Šta je novo?

Koji distro probati?

Ima gomila tutoriala na netu, mada mislim da Ubuntu 16.04+ (desktop verzija) dolazi sa Swap fileom po defaultu.

Nema nikakvog setovanja, prilikom instalacije napraviš swap particiju i to je to. Nema potrebe za mnogo velikim swap-om, to pravilo duplo od RAM-a je važilo za vremena kada je na prosečnom računaru RAM-a bilo manje od 512MB-a. Ja na office/net mašinama koje imaju 4GB+ RAM-a ni ne pravim swap. Za 2GB-a možeš da staviš još 2-3 GB-a swap-a. Čisto sumnjam da ćeš na toj mašini da otvaraš po 10+ tabova u brouzeru ili da radiš foto/video obradu. Inače, služi, kao što je već rečeno, kao i Page file u Windows-u, ali i za hibernaciju. Može se izvesti da se napravi i kao Swap file.

Bas cu probati kada mi bude dosla ta masina. Hvala vam!

Stavio bih pre Lubuntu, nekako mi Puppy bas ružno izgleda. Probao sam ga na virtuelnoj masini.

Sent from my S6 Edge

Poslednjih 10-ak dana sam na dual-boot-u > Deepin OS i Windows 10. Iznenadio sam se stabilnošću Deepin-a, GUI je fantastičan. Za sada se pokazao dosta bolje od Ubuntu 17.10. E sad, pominje se neka navodna špijunaža kineza, ali to je verovatno američka propaganda...

Poslednjih 10-ak dana sam na dual-boot-u > Deepin OS i Windows 10. Iznenadio sam se stabilnošću Deepin-a, GUI je fantastičan. Za sada se pokazao dosta bolje od Ubuntu 17.10. E sad, pominje se neka navodna špijunaža kineza, ali to je verovatno američka propaganda...

Uvek mozes da podignes sistem u virtuelnom okruzenju i posmatras in/out konekcije i procese.

Ja juce instalirao Deepin i za sada su utisci odlicni. Graficki je brutalno odradjen, deluje stabilno za sada i veoma je brz. Videcemo kako ce se ponasati posle nekog vremena ali za sada sam prezadovoljan. Takodje instalacija raznih programa je dovedena na android nivo ili sto bi voleo da kazem - idi0t sistem.

kakvi su im serveri sad?
ja sam probao deepin u dva navrata i bio je neupotrebiv, skoro pa kao da sam bio offline.

Po default-u, setovan si na kineske servere. Mozes lako da ih zamenis za nemacke ili austrijske, na primer. Pristojni su.

Control center > Update settings > Switch Mirror

Poslednja izmena:
Hm.... https://trisquel.info/

Na 1.5GB rama *?! Atom n270

Da li neko koristi ovAJ free os :d Stallman ga fura :)

Radi i lubuntu lepo ali nesto me kopka da probam ovo :smoke:

Poslednja izmena:
kakvi su im serveri sad?
ja sam probao deepin u dva navrata i bio je neupotrebiv, skoro pa kao da sam bio offline.
Juce sam iz radoznalosti pokusao da skinem preko torrenta, 2 sata nije mrdnuo, niko ziv ne seje. Skinuo sam sa sofpedie preko browsera cisto da testiram brzinu svog provajdera. Ako mu ne rade serveri za update ili ih neko blokira onda dzaba mu sto ga hvale.

Hm.... https://trisquel.info/

Na 1.5GB rama *?! Atom n270

Da li neko koristi ovAJ free os :d Stallman ga fura :)

Radi i lubuntu lepo ali nesto me kopka da probam ovo :smoke:

Pokusao da skinem torrent verziju 7, distrowatch, objavljeno 2014-11-04:
Not Found
The requested URL /makeiso/iso/trisquel_7.0_amd64.iso.torrent was not found on this server.

Development Release: Trisquel GNU/Linux 8.0 Alpha, 2016-11-30 a sad je kraj 2017 pa ti vidi

Pokusao da skinem torrent verziju 7, distrowatch, objavljeno 2014-11-04:
Not Found
The requested URL /makeiso/iso/trisquel_7.0_amd64.iso.torrent was not found on this server.

Development Release: Trisquel GNU/Linux 8.0 Alpha, 2016-11-30 a sad je kraj 2017 pa ti vidi

Mislis da su batalili tu pricu :trust:
Skidam ovu 32bit mini verziju, sta znam probacu za vikend ;)

Poslednja izmena:
To su LTS izdanja, imaju podrsku 5 godina. Izlaze azuriranja ali da je star iso, jeste :D
Gde da batale kad ih podrzavaju FSF/Stallman :)

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

@lega99
@sasa95

hvala, onako pitam da vidim da li se nesto promenilo.
menjao sam servere i pokusavao da ga nateram da radi ali je palo brisanje na kraju, mada proslo je godinu dana od tada...
zanimljiv je koncept ali dzaba ako se vuce ili ne radi kako treba.
izgleda da sam nasao mir sa manjarom :)

Poslednja izmena:
Mislim da ne bi trebalo previše da očekujete od tih mini distribucija, pre ili kasnije samo nestanu, a mali broj ljudi (često samo jedan) ih održava. Ako je cilj što manja zahtevnost možete da spakujete i sami neki minimal distro. Sa Debian-om ili Arch-om to može da se uradi lako i prilikom same instalacije. Instaliraš samo osnovu sistema sa nekim laganim grafičkim okruženjem, pa posle odbareš samo najlakše ostale programe. Ipak na taj naćin dobiješ stabilniji sistem koji će mnogo duže imati podršku, a koji možeš da praviš po svojoj volji.

To su LTS izdanja, imaju podrsku 5 godina. Izlaze azuriranja ali da je star iso, jeste :D
Gde da batale kad ih podrzavaju FSF/Stallman :)

Pa ne znam jes da je iso iz 2014 ali sta bi tu bio problem, posto je netbook iovako iz 2009 god , valjda je Core zreo za taj netbook , ne znam gde bi bio bio problem ?!
Lubuntu radi lepo ali zelim i ovo da probam cisto da vidim sta je bolje na toj masini, barem postoji izbor , a XP home je spreman za drugu particiju ;)

Nedavno sam isprobao deepin, sve to radi kako treba kad se podese serveri (dva klika). To nikako nije mini distro. Iza njega stoji ozbiljna kompanija koja razvija veliki broj sopstvenih programa, a desktop okruženje da ne pominjem. Deepin je verovatno najlepša distribucija trenutno.

Nedavno sam isprobao deepin, sve to radi kako treba kad se podese serveri (dva klika). To nikako nije mini distro. Iza njega stoji ozbiljna kompanija koja razvija veliki broj sopstvenih programa, a desktop okruženje da ne pominjem. Deepin je verovatno najlepša distribucija trenutno.

Spyware ... Kineski.

Moze se reci da izgleda prelepo , verujem i da radi ok.

Poslednja izmena:
Nisam ni mislio na Deepin, već na Trisquel.

Što se Deepin-a tiče, meni on izgleda kao da je za telefon/tablet, ništa posebno. U ostalom, svaku Linux distribuciju možeš da podesiš da izgleda kako želiš. Kinezima i njihovom softveru ipak još ne verujem.

Pa ne znam jes da je iso iz 2014 ali sta bi tu bio problem, posto je netbook iovako iz 2009 god , valjda je Core zreo za taj netbook , ne znam gde bi bio bio problem ?!
Lubuntu radi lepo ali zelim i ovo da probam cisto da vidim sta je bolje na toj masini, barem postoji izbor , a XP home je spreman za drugu particiju ;)
Nigde nisam napisao da je problem, samo sam se nadovezao na to da nije napusten distro. Probaj ga svakako, tako ces jedino znati sta ti odgovara.

Trisquel 7 nije ništa fensi - Ubuntu 14.04 "očišćen" od vlasničkih drajvera i kodeka, verovatno nabildovan od pomenutog Ubuntu minimal install. Download ISOa sa američkih mirrora radi normalnom brzinom, mislim na linkove koji se mogu naći na sajtu distribucije.

Poslednja izmena:
Mislim da ne bi trebalo previše da očekujete od tih mini distribucija, pre ili kasnije samo nestanu, a mali broj ljudi (često samo jedan) ih održava. Ako je cilj što manja zahtevnost možete da spakujete i sami neki minimal distro. Sa Debian-om ili Arch-om to može da se uradi lako i prilikom same instalacije. Instaliraš samo osnovu sistema sa nekim laganim grafičkim okruženjem, pa posle odbareš samo najlakše ostale programe. Ipak na taj naćin dobiješ stabilniji sistem koji će mnogo duže imati podršku, a koji možeš da praviš po svojoj volji.
Pritom su Debianovi stabilni repozitorijumi puni zastarelog softvera. Koristiti evtl. testing repoe. Za notebook bih verovatno isao na neki drugi distro. Posle svog igranja sa laganim distroima zavrsi se na unapred spakovanom Lubuntu, Xubuntu ili njihovom derivatu tipa Zorin Lite, Mint i sl.

Trisquel 7 nije ništa fensi - Ubuntu 14.04 "očišćen" od vlasničkih drajvera i kodeka, verovatno nabildovan od pomenutog Ubuntu minimal install. Download ISOa sa američkih mirrora radi normalnom brzinom, mislim na linkove koji se mogu naći na sajtu distribucije.

Hm, valjda distro treba da zadovolji neki drugi kriterijum a ne kriterijum fensi. Ako je tako kako pises, ociscen od ovog i onog pa sta onda ima u sebi? Kako cu da pustim neki film ako nema kodeka po Stalmanovom kriterijumu?

Peppermint 8.5 radi za sve pare a i lagan je. Ili manjaro xfce4

Hm, valjda distro treba da zadovolji neki drugi kriterijum a ne kriterijum fensi. Ako je tako kako pises, ociscen od ovog i onog pa sta onda ima u sebi? Kako cu da pustim neki film ako nema kodeka po Stalmanovom kriterijumu?

Mislio sam, nije neka nezavisno razvijana distribucija koja sadrži bilo šta osobeno, već stari prežvakani Ubuntu 14.04, kome uskoro ističe podrška a uključuje samo softver otvorenog koda.

Bogami, ne znam kako da se snađeš za filmove sa ovakvim distrom bez ugrožavanja distributivne filosofije. Stalman valjda preferira bioskop, ima se, može se :D.

Nazad
Vrh Dno