sigurno ne bi mogao da instaliraš jer je pravljen za stariju verziju kernela i stari X.
+1, Upravo to je najveći problem.
sigurno ne bi mogao da instaliraš jer je pravljen za stariju verziju kernela i stari X.
Na asus netbooku 1gb rama i Intel Atom N2600 procesoru, instaliran Debian Stretch mini iso + minimalni lxde i radi mnogo bolje nego bilo koji windows.
Problem su drajveri za starije kartice jer nemaš HW akceleraciju pa ako je i procesor slabiji ne možeš da pustiš nikakav video. Taj drajver koji si našao na Matrox sajtu gotovo sigurno ne bi mogao da instaliraš jer je pravljen za stariju verziju kernela i stari X. Još ako imaš AMD kartu... pa meni ne radi kako treba ni sa RX470, kakve starije karte. ( :
Za matore mašine za koje nema VGA drajvera (osim generičkog) je ipak i dalje najbolje rešenje WinXP, bar radi kako-tako.
Osim ako ti distroi sto si probao nemaju neki bagovit systemd koji zna da se dize nekoliko minuta (imao sam ja neku zaostalu instalaciju Ubuntu na nekoj particiji koja se dizala cirka tri minuta).
systemd-analyze blame
Tako da..linux i stariji hardver - ne bas.
Da otvorimo novu tem "Koji distro ne probati"? Ubuntu u glavnoj ulozi.
Problem za slabe netbook masine je upravo oko lose podrske , nekada dok su bili oni u fokusu recimo 2007 - 2012 imao si izuzetno light i optimizovane verzije za netbokove ... i generalno je to sve radilo dobro.
Sada moras da lupas glavom o zid i da probas sve i svasta i jednostavno odustanes i vratis mu XP ili win 7 starter , cak sta vise i w10 sa pogasenim servisima radi dobro.
https://www.howtoforge.com/tutorial/debian-minimal-server/pa kada je sve minimalno ...
XP home i w7 starter rade odlicno na ovom S10e N270 i 1.5GB rama na hdd-u
Daj link od tog debian-a i mali how to ako moze da isprobam i ja to cudo... ali nema sanse da je boot time bolji od xp-a ali hajde bas da vidim to cudo.
Probaj Fedoru ili openSUSE.
Hvala, tako sam nesto i planirao. Kontam da je to neka sredina izmedju ubuntu based i arch based, ili mozda gresim. Ali svakako cu ga probati u virutalnoj masini
@dejan87dex,
To je samo posledica toga sto operativni sistemi brljaju po biosu i koliko je namerno ili nenamerno bios nezasticen. Ovo sad ispada da maltene flashuju bios, bilo nekad izvadis bateriju, sacekas neko vreme, vratis bateriju, dignes masinu i ponovo podesavas bios.
Jel to ispada da je kriv kernel koji je Ubuntu stavio u svoj distro
Da @lega99, kernel je problem, čak neki kažu da su problemi nastali sa 4.11 kernelom, pa se nastavili sve do sad. Ne znam da li su uređaji brikovani, ne verujem, to bi bilo apsurdno.
https://www.youtube.com/watch?v=UILuGiIud98
Kazu ljudi na redditu da su ploce brikovane. Izgleda da je Intel specific sto nije jedina Intel brljotina u poslednje vreme. Na desktopu postoji alternativa ali postoje i drugi bagovi (Ryzen segfault issue) ali na laptopu jos nema AMD konkurencije. Ja sam relativno zadovoljan sa ovim AMD APU, verujem da bi uzeo novi API kada bi graficki drajveri bili bolji i CPU performanse takodje bolje. Bar nema zezanja sa Intel i nVidia i problemima koje oni nose.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari