Šta je novo?

Tablet Koji e-čitač u 2021. godini?

zblio

Cenjen
Učlanjen(a)
30.06.2011
Poena
155
Zanima me preporuka za e-čitač, sa namenom za čitanje knjiga uglavnom .epub i sličnih formata, uglavnom kod kuće, i da nije Kindle.

Kobo Libra H2O, Onyx Boox Nova 3 (ne-color), ili bi mozda i jeftiniji PocketBook Touch Lux 5 radio posao?

Vodio sam se time sta dopremaju na kp..

Ima li neki razlog zašto ne Kindle, isproban je od strane dosta članova a ima ga na oglasima prilično.
Zato što koristi specifičan (azw) format (pa je solidno cimanje konvertovati epub u azw, pogotovo ako je biblioteka velika), ima reklame, nema slot za proširenje memorije i sve u svemu za isto para nudi manje od konkurencije.
Uz sve to kod nas košte bar duplo više nego u inostranstvu.

Kad je već budžet toliki sa Kobo Libra H2O nema greške, mada je po meni Kobo Clara HD uređaj koji je sasvim dovoljan za sve potrebe prosečnog korisnika a košta oko 120 USD dok je Libra 190 USD).

Libra h2o je super, kod mene već 2-3 godine (ne sećam se kad sam kupio) i stvarno sam zadovoljan. Jedina mana - highlight teksta, jer ne radi uvek kako treba. Kome je ovo bitno, nek se drži Kindle-a.

hvala Čika_Kure, baš to su razlozi :)

Libra h2o mi je i bila prvi pik, ali su onda iskočila ova druga dva (Onyx i PocketBook), mada sad ću razmisliti i o Clara HD

vidim da se kod Libra h2o ljudi žale da postoje problemi sa ekranom
Kobo Libra ima lutriju sa ekranima koji te vuku na zeleno, te imaju neravnomerno osvetljenje
ne znam koliko to objektivno postoji?

Libra h2o je super, kod mene već 2-3 godine (ne sećam se kad sam kupio) i stvarno sam zadovoljan. Jedina mana - highlight teksta, jer ne radi uvek kako treba. Kome je ovo bitno, nek se drži Kindle-a.
i kad je highlight teksta u pitanju, kako ne radi uvek kako treba?

Pre 2 godine sam kupio kindle, takvu sam glavobolju dobio od njega da ni lekovi nisu pomogli. Razmišljao sam da li uzmem neki drugi, ali me strah da i on ne završi u oglasima ili ormaru. Iako me koncept sve knjige u jednom uređaju privlači, i dalje se držim papira.

Pravu... Čeoni režanj me boleo kao da mi je neko lobotomiju radio. Otprilike je počinjalo nakon nekih pola sata čitanja. Prvo sam mislio da je možda do uređaja, pa pozajmio od drugara njegov paperwhite kindle, stvar ista.
Očigledno da su mi oči osetljve na takvu vrstu ekrana, pošto sa mobilnim i tabletima nemam nikakvih problema. Što je čudno, jer bi uticaj na oči trebao da bude upravo prednost ereadera u odnosu na uređaje koji isijavaju kao što je tel.
E sad rado bih uzeo neki drugi ereader ali kao što rekoh ne bih da bacim pare...

Ja imam Kindle Paperwhite već 5+ godina, zadovoljna sam i stvarno ne znam o kakvom solidnom cimanju priča član Čika_Kure. Skoro sve knjige mogu da se nađu i u .azw i .mobi formatu koji Kindle podržava, a ona šačica koja je isključivo u .epub-u se konvertuje bukvalno za par sekundi u Calibre-u, tako da tu nema apsolutno nikakvih problema. Što se tiče memorije, može da se bira model od 8 ili 32gb, ali 8gb je sasvim dovoljno za 2000-3000 knjiga jer one ni ne zauzimaju previše prostora, a i ko uopšte i drži toliko knjiga odjednom, pročitaš, obrišeš, ubaciš novu. :) Kobo Libra H20 dolazi sa samo 8gb i isto nema mogućnost proširenja memorije. Tako da, sve to navedeno uopšte ne predstavlja mane. Prednosti H20 u odnosu na Paperwhite bi bile malo veći ekran, fizička dugmad, toplo svetlo, pa eto ako to nekome znači. Mada H20 treba porediti sa Kindle Oasis-om jer imaju iste karakteristike. Inače, ja sam za model bez reklama platila oko 120 evra, jedino ako sad nešto nije poskupeo.

