Šta je novo?

Koji distro probati?

Jer moze neki distro za mene da nije ubuntu i da ima 0 dodirnih tacaka za bilo cim sto je gnome a da radi wine/lutris/proton kako treba i da se instaliraju kako treba.Izgubio sam danas 5 sati namjestajuci zorin os koji ima gnome software store(sve jedna flatpack instalacija zapale ana 0%) i ubuntu problema sa permission foldera pri kreiranju wine prefix-a. Ja veceg djubreta u svom zivotu nisam vidio instaliranje steama preko terminala bukvalno pakao na zemlji jer se instaliraju noviji dependencies nego sto steam-u treba i na to sam izgubio 40 minuta.

Nisam probao ali vidim da je uglavnom hvaljen po YT:
^ navodno je gaming distro a i kombinacija "gnome + flatpak = out of the box"

koji program na ubuntu je dobar za hvatanje skrinshotova i video skrinshotova? flameshot brljavi sa 125% scaling

Pretpostavljam da imaš Ubuntu 22.04. Pritisni 'Print screen' dugme na tastaturi, sve će ti se samo reći. Na ranijim verzijama Ubuntua sam koristio Gnome ekstenziju 'Screenshot Tool', ali više nema potrebe.

Jer moze neki distro za mene da nije ubuntu i da ima 0 dodirnih tacaka za bilo cim sto je gnome a da radi wine/lutris/proton kako treba i da se instaliraju kako treba.Izgubio sam danas 5 sati namjestajuci zorin os koji ima gnome software store(sve jedna flatpack instalacija zapale ana 0%) i ubuntu problema sa permission foldera pri kreiranju wine prefix-a. Ja veceg djubreta u svom zivotu nisam vidio instaliranje steama preko terminala bukvalno pakao na zemlji jer se instaliraju noviji dependencies nego sto steam-u treba i na to sam izgubio 40 minuta.
Vidi distribucije koje ti podržava grafička. Ubuntu ti je "sweet spot" distro što se tiče podrške drajvera i stabilnosti. Alternative su ti, ako me sećanje dobro služi, ili Fedora ili OpenSUSE. Fedora je u poslednje vreme težak krš, OpenSUSE treba da fercera korektno, mada ko zna.

Šta znam... a da možda probaš KUbuntu?

Što se tiče Steam-a, gledaj da uvek instaliraš steam-runtime paket i da izbegavaš steam-native. Prvi koristi datoteke koje dolaze uz Steam i provereno su kompatibilne, a drugi koristi sistemske (a šta nemaš se instalira prilikom instalacije). Možda ćeš nekad morati u prvom slučaju da uradiš apgrejd nekih bajatih, tipa SDL2 da bi neke stvari radile bolje.

Ja na Tumblweedu (KDE) i Mintu (Cinnamon) koristim Lutris za igre i programe, radi bez problema. Na SteamOS-u koristim Heroic (za Epic i GOG) i Bottles (za aplikativne programe) sa Flathub-a i tu sam pokrenuo sve što mi treba. Steam radi na svakom od njih, Tako da mislim da bi bilo koji distro trebalo da bude ok. Možda je Kubuntu dobra opcija. Ili neki rolling distro (Tumbleweed, Manjaro, Arch), ako hoćeš da se osloniš na (zvanične) repoe umesto na flatpak, snap i appimage. Mada u zavisnosti od hardvera, možda ti i ne treba ništa bolje od 22.04 LTS sistema
Jel još neko na Waylandu ima problem sa share screen?
It's a feature not a bug. Sačekaj još godinu, dve da srede i to.

Radi li na x11? Čitao sam da bi trebalo da radi na njemu.

Radilo mi preko TeamViewera na Waylandu, ali Teams neće da mi radi share screen. Znam da mi je to ranije radilo. Prvo mislio da nije bug do Teamsa, ali i iz browsera se isto ponaša.

Malo je to pipav teren, x11 sam batalio odavno bio i na Waylandu sam bio neke dve-tri godine, snimanje ekrana mi nikako nije radilo sa recimo OBS i sličnim programima ali je zato radilo sa ffmpeg, ali to onda povlači druge probleme i ima nedostatke tipa audio itd. Može uz dosta pomuke ali je nekako out of sync i nije to to u globalu.
Ali osim toga, Wayland radi besprekorno.

Meni treba to zbog Teamsa i posla. Juče sam se dovijao, kombinovao TeamViewer i Teams, haos.

A razumem, ali security feature je to ***, mada treba to da reše jer nije to rešenje.
Možda i ima neka fora da radi, posebno jer to mesecima nisam probao, ali bio je baš pain da sharujem screen a mislim da sam probao sve što je moglo da se proba. možda sam nešto propustio.

Za probu/razbibrigu:
MX Linux KDE Plasma ili MX Linux XFCE. Odlicna izvedba, Debian osnova, rade ko' Doxa.
Od Archolikih iskljucivo Manjaro a od Minta Cinnamon ili Xfce.
Ja za 24/7 koristim MX KDE i MX Xfce i prezadovoljan sam.

