Šta je novo?

Koji browser koristite i zasto?

Waterfox. Od kada sam ga probao, ne odvajam se od njega.

Inače, kada Chrome ne bi smarao sa prevodiocem, i kada bi imao mali search bar kao opera ili firefox, on bi mi bio favorit.

Kao sto rece diyabolic, search bar ti nije potreban jer je adress bar ujedno i search bar i radi bolje od bilo cega slicnog na ostalim browserima. Naravno, veliku zaslugu ima google "spijun". Mada ja zaista ne razumem ljude koji pricaju o privatnosti na internetu jer tako nesto ne postoji. Ako vlast zeli da te nadje ni Tor ti nece pomoci a kamoli koriscenje Firefoxa/Chromiuma umesto Google Chrome. Prvi koji ce da oda sve informacije pod pritiskom je sam internet provajder, dalje nije ni bitno.

Jos jednom ponavljam, da vam ne bi krali sifre (za Blizznet na primer), koristite LastPass ekstenziju. U ovom trenutku nema pandana. Ima vise mehanizama zastite nego sto je softveru tog tipa potrebno. Ima cak i benchmark za sifre koji odredjuje nivo bezbednosti vaseg naloga.

Ne znam zasto svi isticu kao prednost Chrome-a sync, postoji i na drugim browserima. Ok, mozda nije toliko lak za koriscenje kao u Chrome-u, ali radi istu stvar. Ja ga na Firefoxu koristim i ne mogu da se pozalim.

Google ekosistem (Android khm khm) vs nepostojeci Firefox/Opera ekosistemi. Eto zasto. Google nalog je danas moguce koristiti na vise mesta kao pomoc pri registraciji raznih naloga, kao i Facebook/Twitter. Sveobuhvatan je i zato ga ljudi vole, mada to ima i drugu stranu ali kao sto rekoh na tu drugu stranu ljudi ne mogu uticati i nema potrebe zamarati se sa tim.

Google je davno presao granicu kada ga je bilo moguce ignorisati i tako ga se resiti. Danas to vise nije moguce, jedino ako mocnici odluce drugacije. Korisnici se vise ne pitaju, nazalost.

Poslednja izmena:
Opera, mada koristim Chrome sve više, jer je moj omiljeni browser iz godine u godinu postajao sve gori i nestabilniji, do te mere da ne mogu da se oslonim na njega ako mi treba stabilnost.

A Chrome me jako nervira jer CTRL+TAB menja tabove redom, a ne prema redosledu kojim su otvoreni, pretraga mu je očajna (naravno, samo Google search je podržan svuda), sinhronizacija mi je bolja na Operi, pogotovo jer je koristim i na telefonu. Da je Opera stabilnija, ne bih ni razmišljao da je menjam.

Firefox zbog funkcionalnosti, stabilnosti, plugin-ova i u poslednje vreme dosta napredovao brzinski.

Probao sam Torch i iako je ideja dobra, egzekucija je losa po mom misljenju. Dopada mi se ideja built in torrent klijenta ali mi se ne dopada to sto je siromasan opcijama koje meni zivot znace. Fali mi opcija da klijent rasporedjuje torrente u odredjene foldere zavisno od statusa (downloaded/active/finished) a tu opciju Torch klijent ne poseduje. Mada to se lako resava koriscenjem desktop torrent klijenta, tj. lako bi bilo resivo da nije cinjenice da je build in Torch torrent klijent mnogo dosadan i da se ne pali automatski pri downloadu nekog torrenta, nezavisno od toga da li je ukljucen ili ne. Zbog toga otpada. Takodje me nervira social aspect browsera, za svaki link koji kopirate on vas smara da li zelite da ga podelite sa drugima na FB/Twitteru/etc. Veliki minus.

Ono sto valja jeste baza tj. Chromium. Iako nesto starija verzija (23.xx) kod mene dobro radi. Malo je scroll sugav i video cudan u odnosu na Chrome ali to se, verujem, da resiti. Zapravo najbolja stvar u vezi ovog browsera jeste media grabber, koji radi ko sat. Steta sto ga nije moguce instalirati kao ekstenziju u Chrome. Na primer, smaracku share funkcionalnost je moguce instalirati u Chrome ali ne i grabber i torrent. Bezveze.

Sve u svemu, preskacem Torch dok ne unaprede torrent klijent i omoguce iskljucivanje social aspecta i srede bubice ispod haube vezane za scroll i video rendering.

Google Chrome, za razliku od Firefoxa, skoro se nikad nije rusio...izuzetno stabilan

Taj Torch igra prljavu igru, instalirao se uz neki drugi program iako mu nije dopusteno. Sto se mene tice, on je malciozan softver i tretiram ga kao I druge viruse/trojane/horse-ove/spyware...

Internet Explorer,navika,a u zadnje vreme i Google Chrome.

Palemoon.

Isto je u pitanju optimizovana 64-bitna verzija Firefoxa, ali za razliku od pukih kompajlerskih optimizacija u Waterfoxu, neke stvari iz Firefoxa koje usporavaju browsovanje (npr. parental control) su isključene. Svima preporučujem.

Gde uopste vidite da neki browser radi brze? I na kom racunaru?
Neki konkretan sajt, ili samo "subjektivni utisak"?

Kratko, Operu, Speed Dial, je razlog, inace ima dosta nedostataka, i sve cekam da poprave (verzija 14), kad bi bio dovoljno dobar Speed Dial, na nekom drugom presao bih, i sve vise mi se svidja Mouse gesture, nisam ga skoro uopste koristio, a sad sam se navukao, da pokusavam i u ostalim, pa kad nece, zbunjeno gledam. :D

Iskreno, sve (velike). Chrome me nervira, jednostavno je odbojan, dok ga na telefonu koristim, i svidja mi se. Comodo Dragon, je ista stvar, navodno je sigurniji. Nemaju 64-bitne verzije, pa im je to minus.

Firefox Nigthly 64-bit, mnogo mi se svidja stalan update, stalno novo, i prilicno stabilno, za nesto sto je najsvezije za testiranje.

IE 10, relativno dobar, ali zanimljivo da mu opcija da zapamti tabove, radi nasumice, cas hoce, cas nece. I tek sad, su se setili to da ubace?!!

Dobar mi je ovaj Waterfox, ali nakon što je otvoren 12+ sati, zna da brutalno uspori :D

waterfox.jpg

Mogao bi neko da napravi anketu sa ovim pitanjem (Koji browser 2013) i ogranici trajanje ankete na nekoliko meseci da vidimo statistiku?

To sam ja još odavno rekao, ali od toga ništa :)

Pa napravi je ti, ja sam vec 2-3 ankete napravio, ispasce da spemujem taj podforum. Ali ostavi mogucnost visestrukog izbora i dosta browsera u ponudi.

Ti si glavni anketar :D

Sad cu da vidim da nadjem listu browsera (znam mozda 5, zato sto me ostali "manji" nisu ni zanimali), pa da napravim anketu, ako ne ispisite ovde jedno 10-15 komata, pa da se odradi.

Ma nemoj bas ovoliku listu, vecinu ovih browsera ne koriste ni sami njihovi developeri :D 10 browsera plafon, ipak mora nesto ici i pod "ostali".

Posebno da stavljam waterfox ili sve u sklopu firefox-a?

Rekao si dosta browsera, pa ja rekao jel fali jos nesto ovde? :D

NAPRAVIO SAM ANKETU, SAMO DA SE ODOBRI, PA POSTAVLJAM LINK OVDE.

Poslednja izmena:
Da se ja pitam, sve bih stavio pod jedno - realno i jeste samo varijanta. Isto tako i 32-bitna i 64-bitna Opera itd...

Vrh Dno