Šta je novo?

Koji distro probati?

Mozda zato sto sam instalirao prvo klot ubuntu pa onda minimalni plasma bez aplikacija a ne odma kompletan kubuntu desktop. Ne znam, opet kazem nije spor ali je primetno sporiji i od gnomea a xfce da ne pricam. Vidi se na svakom koraku tipa pokretanje dolphina ili chroma. Mozda dignem Arch pa stavim plasmu na njega.

Mali off: Da ne zna neko zasto na ubuntu kada stavim mouse pointer preko tray ikone transmissiona ili bilo kog drugog torrent clienta ne pokazuje dl i ul speed. Radi samo na plasmi dok gnome, xfce, cinnamon i mate nemaju tu funkciju. Na debianu npr na svim tim DE ta funkcija najnormalnije radi, a i na solusu

Ne bi trebalo da je tolko los doduse jeste mator (i5 2500k, 16GB, nvidia 1060). Gnome leti ali plasma malo stuca, nije spora ali je sporija

Imas isti CPU kao ja i mnooogoooo jacu graficku. Kod mene Plazma ubija kako dobro radi. Gnome takodje. Kod tebe to isto treba da radi. Naravno ako poredis brzinu odziva izmedju Plazme i recimo XFCE-a. Naravno da je XFCE mnogo brzi bez obzira kakvu masinu imao.

Hm, moracu malo da se posvetim archu, kako stoji sa driverima za NVIDIA gpuove?

Odlican.

Mozda zato sto sam instalirao prvo klot ubuntu pa onda minimalni plasma bez aplikacija a ne odma kompletan kubuntu desktop. Ne znam, opet kazem nije spor ali je primetno sporiji i od gnomea a xfce da ne pricam. Vidi se na svakom koraku tipa pokretanje dolphina ili chroma. Mozda dignem Arch pa stavim plasmu na njega.

Mali off: Da ne zna neko zasto na ubuntu kada stavim mouse pointer preko tray ikone transmissiona ili bilo kog drugog torrent clienta ne pokazuje dl i ul speed. Radi samo na plasmi dok gnome, xfce, cinnamon i mate nemaju tu funkciju. Na debianu npr na svim tim DE ta funkcija najnormalnije radi, a i na solusu

Mozes probati i Manjaro KDE Plasma, nece ti uzeti puno vremena da ga dignes, a u globalu dobices isto i sa Archom. Sa takvim procesorom i sa toliko rama ne bi trebalo ni milisekunde da imas cekanja pri otvaranju npr. dolphina ili slicnih programcica jer ja takve probleme nisam imao ni na racunarima koji su u poredjenju sa tvojim sporet.

Ma radi kao munja Kde na Manjaro .Ja imam slabašan procesor 1610 ,dual core I radi odlično .

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

Mozes probati i Manjaro KDE Plasma, nece ti uzeti puno vremena da ga dignes, a u globalu dobices isto i sa Archom. Sa takvim procesorom i sa toliko rama ne bi trebalo ni milisekunde da imas cekanja pri otvaranju npr. dolphina ili slicnih programcica jer ja takve probleme nisam imao ni na racunarima koji su u poredjenju sa tvojim sporet.

Nisi razumeo coveka. On govori o sporost koja se javlja kada se uporede KDE i XFCE. XFCE ce uvek biti brzi od KDE/Gnome-a na istoj masini. Ja sam jedno vreme na mojoj masini koristio XFCE, samo zato sto je munjevito brz. LXDE isto tako.

Sa 16 giga rama i sa i5, ne treba nikakva razlika da se vidi kod otvaranja prozora nebitno koristio on GNOME/Plasmu koji su zahtjevniji od XFCE-a ili ne. Takve radnje treba da budu momentalne, a da li ce se to uraditi za toliko ili ovoliko milisekundi nije ni bitno jer su takve razlike neprimjetne. Cak se ni kod mene na racunaru ne primijeti razlika izmedju XFCE, LXDE ili Plasme jer doslovno na svakom okruzenju sve se odvija momentalno.

Tako i meni logicno ali definitivno postoji razlika koja se oseti posle duzeg koriscenja XFCE. Nema veze ide vikend naci ce se neki dobar tutorial za arch pa cu probam da vidim ima li razlike.