Koji linux da lici na windows za intel dual core,quad thread i 4gb rama a koji za dual amd i 2gb rama?

Da, zaboravio sam antiX
Na mom netbuku sa Atom N2600 procesorom i 2GB memorije radi Lubuntu 20.04. Tu nije problem distro, već što je računar (procesor) neupotrebljiv za bilo koju ozbiljnu upotrebu.

Sad sam baš hteo da pitam:
Koji bi namenu imao taj računar?
U principu, taj AMD x2 više ni YouTube ne može da pušta, laguje i na samoj YT stranici, Chrome ha muči bez obzira na sajt...

Ma kakav atlas,obican modovani windows,za intel i moze za mrtvi amd nikako-inace se koristi samo za net.
Preporucicu da baci to i uzme neki polovan intel bar 2core sa 4threada pa da se tu ubode modovani win ili linux.
Sto se tice linuxa nekako mi najbolje izgleda ZorinOS i LinuxMint.

Poslednja izmena:
Salix OS XFCE 15.0 - https://www.salixos.org/screenshots.html

Веома добар дистро, базиран на новом Slackware-у 15, оптимизован за десктоп, лаптоп или сервер.
Može li mala pomoć oko Salixa (zapetljali ga do .a.a)
Kako da ga instaliram na SSD a da to odradim sa Live USBa?
Probao sam preko VBoxa, podignem LiveUSB i polrenem install ali nikako ne odradi Grub ili šta već i ne vidi boot.
Izbegao bih ako je moguće CLI instalaciju.
Ideja neka?

Preporucicu da baci to i uzme neki polovan intel bar 2core sa 4threada pa da se tu ubode modovani win ili linux.
Bitno je i da se zna koji su tačno procesori u pitanju, pošto 2c/4t i 2c/t ne govori mnogo

Kako da ga instaliram na SSD a da to odradim sa Live USBa?
Probao sam preko VBoxa, podignem LiveUSB i polrenem install ali nikako ne odradi Grub ili šta već i ne vidi boot.
Izbegao bih ako je moguće CLI instalaciju.
Ideja neka?
Инсталира се одувек као и Slackware,
Инсталација је веома једноставна, не можеш је избећи, једна једина команда која мора да се откуца у CLI je "setup", након тога се покреће инсталација и само бираш опције. Користи се lilo kao подразумевани bootloader, исто као код Slackware-a. Овде се нуде 3 опције, одабери фул инсталацију.

'Probao sam preko VBoxa, podignem LiveUSB i polrenem install ali nikako ne odradi Grub ili šta već i ne vidi boot.'
Не знам шта покушаваш, али "bootloader" се инсталира/конфигурише на крају, након што се све инсталира, уме да буде незгодно први пут, али постоји опција да се аутоматски то одради, погледај неки туторијал, увек је исто.

PREPORUCITE ZA PROBU:
- distro koji je Rolling Release i koji se radi iskljucivo u XFCE izvedbi, 64bit ???

THX

Инсталира се одувек као и Slackware,

Инсталација је веома једноставна, не можеш је избећи, једна једина команда која мора да се откуца у CLI je "setup", након тога се покреће инсталација и само бираш опције. Користи се lilo kao подразумевани bootloader, исто као код Slackware-a. Овде се нуде 3 опције, одабери фул инсталацију.

'Probao sam preko VBoxa, podignem LiveUSB i polrenem install ali nikako ne odradi Grub ili šta već i ne vidi boot.'
Не знам шта покушаваш, али "bootloader" се инсталира/конфигурише на крају, након што се све инсталира, уме да буде незгодно први пут, али постоји опција да се аутоматски то одради, погледај неки туторијал, увек је исто.
Pokrenuta puna instalacija na vec pripremljenom disku, odradjeno sve po, malte ne, automatizmu, instaliran LiLo na kraju i cvrc, nece da butuje (missing boot device)
Izem ti CLI instalaciju u 21 veku. Mistifikacija instalacije kao Arch? Kontam da ne treba diploma da bi se instalirao distro. Kako priustiti korisniku da sa osnovnim i naj prostijim znanjem instalira zeljeni distro?!
Bye, bye Salix :(

PREPORUCITE ZA PROBU:
- distro koji je Rolling Release i koji se radi iskljucivo u XFCE izvedbi, 64bit ???

THX
Ima ih sad vishe:

Koja je ovo fora sa loginom kada se RDP konektuje na Ubuntu 22.04? Sa Remmina se konektujem uspesno, medjutim kada krenem da prebacim samo na samo jedan ekran u Displays konekcija pukne i na serveru me odvede na login screen. Ovde kaze da instaliram ovu Gnome extenziju i da se izlogujem iz Ubuntu (server masina) i onda da se kacim iz Remine, medjutim tad uopste nece da se konektuje na izlogovani Ubuntu. Kako se ovo resava?

Nazad
Vrh Dno