Šta je novo?

Koji distro probati?

Imam par dana Debian i poslije raznih (a najviše Arch based) distroa mislim da sam se upravo skrasio, svega potaman i sve radi kako treba. Ne znam zašto sam ovoliko oklijevao da ga probam u potpunosti.

Sad kad malo razmislim, ni ja nisam probao Debian nešto ozbiljnije, svega na par dana i uvek me nešto vraćalo Archu, uglavnom pacman...

Ја сам пробао Дебианца (КДЕ) паралелно са Кубунту и увек ми је нешто фалило или је имао мало старије верзије свега. Онда сам прешао на Арчија и немам намеру да више мењам. Pacman, тачније yaourt а још тачније AUR су ми незаменљиви.

Ponovo testiram KDE Neon u VM-u. Ako ikad budem morao da menjam openSUSE, mislim da ću na ovaj distro preći. U suštini nema ništa, i baš zato je dobar :) Stabilan Ubuntu LTS sa novom ali stabilnom KDE verzijom. Naravno, Eric IDE ne radi, ali možda u narednoj verziji (Ubuntu 18.04) i to isprave
Evo da skocim sam sebi u usta, napisao sam da se Neon LTS sa plasmom 5.8.7 jedini moze smatrati LTS iz familije Neon. Danas su me demantovali, 515 paketa je dovukao, apsurdno, kad urade update plasme dovuce 50-tak paketa pa onda danima dovlaci malo po malo. Bilo je tu svega pocev od Dolphina, Akregatora, Cleopatre itd...

Evo da skocim sam sebi u usta, napisao sam da se Neon LTS sa plasmom 5.8.7 jedini moze smatrati LTS iz familije Neon. Danas su me demantovali, 515 paketa je dovukao, apsurdno, kad urade update plasme dovuce 50-tak paketa pa onda danima dovlaci malo po malo. Bilo je tu svega pocev od Dolphina, Akregatora, Cleopatre itd...

Neon LTS samo plasmu ne apdejtuje (tj apdejtuje je kad izađu zakrpe za plasmu 5.8 lts), kde aplikacije i frameworks se apdejtuju redovno kad izađu nove verzije/zakrpe.

Debian testing, rola se, bez reinstalla, kod mene već sedam dugih godina, i na kompu i na laptopu.:type:

Da nije neko na Debian testing/buster sa gnome okruženjem? Juče sam podesio i sve radi dobro sem sjenki na tekstu i ikonicama (tipa u terminalu, panelu itd), sjenke nisu poravnate sa tekstom nego ima par milimetara razlike i jako ružno izgleda.

Vjerovatno je do verzije gnome-shell, pošto je na stable sve radilo normalno.

Poslednja izmena:
Da nije neko na Debian testing/buster sa gnome okruženjem? Juče sam podesio i sve radi dobro sem sjenki na tekstu i ikonicama (tipa u terminalu, panelu itd), sjenke nisu poravnate sa tekstom nego ima par milimetara razlike i jako ružno izgleda.

Vjerovatno je do verzije gnome-shell, pošto je na stable sve radilo normalno.

Screenshot ?

Ne vidi se na screenshotu, gubljenjem kvaliteta samo se izmrlja taj dio pa se ni ne primijeti.

Ne vidi se na screenshotu, gubljenjem kvaliteta samo se izmrlja taj dio pa se ni ne primijeti.

Ako imas instaliran gnome-tweak-tool, ovako treba da izgledaju podesavanja za najbolji prikaz. Ukljucujuci i selekciju fonta.

gnome_f.png

Problem je bio sa renderovanjem sjenki BMP sličica i fontova pojma nemam zašto i kako, ali uspio sam da riješim na jako težak način.

Prvo sam probao da se vratim sa testing grane na stable misleći da ću tako vratiti na stariju verziju i taj neki paket koji je pravio problem. Vratim ga na stable koji downgradeuje pakete, ali je testing prešao preko nekih podešavanja koja sam ručno podesio za specifičan stable kernel i na sljedećem paljenju računara horor poruka:

[ OK ] Started Update UTMP about System Runlevel Changes.

I naravno ta poruka je jasna da se uglavnom radi o driveru za grafičku ili nešto slično, tako da pokušavam da uđem u tty, ali on ne radi, doslovno ne mogu kucati, ekran treperi doslovno.

Uđem u recovery i tu skontam ne mogu podesiti net, počne zezati i realtek driver, pa to nekako izbunaram i dođem do neta. Međutim i dalje ta poruka i nema šanse da je se kutarišem, milion nekih errora, apt update ne prolazi, valjda neki host iz sources.list.d počeo da pravi probleme, pa dok sam to skontao prođe i tu vremena. Nekako uspijem da odradim update, ali onda pola paketa neće da se upgrade-uje jer su se verzije ispomjerale.