Sinoc sam probao Mate skoro da nema razlike u odnosu na xfce a i brisk menu mi nekako vise odgovara od whiskera.

Zanimljivo kad ima toliko opcija mnogo je tesko skrasiti se na jednom.

...Preporuka za voidlinux. Kao archlinux, uz par manjih bagova. Koristiti su umesto sudo, ukoliko se zeli sudo prvo podesiti umask 022 u bash profilu ili u sudoers. Moze se podesiti i u sudoers.d posebno za usera koji koristi masinu da se ne upisuje u globalni sudoers fajl. Naravno, sva izmene i dopune sudoers preko visudo uz koriscenje root naloga. Ostalo voidlinux radi bolje, brze se podize, runit je daleko jednostavniji od systemd i baca log na tty1 a ne u binarni fajl kao journald. musl je opcija i zaista bolje radi od glibc ali u tom slucaju zaboraviti na vlasnicki softver (flash, steam, sublime-text, skype etc.) Paket menadzer je mnogo brz i pregledan a paketa ima kao i archlinux bez AUR-a koji je ionako minsko polje.

Instalirao juče sa XFCE DE. Od programa koje inače koristim, samo Chrome nisam našao u zvaničnom repou (uz dodat multilib i nonfree repo), a i za to ima skripta na njihovom githubu pa sam i to odradio.

Za O Captain ikone i Adapta temu sam jednostavno iskopirao foldere sa Archa u Void.

Brz, lagan, dopada mi se.

Poslednja izmena:
Koji desktop je modularniji od gnoma?! Onako da ima vise extenzija da moze sve zivo da se menja ...

Ма то је КДЕ а плазма покушава да убије оно што је КДЕ4 смислио. Камо среће да су наставили са КДЕ4 и никада не смисле плазму. Мада је и даље све много боље (за мене) од свих осталих. Нисам минималиста, нисам мазохиста, од вишка ме глава не боли па ни од свега што нуди КДЕ.

Okej je Plasma sveukupno gledano, bice to i bolje vremenom. Doduse ne koristim je vec GNOME i i3wm jer mi vise odgovara minimalisticki dizajn gdje mogu uz par dodataka imati upotrebljiv i jednostavan de/wm.

Mislim da je najbolje ovde da napisem. Probao sam Peppermint na jednoj prastaroj konfiguraciji. Athlon XP(462 socket) i 1.5gb rama. Nisam uspeo nijedan browser da pokrenem. Chromium koji je po defaultu instaliran nece, nece Firefox, zakucava cim se pokrene, Midori isto se pokrene i iskljuci se. U cemu moze da bude problem, jel do toga sto je preslaba masina? Jurio sam distro koji je dobar za te gerijatrija racunare. :D

Vise eksperimentalno sam instalirao da vidim moze li to da radi.

Mislim da je najbolje ovde da napisem. Probao sam Peppermint na jednoj prastaroj konfiguraciji. Athlon XP(462 socket) i 1.5gb rama. Nisam uspeo nijedan browser da pokrenem. Chromium koji je po defaultu instaliran nece, nece Firefox, zakucava cim se pokrene, Midori isto se pokrene i iskljuci se. U cemu moze da bude problem, jel do toga sto je preslaba masina? Jurio sam distro koji je dobar za te gerijatrija racunare. :D

Taj procesor nema SSE2 instrukcije koje su potrebne tim browserima. Resenje je instalacija Fireforx-a pre verzije 49.

E hvala ti, probacu bas kada dodjem kuci da vidim da li radi.

