Šta je novo?

Koji CPU Cooler?

Corsair_VD90

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2008
Poena
309
Trebao bih nabaviti kućište Cooler Master HAF922 i CPU Cooler pa mi recite otprilike koji bi bio najtiši i najhladniji od ova 3:

Xigmatek Big Scorpion HDT-S1284

OCZ Vendetta 2

Cooler Master Hyper 212+

Ako mozes da dodjes do njega, trazi Scythe Mugen 2. Izuzetno tih.

Od ta tri ponudjena, sve se svodi na isto, bice vrlo tihi ako ukljucis regulaciju brzine ventilatora.

Od ova tri kulera, imao sam prva dva. Oba su jako tiha, bar u mom slucaju, ali bih ja licno isao na Xigmatek Big Scorpion HDT-S1284. Tu je negde sa vendettom 2, ali je baza kulera malo sira i mozda gresim, ali mi se cini i da 1-2 stepena bolje hladi AMD cpu.

Sva tri su iste klase i podjednako dobro hlade ali bih se ipak odlučio za 212+ jer podržava sve sokete i ima opciono kačenje za još jednu dvanaesticu (push-pull varijanta), plus na amd možeš da ga postaviš satndardno (da ne duva u napajanje ili grafu već prema zadnjem delu kućišta)

Poslednja izmena:
Ja bih reko Xigmatek Big Scorpion , ima siru bazu od CM sto je dobro za AMD proc, sire heat-pipe-ove(4x8mm)i . Mislim da bolje hladi od ostala dva (mada su svi tu negde) .
Vent mu se okrece na 800-1400rpm,4pin, ima pwm regulaciju i relativno je tih. Samo stavi dobru pastu.
Sve jedno je sto ne moze da se zarotira jer je kod HAF-a napajanje dole. Okrenes ga da duva na gore i gornji vent izvlaci vruc vazduh.
Meni 955-cu na 3,8 drzi u idle na 36-38, a u Linx load ne prelazi 55.

Xigmatek za AMD ne daje backplate onu pločicu za učvršćavanje na matičnoj, valjda neće iskriviti matičnu ploču? :)
I još jel se može postaviti da izduvava prema zadnjoj strani a ne samo gore?

Још један глас за Хајпер 212+. Феноменално хлади, на моногим тестовима је у самом врху, а и лако се монтира.

Uzmes Hyper 212+ i ne razmisljas ... Svi socketi , backplate ... + Popularan je u buducnosti ce garant za njega moci da se nadje novi sistem kacenja kad izbace nesto ... Od tri navedena po testovima je najbolji + ako stavis 2x12cm u push pull sa njim trust me dobijas dooosta . Svaka preporuka

Xigmatek za AMD ne daje backplate onu pločicu za učvršćavanje na matičnoj, valjda neće iskriviti matičnu ploču? :)
I još jel se može postaviti da izduvava prema zadnjoj strani a ne samo gore?

Kakav backplate pa kacis ga sa onom snalom za AMD. Postavljanje kulera je izuzetno prosto i da , sigurno nece da iskrivi plocu (ne bi je iskrivio i da je duplo tezi :)).
Ne moze da se rotira prema zadnjoj strani. Meni je u pocetku to smetalo, a onda sam video da je mozda i bolje da duva na gore pogotovo sto na gornjoj strani ima fan koji izduvava pa deluje kao push-pull.
Ti biras sta hoces, ali meni Xigmatek deluje bolje od CM (ranije sam imao CM).

