Šta je novo?

koji desktop replacement, do 2k [i 20kg]? :)

Keops

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2002
Poena
620
Vecina odgovora na ovo pitanje, koje je postavljeno nekoliko puta na forumu, ide u prilog Pentiumu M/Centrinu. Ja sam vlasnik HP Compaq NC6000 laptopa, koji je fakat Pentium M, i evo - u procesu sam prodaje istog, u nadi da cu moci da kupim nesto "brze", uz neizbeznu doplatu. Ovaj laptop je definitivno strava -- i lagan je, i vrhunski je dizajniran, bez ikakvih fensi detalja, autonoman rad je na zavidnom nivou (doduse ne i kod mene, ali to je sad manje bitno - recimo da mi treba nova baterija i to je to), ali -- NIJE desktop replacement.

U mojoj konotaciji desktop replacement-a, sve ovo (tezina, dizajn i autonoman rad) je podredjeno brzini -- a brzina je krajnje relativna stvar, tako da cu ja to da predstavim u par brojki -- otvaranje Photoshopa traje 40 sec, Premijera - 30, Maye - minut ipo etc. Super je nositi laptop od 2 kila u rancu, bez ikakvih torbi i jebada, ali - meni sada treba jedna zver, koju bih uglavnom korisio na stolu, prikljucenog na AC (a ako treba da se negde mrdne, taxi ******) :)

Pitanje je jasno -- jel moze to malo (citaj: znatno) brze, a da ne moram da doplacujem vise od 1200 evra (citaj: platim vise od 2000) + da posedujem nesto, sto se, uz krajnje snizen kriterijum gabarita i autonomnog rada, da nazvati prenosnim racunarom?

Otvoren sam za sve sugestije, pa cak i za one koje vode ka tome da ne prodajem nc6000 :) (really, mozda ga i zadrzim, kao sekundarnu, mobile [u pravom smislu te reci] masinu)

Pretpostavljam da je A64 platforma brza od ove, pa ako mi je pretpostavka okej, svaki konkretan model je dobrodosao. Kao referencu stvari koje mi trebaju, koristite najzahtevnije aplikacije, osim igrica, koje ne igram -- graficki dizajn, 3d modeling etc. (definitivno mi ne treba Office/Internet varijanta). Svi moguci tipovi konekcije (Infrared, Wi-Fi, LAN, Modem...) su dobrodosli. Graficka djene-djene, ali ne bi bilo lose da je hard brzi i veci od ovog na nc sest hiljadarci (Hitachi, 40 giga, pretpostavljam na 5200 rpm) -- cak je mozda i krucijalno, obzirom da mi za eksport u Premijeru hard najvise znaci. Sto se monitora tice, navik'o sam na ovaj 14.1", ali ako je veci, to je svakako plus.

Toliko za pocetak. Btw, treba mi nesto sto moze da se kupi kod nas, ******, kapiram da je izbor u svetu veci, i - jeftiniji, ali sta cu kad sam Srbin :]

Fujitsu-siemens 1437gm, 2ghz centrino, 1GB rama, 80gb hdd, DVD rezac, Ati x700 128mb graficka.........u Nemackoj te izadje oko 1200eura. Nadji nekog da ti donese, isplati se i da ga castis.
Ili model isto FS amilo m3438, 2ghz centrino, 1GB rama, 2x80GB hdd raid, 6800go 256mb grafika, DVD rezac, 17" display....on bi te izasao oko 1500eura.

Kod nas mozes da kupis neki od Toshiba Qosmio modela (2ghz, 1gb, 2x80gb itd.) ... Cini mi se da ih ComTrade prodaje ...

@vladabgd

I Amilo M1437 ima SATA raid samo sto standardno dolazi sa jednim diskom, ali je ostavljeno mesto za drugi. Nisam ni ja znao dok ga nisam kupio. Mene je licno odusevio daljinac za koji takodje nisam znao da ide uz lap.

@keopps

Sa A64 dobijas bas Desktop Replacement. To znaci max performanse ali i znatno manju autonomiju. Mada, Pentium M je samo za nijansu slabiji u poredjenju MHz na MHz u odnosu na A64. Mislim da ima neko poredjenje u novom Digitalu.

Bilo je u BG i FSC 3438 sa 2 x 100GB SATA RAID diska, i bice opet, koliko sam upucen, u sledecih 14 dana stize ponovo na carinu. A na pitanje, zašto Intel P4-M, a ne AMD... huh, nisam ni ja siguran, svoje pare uvek dajem na AMD64 konfiguraciju, iako se u Srbiji ceni Intel više nego zlato.

Zato sto je Centrino platforma donosila manje dimenzije,manju tezinu i vecu autonomiju pa je bila popularnija sve do nedavne pojave AMD64 Turion-a koji donosi sve to + 64 bitnu podrsku tako da ce se uskoro mnogi okrenuti ka AMD-u!
Pozdrav ,)

turion je dobra stvar ali jos dugo nece moci da konkurise intelu sto se tice autonomije. za nekoga kome nije toliko bitna autonomija turion je odlicno resenje jer je jeftiniji i malo brzi.

