Šta je novo?

Koji color laser za deblji papir?

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Pozdrav svima. Sada imam Samsung ML 1640 i hteo bih da kupim neki color laserski stampac za stampu uglavnom nekih grafika, nista preterano zahtevno. Ali to sto stampam hteo bih da bude dobro. Stampao bih na debljem polumasnom papiru. Ne znam kako da objasnim debljinu, ali ajde da kazem da je debljina kao npr. kutije u kojima nam stizu graficke kartice ili ploce, samo sto je on spolja u fullu masan. Ili kao onaj za vizit kartice. Ali to je otprilike ta debljina. Moj HP C4480 inkjet ga bez nekih problema stampa, ali Samsung laser nece da ga uvuce, samo proklizava onaj tocak preko papira. Ne bih sada da kupim neki color laser i da dodjem do zakljucka da ne moze da mi stampa na tom papiru, jer bi mu to bila primarna funkcija. Jel ima neko iskustva sa ovakvom stampom? Jel ima neki color laser koji bi zadovoljio ovaj uslov?

Nema kolor lasera koji moze da stapa na papiru tezem od 200g mada znam i neke koji su uspevali da provuku pair od 215g (hamer) a to je zavisilo vise od same konstukcije lasera (nacina na koji se provlacio papir kroz njega - savijao) i to kao pojedinacne listove...Naprimer na mom HP 5500n ne moze da se stampa na papiru tezem od 200g probao 220g i kao kod tebe ne moze da ga povuce iz fioke, a na pojedinacno zaglavi.
Znaci svaki kolor laser ce stampati na 200g papiru (hamer) bez problema kao i na laksim preko je lutrija papir koji ti spominjes mislim da je 250-280g i za to vec ti treba stamparska masina ili neki specijalizovani laser (za stampariju) a tu vec ulazis u cene koje su preko 10k € za polovne masine
Problem stampanja ovako debelih papira na laseru je sto laseri savijaju papir na U ili C nacin sto je tesko izvesti sa debljim papirom na maloj masini (male dimenizje valjka) tako da tozaboravi... ink jet je druga prica on vuce papir skoro horizontalno (skoro da ga nesavija) zato je tu izvodljiva takva stampa...
Druga stvar Color laser za stampanje grafika i za skice i radne modele je ok (ali skupo) ne zaboravi da je otisak prosecnih jeftinijih lasera 600x600 (ekvivalent 1200x 1200 na inkjetu) a skuplji modeli idu do 1200x1200 one fore ret II, III, IV ja skoro da se neprimeti razliku.
Toneri e to je najgora stavka...za moj laser cena im se krece od 400 -1000€ sto je prihvatljivo za stampac koji kosta oko 3500€...a deklarisani su na 12000 strana (5% - 8%pokrivenosti, tekst sa pokojom grafikocom ) ili na oko ~1000 full kolora (A3) ovo uzmi kao orjentaciono jer na njemu retko stampam full kolor (samo kad je neki casopis ili katalog u pitanju vise da se vidi orjentaciono..kako ce da ispadne)..Ovo napomonjem jer je moj kum u BGD kupi HP 1600 Color i ispade da ga nekoristi vec skoro pola godine jer ne moze da skupi pare za nove tonere a dve reciklaze su dale ocajan kvalitet boje...
Ispade da kupis laser color za 280€ (HPColor LaserJet CP1515n) a novi toneri su 300€ reciklirani neznam
Odluka je tvoja a ovo su neka moja iskustva i zapazanja....Pozdrav

Ma sve to sa tonerima mi je nebitno, samo da hoce da mi povuce papir. Ja sam na mom laseru probao hamer. Znam, jer mi ga je zena u knjizari prodala kao hamer. I nije hteo da ga povuce. Meni znaci konkretno treba papir kao za vizit kartice, a ne znam koliko je to grama. Hvala na informacijama u svakom slucaju.

Papir za vizitke je 280~300g ..Problem je u valjku lasera jer mu je precnik mali tako da ne moze da savije tezi papir...ili printer koji ima horenzintalan prolaz to je ona fora papir ubacujes pojedinacno napred a izlazi pozadi tako da se skoro se ne svija...Ja sam za zenu radio jednom vizitke tako sto sam uzeo 200g papir pa ga plastificirao s obe strane tako da sam dobio efekat otprilike kao da sam koristio papir od ~320g..Pozdrav

Da li neko ima skustva sa stampanjem na samolepivoj foliji (u pitanju su etikete)? Gledao sam HP CP2025... Izlazi iz granica mog budzeta, ali ako moze da stampa na foliji, mislim da cu ga uzeti.

Nazad
Vrh Dno