Šta je novo?

Koji CPU Cooler?

Corsair_VD90

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2008
Poena
309
Trebao bih nabaviti kućište Cooler Master HAF922 i CPU Cooler pa mi recite otprilike koji bi bio najtiši i najhladniji od ova 3:

Xigmatek Big Scorpion HDT-S1284

OCZ Vendetta 2

Cooler Master Hyper 212+

evo kako je kod mene,xigmatek + patriot mem. sa visokim hladnjacima = gubim prvi slot ,)

x4iy4z.jpg

sastruzes malo finove taman koliko treba da stane heatsink od memorije :)

Kod mene je malo drugačija situacija na soc 1156 i ThermalRight True black. Cooler je okrenut kako Bog zapoveda, tj da njegov vent duva u od memorije prema ventu koji izbacuje topli vazduh iz kućišta.
Problem je bio uklopiti 8Gb rama i vent koji prelazi preko prvog mem. slota.
Rešenje sam našao u Scythe slip stream SY1212SL. Dimenzije su mu 120 x 12mm. :)

sy1212sl12l.jpg

Poslednja izmena:
iako je sve manje-vise jasno, imam ja po koje pitanje

da li Xigmatek Achilles HDT-S1284C svetli?
da li se 212+ dobija sa jednim ili 2 ventilatora?

nasao sam sva tri u ns

vendettu za 2.619
212+ za 2.769
Xigmatek za 3.259

zanima me koji je od ova 3 najtisi!?
isao bi na AMD X4 B50 (otkljucani 550BE), stavljao bih ga da vuce vazduh od nb-a ka gornjem kuleru u kucistu tako da mi mogucnost montaze prema zadnjem kuleru ne predstavlja neki plus...

dvoumim se izmedju vendette i 212 ali ako xigmatek sija, onda bi to bila druga prica. . .

nasao sam sva tri u ns

vendettu za 2.619
212+ za 2.769
Xigmatek za 3.259

isao bi na AMD X4 B50 (otkljucani 550BE), stavljao bih ga da vuce vazduh od nb-a ka gornjem kuleru u kucistu tako da mi mogucnost montaze prema zadnjem kuleru ne predstavlja neki plus...

dvoumim se izmedju vendette i 212 ali ako xigmatek sija, onda bi to bila druga prica. . .

Sija belo.
http://www.clunk.org.uk/reviews/xigmatek-achilles-s1284c-hdt-cpu-cooler-review/Page-2.html
Sa H212+ se dobija samo jedan vent ali imas mogucnost kacenja i drugog.
Ja bih se opredelio za H212+ ( moje misljenje)

Meni bi isto prvi izbor bio CM Hyper 212+

Ovaj hladnjak planiram da zakačim za Athlon II 620

Evo pošto sam digo temu da ne bude da nisam nabavio :D

21544_288381944213_774579213_3201700_5352761_n.jpg

21544_288381959213_774579213_3201701_4387865_n.jpg

21544_288381964213_774579213_3201702_3342864_n.jpg

Ovaj gore vent sam isključio jer još nisam nabavio kontroler ventilatora.
Napajanje sam morao okrenuti ovako jer ga nisam baš mogao ugurati onako normalno...

Chief ruči ko traktor, šta da radim da mijenjam vent? Trenutno imam samo Xilence 120mm ne znam da li je kompatibilan sa napajanjem, a Yate Loon izgleda otišo u PM?

nasao sam sva tri u ns

vendettu za 2.619
212+ za 2.769
Xigmatek za 3.259

Xigmatec svetli
212+ se dobija sa 1 ventilatorom , ali se dobija uz njega naravno kit za kacenje drugog.

U leru se ni jedan nece cuti ... Pod opterecenjem (prime/linx/extremno dugo igranje/posao intenzivan) ce ti svi biti prebucni ...
Uzmi 212+ ...

@Corsair_VD90
Uzmi lepo za pocetak rastavi napajanje , uzmi taj vent ocisti i podmazi ga ako ti je vec problem da menjas isti. Bilo koji vent istih dimenzija ce ti odraditi posao na napajanju... Licno bih prvo video da li posle ciscenja/podmazivanja postojeci vent normalno sljaka , eventualno ga stavio na 7v , a taj 12cm vent sto imas bih iskoristio za push pull sa cm212+ da se skine jos koji stepen sa proc-a :D. Naravno , uvek postoje ljudi koji ce tvrditi da za push pull treba da se koriste 2 ista ventilatora , i to ne samo zbog estetike , no ja nikada nisam video neku bitniju razliku ... :)
Takodje potrudi se da normalno stavis napajanje, ako se ne varam to kuciste ima dole otvor za isto ... Uvek je bolje da napajanje vuce hladan vazduh spolja , nego da vuce bzvz toplotu od graficke.

