Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poruke
19
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.
 
U medjuvremenu sam i naučio ponešto, apdejtovan je uredjaj, povezan na Amazon, dobio je svoju e-mail adresu, instaliran Calibre, prebačene neke knjige kablom :) itd.
 
Ako su te Google i reddit "stručnjaci" učili da koristiš mobi format slabo si naučio :D
Da li je Calibre još uvek po default-u kad se tek instalira za Kindle device drajver i dalje podešen da mobi format ima najveći prioritet??
Ne bi ne čudilo pošto se koliko se sećam isti device drajver koristi za Kindle 2 pa na dalje a Kindle 2 ne podržava azw3 format.
 
Здраво,

да ли неко зна какв је ALCOR Myth LED 6 "4GB Black + Ebook Digital Book Package Да ли је добар или лош? Да ли је то беклајт или светли са стране?
 
eInk display je neprozirnan tako da ne može da bude backlight već samo frontlight.
A dobar ili loš: nakon brzog guglanja taj uređaj fura eInk display koji je generacijski ekvivalent sa Kindle Paperwhite 1 iz 2012.
 
Hteo da uzmem neku knjigu na onoj eden books aplikaciji medjutim sad vidim ovde da ne mogu kupim i uradim download i čitam gde hoću. Kakve su to gluposti, oćeš da das pare i ne možeš 🙂
 
Ccc, nisi pratio na času. EdenBooks zvanično podržava samo čitanje pomoću njihove Android i iOS aplikacije.
Pisali smo (tj pisao sam i objašnjavao) kako pomoću root-ovanog Android uređaja (ili Android emulatora na kompu ;) ) može da se "pokupi" dekriptovan epub koji onda dalje možeš da konvertuješ u format koji podržava Kindle.
 
Kao što pisah ranije: ni jedan od regionalno dostupnih legalnih ebooks servisa (edenBooks, Bookmate, Novinarnica...) zvanično ne nudi čitanje na Kindle, Kobo... samo njihove smartphone aplikacije su podržane.

Nezvanično i trenutno (bez ikakvih garancija koliko daleko u budućnost će stvari raditi na takav način) uz malo truda i malo razumevanja / IT pismenosti jeste moguće knjigu kupljenu na edenBooks čitati (nakon konverzije u podržan format) u čemu god hoćeš.

I naravno knjige koje sad "oslobodiš" i "backup"-uješ ćeš moći da čitaš i konvertuješ i u buduće.
Tako da... eto kome su takva pravila igre i potreba za dodatnim radnjama ok taj nek kupuje šta ga zanima. Kome nisu (previše cimanja za rođene novce?) nek ne kupuje i ćao.

I naravno u interesu onih koji kupuju da bi zatim "oslobodili" je da se informacija o proceduri ne širi brzo i masivno u sve kutke ex-YU interneta.

p. s. Ja ne kupujem i zab*le me šta radite sa informacijom koju sam podelio.
 
Naravno da bulazne + i ljudi koji čitaju napisane članke generalno ne čitaju pažljivo.

Naime: najavljena promena se odnosi samo na bežično slanje takozvanih "personal documents" (= među koje spadaju i piratske? knjige tj sve što nije kupljeno na Kindle Store je za Amazon "Personal document" aka PDOC) koristeći ili mail adresu asociranu sa Kindle čitačem ili koristeći "Send to Kindle" aplikacije i extenzije.

Dakle samo za taj "use case" Amazon izbacuje samo matorci mobi format (.mobi,.prc,.azw extenzije) kao format koji šalješ na njihov servis a istovremeno dodaje epub u listu podržanih "input" formata.

Dakle radi to sad tako da korisnik može da pošalje epub fajl a Amazon server će to da konvertuje u "native" format za Kindle čitač (za one koji podržavaju azw3/KF8 format isporučuje to, za matore Kindle modele koji razumeju samo matori mobi format naravno da će da napravi i pošalje im mobi).

Dakle sam Kindle ne čita / ne otvara epub fajlove niti će u bliskoj budućnosti. Niti ceo PDOCs sistem konverzije i isporuke može da obrađuje epub fajlove koji sadrže DRM zaštitu (= ne može kupiš na Kobo Store epub i odmah da ga šibaš mailom na Kindle, mora prvo deDRM da se uradi za takav "retail" epub).