Jesi li siguran da znaš šta pričaš? 212+ ima backplate za AMD i definitivno je bolja opcija od obične šnale jer je bolje prijanjanje uz procesor. Može da se obrće po osi kako god želiš, dobija se komplet za kačenje još jednog venta, uz njega ide 4pin pwm dvanaestica, kači se na 1156,1366,775, am2, am2+, am3. Nije u redu da pravdaš svoju investiciju tako što nagovaraš druge da kupe nepovoljniju opciju:trust:. Kakve veze ima to što si ti imao neki CM,jer taj argument nema veze sa životom:wall:

Jesi li siguran da znaš šta pričaš? 212+ ima backplate za AMD i definitivno je bolja opcija od obične šnale jer je bolje prijanjanje uz procesor. Može da se obrće po osi kako god želiš, dobija se komplet za kačenje još jednog venta, uz njega ide 4pin pwm dvanaestica, kači se na 1156,1366,775, am2, am2+, am3. Nije u redu da pravdaš svoju investiciju tako što nagovaraš druge da kupe nepovoljniju opciju:trust:. Kakve veze ima to što si ti imao neki CM,jer taj argument nema veze sa životom:wall:

Braticu nemo' da se uzrujavas,???:p:smoke:
I da, znam sta pricam.

Njegovo pitanje je bilo:
Xigmatek za AMD ne daje backplate onu pločicu za učvršćavanje na matičnoj

A ja sam odgovorio:
Kakav backplate pa kacis ga sa onom snalom za AMD

Znaci uz Xigmatek ne dolazi backplate, ali mu za AMD i ne treba.
Nigde nisam pomenuo da 212+ nema-ima backplate!!!!!
I lepo sam mu reko da ne moze da rotira Xigmatek, ali da to nije veliki nedostatak sobzirom na njegovo kuciste(buduce HAF922).

I jos sam napisao :

Ti biras sta hoces, ali meni Xigmatek deluje bolje od CM (ranije sam imao CM)

Niti se pravdam niti imam potrebe da nekom pravdam gde i nasta sam potrosio svoje pare. A i investicija je tako ogromna da ce vecno da pati ako se zezne.:d
Niti ga nagovaram sta da kupi samo iznosim svoje misljenje, a ono ne mora da se slaze sa tvojim!!
Drzao sam u ruci oba kulera i Xigmatek mi deluje robusnije i kvalitetnije. Nigde nisam rekao da je CM los kuler samo da je za mene Xigmatek bolji.
I to jos uvek mislim i siguro ga ne bih kupio (ili bih ga zamenio) da je los.

Poslednja izmena:
Držao si ih u ruci i to ti je argument? Pa nisi valjda devojčica pa da kupuješ tehniku isključivo po izgledu:d?E svašta će čovek ovde da pročita:D. Upamti da je backplate UVEK bolja opcija od šnale ili štipaljki - to ti je valjda jasno nemam nameru da objašnjavam. I to što taj Xigmatek ne može da se rotira može da bude "pain in the ass"(pogledati sliku). Samo malo takta kad preporučuješ nešto čoveku...

@Corsair ako želiš baš tih kuler onda uzmi u obzir i Ocz Gladiator MAX. To je najtiši kuler koji sam imao ali isto kao i ovaj Xigmatek nema backplate, ne može da se zarotira i nema kačenje za još jednu dvanaesticu. U svakom slučaju 212+ je i dalje moj predlog

Prilozi

• DSC_0580.jpg
    DSC_0580.jpg
    353.7 KB · Pregleda: 150
Držao si ih u ruci i to ti je argument? Pa nisi valjda devojčica pa da kupuješ tehniku isključivo po izgledu:d?E svašta će čovek ovde da pročita:D. Upamti da je backplate UVEK bolja opcija od šnale ili štipaljki - to ti je valjda jasno nemam nameru da objašnjavam. I to što taj Xigmatek ne može da se rotira može da bude "pain in the ass"(pogledati sliku). Samo malo takta kad preporučuješ nešto čoveku...

Ti stvarno volis da izvlacis reci iz konteksta..
A bogami volis i da se pravis pametan..pomalo i bezobrazan.
Ako ti se ne svidja to sto ja pisem ti lepo preskoci moj post pa pisi ono sto ti mislis.
Nemam ni vremena ni zivaca za ova klinacka prepucavanja.

Naravno da neću da preskočim kada čoveku preporučuješ nešto po izgledu a ne po funkcionalnosti, a ti nauči da je forum i rasprava i neslaganje a ne da potežeš "klinački" i "bezobrazan" argumente, jer niti sam klinac niti sam bio bezobrazan jer sam stavio smešak (što očigledno nisi razumeo kao zaye8anciju). Postavio sam ti sliku pa lepo odgovori čoveku kako da reši problem ako ima 4 keksa memorije. To je tvoja preporuka pa mu lepo to izmozgaj (al da ne mora da daje još para)

Naravno da neću da preskočim kada čoveku preporučuješ nešto po izgledu a ne po funkcionalnosti, a ti nauči da je forum i rasprava i neslaganje a ne da potežeš "klinački" i "bezobrazan" argumente, jer niti sam klinac niti sam bio bezobrazan jer sam stavio smešak (što očigledno nisi razumeo kao zaye8anciju). Postavio sam ti sliku pa lepo odgovori čoveku kako da reši problem ako ima 4 keksa memorije. To je tvoja preporuka pa mu lepo to izmozgaj (al da ne mora da daje još para)

Posto me je do danas mrzelo da otvaram komp (i slikam) nisam hteo da ulazim u dalju raspravu. Jeste covek kupio kuler (koji njemu odgovara), ali osecam potrebu da odgovorim na ovo tvoje prozivanje.

Naravno da je bolja varijanta od snale, ali to nije ni bilo pitanje vec:
Uz Xigmatek ne dolazi backplate, ali mu za AMD i ne treba.(poenta je u ovom boldovanom)
A da li sluzi snala.... DA i to sasvim dobro. Meni je CPU sasvim dobro ohladjen (35c u idle - 54c u Linx-u na 3,8GHz) sa snalom.

I ovo da ne moze da stavi 4-ri stapa ram-a ako ima Xigmatek-a nije tacno. Jeste da je prvi RAM slot delimicno pokriven sa kulerom, ali daleko od toga da smeta memoriji. Uostalom memoriju ne vadis svaki cas, a ako je bas potrebno, skines kuler i izvadis stap iz prvog slota.

Evo ti i slikovito kako je kod mene (pounjem prvi i treci slot-samo za slikanje), ali i na drugim plocama gde taj tip kulera ponegde uopste i ne smeta. Tako da tvoji "argumenti" i nisu bas toliko jaki.
A mozda ova rasprava i pomogne nekom...

Dobro ... I sta sad ako ima nesto tipa
78294.jpg

Ili bilo koju drugu memoriju visokog profila hladnjaka ?
Da ne pricam o tome koji je bolji kuler, i da li je ili ne bolje kaciti na snale ili preko mounting kit-a ...
Za backplate se slazem ... Nije potrebno ... Iz prostog razloga sto sa snalama ne mozes dovoljno pritegnuti :D

Hyper212+ je daleko bolji cooler , sto i dalje ne znaci da neki drugi nece zavrsiti posao , kao sto i zavrsava.

Dobro doduse , na forumu se obicno sve i zavrsava sa narodnom poslovicom "Svaki ciga svoga konja hvali" ... :)

Manufacturer: Coolermaster Xigmatek
Model No.: Hyper 212 Plus HDT-S1284EE
Fan Speed: high high
150W 16.9 18.1
85W 10.9 9.4

Podaci uzeti sa frostytech.
Temperature su u celzijusima , i predstavljaju koliko stepeni iznad ambijentalne temperature heatsink se zagreje pri load-u od 85/150w
Imati na umu da pri bilo kom opterecenju preko 125w hyper212+ sa jednim ventilatorom jede za dorucak ovog xigmatek-a , da ne pricamo o tome kako sve to izgleda kada se doda jos jedan 12cm vent u push-pull. Takodje imati u vidu da je ovde u pitanju EE verzija HDT-S1284(Achilles) modela , koji ima daleko kvalitetniji ventilator od base modela + josh par sitnica.

Poslednja izmena:
Posto me je do danas mrzelo da otvaram komp (i slikam) nisam hteo da ulazim u dalju raspravu. Jeste covek kupio kuler (koji njemu odgovara), ali osecam potrebu da odgovorim na ovo tvoje prozivanje.

Naravno da je bolja varijanta od snale, ali to nije ni bilo pitanje vec:
Uz Xigmatek ne dolazi backplate, ali mu za AMD i ne treba.(poenta je u ovom boldovanom)
A da li sluzi snala.... DA i to sasvim dobro. Meni je CPU sasvim dobro ohladjen (35c u idle - 54c u Linx-u na 3,8GHz) sa snalom.

I ovo da ne moze da stavi 4-ri stapa ram-a ako ima Xigmatek-a nije tacno. Jeste da je prvi RAM slot delimicno pokriven sa kulerom, ali daleko od toga da smeta memoriji. Uostalom memoriju ne vadis svaki cas, a ako je bas potrebno, skines kuler i izvadis stap iz prvog slota.

Evo ti i slikovito kako je kod mene (pounjem prvi i treci slot-samo za slikanje), ali i na drugim plocama gde taj tip kulera ponegde uopste i ne smeta. Tako da tvoji "argumenti" i nisu bas toliko jaki.
A mozda ova rasprava i pomogne nekom...

Ja imam ovo http://www.bit-tech.it/ebay/dissipatori/Revoltec RAM Cooler PRO_XL_1.jpg. I da sam npr poslušao tebe mogao bih da se pozdravim sa dva keksa memorije. Treća slika koju si postavio: niti je isti kuler (telo hladnjaka se razlikuje) a bogami nisam siguran ni da li je ista platforma (rekao bih da je na trećoj slici intel soket-možda grešim). Kod intela je veći razmak između mem slotova i soketa

Poslednja izmena:
Dobro ... I sta sad ako ima nesto tipa
78294.jpg

Pa nek zameni memoriju..:p Sta ce mu tri stapa??
A sta da baba ima m..da, ili sta da ima usko kuciste ili 2x quadro CPU ili...ili...
Pa bas ga cepidlacite. O memoriji nije ni bilo reci.
Uostalom covek ima OCZ Platinum koji moze da se stavi ispod Big Scorpion-a.

Ja imam ovo http://www.bit-tech.it/ebay/dissipat...20PRO_XL_1.jpg. I da sam npr poslušao tebe mogao bih da se pozdravim sa dva keksa memorije

Tebi bih verovatno preporucio neko vodeno hladjenje, ali nisi ti postavio pitanje..,)

Pitanje je :
Trebao bih nabaviti kućište Cooler Master HAF922 i CPU Cooler pa mi recite otprilike koji bi bio najtiši i najhladniji od ova 3
OCZ Vendetta 2
Cooler Master Hyper 212+

I sta sam ovde pogresno napisao (preporucio??)???
Ja bih reko Xigmatek Big Scorpion , ima siru bazu od CM sto je dobro za AMD proc, sire heat-pipe-ove(4x8mm). Mislim da bolje hladi od ostala dva (mada su svi tu negde)

I sa ovim se ne slazem i dalje:
Hyper212+ je daleko bolji cooler , sto i dalje ne znaci da neki drugi nece zavrsiti posao , kao sto i zavrsava.
"Zavrsava" on posao i to vrlo slicno kao mnogi precenjenji kuleri.

Postoje na netu dosta razlicitih revija i misljenja (ovde ga uporedjuju i sa True,sto ne znaci da je i ovo tacno 100%) tako da "ovo je daleko bolji kuler" ili "hyper212+ sa jednim ventilatorom jede za dorucak ovog xigmatek-a" vrlo relativno..

Temps @ OC 4.1 GHz 1.48 vcore

Nigde nisam napisao da je CM los.
Niti sam kritikovao tudje misljenje
Moje misljenje je da je Xigmatek - Big Scorpion bolji.
Da sam hteo da coveku uvalim moj kuler pa da razumem ovakve komentare:
Jesi li siguran da znaš šta pričaš?
Pa nisi valjda devojčica pa da kupuješ tehniku isključivo po izgledu
Samo malo takta kad preporučuješ nešto čoveku
,ali sam sam o izneo svoje subjektivno misljenje koje je i dalje nepromenjeno.
Niti imam nameru da menjam (niste me ubedili da je 212+ uopste bolji, a o Vendeti i ne razmisljam) ili napadam tudja...
Da ne idem dalje u ovoj raspravi:
Vi imate svoje misljenje i argumente (neki su ispravni, a neki ne), ja imam svoje (vazi isto ).
:wave:

Poslednja izmena:
Vi imate svoje misljenje i argumente (neki su ispravni, a neki ne), ja imam svoje (vazi isto ).
:wave:

cheers to that :)

Sto i dalje ne znaci da hyper212+ nije bolji allrounder :D

P.S.

Dje nadje onaj grafikon majke ti ... pa ono veze s' vezom nema ... Pod kojim loadom su one temperature ? 80w:S: ... True je van ikakve kategorije razgovora ... Ja sam kao primer naveo forstytech jer su ako nista drugo a ono objektivni u svojim review oduvek bili ... A sto se memare tice ... Pa zar nije bolje da kupis nesto sto u buducnosti ces moci da koristis i za druga podnozija/ploce/eventualni upgrade memorije :)

Dje nadje onaj grafikon majke ti ... pa ono veze s' vezom nema ..

Ma samo sam hteo da naglasim koliko te revije umeju da napumpaju stvar..
Kad sam hteo da menjam konfiguraciju razmisljao sam izmedju ova dva i CM mi se nije svideo (one HP mi deluju tako tanko) i tako je ostalo..:smoke:
Ne kazem da se Xigmatec idealan, ali sve vise mislim da su svi oni preskupi i reklamirani kuleri pomalo precenjeni.
Mislim sto se tice obicnog korisnika, nevezano za neki znacajniji OC.
Meni je BigShc sasvim dovoljan..
Cini mi se da ova novija verzija Xigmatec-a (F) ima dodatni AMD Retention modul (ako sam dobro shvatio).
Skine se originalani i stavi se novi i zasrafi se kuler za backplate, ne koristi se snala.
Jedan + manje za CM..:D

A kad resim da dam pare za neku ram-babarogu sigurno cu da promenim i kuler..:)

Poslednja izmena:
Cemu ova rasprava vodi ,i da ima razlike u coolerima,razlika je u 1-2 stepena max sto nama ,jelte, "obicnim" clokerima i ne znaci puno.Ko hoce ulti hladjenje bavi se tecnim azotom :)

Cemu ova rasprava vodi ,i da ima razlike u coolerima,razlika je u 1-2 stepena max sto nama ,jelte, "obicnim" clokerima i ne znaci puno.Ko hoce ulti hladjenje bavi se tecnim azotom :)

povela se tema koji je bolji od ova 3 kulera

2elqnuq.jpg

OCZ Vendetta 2

2iqya2h.jpg

Cooler Master Hyper 212+

2mcxgmf.jpg

Priblizno ista cena , ako nekog zanima to je negde oko 2.5 k. Pitanje sta je bolje? Ja na zalost nisam radio testove, niti gledao na netu. Mogu samo da kazem da je mene recimo Big Scorpion HDT-S1284 najlepši. Mada kao što neko reče, nismo devojčice da komponente biramo po igledu. Ne bi bilo loše da neko postavi neke testove sa neta.

Ovo je dobra tema, mnogi je prate, svi prate sihod a pobednika kupujem za sebe :D , kao i mnogi od nas.

Priblizno ista cena ...

Pa 20% vise za Ahila nije bas priblizno!

212+ je u prednosti po ceni, montazi i hladjenju

Ahil je tisi, lepsi i recimo kvalitetnije napravljen

E sad verovatno 212+ bolje hladi jer se na max vrti preko 2000 rpm u odnosu na 1600 kod Xigmateka

Odnos performanse/cena zanemarujuci buku je sigurno na strani CM Hyper 212+!

Vrh Dno