Ja imam Kindle Paperwhite već 5+ godina, zadovoljna sam i stvarno ne znam o kakvom solidnom cimanju priča član Čika_Kure. Skoro sve knjige mogu da se nađu i u .azw i .mobi formatu koji Kindle podržava, a ona šačica koja je isključivo u .epub-u se konvertuje bukvalno za par sekundi u Calibre-u, tako da tu nema apsolutno nikakvih problema. Što se tiče memorije, može da se bira model od 8 ili 32gb, ali 8gb je sasvim dovoljno za 2000-3000 knjiga jer one ni ne zauzimaju previše prostora, a i ko uopšte i drži toliko knjiga odjednom, pročitaš, obrišeš, ubaciš novu. :) Kobo Libra H20 dolazi sa samo 8gb i isto nema mogućnost proširenja memorije. Tako da, sve to navedeno uopšte ne predstavlja mane. Prednosti H20 u odnosu na Paperwhite bi bile malo veći ekran, fizička dugmad, toplo svetlo, pa eto ako to nekome znači. Mada H20 treba porediti sa Kindle Oasis-om jer imaju iste karakteristike. Inače, ja sam za model bez reklama platila oko 120 evra, jedino ako sad nešto nije poskupeo.
Pričam o cimanju kad neko već ima biblioteku e-knjiga u epub formatu, pa ili:
  • se sve to sad mora ponovo skidati u azw formatu;
  • ili konvertovati epub u azw (pomoću Calibre npr.).

H20 ima memoriju od 8 i 32 GB.

U svakom slučaju Kobo Clara HD je za istu ili nižu cenu konkurentniji od Paperwhite a nema cimanja oko formata jer guta sve (osim glupog azw), a ima mogućnost proširenja memorije do 256GB.
E sad, ovaj Paperwhite što ga krste 2021 je navodno vodotporan i za razliku od Clara podržava i bluetooth povezivanje.
Sa druge strane Kobo ima mnogo bolju organizaciju knjiga po fajlovima od Kindle, koji iole prihvatljivu i smislenu organizaciju ima samo sa knjigama preuzetim iz Amazon store, a ne i sa knjigama koje su presnimljene na uređaj.
Tehnički (rezolucija, osvetljenje, baterija, kvalitet izrade i sl.) su ovi uređaji slični i tu nema greške.
Estetski je meni Kindle lepši od Clara.

Eto...

Pričam o cimanju kad neko već ima biblioteku e-knjiga u epub formatu, pa ili:
  • se sve to sad mora ponovo skidati u azw formatu;
  • ili konvertovati epub u azw (pomoću Calibre npr.).

H20 ima memoriju od 8 i 32 GB.
Kao što rekoh, cimanje o kom pričaš ne postoji jer se konvertovanje obavi za par sekundi, ako je nekom to mnogo dugo, onda taj baš nema strpljenja ni za šta. Zato kažem da to uopšte ne bi trebalo navoditi kao manu. A 256GB je bespotrebno po mom mišljenju, 8GB je dovoljno i previše. Ali u svakom slučaju koji god model da uzme neće pogrešiti.

H20 nisam našla sa 32GB i na zvaničnom sajtu stoji samo 8GB.

^ @anicai ne slažem se, cimanje postoji pogotovo kad poseduješ čitavu elektronsku biblioteku sa više desetina hiljada knjiga u nepodržanom formatu i vremenski je veoma zahtevno, baš kao što je vremenski veoma zahtevan i alternativni postupak, koja se ogleda u tome da skidaš sve knjige nanovo u azw formatu.

Takođe čak i dobro podešeni parametri u Calibre i savršeno "čist" EPUB ne daju uvek zadovoljavajuć rezultat u AZW formatu, pa i sa te strane imaš "problem" i nezadovoljavajuć rezultat (osim ako imaš niske kriterijume po pitanju izgleda i funkcionalnosti e-knjige, pa ti je svejedno).

Napominjem nisam fanboy Kobo, niti sam mrzitelj Kindle, imam Nook, a Kobo i Kindle su mi bili po rukama bukvalno par dana, čisto da vidim kako izgledaju uživo i testiram neke parametre.

Tako sam i napisao:
  • plus za Kindle estetika;
  • plus za Kobo Clara podrška za EPUB format i način sortiranja fajlova u biblioteci;
  • tehnički aspekti identični, kao i cena.

Uostalom @zblio opredelio za Kobo H20 kojem ni Clara ni paperwhite nisu alternativa pa je naša "rasprava" na tu temu besmislena. Ja lično da sad uzimam e-čitač uzeo bih Kobo Clara HD, jer mi bolji ne treba.

Ali odlazimo u OFF, pa neću štiriti priču, mislim da sam dovoljno razumno i argumentovano obrazložio.

^Okej, ti nedostatak epub podrške vidiš kao neki problem, ja iz iskustva pričam da nije, što bi ti sigurno rekli svi Kindle vlasnici. E sad, ako kreneš da konvertuješ 3000+ knjiga odjednom, naravno da će to da ti oduzme malo vremena, ali opet kažem, čisto sumnjam da neko drži toliko knjiga na uređaju, prebaciš desetak, pročitaš, obrišeš i ubaciš nove. Probleme sa izgledom i funkcionalnošću nakon konverzije u azw ili mobi nisam primetila, knjiga izgleda najnormalnije. Ovo nisam pisala da bih ubedila člana da kupi Kindle, već samo da se zna da nije to baš tako problematično kako si predstavio i da ne bi trebalo nekoga da odvrati od kupovine. I ja sam se razmišljala da li ga uzeti baš zbog epub-a, pa sam videla da to uopšte ne mora da bude presudno i da se sve da lako rešiti.