Ne lupaj tako,shvatice te neko ozbiljno!Pa i Mobile Sempron ima solidnu autonomiju a kamoli Turion koji je pravljen da bude direktan konkurent Pentium M-u i da bude naravno bolji a tek se pojavljuju masine sa Turion procesorom i cim se malo softverski-hardverski uklopi imace slicnu a mozda i vecu autonomiju u odnosu na Pentium M,mada je vec sada sasvim soldan po tom pitanju i pravi izbor ako je nekom BITNO trajanje autonomije a zeli AMD masinu!
Pozdrav ,)

pa kazem i ja da je turion solidan. ali da ce stici i prestici centrino sto se tice autonomije ne verujem. turion je nesto sto je amd na brzinu sklepao da bi bio konkurentan intelu i iako je radjeno na brzinu ispalo je sasvim ok. ali samo toliko. turion ipak nije centrino.

glavna mana turiona je sto procesor moze da radi samo na najnizem i najvisem taktu a to nije najsrecnije resenje. centrino naravno ima vise "medjutaktova" na kojima moze da radi i to se znacajno odrazava na trajanje baterije u realnim uslovima. iz ovoga svako moze da izvede zakljucak da nikakve sitne softversko-hardverske modifikacije na turionu ne mogu mnogo da mu pomognu.

ps
mislim da je malo glupo reci nekome da lupa. ako mislis da nisam u pravu lepo objasni zasto to mislis.

Poslednja izmena:
Ajde da ti lepo objasnim:
Nemozes za masinu koja je dizajnirana za dug rad na bateriji i koja na ovih par modela,sudeci po testovima,sasvim dobro radi i ljudi koji su radili testove su sami rekli nesto slicno mom komentaru kao:"Kad se ustali proizvodnja,isprave sitne greskice... bice jos dosta bolja autonomija,mozda i bolja nego Pentium M"da kazes:"Ako vam nije bitna autonomija onda je dobar izbor"i onda to u sledecem postu uvidis da sam u pravu pa se ispravis:"Pa ja bas kazem da je solidan"!???!
A ima 6 koraka spustanja takta,koliko sam po testovima video,a ne 2!Vidis da je bolje sto sam samo rekao da ne lupas! :) No hard feelings!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
kazes:"Ako vam nije bitna autonomija onda je dobar izbor"i onda to u sledecem postu uvidis da sam u pravu pa se ispravis:"Pa ja bas kazem da je solidan"!???!

ne kapiras. turion je dobar izbor ako nekome treba masina koja ce imati dobre perfomanse i solidnu autonomiju. ali ipak po pitanju autonomije ne moze ni da dostigne a kamoli da prestigne centrino. ja lepo kazem: turion je solidan i ok. centrino je odlican. tako da ne znam kada sam ja to uvideo da si u pravu i ispravio.

mitnick je napisao(la):
Lomnica, kako god da okrenesh, Turion josh guta prashinu Pentium M procesoru, tako da cu ja sada reci tebi da ne lupash...

Upotpunosti se slazem sa Mitnikom, stvarno Lomnica mene si naduvao za Acer 1692 da nema veze sa DTR masinom a bolje radi taj isti acer sa Pentium M procesorom nego moja kucna masina (NF2 sa Bartonom 2500+@2000MHz i 1GB rama). Ne kazem da je taj acer idealan kao DTR i da je pandan nekoj A64 konfi ali sve poslove pa i igre mi zavrsava bez imalo problema.

Ne dirajte Lomnicu. Ima ekstra staz kada su lapovi u pitanju - jedan jedini :wall:

Ej blue,nije ni tebi lako samim sobom... ali nemoj molim te da se kacis za mene!!To sto ja imam jedan laptop je zato sto nit mi trebaju 2-3 nit bih mogao da priustim toliko komada a za tvoju informaciju dosad sam,licno ili kao porodicni komp,imao IBM,Toshiba i Compaq-ove laptopove,na ovom sam evo duze jer me super sluzi a i ima strava bateriju...
Nisam ja tebe Misko78 naduvao nizasta vec sam lepo napisao da ne vidim neku vezu tog modela sa klasicnim DTR modelom jer skoro svi imaju neke druge procesore,retko koji Pentium M jer je on ipak dizajniran sa posebnom svrhom a nisam nikog ubedjivao da NE POSTOJE TAKVI DTR-ovi!!
mitnick,hvala na komplimentu,nisam ovako nesto od tebe ocekivao ali nek bude po tvom,Turion je za prasinu a Pentuim M za kraljevski tron,jesi sad hepi?Ako mrzite AMD onda slobodno,ne napadajte mene sto sam rekao da je on napravljen kao konkutenr Pentium M,sa kakvim ce uspehom proci,videcemo!
Pozdrav ,)

"Pentium M znaci da je punokrvna"specijalna"cetvorka sa speedstep tehnologijom (obara takt procesora da ustedi bateriju) napravljen kao osnova za Centrino platformu a to sto je"samo"1,4GHz nemoj da te zbuni jer je to negde kao Pentium 4 na 2,0-2,2GHz a..."

Lomnice, strucnjace, budi li ti ovo secanje. Pitam se koje ovo svojevremeno odvalio?

Lomnica_city je napisao(la):
Ako mrzite AMD onda slobodno,ne napadajte mene sto sam rekao da je on napravljen kao konkutenr Pentium M,sa kakvim ce uspehom proci,videcemo!
Pozdrav ,)

Necu da se svadjam sa tobom ali mislim da imas pogresan pristup u objasnjavanju stvari, ako imas znanje prenesi ga lepo bez reci tipa lupas.
A ja AMD ne mrzim, sve konfe koje sam do sada imao su bile AMD i ne bih juce kupio Sempron64 da je to istina.

Ovde su pale malo "ostrije" reci od par ucesnika u thread_u ukljucujuci i mene pa apelujem da se vratimo na temu.

OK vratimo se na temu,valjda ce blue da bude malo kulturniji i neka pogleda sta sam kasnije napisao zasto sam stavio"specijalna"pod navodnike...
Batali me blue,nisam raspolozen da se raspravljam ali ako hoces vrlo rado cu traziti i postovati tvoje gluposti ali ne vidim kuda to vodi,a i cini mi se detinjasto za moje godine,ako vec nije za tvoje,pa se ili vrati na temu ili se iskljuci iz iste ali glavno da me ostavis na miru!
Nego zna li neko za neku dobru masinu sa Dothan-om,nVidia 6600 i dobrim a povecim ekranom,bar 15",razmisljam polako o nasledniku ove masine iz potpisa pa da pocnem vec sada da skupljam iskustva!
Pozdrav ,)

@Lomnica - Jer si zadovoljan sa tim racunarom koji sad posedujes.. (mislim na lap-top).. Iz potpisa bi rekao da nije los.. Za koliko ti otvara photoshop..?! Da li mozes da igras novije igre tipa NFS, FIFA itd, itd.. I da li ti je bila frka da predjes sa 17" na 15" (monitor).. Ovo pitam jer planiram desktop replacement.. :) e da, i naravno CENA tog zadovoljstva koja je..?!

Za sad toliko.. Jedino mi se ovde ne svidja 40GB hard.. A to bi resio tako sto bi uzeo neki 120-160gb i stavio u neku USB kutiju.. Sta mislite o tome..?!

Vrhunski zadovoljan!U poredjenju sa bratovom Toshibom Satellite ima dosta bolji ekran,baterija se skoro nimalo nije smanjila u kapacitetu za ovo vreme,tj mogu da surfujem oko 5 sati ili da odgledam skoro dva DVD-a,od igrica nisam bas siguran da bih sa 9200 mogao da komotno igram najnovije,mozda na low quality,mada za mene ionako postoje samo Hitmen seriali i naravno Call of Duty.
Ni ovih 40GB jos nisam ni blizu napinuo tako da mi je i to dosta,a za ekran se skoro i ne primecuje razlika u radu sa 17" i 15,4" jer sam morao zbog dugog crtanja da gledam podalje i bolela je glava posle duzeg vremena a sada je to uzivanje!Toliko,nadam se da si zadovoljan odgovorom!
Pozdrav ,)

Pazi ovako ja na desktop racunaru imam fx5200. to je ono u klasi sa ati9200.. Jer ima neke razlike izmedju lap-top i desktop grafickih kartica..?! Jer sam prilicno, prilicno zadovoljan sa ovom mojom 'ef-iksicom'..

SBSL je napisao(la):
Pazi ovako ja na desktop racunaru imam fx5200. to je ono u klasi sa ati9200.. Jer ima neke razlike izmedju lap-top i desktop grafickih kartica..?! Jer sam prilicno, prilicno zadovoljan sa ovom mojom 'ef-iksicom'..
Ima poprilicne razlike. U ovom poredjenju, tek bi FX5600Go prisao desktop varijanti FX5200.

Kad kazes da ima razlike......moja x700 u laptopu ima preko 2200 3Dmarkova 2005. Desktop ima mozda oko 2600. Sad da li je to kao razlika izmedju fx5600 i fx5200? Mislim da nije, a da ne poredimo buku koju stvaraju desktop graficke. Znaci razlika je oko 15% mozda i manje.

Za toliko ti je i manji klok na notebook varijanti cipa (zbog zagrevanja). Sa malim o/c na nominalme vrednosti i ta razlika bi se istopila. Naravno, ovo ne treba koristiti stalno vec samo pri igranju neke igrice. U banch opisu za Gericom 1st Supersonic 1780 ima pominjanja klokovanja gk na lapu.

Evo bas sam sada probao moju x700 malo da klokujem. Default takt je 350/300 (600) i daje nesto preko 2200 3dmarkova 2005. Kad joj podignem takt, na 400/350 (700) kao kod desktop graficke daje 2625 3dmarkova 2005. Znaci da su u pitanju iste graficke i da su im performanse identicne. :type:

Covek, koliko se secam i ti imas FS Amilo M1437G? Kako radi sa o/c grafikom - mislim zagrevanje?

Nazad
Vrh Dno