Poslednja izmena:
Ko kaze da ce se cuti u loadu? Vendetta se ne cuje, stvarno je tih vent na njoj i oni 8mm pajpovi stvarno rade posao fenomenalno. Sve dok ne dodju neke velike voltaze u pitanje jer onda pod linx-om posustaje ipak, konstrukcija tela je jednostavno takva. Ne verujem da ijedan od tih coolera moze da napravi neku razliku za te pare.
Da se ne lazemo, u 90% slucajeva ce biti dovoljni apsolutno ali za one malo extremnije... Zato postoje True i Megahalems recimo ;)

Ko kaze da ce se cuti u loadu? Vendetta se ne cuje, stvarno je tih vent na njoj i oni 8mm pajpovi stvarno rade posao fenomenalno. Sve dok ne dodju neke velike voltaze u pitanje jer onda pod linx-om posustaje ipak, konstrukcija tela je jednostavno takva. Ne verujem da ijedan od tih coolera moze da napravi neku razliku za te pare.
Da se ne lazemo, u 90% slucajeva ce biti dovoljni apsolutno ali za one malo extremnije... Zato postoje True i Megahalems recimo ;)

Definicija tisine je tako subjektivna stvar... Od kada sam krenuo sa "utisavanjem" PC-a ... Pa recimo da su mi prvo smetali ventovi ... Pa se uzese Noctue svud da legnu ... Pa su mi smetale vibracije od hardova ... Pa se i to dalo srediti ... Pa su mi se prividjali zvuci motora na HDD-ovima ... Pa se isti menjase... Pa potom mi se prividjalo da nesto "pisti" ... U svakom slucaju najiskrenije ako cemo cooler na Vendetti jeste tishi nego ovaj sto dolazi uz hyper212+ , dok ako se uzime Xigmatek ne EE verzija Achilles-a , taj je takodje bucniji u loadu nego Vendetta.

Druga stvar je sto se ne slazem da iste performanse se postizu sa sva tri. Hyper212+ je jednostavno bolji :)

True & Megahalems << Corsair H50 @ push/pull tbh :-devil-: Jednostavno je ... Elegantnije :eyebrows:

@Corsair_VD90
Uzmi lepo za pocetak rastavi napajanje , uzmi taj vent ocisti i podmazi ga ako ti je vec problem da menjas isti. Bilo koji vent istih dimenzija ce ti odraditi posao na napajanju... Licno bih prvo video da li posle ciscenja/podmazivanja postojeci vent normalno sljaka , eventualno ga stavio na 7v , a taj 12cm vent sto imas bih iskoristio za push pull sa cm212+ da se skine jos koji stepen sa proc-a :D. Naravno , uvek postoje ljudi koji ce tvrditi da za push pull treba da se koriste 2 ista ventilatora , i to ne samo zbog estetike , no ja nikada nisam video neku bitniju razliku ... :)
Takodje potrudi se da normalno stavis napajanje, ako se ne varam to kuciste ima dole otvor za isto ... Uvek je bolje da napajanje vuce hladan vazduh spolja , nego da vuce bzvz toplotu od graficke.

-Prvo, nisam baš stručan za ta podmazivanja i to, ali evo sad izgleda kad se malo razradio ne čuje se ko traktor ali opet ga moram sredit.
Uglavnom nisam uspio onako dole napajanje da uglavim jer one spužve nisu dale da pritisnem napajanje i da zavrnem, jer ona metalna mreža ventilatora štrči izvan, dok je onaj drugi dio ravan i lagano se uklopi, uglavnom mislim da ne bi trebalo uvlačit hladan zrak sa grafičke jer ima dosta prostora između psu i grafičke, a i naprijed 200mm uvlači ko usisivač :D
- drugo, drugi vent mi ne treba na hyper-u jer i ovako mi temperatura ne prelazi 35 u load-u a Hyper dođe do 700rpm :)
-Ako je neko iz RS i da zna gdje mogu nabavit Zalmanov kontroler coolera nek mi javi.

Poz

212+ se dobija sa 1 ventilatorom , ali se dobija uz njega naravno kit za kacenje drugog.

a nesto sam razmisljao ako bih stavljao i drugi vent.

1. da li bih mogao da stavim onaj sa led diodom?