Niti će Kindle firmware da prestane da otvara matore mobi fajlove, sad samo moraju nove knjige u tom formatu da se na Kindle kopiraju preko USB kabla. Mobi fajlovi koji su arhivirani na "Cloud"-u ostaju tu gde jesu i radiće download istih na Kindle.

Procedura koja obrađuje mail attachments je već update-ovana da prihvata epub fajlove (i da smara sa mail obaveštenjem o toj promeni kad pošaljete mobi fajl?) a "Send to Kindle" aplikacije i extenzije nisu još uvek biće valjda do avgusta ove godine.

Drugih rečima Kindle vlasnici koji su i so sada koristili USB kabl (i Calibre, nadam se) voze po starom (mada svako ko ima Kindle model noviji od Kindle Keyboard je već odavno trebalo sa mobi da pređe na azw3/KF8) a oni koji su mnoge slali bežično posredstvom "Amazon Cloud"-a će morati da menjaju navike: da prestanu da šalju mobi fajlove i počnu da šalju epub fajlove a Amazon dalje pravi kakav format odgovara za taj Kindle model koji korisnik ima.

Za takve će biti vidljive 2 promene na Kindle čitaču koji podržava azw3 format:

1) azw3 PDOC = Kindle ne prikazuje "sličicu" (cover thumbnail) u listi knjiga

2) za razliku od Mobi krša sad mogu da koriste custom font-ove i da menjaju "debljinu" / boldness izabranog fonta.
 
Poslednja izmena:
Kod mene za knjigu koju sam "kupio" za džabe dok je bio neki promo dan 1 knjiga dž pri registraciji kad je otvorim sa app (testirao sam malopre baš i najnoviju v.1.8.1 pošto sam to testirao ranije na v1.4.0, jedina razlika između stare i nove je da su premestili lokaciju "books" foldera iz /sdcard/Android/rs.laguna.edenbooks/files/ u /data/data/rs.laguna.edenbooks/files/) bude dekriptovan epub [sa istim filename kao enkriptovan pod /data/data/rs.laguna.edenbooks/files/books ] pod /data/data/rs.laguna.edenbooks/cache. Dakle, u "cache" folderu". Dok je otvorena knjiga u edenBooks app. Kad zatvoriš app briše epub fajl iz "cache" foldera, a enkriptovani pod files/book ne briše naravno dok ne izabreš u app opciju da izbriše to što je skinuto za offline čitanje.

Ajd pišem ti sad PM...

Pogledajte prilog 344968

Pogledajte prilog 344969

Pogledajte prilog 344970


Pogledajte prilog 344971

U pitanju je Dejvid Mičel - Nevidljivi sati koja nije jedna od besplatnih knjiga dostupnih na edenBooks. Ja sam je "kupio besplatno" tom prilikom, sad da li to menja nešto oko načina skladištenja samih fajlova nemam pojma... kontam ne bi trebalo da utiče.
Konačno sam imala malo vremena da isprobam ovo. Uspela sam da pronađem dekriptovani epub, ali ne mogu nikako ni da ga otvorim ni da ga preuzmem. Instalirala sam i epub čitač, ali ne vredi, izbacuje grešku. Kako si ti uspeo da preuzmeš fajl?

bluestack.png
 
@anicai
? Pa treba iz tog foldera u emulatoru da taj epub fajl prebaciš / kopiraš van emulatora negde na komp. Sad kako ćeš to uraditi na tebi je. Pošto koristiš koliko vidi ES FIle Explorer tu imaš razne opcije tipa da dodaš LAN share / Windows share sa kompa ili da dodaš neki "cloud" servis tipa Dropbox i onda iz tog "cache" foldera" kopiraš fajl na LAN share / Dropbox / Google Drive?? Ja uglavnom koristim LAN share za transfer fajla sa i na emulator. Tebi ako je najlakše da pošalje na neki mail kao attachment ti uradi tako... samo što ćeš tu verovatno morati prvo da ga kopiraš iz /data/data u tipa /Download folder da bi mail aplikacija mogla da pristupi fajlu koji dodaješ kao attachment. Jer mail app nema root pristup kao što ima ES File Explorer pa da čačka fajlove iz /data/data.

Kad imaš epub fajl na kompu slobodan dalje radiš šta hoćeš sa njime (dodaš u Calibre da središ metadata i CSS ako hoćeš da sređuješ?, konvertuješ iz epub u neki drugi format...)

To je suština: otvori knjigu u edenBook apps> ukradi dektiptovan fajl (= copy iz tog "cache" foldera pa paste gde god ) dok nije obrisan iz "cache" tako što ga sa emulatora prebaciš na komp / telefon / mail / "Cloud" > radi dalje šta hoćeš sa tim epub fajlom.
 
Poslednja izmena:
Hvala ti puno na detaljnom objašnjenju. Nisam znala da može da se doda cloud servis, videla sam samo ES Share koji nije radio. Uspela sam da se povežem na Google Drive i da preuzmem knjigu.
 
Palo mi na pamet da probam stripove da čitam sa Kindlea (Paperwhite 4). Je l neko probao da prebaci na Kindle, u pitanju su standardna izdanja Veselog četvrtka? Ako da, koji format savetujete, kako, šta...?
 
Palo mi na pamet da probam stripove da čitam sa Kindlea (Paperwhite 4). Je l neko probao da prebaci na Kindle, u pitanju su standardna izdanja Veselog četvrtka? Ako da, koji format savetujete, kako, šta...?
Palo je mnogima na pamet, ali ne izgleda to kako treba, pre svega refresh pri okretanju strana zna da ima "duhove" sa prethodne strane.
Za čitanje stripova u e-formatu svaki tablet radi bolji posao, tim pre što je dosta stripova u boji (ne i edicija Veselog četvrtka, naravno)...
E sad, ako si baš rešio da probaš, ne mogu ti pomoći kako to da uradiš jer sam ja stripove ranije čitao na rootovanom Nook, sa android sistemom, Perfect viewer apk, i nekim algoritmom koji je smanjivao broj nijansi boja prikaza pa je okretanje stranica bilo trenutno i bez duhova, ali je slika izgledala kao stari Teks Viler, crna boja i dve nijanse sive i teraj...
 
@clavicula Savetujemo ti da stripove čitaš na nečemu što ima i kolor ekran i veći ekran od Kindle.
Ako si baš mazohista i želiš da sam iskusiš kako to izgleda na Kindle eInk uređaju onda obradi svoje cbz / cbr fajlove sa Kindle Comic Converter:

Kod:
https://kcc.iosphe.re/

Kod:
https://github.com/ciromattia/kcc/wiki/Important-tips

Obrati pažnju na Calibre napomene na Wiki stranici. Da bi generisao mobi fajlove treba ti "kindlegen" a s obzirom da je Amazon pre par godina ukinuo mogućnost da se skida samo "kindlegen.exe" CLI program sad kad ti treba to moraš da skidaš i instaliraš glomazni Kindle Previewer koji u pozadini koristi kindlegen i da odatle pokupiš / prekopiraš / pozajmiš kindlegen.exe. Ili da ti pošalje to neko ko je već umesto tebe odradio celu tu priču sa Kindle Previewer.

Kod:
https://www.amazon.com/Kindle-Previewer/b?ie=UTF8&node=21381691011
 
Poslednja izmena:
Shamane, puno hvala na odgovoru.

Tako sam i uradio sada. Pošto kindlegen-a nigde nema (zapravo, ima da se iskopa po redditu kome treba 32bit verzija), skinuo sam Kindle Previewer i iskombinovao kindlegen odatle sa Kindle Comic Converterom.

Iskren da budem, ispalo je bolje nego što sam očekivao, barem sudeći na prvi pogled. Doduše, ja sam mislio samo neka Dilan Dog izdanja da listam.
 
Ima li neke bitne razlike između osnovne Kindle verzije i Kids edition?
Takođe sam video da se prodaju varijante sa reklamama i bez. Koliko su prisutne te reklame prilikom upotrebe knjiga iz privatne kolekcije?
 
@5ar
Da bi dobio tačan i precizan odgovor na pitanje moraćeš preciznije da postaviš pitanje :D
Da li si mislio na "Kindle Kids" ili "Kindle Paperwhite Kinds"?
Da li pričaš o starijoj generaciji "Kindle Kids" vs starija generacija "Kindle Basic" modela, ili pričamo o modelima koji tek sad u oktobru kreću sa prodajom i imaju 300 ppi ekran i 16 GB storage
& Šta si mislio pod "osnovna Kindle verzija"?

Ajd da probam da pokrijem sve moguće interpretacije...

Elem "Kindle Paperwhite Kids" i "Kindle Paperwhite (11th gen)" su identičan hardver, i softver/firmware. Dakle "Kindle Paperwhite Kids" paket je više "bundle" nego li stvarno "edition". Ovo je 100% siguran info jer ja imam "Kindle Paperwhite Kids".
Čini mi se (= ne znam za sigurno) da će ista relacija biti sad za ove nove 300ppi modele. U prevodu novi "Kindle Kids" = isti hardver kao novi "Kindle"/"Kindle Basic". Verovatno da (= nagađam) će i firmware biti isti kao što je sad na Paperwhite "paru".

Za prethodnu "do juče prodavanu" generaciju "Kindle Basic" i "Kindle Kids" sa 167ppi beše čini mi se da je situacija bila takva da iako je hardver bio isti da su "Kindle Kids" primerci koristili drugačiji, poseban firmware i da update istog nije mogao da se skine sa Amazon sajta, dakle update firmware se dešavao isključivo OTA (= automatski update kad je uređaj dovoljno dugo konektovan na WiFi).

Suštinska stvar tj informacija koje treba unapred da budeš svestan je da Amazon ne šalje "Kids" modele u države u kojima nemaju "Amazon Kids+" servis (dakle može samo u U.S., UK, Germany, France, Italy, Spain, and Canada). U prevodu kad bi naručivao npr sa Amazon DE da ti šalje za Srbiju, Hrvatsku... neće da može "Kids" edition/bundle već bi morao da naručiš "običan"/ne-Kids model.
 
Ima li neke bitne razlike između osnovne Kindle verzije i Kids edition?
Takođe sam video da se prodaju varijante sa reklamama i bez. Koliko su prisutne te reklame prilikom upotrebe knjiga iz privatne kolekcije?
Ako si zainteresovan za neki od ta dva modela, možda bi bilo najbolje da sačekaš oktobar jer izbacuju nove, unapređene modele. Ovde možeš da pročitaš o karakteristikama: https://press.aboutamazon.com/news-...l-new-kindle-and-kindle-kids-now-300-ppi-high
Što se tiče reklama, to nisu klasične reklame, već se pojavljuju samo na zaključanom ekranu, tj. umesto slike knjige koju trenutno čitaš, stajaće slika neke knjige iz Amazon prodavnice.
 
Da li pričaš o starijoj generaciji "Kindle Kids" vs starija generacija "Kindle Basic" modela, ili pričamo o modelima koji tek sad u oktobru kreću sa prodajom i imaju 300 ppi ekran i 16 GB storage

Uh, novi Kindle Basic će koštati $99, znači 100 EUR u Evropi, vjerovatno i više. Moj Basic sa 167ppi je koštao 55 EUR (prije par mjeseci je na Amazon.de bio i za 40 EUR na akciji).

@5ar Moj model je sa reklamama, ali ih ne vidim jer sam podesio da mi je početni ekran moja biblioteka, a wi-fi mi je na off.
 
@koalla Nakači na WiFi pa ćeš ih videti :D :D (kao screensaver)
A poređenje cena ti nije pošteno, pošto prethodna Kindle Basic generacija je koštala $89.99 za verziju sa reklamama. Dakle puna cena, bez popusta je ta i manje-više svaku generaciju dižu cenu po $10. Juri tj čekaj popuste u budućnosti za novi model pa ćeš i njega da kupiš za neku manju lovu, sad baš za 40-50 će da pričekaš :D :D
 
Daleko veću upotrebnu vrednost po meni ima pristup poput onog na YotaPhone-u. Dakle telefon (ili tablet ili nešto na fazon ovih sa fleksibilnim ekranom) koji ima i eInk i LCD / AMOLED / OLED ekrane, i gde je eInk display sekundarni i koristi se bukvalno samo za čitanje texta.
Zato što je eInk dizajniran i dobar je samo za tu jednu namenu : prikaz statičnog (obično textualnog) sadržaja. Za sve druge vrste prikaza koje zahtevaju češći refresh i parcijalni refresh ekrana eInk je još uvek užasan izbor. Pogotovo ako treba da pokrije sve zašta moderan čovek danas koristi telefone.

Još kad se na sve to se doda problem na kom je nivou ostatak hardvera u takvim uređajima u poređenju sa običnim smart telefonima...
 
Nazad
Vrh Dno