Instaliram drivere za amd grafičku, prvo open source, pa proprietary pa u krug jedno 10 puta i što je najgore tad nemam nikakve poruke, samo crn ekran i to je to, tty i dalje ne radi sem u recovery modu, ali dobro. Skontam da nema druge i da prelaženje sa testing na stable granu, a da pritom imaš milion podešavanja koja si ručno uradio nije baš najinteligentnija stvar i u slučaju da pratiš upute koje izgleda da svima rade.

Iz očaja odlučim da pobrišem sve drivere koje sam sam podesio, takođe hostove da vratim na testing opet i da probam tako. Kad ono velikog čuda vratim se u testing, ali vidim da mi gnome shell ne radi, a gdm fercera. Srećom izgleda da je i kod njega nešto bilo osakaćeno dok sam dirao sve redom i progutam ponos i instaliram najnoviju verziju (mada mogao sam i stariju ladno iz onog njihovog ppa). Logujem se sljedeći put kad ono sve super, najnoviji gnome, testing grana, kernel 4.13, čak i oni hostovi rade bez problema, nema onih sjenki što sam prije imao na testingu i meni ništa nije jasno.

Instaliram drivere iznova i i oni rade bez problema.

TL;DR Nisam dobro odradio vraćanje sa testing na stable granu i sve otišlo u lijepe. Vratio se na testing na kojem odjednom sve radi normalno.

Neću dirati testing, radio je odlično i prije ovog samo te sjenke su me nervirale pa zbog njih zamalo da se zavijem u crno. Jedino moram počistiti ovaj nered što sam napravio instalirajući pakete i drivere.

Poslednja izmena:
Problem je bio sa renderovanjem sjenki BMP sličica i fontova pojma nemam zašto i kako, ali uspio sam da riješim na jako težak način.

Prvo sam probao da se vratim sa testing grane na stable misleći da ću tako vratiti na stariju verziju i taj neki paket koji je pravio problem. Vratim ga na stable koji downgradeuje pakete, ali je testing prešao preko nekih podešavanja koja sam ručno podesio za specifičan stable kernel i na sljedećem paljenju računara horor poruka:

I naravno ta poruka je jasna da se uglavnom radi o driveru za grafičku ili nešto slično, tako da pokušavam da uđem u tty, ali on ne radi, doslovno ne mogu kucati, ekran treperi doslovno.

Uđem u recovery i tu skontam ne mogu podesiti net, počne zezati i realtek driver, pa to nekako izbunaram i dođem do neta. Međutim i dalje ta poruka i nema šanse da je se kutarišem, milion nekih errora, apt update ne prolazi, valjda neki host iz sources.list.d počeo da pravi probleme, pa dok sam to skontao prođe i tu vremena. Nekako uspijem da odradim update, ali onda pola paketa neće da se upgrade-uje jer su se verzije ispomjerale.

Instaliram drivere za amd grafičku, prvo open source, pa proprietary pa u krug jedno 10 puta i što je najgore tad nemam nikakve poruke, samo crn ekran i to je to, tty i dalje ne radi sem u recovery modu, ali dobro. Skontam da nema druge i da prelaženje sa testing na stable granu, a da pritom imaš milion podešavanja koja si ručno uradio nije baš najinteligentnija stvar i u slučaju da pratiš upute koje izgleda da svima rade.

Iz očaja odlučim da pobrišem sve drivere koje sam sam podesio, takođe hostove da vratim na testing opet i da probam tako. Kad ono velikog čuda vratim se u testing, ali vidim da mi gnome shell ne radi, a gdm fercera. Srećom izgleda da je i kod njega nešto bilo osakaćeno dok sam dirao sve redom i progutam ponos i instaliram najnoviju verziju (mada mogao sam i stariju ladno iz onog njihovog ppa). Logujem se sljedeći put kad ono sve super, najnoviji gnome, testing grana, kernel 4.13, čak i oni hostovi rade bez problema, nema onih sjenki što sam prije imao na testingu i meni ništa nije jasno.

Instaliram drivere iznova i i oni rade bez problema.

TL;DR Nisam dobro odradio vraćanje sa testing na stable granu i sve otišlo u lijepe. Vratio se na testing na kojem odjednom sve radi normalno.

Neću dirati testing, radio je odlično i prije ovog samo te sjenke su me nervirale pa zbog njih zamalo da se zavijem u crno. Jedino moram počistiti ovaj nered što sam napravio instalirajući pakete i drivere.

Joj bre mrtvi... :D

To treptanje je normalno u linux svetu kada postoji problem na relaciji video drajver <-> xorg. Samo si trebao da ga ostavis da trepce dobrih 5 minuta i nakon toga bi te docekao tty. Nakon toga, reinstalacija drajvera sve vraca u zivot.

Ali ***. Sad je kasno. :D

Sunce mu, ali dobro radio sam sve to iz recoveryja i instalirao pa mi se na isto svelo.

Naravno kasno sam pročitao da vraćanje na stable verziju nije preporučljivo i da se izbjegava. Na greškama se uči. :d

Bog zna šta sam sve pokvario u tom trenutku. :smash:

Poslednja izmena:
Evo ga opet, svaka BMP slika, ikonica, sjenka ispod teksa su izmrljane kao kad uploadujete png sliku na facebook ili tako nesto. Izgleda da je problem do drivera jer je nakon njegovog pucanja krenulo to da se desava iznova i sta god da mu uradim ono ostaje isto.

Nemam ja zivaca za ovo, Ubutnu 17.10 pa da vidimo kako se on ponasa.

Ubuntu mate i miran si.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Razmisljao sam o Mateu kao sljedecem pokusaju, vjerovatno cu i probati nesto cim obavim ovo sto mi je bitno pa kakvo je da je ovo trenutno,

Evo isti problem se javio i na Ubuntu 17.10...

Ja sam probao Ubuntu 17.10 u VM. Čini mi se da GNOME uz mnogo podešavanja i petljanja može ličiti na upotrebljivo okruženje. Naravno, i dalje fali kršten fajl menadžer, kao i svakom drugom OS-u/DE-u, osim KDE-a :)

Upravo sam ga skinuo pa cu ga probati na virtuelnoj, gledao sam i Ubuntu Budgie ali necu Ubuntu, Arch + budgie bi dosao u obzir, ako je neko tu soluciju probao volio bih cuti komentar.

Sklepao malo Mint 18.2 Cinnamon da radi kako-tako na mašini iz profila. U startu je bilo dosta problema, Cinnamon brljavi sa temama koje ne idu uz instalaciju (može do nekle da se sredi, ali ne u potpunosti). Neke opcije za ikone na pozadini je vezao za Root nalog pa nisam mogao da menjam u startu ikonice foldera, a nije ni čuvao raspored posle restarta. Dok sam provalio šta je... Ima poboljašanja kod Mesa drajvera, igre sada rade slično kao i na vlasničkom drajveru. Sam vlasnički drajver nisam uspeo da nateram da radi. Uspeo sam da sredim i TV karticu da proradi zajedno sa daljinskim (lirc) opet, ako nekome zatreba mogu da postavim postupak. Screenlets-i opet rade. Net (LAN) mi malo slabije radi, do negde je sređeno Google DNS-om, ali i dalje mi se čini da ne radi baš sajano. HW akceleracija videa radi svuda, ali hoće da secne, kao da preskoči po nekad frejm, a nema opterećenja ni procesora, ni grafe.

Sve u svemu, Mint 17 je i dalje mnogo stabilniji i bolji izbor od verzije 18. Prosto mi je neverovatno da ovoliko dugo ne mogu da srede sistem.

Screenshot from 2017-11-12 23-28-45.png

Šta je bio problem sa vlasničkim drajverima? Zvanično Mint nije podržan, ali bi trebalo da radi na Ubuntu 16.04 derivatima sa 4.8 kernelom? Koja je trenutna verzija u Mint-u? I koju si verziju drajvera probao 17.30 ili 17.40 ?

Ja tražim alternativno rešenje za Plazmu i čini mi se da je Cimet tu najbolja zamena (jedino normalno okruženje). A u tom slučaju je verovatno Mint najbolji distro. Mada, koliko sam testirao u VM-u, i openSUSE izgleda dobro u toj kombinaciji, iako nije zvanično okruženje

Šta je bio problem sa vlasničkim drajverima? Zvanično Mint nije podržan, ali bi trebalo da radi na Ubuntu 16.04 derivatima sa 4.8 kernelom? Koja je trenutna verzija u Mint-u? I koju si verziju drajvera probao 17.30 ili 17.40 ?

Ja tražim alternativno rešenje za Plazmu i čini mi se da je Cimet tu najbolja zamena (jedino normalno okruženje). A u tom slučaju je verovatno Mint najbolji distro. Mada, koliko sam testirao u VM-u, i openSUSE izgleda dobro u toj kombinaciji, iako nije zvanično okruženje

Umesto da menjas plazmu, probaj Fedoru sa KDE-om, radi izuzetno dobro.

Umesto da menjas plazmu, probaj openSUSE sa KDE-om, radi izuzetno dobro. ;)

Na Ubuntu 16.04 mi je pucalo često i okruženje sa vlasničkim drajverom i sam drajver, par verzija drajvera sam isprobao kako su izlazile par meseci do pre 2-3 meseca. Poprilično neupotrebljiv sistem sa vlasničkim AMD drajverima. Na Mint-u 18.2 sam probao prvo sa 4.8 kernelom, pa onda i sa 4.10 i u oba slučaja nije mogao da se podigne Cinnamon. Drajver 17.40. Vidim da nekima na Mint forumu radi, preporučuju 4.8 i novije kernele, ali meni nije uspelo. I ranije, kada sam probao Mint 18, sam imao isti problem.