Void Linux 32-bit musl + Openbox + tint2 + Firefox 52 ESR

Potrosnja memorije po podizanju sistema bice veoma niska, zavisno od ucitanih servisa od 50 do 100 megabajta. Internet nece raditi bas najsrecnije jer je javascript svuda ali ce raditi. Na adobe flash mozes da zaboravis, em ne postoji za musl biblioteku, aktuelna verzija nece raditi na tom procesoru. Steam takodje ne radi, ali tesko da mozes igrati igrice na tom sistemu, osim ako nisu bas stare. Youtube gledati preko mpv i youtube-dl uz agresivna setovanja (720p plafon, 30 fps takodje), postoje scripte koje mogu automatizovati proces od klika na link do otvaranja istog u mpv. Na toj masini moze svasta da se radi sve dok se vodi racuna o izboru softvera. Podesiti urxvt i koristiti sto vise cli i ncurses aplikacija, gtk2 dolazi u obzir, gtk3 i qt5 aplikacije ne. Za filebrowser od cli resenja: ranger ili mc; a od gui resenja: pcmanfm ili thunar (moze i spacefm ali ima los interfejs). Muzicki plejer od cli: ncmpcp, moc ili cmus; a gui: deadbeef ili audacious. Video plejer samo mpv. Za slike i pozadinu feh (uz skriptu da lista sve slike u folderu). To je neka zvezda vodilja pri izboru programa. Da ne trose mnogo memorije, da rade jako brzo i kvalitetno i da nemaju memory leak.

Drugar, ja bih voleo da sam te mnogo nesto razumeo od ovoga, malo vise sam od početnika i nisam te skontao. :) Skontao sam da je ovo djubre od masine, to znam svakako. Nego moze li da se koristi za neki browsing lagani i youtube isto za muziku, nikakve igrice niti ista jako meni ne treba ovde. Mislio kevi da stavim ovu masinu da moze recepte na guglu da trazi i malo youtube. :D

Sent from my S6 Edge

U tom slucaju, samo stavi Firefox 52 ESR na Peppermint, ostalo zaboravi. Ne znam koliko memorije pojede Peppermint, verovatno 200-250 MB. Nisam probao FF 52 ESR na procesoru bez SSE2 seta instrukcija, ali na sajtu pise da podrzava procesore starije od Pentuim 4 (prvi desktop CPU sa SSE2). Od verzije FF 49 je preporuka da se koristi hardver sa SSE2 a od verzije FF 53 nije moguce kompajlirati FF bez CPU sa SSE2. Obzirom da je Ubuntu LTS 16.04 baza za Peppermint, Firefox ESR update (verzija 59) verovatno nikada nece stici za isti tako da nemas brige oko apdejta koji onemogucava koriscenje interneta. Youtube samo 480p ako se koristi Google VP7/8/9 kodek.

Masina jeste stara ali tu je Wirthovov zakon. Ma koliko ubrzali hardver, developeri aplikacija ce pronaci nacin da uspore softver tako da ostajemo na istom. Dobar primer su aplikacije pisane u C-u naspram JavaScript/Electron aplikacija. Xterm je terminal emulator koji trosi 2.5 MB memorije i podize se momentalno i radi jako brzo na svim tipovima procesora. Hyper je takodje terminal emulator, ali pisan u electronu i trosi nekoliko stotina megabajta memorije (vise od sto puta u odnosu na xterm) i poprilicno cpu ciklusa a radi istu stvar kao xterm samo ima vise sminke. Drugi primer bloata je gnome-shell.

Youtube katastrofalno radi, evo sada pisem iz Opere 12. :D Znaci nema sanse da se gleda, samo ne znam da li je to zbog grafike ili procesora, mada i jedno i drugo je djubre. :)

Po cemu je gnome shell bloat!?

Youtube katastrofalno radi, evo sada pisem iz Opere 12. :D Znaci nema sanse da se gleda, samo ne znam da li je to zbog grafike ili procesora, mada i jedno i drugo je djubre. :)

Pokušaj kroz neki plejer da pustiš(SMPlayer, VLC...). Čak i ako nema video akceleracije trebalo bi nekako da radi zato što se, za razliku od pretraživača, ne zamajavaju skriptama. Iz pretraživača bi samo kopirao urlove od kojih napraviš plej listu i gledaš.

1. Instaliraj Firefox 52 ESR
2. Instaliraj mpv
2. U Firefoxu instaliraj ekstenziju Greasemonkey
3. Instaliraj Viewtube skriptu
4. Pusti video i podesi u kontrolama da pusta preko mpv i low definition mp4 kao format

Javi jel radi bolje.

Valjda znas da instaliras ove programe. Mada to zna biti zaguljeno na Ubuntu varijantama ukoliko programi nisu u redovnoj ponudi. Verovatno treba skloniti postojeci Firefox da bi stavio ESR verziju. Dodati odgovarajuci ppa, osveziti repoe. Bas zbog toga vise ne koristim Ubuntu like distro.

1. Instaliraj Firefox 52 ESR
2. Instaliraj mpv
2. U Firefoxu instaliraj ekstenziju Greasemonkey
3. Instaliraj Viewtube skriptu
4. Pusti video i podesi u kontrolama da pusta preko mpv i low definition mp4 kao format

Javi jel radi bolje.

Valjda znas da instaliras ove programe. Mada to zna biti zaguljeno na Ubuntu varijantama ukoliko programi nisu u redovnoj ponudi. Verovatno treba skloniti postojeci Firefox da bi stavio ESR verziju. Dodati odgovarajuci ppa, osveziti repoe. Bas zbog toga vise ne koristim Ubuntu like distro.
Ne moze, ne radi 52 ESR. Cim je pokrenem ona crashuje. Radi mi ova Opera 12. Probacu bas ono sa url-om i kroz vlc.

Sent from my S6 Edge

Izgleda da Opera 12 ima native podrsku za user js skripte. To nisam znao. Ovde je upustvo za Windows: https://www.howtogeek.com/howto/3986/set-up-user-scripts-in-opera-browser/. Ukoliko nema razlike izmedju Win i Linux verzija Opere 12, samo napravi User Scripts folder u ~/.opera/ folderu i tamo smesti viewtube.user.js. Omogucis JS u opcijama i to bi trebalo da je to.

Kopiranje URLa moze samo sto VLC nije najbolje resenje. Problem sa tim sto nije za neiskusne korisnike. Oni hoce da youtube pusta video na klik a to na efikasan nacin moze samo preko embedded externog plejera ili neke skripte koja ce da pozivao eksterni plejer kada se klikne na youtube url. Pravljenje plejlisti je komplikovano i nije user friendly.

Poslednja izmena:
Možda bi moglo i sa minitube. Ne mogu da komentarišem da li je lagan i za taj hardver ali je lakši za korišćenje od copy/paste iz pretraživača u video plejer.

Opet ja. Koji bi linux mogao da se stavi na konfu C2D 6550 i 2gb rama, a da to radi iole normalno?

Jel bi radio xubuntu na tome?

Poslednja izmena:
Opet ja. Koji bi linux mogao da se stavi na konfu C2D 6550 i 2gb rama, a da to radi iole normalno?

Jel bi radio xubuntu na tome?

Xubuntu i lubuntu su preporuka za matore masine ako gledas da bude Ubuntu.
Posto je 2GB rama obavezno swap particija da bude 4 ili 6GB moze i 8 ne moze da skodi.

Drugar, ja bih voleo da sam te mnogo nesto razumeo od ovoga, malo vise sam od početnika i nisam te skontao. :) Skontao sam da je ovo djubre od masine, to znam svakako. Nego moze li da se koristi za neki browsing lagani i youtube isto za muziku, nikakve igrice niti ista jako meni ne treba ovde. Mislio kevi da stavim ovu masinu da moze recepte na guglu da trazi i malo youtube. :D

Sent from my S6 Edge

Ako je samo za muziku, a nisu ti bitni spotovi, koristi SoundCloud
https://soundcloud.com

Xubuntu i lubuntu su preporuka za matore masine ako gledas da bude Ubuntu.
Posto je 2GB rama obavezno swap particija da bude 4 ili 6GB moze i 8 ne moze da skodi.

E to nisam skontao za sta swap tacno sluzi, ali moracu negde da vidim sto to i kako to da uradim. Pa pazi, xubuntu sam koristio i bas sam se navikao na njega, mogao bi i lubuntu da prodje sa shortcut-ovima koje ima uxubuntu. :D

@DjoleMC, hvala, ali odustao sam od toga, prematoro je ono, nije realno ni za sta.

E to nisam skontao za sta swap tacno sluzi, ali moracu negde da vidim sto to i kako to da uradim. Pa pazi, xubuntu sam koristio i bas sam se navikao na njega, mogao bi i lubuntu da prodje sa shortcut-ovima koje ima uxubuntu. :D

@DjoleMC, hvala, ali odustao sam od toga, prematoro je ono, nije realno ni za sta.

Koristi HDD za upis kada nestane RAMa, kao PageFile u windowsu. Ako zelis da naucis vise o tome kako sve radi baci pogled na ovo https://www.kernel.org/doc/gorman/pdf/understand.pdf

Nazad
Vrh Dno