvarno sam se već pogubio u tim jednim te istim nazivima Kindle uređaja koje Amazon forsira godinama, tako da ne znam da li je to taj model što si video na KP... Uglavnom ako je dijagonala ekrana 6,8 a ne 6 inča, taj je, ako je 6 inča onda je to stariji model, samo pitanje koliko stariji jer oni naziv Paperwhite koriste od 2013. godine.

Gde je lakse doci do knjiga, da li je jedina opcija da se kupe knjige ili je moguce ubaciti fajlove sa nekih sajtove ili scribd-a i slicno..? Koliko je to lako uraditi sa Kindle-om..?

Gde je lakse doci do knjiga, da li je jedina opcija da se kupe knjige ili je moguce ubaciti fajlove sa nekih sajtove ili scribd-a i slicno..? Koliko je to lako uraditi sa Kindle-om..?
Knjige ubacuješ na uređaj pomoću Calibre programa.
A skidaš sa https://www.balkandownload.org/forum/35-domaće-knjige/Tu su knjige relativno sređene u e-format i spremne za čitanje, ove na scribid i drugim sajtovima su manje-više obični skenovi, eventualno jednom provučeni kroz neki OCR program, nesređeni, skoro neupotrebljivi...

Nazad
Vrh Dno