Šta je novo?

Koji dzojstik

• Začetnik teme Začetnik teme Lukija
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lukija

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
775
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 9 9950X + Arctic Cooling Liquid Freezer ii 360 A-RGB
Matična ploča
Asus ROG Strix X670E-E Gaming WiFi
RAM
G.SKILL F5-6000J3038F16GX2-TZ5N 2x16GB, 6000MHz@30-38-38-96, 1.35V
GPU
ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER
Storage
Samusng 990 Pro 1TB, Kingston FURY Renegade SFYRD/2000G, 2 x WD4003FZEX (RAID1)
Zvuk
Realtek ALC4080, Altec Lansing 621
PSU
FSP Hydro Ti PRO 1000W
Kućište
be quiet! Silent Base 802, 4 x SILENT WINGS 4 140mm high speed
Monitor
Acer Predator XB273U NV
Miš & tastatura
Aula F108 Pro Zephyr Switch V3, Logitech G903 Hero
Laptop
MacBook Air M5 16/512
Mobilni telefon
Xiaomi 15
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Treba da ima hat, throttle, rudder. Znaci za simulacije letenja.

Nebojsa Lukic je napisao(la):

Vidi neki model firme Saitek, ja imam model Cyborg 2000 kojim sam prezadovoljan, samo sto ima samo 4 tastera i nema throtle... neki bolji model bi ti sigurno legao... samo znas kako kazu, koliko para toliko ...

cheers

Vidim da Genius F23 ima sve sto mi treba samo ne znam koliko je izdrzljiv.

Koristim Saitek Cyborg 3D USB II Gold (jo' imena), probao 10tak modela do sada, ovaj zadrzao.

Re: Re: Koji dzojstik

ZorMi je napisao(la):
Koristim Saitek Cyborg 3D USB II Gold (jo' imena), probao 10tak modela do sada, ovaj zadrzao.

Super je ali nije kompatibilan sa mojim novcanikom 🙁 Za sada je na listi zelja.

Nebojsa Lukic je napisao(la):

Da znas da jeste... odusevljen sam.... jedino bolje su one perverzije od Thrustmaster-a od 200 i nesto dolara pa navise!🙁

Re: Re: Re: Koji dzojstik

Super je ali nije kompatibilan sa mojim novcanikom 🙁
Isto sam rek'o za Saitek X45 pa ga i ne pominjem... 🙁

Iz mog iskustva jedino Logitech i MS - Saitek-ove sam probao i posle preso na Logitech. Saitek je naizgled dobar joystick (za vecinu ljudi koji lete tu i tamo) ali ima sporiji odziv. Znam jer mi je to jako bitno posto sam svojevremeno samo igrao na netu pa mi je bilo bitno kolki mu je odziv. Za mene licno su majka Logitech Extreme Digital 3D (ta sam imao 2 kom. i oba sam polomio ali joystick uopshte nije losh niti je lomljiv nego sam ja malo lud plus imam kratke zivce plus se nerviram kad gubim) i MS Sidewinder (2 mislim da je). Saitekove sam imao cyborg 2000 (neko reche da nema throtle - evo mi ga na stolu jer sam sve ostalo izlomio i gledam u trothle sem ako nisam corav), Cyborg 3D i ok su ako nisi zahtevan ali imaju sporivi odziv. Logitech Extreme Digital 3D je po meni naj izbor je MS sidewinder bash i ne videh negde plus ima i usb dodatak a cena je 50 €. Sad ne znam kolko ocesh da dash ali to bi bilo ok.

E, ja imam Logitech Wingman Extreme Digital nije polomljen ali mu je rekinula elektronika (nije moja krivica) pa me interesuje da li imas jedna od tih polomljenih za prodaju ili vec nesto da iskrpim?

Saitek je naizgled dobar joystick (za vecinu ljudi koji lete tu i tamo) ali ima sporiji odziv.
Nisam primetio taj sporiji odziv, doduse za FSim je nebitno jer avioni inace imaju poveliku inerciju, narocito moj omiljeni 747-400 😉. Mozda utice kod nekih pucacina i slicno. Inace je jako robustan i precizan za razliku od Logitech i Genius koji imaju dosta slobodnog hoda i cesto 'vuku' na neku stranu pa ih treba stalno kalibrisati. Uz to, jedino Saitekom mogu da spustim Konkorda u Tivat (od strane planina) na full reality... 😀

pa pazi za simulacije letenja uopshte je bitan odziv. U spec. sluchaju ms flight sim gde samo letish civilnim avionima i akcenat je na realnosti odziv i nije bitan jer nemash na chemu da ga testirash. Ali kod nekih drugih igara kje isto tako imaju manje-vishe realnu fiziku ( IL2, Falcon 4) kad udjesh u dogfight a pogotovo u dogfight sa covekom na netu itekako cesh primetiti odziv. Ako sam ja sa logitechom a ti sa Saitekom vrtecu se oko tebe dosta brze. Necesh u okretima moci da me stignesh,a to je odziv. Za kalibraciju i nisam neshto primetio da je potrebna na logitechu sem jednom. Isto pucahine nisam cuo josh nekog da ih igra pomocusticka 🙂 .
Sad sto se tiche havarisanog Logitecha Nebojsa, evo ga jedan pored mene. Ovom mom ne radi jedno dugme, ali za ostalo nisam siguran sta mu fali jer sam ja ovaj i ranije lomio pa ga krpio sa prvim koji sam polomio. Mislim ruchka mu je uredu ali posle kalibracije u igri ne radi. Kad mapiram sve kontrole mesha ih u samoj igri itd pa stoga mozda je i kod mene u pitanju elektronika a mozda i ne. U svakom sluchaju ako si zainteresovan i ja sam 🙂