Cinnamon meni vizuelno i logički najviše odgovara i do pojavljivanja AMDGPU Pro drajvera je radio i najbolje sa vlasničkim AMD drajverima. Stavio sam Mint 18.2 Cinnamon i na lap sa Intel grafikom i to radi dobro. Moguće je da sam ovaj problem sa reprodukcijom videa i sam izazvao dok sam tražio rešenje za ostale probleme, kada budem imao malo vremena, odradiću novu instalaciju. Mada, ne verujem da će skoro biti nešto od AMD vlasničkog drajvera, kako stvari stoje, uskoro će Mesa drajver da ga pređe i po performansama, ako već nije.

Pre nekoliko dana sam instalirao poslednji Linux Mint XFCE 18.2 na neki nov, ali slabašni Lenovo laptop što se dobija kod Vipa (tablet procesor sa 2 GB RAM-a i 500 GB HDD-om).
Radi jako dobro.

Elem, letos sam imao ogromnih problema sa Manjarom na mom 9 god. starom laptopu. Taman kad mi je trebao čitač SD kartica, nije radio. Pa onda primetim da ne rade
ni USB flešovi. Morao ići do prijatelja do kopiram sa SD kartice. Krenem da tražim po netu i onda na Manjaro forumu pronađem da je neki update „slomio“ mounting. Ludilo :S:.
Naravno, ni jedno rešenje nije pomoglo, a izgubio preko sat vremena. Brže se sistem instalira i podesi od nule… Onda problemi da su se određeni programi i biblioteke (šta god
da su) prestali da se nadograđuju zbog nekih grešaka.

Neka, hvala lepo. U septembru kupio 2x 2 GB LDDR3 od nekog lika u NS-u (KP oglasi) od koga sam već nešto kupovao. Doneo laptop, ugradio, proverio da li sve radi i onda
kod kuće instalirao Win 7 x64 i da se rešim muke sa linuxom na mom laptopu. Ne znam zašto, ali kucao sam – što god sam isprobao, problemi :(.

Takođe, burazeru kojem sam instalirao Linux Mint MATE negde u decembru 2015, letos je pukao update i nemoguće je više išta instalirati. Mrzelo me da radim skrinšot.
Uglavnom ću i tu instalirati sledećeg meseca Win 7 pošto će trebati zbog Steama i programa za rad sa grafičkom tablom.

Mint 18.2 XFCE je jako fina distribucija, radi dobro i na slabijim mašinama (P4, 1GB RAM). Meni je trenutno prvi izbor za starije ili nove slabije mašine. Mint Mate mi se nije pokazao nešto stabilnim, taj je možda i istekao, koja je verzija u pitanju?

Manjaro je malo jednostavniji Arch. Rolling release distroi su, po meni, lepa zamisao prema kojoj će se u budućnosti sve više ići, ali ipak treba imati na umu da će se pre ili kasnije neki problem poput tog neminovno desiti. Mali su timovi koji proveravaju i testiraju pakete, pa je i jako teško održavati takav distro stabilnim. Ja se držim samo LTS debianolikih distroa.

Zašto bi neko instalirao Mint XFCE a ne Xubuntu? Kod mene na jednoj kanti (A6-5400) radi bez problema, trenutno je 16.10 na njemu (ili 17.04 nisam siguran)

Nema puno razloga osim što u Mintu može da se podesi nivo apdejta (Update policy). Ko želi stabilniji OS, ne treba da ide preko 3-ke.

Koji god distro da se koristi, kao i na Windowsu, dobro je imati po neki system restore point bilo kroz fajl sistem ili napravljen nekom aplikacijom kao što je TimeShift. U Mint 18.3 će ovo biti podrazumevana aplikacija za tu svrhu.

Poslednja izmena:
Ne znam za vas, ali ja sve distroe (od Archa i Gentooa do Minta) koje koristim koristim na računaru za posao i uvijek imam samo jedan distro i na njemu virtuelnu mašinu sa windowsom. Nikad nisam imao neki problem toliko velik da sam podatke ili nešto bitno izgubio.

Najbolje za svaki slučaj čuvati sve bitno na jednom disku i sinhronizovati, na drugom držati sistem i neka ovaj sa sistemom crkava koliko hoće podaci neće nigdje (mada nije mi se desilo da baš nikako nisam mogao da se izvučem, uglavnom ima bar nešto da me iščupa). Tako da mi ne treba system restore jer uglavnom sam čuvam sve što mi treba od dotfajlova, fajlova od projekata, virtuelnih mašina i slično.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno