Evo da skocim sam sebi u usta, napisao sam da se Neon LTS sa plasmom 5.8.7 jedini moze smatrati LTS iz familije Neon. Danas su me demantovali, 515 paketa je dovukao, apsurdno, kad urade update plasme dovuce 50-tak paketa pa onda danima dovlaci malo po malo. Bilo je tu svega pocev od Dolphina, Akregatora, Cleopatre itd...Ponovo testiram KDE Neon u VM-u. Ako ikad budem morao da menjam openSUSE, mislim da ću na ovaj distro preći. U suštini nema ništa, i baš zato je dobarStabilan Ubuntu LTS sa novom ali stabilnom KDE verzijom. Naravno, Eric IDE ne radi, ali možda u narednoj verziji (Ubuntu 18.04) i to isprave
Evo da skocim sam sebi u usta, napisao sam da se Neon LTS sa plasmom 5.8.7 jedini moze smatrati LTS iz familije Neon. Danas su me demantovali, 515 paketa je dovukao, apsurdno, kad urade update plasme dovuce 50-tak paketa pa onda danima dovlaci malo po malo. Bilo je tu svega pocev od Dolphina, Akregatora, Cleopatre itd...
Da nije neko na Debian testing/buster sa gnome okruženjem? Juče sam podesio i sve radi dobro sem sjenki na tekstu i ikonicama (tipa u terminalu, panelu itd), sjenke nisu poravnate sa tekstom nego ima par milimetara razlike i jako ružno izgleda.
Vjerovatno je do verzije gnome-shell, pošto je na stable sve radilo normalno.
[ OK ] Started Update UTMP about System Runlevel Changes.
Problem je bio sa renderovanjem sjenki BMP sličica i fontova pojma nemam zašto i kako, ali uspio sam da riješim na jako težak način.
Prvo sam probao da se vratim sa testing grane na stable misleći da ću tako vratiti na stariju verziju i taj neki paket koji je pravio problem. Vratim ga na stable koji downgradeuje pakete, ali je testing prešao preko nekih podešavanja koja sam ručno podesio za specifičan stable kernel i na sljedećem paljenju računara horor poruka:
I naravno ta poruka je jasna da se uglavnom radi o driveru za grafičku ili nešto slično, tako da pokušavam da uđem u tty, ali on ne radi, doslovno ne mogu kucati, ekran treperi doslovno.
Uđem u recovery i tu skontam ne mogu podesiti net, počne zezati i realtek driver, pa to nekako izbunaram i dođem do neta. Međutim i dalje ta poruka i nema šanse da je se kutarišem, milion nekih errora, apt update ne prolazi, valjda neki host iz sources.list.d počeo da pravi probleme, pa dok sam to skontao prođe i tu vremena. Nekako uspijem da odradim update, ali onda pola paketa neće da se upgrade-uje jer su se verzije ispomjerale.
Instaliram drivere za amd grafičku, prvo open source, pa proprietary pa u krug jedno 10 puta i što je najgore tad nemam nikakve poruke, samo crn ekran i to je to, tty i dalje ne radi sem u recovery modu, ali dobro. Skontam da nema druge i da prelaženje sa testing na stable granu, a da pritom imaš milion podešavanja koja si ručno uradio nije baš najinteligentnija stvar i u slučaju da pratiš upute koje izgleda da svima rade.
Iz očaja odlučim da pobrišem sve drivere koje sam sam podesio, takođe hostove da vratim na testing opet i da probam tako. Kad ono velikog čuda vratim se u testing, ali vidim da mi gnome shell ne radi, a gdm fercera. Srećom izgleda da je i kod njega nešto bilo osakaćeno dok sam dirao sve redom i progutam ponos i instaliram najnoviju verziju (mada mogao sam i stariju ladno iz onog njihovog ppa). Logujem se sljedeći put kad ono sve super, najnoviji gnome, testing grana, kernel 4.13, čak i oni hostovi rade bez problema, nema onih sjenki što sam prije imao na testingu i meni ništa nije jasno.
Instaliram drivere iznova i i oni rade bez problema.
TL;DR Nisam dobro odradio vraćanje sa testing na stable granu i sve otišlo u lijepe. Vratio se na testing na kojem odjednom sve radi normalno.
Neću dirati testing, radio je odlično i prije ovog samo te sjenke su me nervirale pa zbog njih zamalo da se zavijem u crno. Jedino moram počistiti ovaj nered što sam napravio instalirajući pakete i drivere.
Dajte neki distro koji se fino slaže sa Budgiejem.
Šta je bio problem sa vlasničkim drajverima? Zvanično Mint nije podržan, ali bi trebalo da radi na Ubuntu 16.04 derivatima sa 4.8 kernelom? Koja je trenutna verzija u Mint-u? I koju si verziju drajvera probao 17.30 ili 17.40 ?
Ja tražim alternativno rešenje za Plazmu i čini mi se da je Cimet tu najbolja zamena (jedino normalno okruženje). A u tom slučaju je verovatno Mint najbolji distro. Mada, koliko sam testirao u VM-u, i openSUSE izgleda dobro u toj kombinaciji, iako nije zvanično okruženje
Šta je bio problem sa vlasničkim drajverima? Zvanično Mint nije podržan, ali bi trebalo da radi na Ubuntu 16.04 derivatima sa 4.8 kernelom? Koja je trenutna verzija u Mint-u? I koju si verziju drajvera probao 17.30 ili 17.40 ?
Ja tražim alternativno rešenje za Plazmu i čini mi se da je Cimet tu najbolja zamena (jedino normalno okruženje). A u tom slučaju je verovatno Mint najbolji distro. Mada, koliko sam testirao u VM-u, i openSUSE izgleda dobro u toj kombinaciji, iako nije zvanično okruženje
Zašto bi neko instalirao Mint XFCE a ne Xubuntu? Kod mene na jednoj kanti (A6-5400) radi bez problema, trenutno je 16.10 na njemu (ili 17.04 nisam siguran)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari