Šta je novo?

Koji C2Q ???

Goor

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2008
Poena
320
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Posto od skora imam plocu DFI LP P45 T2RS Dark, zanima me koji Intelov Core 2 Quad procesor bi mu najbolje pasao? Pitam iz razloga sto sam do sada imao AMD platformu jos od Athlona 3000+ pa nisam bas upucen u intelove quad-ove. Znam specifikacije svih quad-ova kao i to da bi najjaci Intelov quad bio i najbolji ali kes je u pitanju,znaci odnos cena-performanse!!!!!
Hvala!!!

Ako je svaki euro bitan, q8300, 113 eura na itsvetu, zaista povoljno AKO je toliko
Ako imas malo lufta, q 9400 147e.
Ne bih nikad kupio q 9550 po onoj ceni od 190e

q8300 - zmaj ..... dobar procesor, dobra cena

Koliko je onaj i5 bolji od q8300 ?

Q8300 je lošiji izbor od Q6600, uopšte cela Q8xxx serija. Konkretno, ima duplo manje keša (4 naprema 8 MB), niži max množilac (7,5 naprema 9) i ne podržava hardversku virtuelizaciju (što da ne, virtuelni XP pod Win 7).

Tek od Q9400 nadalje su jači quadovi od Q6600.

U pravu si, malo je sporiji, ali je bolje nov za 113 e, nego polovan 6600 za 100, niko ga ne da za manje, star 2-3 godine,kome su ko zna sta radili. Ja ne kupujem polovne stvari, zasto rizikovati

Poslednja izmena:
Uffff bas kao sto sam se i dvoumio: plovan Q6600,nov ali slabiji Q8300 ili Q9400 koji mi se najvise svideo(s obzirom da je najeftiniji a sa 8Mb L2) e da ga ima jos za 120e bilo bi super :)

sad si presao na intela, kad amd ima konkurentna resenja u <150e klasi procesora? |)

AMD nema konkurentna resenja u <150e klasi procesora, Intel je tu i te kako bolji. Da ne bude zabune, ja preferiram AMD, ali sam realan

Poznat sam po kašnjenju :D , a glavni je razlog ustvari sto sam KONAČNO uspeo nabaviti povoljno tu čuvenu DFI LP ploču pa hoću da je iskoristim BAŠ:)
A znam da AMD baš sada ima dobru i povoljniju ponudu od Intela(a kad nije imao)
Koja je preporuka što se AMD Phenoma II tiče? Recimo ja imam trenutno PHE II 550BE na Biostar TA790GX 128 ploči i mogao bih ga u jednoj poznatoj radnji menjati uz doplatu za neki X4, možda za neki PhenomII X4 925(2.8GHz,8MB,95W) ili koji preporučuješ ti........?

Poznat sam po kašnjenju :D , a glavni je razlog ustvari sto sam KONAČNO uspeo nabaviti povoljno tu čuvenu DFI LP ploču pa hoću da je iskoristim BAŠ:)
A znam da AMD baš sada ima dobru i povoljniju ponudu od Intela(a kad nije imao)
Koja je preporuka što se AMD Phenoma II tiče? Recimo ja imam trenutno PHE II 550BE na Biostar TA790GX 128 ploči i mogao bih ga u jednoj poznatoj radnji menjati uz doplatu za neki X4, možda za neki PhenomII X4 925(2.8GHz,8MB,95W) ili koji preporučuješ ti........?

PhenomII X3 720 - moj miljenik, nega pazarim za sebe,)

Mislim da u segmentu do 50e i od 60 do 130e Amd ima bolju ponudu...malo im je smrsio konce intel obaranjem cena e5200,5300,5400 i e6300 na oko 50 e, ali opet dobro se drze

Inace, na sam Intel+nVidia fan, mada se ne bi reklo po avataru :D

Poslednja izmena:
Brže je 2,5 GHz od 2,4, nikakva nauka, ali nije sve u kloku, daleko od toga.

Ako je samo do kloka, Q6600 svaki ide na 3,2 i za to mu treba 400x8, a bezmalo svaki ide na 3,6 (400x9). S druge strane, Q8300 treba FSB od 426 MHz za 3,2, a čak 480 za 3,6 GHz sa množiocem od 7,5x. Automatski su potrebni bolja memorija i ploča.

Da skratimo priču, ako već nema novog Q6600, onda se Q8300 nameće kao logičan izbor. AMD ima bolju ponudu, ali ploča već postoji, tako da...

Da se razumemo apsolutno necu drzati takt procesora na def. sa ovom plocom!!!
Mada bih ja veoma rado uzeo q6600 ali ga zaista nema,cak ni u ponudi (polovan), nasao sam juce bas po netu nudio neki lik za 120e(bas mi je mnogo za toliko).
Taj Q6600 mi je sasvim ok jer ima takt koji ide preko 3GHz a i naravno veoma cenjen L2 8Mb, to je njegova velika prednost uz virtualizaciju koju Q8xxx nema.
Sa druge strane Q8300 izradjen je u 45nm,mnoooogooo manje se greje od Q6600 ali i duplo manje L2 kesa ima!!! Tako da sad je situacija jjooojjjjj, nekako sve vise naginjem ka najeftinijem Q9400 zbog kesa a i sasvim solidno se klokuje(vise nego solidno).

Da, ali ta dfi je dobra ploca, na njoj ce izgurati bar 450fsb. Tako da ce imati oko 3.4, koliko verovatno i sa q6600, nece bas svaki na 3.6 i sam si rekao. Ali ako mozes da cekas, daj oglas da kupujes polovan q6600, ili jos bolje q 9450 ili q9550 za 145 eura, sigurno ce neko hteti, za te pare skoro pa ima i5.

Da, ali ta dfi je dobra ploca, na njoj ce izgurati bar 450fsb. Tako da ce imati oko 3.4, koliko verovatno i sa q6600, nece bas svaki na 3.6 i sam si rekao. Ali ako mozes da cekas, daj oglas da kupujes polovan q6600, ili jos bolje q 9450 ili q9550 za 145 eura, sigurno ce neko hteti, za te pare skoro pa ima i5.

Tu sam te cekao :)

da li q9550 ili i5 ?

pitanje je sad :guitar:

Ja bih uvek išao na i5 da kupujem novu mašinu.
Q9550 sam uzeo zato što sam već imao dobru S775 ploču.

Taj Q6600 mi je sasvim ok jer ima takt koji ide preko 3GHz a i naravno veoma cenjen L2 8Mb, to je njegova velika prednost uz virtualizaciju koju Q8xxx nema.

I jeste i nije tako, zavisi na koji naletiš. Pogledaj sSpec broj procesora koji hoćeš da kupiš (pričam sad o q8300), piše na kutiji kao i na samom procesoru.

Postoji SLGUR i SLB5W. SLGUR podržava virtuelizaciju dok ovaj drugi ne.

Pa upravo to, vec imam tu DFI plocu(smatram da je veoma dobra) pa zbog cega bih uzimao i5(cpu+mb+ram) ako sve osim cpu vec imam!!?? Na kraju krajeva koliko ce boljitak biti u svakodnevnoj upotrebi ako recimo budem imao srece i naletim na Q9550 u odnosu na i5??
Svakako menjam racunare svakih 5-6 meseci, tj ako ima potrebe za tim ali mislim da bih uz kombinaciju(najbolju mogucu) DFI LP P45 T2RS Dark,Q9550,4x2Gb DDR2 1066 bio miran bar 1-2 god.
Al daleko od toga da sam gadljiv i na Q9400 ili Q6600 :D

Povela se malo priča i u mom pravcu. Kupujem novu mašinu pa sam se dvoumio između ta dva procesora. Prioritet je da volim da igram igrice :D

Ja razmišljam da ako se kupuje novo onda je bolje i5. Matične za i5 imaju pristojnu cenu a uz njih ide i ddr3.

Ako je za igre,nemoj da bacas pare na skup procesor. Imas temu gde je user *******i lepo objasnio koliko se malo dobija skupim procesorom, potrazi to.Uzmi graficku

I ja sam istog misljenja ukoliko kupujes novu masinu a nemas nista od komponenti na koje bi nadogradjivao onda je bolje i5 u kompletu,cene su tu negde ali i5 je nova tehnologija koja ima svetliju buducnost od s775. Sto je logicno logicno je,tako da u tvom slucaju je isplativija potpuno nova tehnologija(jer ides od nule), dok recimo ja smatram kad vec imam sve sem procesora glupo bi mi bilo da menjam sve pogotovo ako ne zelim dati vise od 140e

Naravno. Ali, ovi sto imaju recimo kvalitetnu 775 plocu bilo koju, i, na primer q9450, mogu prakticno bez doplate da pedju na i5 750 i recimo gb ud3; na ceni su i dalje polovne komponente tog tipa.

Ja bih tako uradio bez razmisljanja

Poslednja izmena:
U ovom thread-u ima toliko povrsnih komentara da to nije od nikakve pomoci momku!
Moj savet: Ako si se odlucio za C2Q kupi Q8300 (taj koji ima virtuelizaciju ako ti je bitna).

Sve preko toga ti je bacanje para u ovom trenutku jer C2Q serije 9XX0 su preskupi (pojavio se i5 750 koji je bolji od q9550, a kosta dosta manje).
Ne odnosi se na one koji su vec uradili uppgrade sa nekog skupog E8X00 jer su relativno malo doplatili.

Savjet tipa "uzmi Q6600 jer se bolje overklokuje" je bez osnova.
Dati pare za 65nm, polovan CPU, na isteku garancije/bez garancije, za koji prilikom o/c-a na 3.6GHz (izvikano da svi hoce) treba i ohoho kuler od min. 30 i kusur Eura je glupost pored Q8300.
45nm, hladan, dovoljan i TX2 za ~3.6GHz, klok za klok je bolji od Q6600 i sta jos!?

Isto tako reci da AMD nije konkurentan u "sub 150Eura" kategoriji je opet, naravno bez osnova jer je AMD JEDINO i konkurentan u toj kategoriji.

Poslednja izmena:
E hvala ti crossfire na informacijama,msm hvala i ostalima koji su mi takodje pomogli ali bas sam trebao to sta da uzmem i koliko je isplativo uzimati Q6600(za koji mi neki lik danas trazi min 140e) pored tog Q8300(45nm) koji je dosta hladniji a uz to i jeftiniji(nov). Jedino mi bas nije jasno i ne verujem da je klok na klok odnos jednak, jer Q6600 poseduje L2 od 8Mb a Q8300 4Mb!!??

Nazad
Vrh Dno