2. ako bih okrenuo kuler tako da mi onaj sto se dobije uz kuler vuce vazduh sa nb-a prema vrhu kucista onda bi i ovaj drugi morao tako staviti? (s obzirom da na vrhu kucista imam 23ku, al onda ne bi lepo svetleo :D)

p.s. koliko sam skontao kod kulera nije toliko vazan vent., vazan je hladnjak (ono metalno :D) jel? :D

Poslednja izmena od urednika:
a nesto sam razmisljao ako bih stavljao i drugi vent.

1. da li bih mogao da stavim onaj sa led diodom?

2. ako bih okrenuo kuler tako da mi onaj sto se dobije uz kuler vuce vazduh sa nb-a prema vrhu kucista onda bi i ovaj drugi morao tako staviti? (s obzirom da na vrhu kucista imam 23ku, al onda ne bi lepo svetleo :D)

p.s. koliko sam skontao kod kulera nije toliko vazan vent., vazan je hladnjak (ono metalno :D) jel? :D

1.mogao bi da stavis bez problema,
2.To je pravilan polozaj ventilatora - takozvani push-pull ( mada to se radi prema zadnjem delu kucista - kod Intela je tako a kod AMD neki put kuler mora biti okrenut suprotno i onda doticni push - pull prema gore)
P.s itekako je vazan vent.Nije bas svejedno na koji kuler koji vent stavljas.Imas o tome milion tema i ovde na forumu.
Kod push pull bitno ti je jako da cfm jednog i drugog venta bude priblizno iste.:wave:

Poslednja izmena:
moze li mi neko reci kakav je Geminii S u odnosu na pomenutu trojku (vendetta2, cm 212+, xigmatek s1284)?

ne bih preporucivao da sa istim hladis (nedao bog neki jaci OC) ista vise od nekog malo jaceg dual-core procesora... Ja sam svojevremeno bio primoran da isti stavim da hladi q6600 ... pa recimo da je "izdrzao" OC na 3.2ghz ... JEDVA ... Dok hyper212 (dakle ne 212+) je bez problema bio na nivou zadatka na 3.6ghz ... Tako da ... To nije cak ni ista klasa

ne bih preporucivao da sa istim hladis (nedao bog neki jaci OC) ista vise od nekog malo jaceg dual-core procesora... Ja sam svojevremeno bio primoran da isti stavim da hladi q6600 ... pa recimo da je "izdrzao" OC na 3.2ghz ... JEDVA ... Dok hyper212 (dakle ne 212+) je bez problema bio na nivou zadatka na 3.6ghz ... Tako da ... To nije cak ni ista klasa

Cek, cek, jesi imao GeminII ili GeminII S? S je znatno bolji od onog velikog satrape, ne vidim sto bi bio problem da hladi kvad procesor.

Cek, cek, jesi imao GeminII ili GeminII S? S je znatno bolji od onog velikog satrape, ne vidim sto bi bio problem da hladi kvad procesor.

Imao sam S model naravno , citam post pre nego sto na isti odgovorim :)

Ja samo iznosim svoje misljenje o istom koje (zaista me u 4.30am mrzi da jurim po netu) uveren sam je potkrepljeno i cinjenicama ...

Prosto i jednostavno ni jedan low profile cpu cooler ne moze parirati performansama (ma sta ljudi pricali) tower varijantama. Ponavljam iz licnog iskustva , a bogami i detaljnog testiranja , konkretno u mojoj situaciji Hyper 212 (dakle ne cak ni 212+ sa exposed heatpipes) je bio za dobrih par stepeni bolji u load-u od Gemini II S , secam se ovoga kristalno cisto , jer sam bio primoran menjati hyper-a zbog 200cm venta na Cosmos-S kucistu , te su mi (opet sve pohvale) iz kancelarije CM nashe , izasli u susret i bukvalno dali kao kompromis Gemini 2s :) Kako se poklonu zubi ne gledaju:p, koristio sam ga neko vreme dok ga nisam zamenio noctua- low profile kulerom koji mi je i dan danas u mashini i daleko je bolji od Geminija... Da sumiram , ne secam se tacnih temperatura , ali ista pasta , isti setup , isti cpu vent , hyper 212 prolazio na 3.6ghz , gemini2s jednostavno nije mogao ... Znate onu shalu - Gemini 2 S , jedini CM cpu cooler koji staje u Cosmos S kuciste :p
P.S.
Da odmah demantujem sam sebe - ovo bi moglo da parira bilo kom tower cooleru ... Doduse , nije bash da je low profile :D
Godhand__3_.JPG

Poslednja izmena:
Vrh Dno