Šta je novo?

Koji distro probati?

Na asus netbooku 1gb rama i Intel Atom N2600 procesoru, instaliran Debian Stretch mini iso + minimalni lxde i radi mnogo bolje nego bilo koji windows.

Na asus netbooku 1gb rama i Intel Atom N2600 procesoru, instaliran Debian Stretch mini iso + minimalni lxde i radi mnogo bolje nego bilo koji windows.

pa kada je sve minimalno ...

XP home i w7 starter rade odlicno na ovom S10e N270 i 1.5GB rama na hdd-u

Daj link od tog debian-a i mali how to ako moze da isprobam i ja to cudo... ali nema sanse da je boot time bolji od xp-a ali hajde bas da vidim to cudo.

Poslednji put kada sam koristio XP, pre vise od deset godina znao je da se podize minimum 30 sekundi na tadasnjem hardveru tako da ne znam o cemu pricas. Osim ako ti distroi sto si probao nemaju neki bagovit systemd koji zna da se dize nekoliko minuta (imao sam ja neku zaostalu instalaciju Ubuntu na nekoj particiji koja se dizala cirka tri minuta). Void Linux se bukvalno dize za desetak sekundi maks, samo valja iskljuciti wait time u grubu posto to dodaje na boot time a moze da se iskljuci. Windows kada nema drugih sistema na disku preskace to cekanje za bootloader dok svaki grub ima wait time iako je jedini unos u grubu. Inace grub je totalni junk od bootloadera ali za BIOS ne postoji bolje.

Windows XP kao i systemd distroi ima taj momenat da radi lepo po cistoj instalaciji ali vremenom se nakupi smeca i boot time se znacajno poveca. Kod voidlinuxa se to ne desava, niti se boot time produzava niti se uspori paket menadzer (sto mi se desavalo sa pacmanom). U pitanju je jedan jako pouzdan i konzistentan sistem.

Edit: Sto se tice toliko hvaljene Fedore. Na sistemu sa dva giga rama i obicnim izraubovanim hdd-om dnf (paket menadzer na Fedora Linux) je znao da zakoci ceo sistem kada radi neki krupniji apdejt. Bukvalno stekaju filmovi, muzika i bilo sta sto radi u pozadini. To je zato sto je dnf pisan u pythonu. Na tako sporim sistema se sporoca interpretiranog pajtona itekako oseti, samo C programi dolaze u obzir.

Poslednja izmena:
Problem su drajveri za starije kartice jer nemaš HW akceleraciju pa ako je i procesor slabiji ne možeš da pustiš nikakav video. Taj drajver koji si našao na Matrox sajtu gotovo sigurno ne bi mogao da instaliraš jer je pravljen za stariju verziju kernela i stari X. Još ako imaš AMD kartu... pa meni ne radi kako treba ni sa RX470, kakve starije karte. ( :
Za matore mašine za koje nema VGA drajvera (osim generičkog) je ipak i dalje najbolje rešenje WinXP, bar radi kako-tako.

Da budem iskren, nemam pojma, uvek sam podizao sisteme na konfiguracijama sa ne tako mocnim grafickim kartama, sve genericki i radilo je zadovoljavajuce, tj. podrzane sve rezolucije, 3d, itd., takodje na laptopovima, nisam imao potrebe rucno da se *****avam s tim. Ako kazete da je tako, onda verovatno jeste, ali ja uvek volim sam da se u to uverim, jer do sada sam saznao na tezi nacin da na kraju ipak iskoci neko resenje. Ali, da se treba baviti time, treba.

btw, meni Slackware, koliko god da mu napakujem stvari, sa hdd-a ucivata se uvek jednako brzo. Isto je i sa Debian-om. Nisam ljubitelj fork-ova.

Za matore masine koje imaju dvojezgarni CPU i 1,5 GB RAM i vise moze opusteno i windows 7, mada je i XP ok, ali nema podrske nekih novijih softverskih paketa (nije presudno). Linux..samo za kompjutere gde postoji vlasnicki drajver za graficku koji radi sa X serverom i kernelom za tu distribuciju. To vise nisu ni stari ni bas slabi kompjuteri tj na njima i bilo koji windows radi odlicno. Linuks i stari laptopovi vise nisu tako privlacno resenje, osim tamo gde apsolutno nema hardverske akceleracije graficke karte ni pod windowsom a procesor je dovoljno brz (neki dvojezgarni). Cak i tada takve masinice rade bolje pod windowsom ako imaju 1,5 GB RAM i vise. Tako da..linux i stariji hardver - ne bas.

Osim ako ti distroi sto si probao nemaju neki bagovit systemd koji zna da se dize nekoliko minuta (imao sam ja neku zaostalu instalaciju Ubuntu na nekoj particiji koja se dizala cirka tri minuta).

Ovo je najčešće posledica ne poklapanja UUIDa swap particije u GRUBu i u fstabu kad se ista šeruje između više distroa i lako se ispravlja a vidi se u izlazu
Kod:
systemd-analyze blame
.

Tako da..linux i stariji hardver - ne bas.

+1

Poslednja izmena:
Da otvorimo novu tem "Koji distro ne probati"? Ubuntu u glavnoj ulozi.

Zasto toliki hejt prema ubuntu ... ja npr nit zelim da mi Ubuntu lici na win niti da ga aktivno menja. .. niti moze.

Ubuntu nije los, imas odlicne light verzije xubuntu i lubuntu.

Gnome je na losem glasu, a za to nije kriv Ubuntu. Gnome on wayland je cudo, ni jednom za 2 nedelje nije popustio :smoke: a imam sigurno 20 extenzija.

Problem za slabe netbook masine je upravo oko lose podrske , nekada dok su bili oni u fokusu recimo 2007 - 2012 imao si izuzetno light i optimizovane verzije za netbokove ... i generalno je to sve radilo dobro.
Sada moras da lupas glavom o zid i da probas sve i svasta i jednostavno odustanes i vratis mu XP ili win 7 starter , cak sta vise i w10 sa pogasenim servisima radi dobro.

Poslednja izmena:
Imao bih da preporucim dva distroa za probati: ROSA Linux, ALT Linux (pogotovo njegovu XFCE verziju Simply Linux). Oba su ruska. U Rusiji se kvalifikovani-kompetentni ljudi bave linuksom a obe distribucije su sa povelikom zajednicom i , sto je jos bitnije, veoma aktivnim timovima koji ih pakuju i razvijaju. To nisu "one man distros". Podrska za oba distroa je veoma dobra. ALT je siroko rasprostranjen u Rusiji u pre svega skolama i nekim javnim ustanovama.

Poslednja izmena:
Problem za slabe netbook masine je upravo oko lose podrske , nekada dok su bili oni u fokusu recimo 2007 - 2012 imao si izuzetno light i optimizovane verzije za netbokove ... i generalno je to sve radilo dobro.
Sada moras da lupas glavom o zid i da probas sve i svasta i jednostavno odustanes i vratis mu XP ili win 7 starter , cak sta vise i w10 sa pogasenim servisima radi dobro.

Probaj LegacyOS, ne znam sa kojim drajverima za grafiku dolazi ovo "kučence" ali trebalo bi da radi OK ako je po rivjuovima dobar i onima koji ga koriste na PIII mašinama.

Koji distro preporucujete sa Gnome okruzenjem, a da nije Arch based. Koristio sam uvek Ubuntu gnome, pa sam presao na Antergos gnome. Mada koliko mi Arch u nekim stvarima bolji, toliko mi je i komplikovaniji.
KDE mi je dobar takodje, ali navika je navika.

Hvala, tako sam nesto i planirao. Kontam da je to neka sredina izmedju ubuntu based i arch based, ili mozda gresim. Ali svakako cu ga probati u virutalnoj masini

Ja bih se drzao na sigurnoj udaljenosti od tumbleweed-a i bilo kog aktuelnog release-a fedore... arch je za ta dva random breaking distra mala maca. stavi manjaro gnome ako ces nesto za pocetnike

Poslednja izmena:
@dejan87dex,
To je samo posledica toga sto operativni sistemi brljaju po biosu i koliko je namerno ili nenamerno bios nezasticen. Ovo sad ispada da maltene flashuju bios, bilo nekad izvadis bateriju, sacekas neko vreme, vratis bateriju, dignes masinu i ponovo podesavas bios.

Poslednja izmena od urednika:
@dejan87dex,
To je samo posledica toga sto operativni sistemi brljaju po biosu i koliko je namerno ili nenamerno bios nezasticen. Ovo sad ispada da maltene flashuju bios, bilo nekad izvadis bateriju, sacekas neko vreme, vratis bateriju, dignes masinu i ponovo podesavas bios.

Prosto mi neverovatno sta se desilo... Da jedan OS poremeti bios/uefi ... to nikako ne sme da se dogodi.
Sreca nikad mi se nije desilo, ali bi taj distro zauvek zaboravio.
Ne znam kako je na lapovima ali dual bios je odlicna stvar pogotovo na gigabyte plocama... ovo je gore nego da je virus odradio "posao" uzas!
Ovo je sad stvarno OMG Ubuntu... :d

Poslednja izmena:
Nije samo Ubuntu.

Ubuntu 17.10 And Other Linux Distros Damaging Lenovo BIOS
An issue discovered in Linux kernel supplied with Ubuntu 17.10, Antergos, and openSUSE affected certain Lenovo, Acer, Toshiba, and HP laptops supplies with Insyde UEFI BIOS.
The kernel driver for Intel SPI (Serial Peripheral Interface) causes the BIOS to prevent saving changes and remove the ability to boot via USB, Network, or CD/DVD. In other words you’re stuck with the Linux distro you just installed.

The issue has now been fixed as of kernel 4.14 rc1.
Older versions of Linux, including 16.04 LTS were unaffected.

@vlado_ns,
Jel to ispada da je kriv kernel koji je Ubuntu stavio u svoj distro a i da mi kao korisnici to saznajemo kasno jer covek ne moze sve pratiti. RR distroi su su odavno na 4.14 kernelu, ja za Neon koristim Mainline kernel isto 4.14. Neki se zale da su dobili ciglu od masine, da li je to istina, da li te masine mogu da se podignu u Ubuntu i da se stavi Mainline kerel 4.14 ili je to trajno ostecenje biosa.

Poslednja izmena od urednika:
Zaista jezivo, dobro pa ne koristim pomenute distroe. Ljudi mnogo grese kada poklanjaju poverenje Canonicalu, oni su najurili pola kompanije koji su nesto zapravo razvijali. Ovi ostali znaju samo jos jedan Gnome distro da spakuju, zapravo kao sto se da videti po 17.10 ne znaju ni toliko. Ako vec preferirate Gnome koristite Fedoru.

Sa druge strane UBports projekat tj. Unity Touch koji odrzava zajednica dobio mogucnost da pokrece Android aplikacije. Ispade grupica entuzijasta daleko sposobnija od Markovog Canonicala koji za pet godina nisu mogli da naprave funkcionalan mobilni OS.

Nego ko su bre ovi Insyde Software? Ja se secam iz BIOS dana imao si Award, AMI i Phoenix koji su pravili BIOSe. Sad ove UEFI proizvodi i kurta i murta.

Jel to ispada da je kriv kernel koji je Ubuntu stavio u svoj distro

Koliko sam razumeo kriv je neki vlasnicki drajver koji su pomenuti distroi ucitavali uz taj kernel. Da je free drajver u pitanju pa valjda bi svaki distro bio pogodjen koji koristi problematicni kernel, zar ne?

Poslednja izmena:
Kazu ljudi na redditu da su ploce brikovane. Izgleda da je Intel specific sto nije jedina Intel brljotina u poslednje vreme. Na desktopu postoji alternativa ali postoje i drugi bagovi (Ryzen segfault issue) ali na laptopu jos nema AMD konkurencije. Ja sam relativno zadovoljan sa ovim AMD APU, verujem da bi uzeo novi API kada bi graficki drajveri bili bolji i CPU performanse takodje bolje. Bar nema zezanja sa Intel i nVidia i problemima koje oni nose.

Jos ce ispasti da je AMD bolji od Intela na laptopima. Pa normlano da cesce vidjamo probleme sa Intelom kad ih ima pet puta vise u laptopima, o performansama da ne govorimo.

Da @lega99, kernel je problem, čak neki kažu da su problemi nastali sa 4.11 kernelom, pa se nastavili sve do sad. Ne znam da li su uređaji brikovani, ne verujem, to bi bilo apsurdno.

https://www.youtube.com/watch?v=UILuGiIud98

Meni nije jasno a sto srljaju sa kernelima? Dobro se secam kad je 4.9 najavljen kao spas i LTS, ono izadje 4.9 ali posle toga poceli su da stancuju kernele kao na pokretnoj traci. Sad navodno 4.15 je spas za sve pitam se samo u kojoj to bajci i dokle ta suluda jurnjava u stancovanju kernela. Pratim mainline kernel i to je nenormalno, maltene 2x nedeljno novi kernel na bazi kernela koji se istancuje na kernel org. Zasto? Kome sluzi to, na cemu je to probano? Tehnologija sigurno ne napreduje tolikom brzinom kao sto se stancuju kerneli.

Kazu ljudi na redditu da su ploce brikovane. Izgleda da je Intel specific sto nije jedina Intel brljotina u poslednje vreme. Na desktopu postoji alternativa ali postoje i drugi bagovi (Ryzen segfault issue) ali na laptopu jos nema AMD konkurencije. Ja sam relativno zadovoljan sa ovim AMD APU, verujem da bi uzeo novi API kada bi graficki drajveri bili bolji i CPU performanse takodje bolje. Bar nema zezanja sa Intel i nVidia i problemima koje oni nose.

Ima, samo treba malo sacekati:

https://www.techspot.com/review/1545-amd-ryzen-5-2500u/

Problem je sa plocama koje koriste Insyde H20 BIOS, ne prati EFI boot redosled, vec butuje sta god se nalazi na hardcodovanoj "EFI/Microsoft/Boot/bootmgr.efi" putanji.

Da se javim ja još jedan put, na ovaj stari laptop sam na kraju stavio kao dual boot, MX Linux, od svih pokazao se kao najbolji za mene trenutno, dosta je brz, lep, ima finih dosta podešavanja, ne pravi za sada nikakve probleme.
Na glavnom kompu sam ga takođe stavio u virtualbox, ima preinstaliran guest additions, tako da se samo instalira i sve radi bez problema.

Na žalost, ipak je malo sporiji od win7, ali mi je draže u njemu nešto da pogledam kada treba.
Na primer smplayer bolje radi u win, jer u win ima podešavanje za prioritet, pa se stavi abovenormal i onda stream sa youtube-a na primer ne prekida i ne kasni ukoliko se otvori neka web strana paralelno, dok kod MX to nije slučaj, ton ide ali slika zakasni, mada se vrati u sync kada prestanje opterećenje drugim procesom.

Ko nije probao, MX Linux za preporuku od mene, naravno za početnike, za ozbiljnije korisnike ne znam kakav je.

Nazad
Vrh Dno