Šta je novo?

Hardver Koji CPU

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Nakostresena_macka

Poštovan
Učlanjen(a)
03.06.2024
Poena
55
Imam trenutno Ryzen 5800X , 2x16GB DDR4 na 3600, i X570 plocu.
Kupih pre neki dan grafu RX9070.
Interesuje me, iskljucivo za 4K gaming, da li bi ista dobio ako kupim CPU Ryzen 5950X, ili da predjem na novije sa CPU Ryzen 9800XRD (plus nova ploca i mem, naravno)
Radije bih ipak na Ryzen 5950X, ako uopste ima poente za 4K, da ne moram menjati i ostalo?
Trenutno, ciini mi se u nekim igrama, kao npr ARC Raiders, da grafu ipak malo gusi ovaj 5800X, dok u vecini drugih igara tera dobro sa RX9070 grafom
Hvala

za 4K gaming nije toliko bitno, ok je i taj koji imas. samo sto ta graficka nije za 4K gaming

za 4K gaming nije toliko bitno, ok je i taj koji imas. samo sto ta graficka nije za 4K gaming
pa ne znam, Hunt mi u 4K bez ukljucenog FSR tera na maltene 144, ali ide konstantno u 135-140, CP77 sa FSR4 ide na 85-90 sve na max, novi Alien Rogue isto na skoro 100 bez FSR, Alan Wake na oko 90fps, DL The Beast na 120-130 sa FSR4, po cemu mislis da onda nije?

pa ako imas odlican fps sve na max zasto bi da menjas cpu?
ako je graficka sposobna za 4K onda joj je cpu tu nebitan. mislim nije da sada imas neki 10 godina star quad core pa zbog toga

nisi kupio graficku da je zamenis za dve godine. znaci kupujes i za buduce naslove in mind.

ja da igram u 4K ne bih isao ispod 4080super/5080

Sve zavisi od igara koje se igraju. Gomila njih može da ide lepo u 4K, ljudi ne igraju samo super zahtevne igre i AAA slop...

Takođe, nema mnogo smisla terati ih na max podešavanjima, u gro slučajeva se samo gubi fps bez vidnog poboljšanja. Prostim tweakovanjem ingame opcija može dosta da se dobije a da igra i dalje izgleda dobro.

evo sad probao i RDR2, sve na max, bez FSR, klizi u 90fps u 4K
pa ako imas odlican fps sve na max zasto bi da menjas cpu?
ako je graficka sposobna za 4K onda joj je cpu tu nebitan. mislim nije da sada imas neki 10 godina star quad core pa zbog toga

nisi kupio graficku da je zamenis za dve godine. znaci kupujes i za buduce naslove in mind.

ja da igram u 4K ne bih isao ispod 4080super/5080
pa u sustini ne bih menjao nista, jedino me zivcira ovaj novi ARC Raiders, ne mogu da provalim neki put super klizi sve u 4K sve na max na oko 110fps, neki put jedva sve u low na 80fps, neki put se CPU ponasa kako treba oko 45-50% load, neki put ga vuce preko 80%.....
ne znam jel mozda do igre, da treba jos neki patch da to ispeglaju, ili ne, pa mi zato padalo na pamet da pojacam CPU

dok god je preko 60 fps, dobro je. inače, 9950 je procesor za neke ozbiljne namene. za igranje se uzimaju X3D, kao što je spomenuo @panther_

Imam trenutno Ryzen 5800X , 2x16GB DDR4 na 3600, i X570 plocu.
Kupih pre neki dan grafu RX9070.
Interesuje me, iskljucivo za 4K gaming, da li bi ista dobio ako kupim CPU Ryzen 5950X, ili da predjem na novije sa CPU Ryzen 9800XRD (plus nova ploca i mem, naravno)
Radije bih ipak na Ryzen 5950X, ako uopste ima poente za 4K, da ne moram menjati i ostalo?
Trenutno, ciini mi se u nekim igrama, kao npr ARC Raiders, da grafu ipak malo gusi ovaj 5800X, dok u vecini drugih igara tera dobro sa RX9070 grafom
Hvala
2k посебно 4k резолуција више зависи од графичке, а мање од процесора.
Можеш да купиш неки бољи процесор, али ако ти је приоритет 4k, треба ти боља графичка
Добићеш више са бољом графичком него са бољим процесором.
Процесор мање рендерује и на 4k пуно тога одрађује графичка карта.

Kao neko ko je skoro uzeo 9800x3d za 4K gejming i presao sa intelovog i7 12700kf mogu reci da se isplati u zavisnosti od igre.
Na AAA naslovima u 99% slucajevima neces primetiti razliku ali u nekim igrama koje su mnogo vise CPU zahtevne ces primetiti.
Na primer, cesto igram Risk of Rain 2 i Crab Champions koje su rogue like igre koje postaju sve ludje i ludje i stvara se sve vise i vise npc-eva, efekata i raznoraznih projektila kako napredujes kroz run. Na 12700kf sam imao osetan pad FPS-a na obe posle nekog vremena dok sa 9800x3d toga nema i igre rade stabilno bez fps dropova ikakvih.
Na battlefield 6 sam takodje dobio dobar performance boost tako da ima i toga.
Pogledaj kakve igre igras, kako se ponasaju na trenutnom procesoru i da li ti je graficka iskoriscena >95%. Ako je preko 95% iskoriscena onda neces dobiti nista novim procesorom a ako nije onda mozes da ocekujes bolje performanse.
Iskreno ne bih ulagao u AM4 kada vec imas 5800x, pre bih prodao sve i presao na novu platformu.

Do sada sam probao, sve u 4K:
Hunt Showdown - bez FSR 135-140fps, grafa 99%
Days Gone, 95-100fps, grafa 99%
DL The Beast, FSR4, 120-130fps, grafa 99%
RDR2, 90fps, bez FSR, grafa 99%
Alien Rogue Incursion, bez FSR, 90-100fps, grafa 99%
ARC Raiders -hmmmm, malo cudno, nekad radi kao ovo gore 110-120fps, grafa 97-99%, nekad se glupira i tuce mi po CPU i opada GPU load na 70-80% i unistava mi OBS stream, nema pravila kako ce da joj dune da radi
CP2077, bez FSR, 77-80fps, ukljucim FSR, pada GPU load na 75-80%, raste CPU load, a fps isti kao i bez FSR
Alan Wake 2, FSR, 80-85fps, grafa 99%

ukratko, 98,7% nema potrebe da menjaš

Vrh Dno