JA imam Genius F23 Digital 2000, prodajem ga za 15e....nov, nekoriscen!

face je napisao(la):
Saitekove sam imao cyborg 2000 (neko reche da nema throtle - evo mi ga na stolu jer sam sve ostalo izlomio i gledam u trothle sem ako nisam corav
Ma htedoh da kazem rudder cheers

Mislish nema z axis tj. ne moze da se uvrce pa nema rudder-a? To jeste ali poshto je rudder jedna od najbitnijih stvari u simulacijama mapirash da dugmeta da ti udu rudderi i do jaja. To sam ja radio i sa logitechom koji je imao z axis jer mi nezgodno da dok okrecem josh trebai stick da uvijam i pucam.

face je napisao(la):
.
Sad sto se tiche havarisanog Logitecha Nebojsa, evo ga jedan pored mene. Ovom mom ne radi jedno dugme, ali za ostalo nisam siguran sta mu fali jer sam ja ovaj i ranije lomio pa ga krpio sa prvim koji sam polomio. Mislim ruchka mu je uredu ali posle kalibracije u igri ne radi. Kad mapiram sve kontrole mesha ih u samoj igri itd pa stoga mozda je i kod mene u pitanju elektronika a mozda i ne. U svakom sluchaju ako si zainteresovan i ja sam 🙂

Ja sam ovaj moj dobio na poklon od ortaka. On ga je tretirao sa WD40 i to puno, sve je bilo zamasceno. Neki tasteri mu rade pa posle ne rade itd i na kraju ne radi nista osim X i Y ose. Cucemo se , posto nisam siguran da su kompatibilni a ako ima iste simptome, onda nema nista od posla 🙁

kUdtiHaEX je napisao(la):
JA imam Genius F23 Digital 2000, prodajem ga za 15e....nov, nekoriscen!

Javi mi se na e-mail ili PM , zaintersovan sam.

Ma ovaj moj radi normalno kad ga u windowsu kalibriram sve je ql sem sto to jedno dugme ne radi. Ali u ugrama se sjebe izmesha sve kontrole. Nemam pojma shta je to.

Otvori ga i pogledaj stampu i zice, pogledaj da li se nesto nije otkacilo ili ako si koristio neki sprej tipa WD40 ocisti stampu.

face je napisao(la):
Mislish nema z axis tj. ne moze da se uvrce pa nema rudder-a? To jeste ali poshto je rudder jedna od najbitnijih stvari u simulacijama mapirash da dugmeta da ti udu rudderi i do jaja. To sam ja radio i sa logitechom koji je imao z axis jer mi nezgodno da dok okrecem josh trebai stick da uvijam i pucam.

Hm, i ja sam mislio da to uvrtanje palice neće dobro raditi, međutim ispostavilo se da sam se brzo navikao (npr. sad bez razmišljanja pomalo i uvrćem palicu pri zaokretu). A problem je i što su dugmad digitalne prirode, odnosno ne možeš da držiš krmilo pravca u jednom položaju (jednom sam sletao sa otkinutim jednim vertikalcem (SU27), ne bi me izvukla dugmad nikako).

A što se tiče Logiteha, nisam uopšte zadovoljan njime - svi novi modeli (za stare ne znam) imaju popriličan prazan hod, a posebno na z-osi (do 25 % mrtve zone moram da stavim!). A i kapica je katastrofalna, kliza cim se malo oznoji prst.

Inače, pošto sam ovde u Nemačkoj, a oni imaju običaj da povade sve modele iz kutija tako da može da se na licu mesta proveri kako leže u ruci (ali nisu uključeni), "isprobao" sam naravno sve. Ukratko, skoro svima je prazan hod otprilike isti (tj. preveliki, nešto je bolje kod Saiteka), osim kod Thrustmaster, njegova palica ni da mrdne 🙂 Ali je zato Thrustmaster-ov dizajn katastrofalan - toliko liče na vašarske igračke, da ne mogu da izbegnem sumnju u njihovu izdržljivost (a i cene im je manja od ekvivalentnih Logiteha).

I moram reći da sam imao opasno pogrešne predstave o force-feedback palicama - da nije neko imao iskustva sa njima (naravno, najbitniji mi je taj prazan hod i izdržljivost)?

Nazad
Vrh Dno