@zblio da te Kobo dobro služi i da uživaš u čitanju. :)

dobro ovo je sad jedna beskonacna bmw vs mercedes rasprava, nekom smeta nekom ne pa ko kako voli :)

meni su vise ove druge stvari odigrale, a i ne daju mi se pare celavom gusteru

za sad sam se odlucio za Onyx Boox Nova 3 (ne-color), deluje zanimljivo jos malo da procesljam recenzije i pravac braca madjari :)

hvala u svakom slucaju na savetima, sigurno ce i drugima koristiti, nije bilo puno sadrzaja na ovu temu

Nije striktno vezano za temu, ali da li neko zna kako da se u metadata automatski unesu podaci o autoru, nazivu knjige i serijala (samo ime autora i naziv knjige će biti dovoljan).

Dakle treba mi neki Calibre plugin koji bi iz naziva fajla čupao podatke o autoru i naziv knjige.

Ovako izgleda na PC:

Clipboard01.jpg

A ovako te iste knjige na e-čitaču jer "vuku" metadata podatke koje su bože sačuvaj i sakloni.

Clipboard02.jpg

@shamanNS gledam u tebe druže, ako neko zna, ti znaš, ali iz nekog razloga ne mogu ti poslati PP.

EDIT: Skontao sam. U Calibre u Preferences ==> Import/Export ==> Adding Books treba da se odmarkira "Read metadata from file contents rather than file name".

Poslednja izmena od urednika:
Nisam siguran da li sam dobro razumeo šta želiš, pa ajd da pitam / proverim:

Ti hoćeš da pri dodavanje knjige u Calibre ignoriše postojeći metadata definisan u samim fajlovima i da po filename-u pokupi autor, naslov, naziv serijala i redni broj knjige u serijalu?

Ako je to za to ti ne treba nikakav dodatni plugin već koristiš Calibre-ov postojeći "Add books" dijalog (umesto što sad verovatno radiš drag & drop?).

"Samo" treba da razumeš RegEx sintaksu toliko da zadaš šablon/template koji oslikava strukturu/elemente tvojih filename-ova.

Kod:
https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?p=3568750#post3568750

Pročitaj celu tu temu ali suština je u tom komentaru #7.

Nisam siguran da li sam dobro razumeo šta želiš, pa ajd da pitam / proverim:

Ti hoćeš da pri dodavanje knjige u Calibre ignoriše postojeći metadata definisan u samim fajlovima i da po filename-u pokupi autor, naslov, naziv serijala i redni broj knjige u serijalu?

Ako je to za to ti ne treba nikakav dodatni plugin već koristiš Calibre-ov postojeći "Add books" dijalog (umesto što sad verovatno radiš drag & drop?).

"Samo" treba da razumeš RegEx sintaksu toliko da zadaš šablon/template koji oslikava strukturu/elemente tvojih filename-ova.

Kod:
https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?p=3568750#post3568750

Pročitaj celu tu temu ali suština je u tom komentaru #7.
Tako je.

Kao što napisah uspeo sam, međutim mana je što bih sad voleo više, a to je da po filename-u pokupi autor, naslov, naziv serijala i redni broj knjige u serijala (što sam uspeo), a da cover i opis pokupi iz metadate. Da li to može?

Pa ne može i jare i pare :D
Tj cover nakon import-ovanja možeš da pokupiš iz samog fajla tako što selektuješ više knjiga i koristiš Edit metadata in Bulk > u sekciji 'Change cover' izabereš opciju 'Set from e-book files' opciju > Apply.

Comment polje / opis koliko sam ja upućen ne možeš naknadno sa par klikova da vratiš /povadiš.

Pa ne može i jare i pare :D
Tj cover nakon import-ovanja možeš da pokupiš iz samog fajla tako što selektuješ više knjiga i koristiš Edit metadata in Bulk > u sekciji 'Change cover' izabereš opciju 'Set from e-book files' opciju > Apply.

Comment polje / opis koliko sam ja upućen ne možeš naknadno sa par klikova da vratiš /povadiš.
E ovo mi je trebalo, opis se može naknadno downloadovati, selekcijom opcije edit metadata>download metadata>pa se u opcijama štiklira samo "comments".
Tako skinuti opisi sadržine knjiga su vrlo precizni, najčešće preuzeti sa sajtova izdavača.

Nije baš sve autoimatski, ali sa pet-šest klikova se rešava veći broj fajlova.

Hvala

Bitno da si se snašao. Ja ne baratam sprskim već engleskim izdanjima tako da ja uvek mogu prosto da skinem opis / summary sa Amazon, Goodreads... Iskreno ja to nikad ni ne čitam :D
Pride mrzim kad skinem sa neta knjigu gde je neko kao prvu stanicu knjige sa Calibre dodao taj "metadata jacket".

Vrh Dno