Šta je novo?

Koji browser koristite i zasto?

Koristo Operu unazad nekoliko godina...posle toga presao na Chrome par meseci(poceo da baguje na sedmici).....I najzad od kada sam na WIN 8 koristim IE 10 I vrlo sam zadovoljan,ne menjam ga za sada.

Opera jer mi chrome nakon nekoliko sati rada pojede sav ram a imam ga 2gb.
Opera ima i ključić za šifre.
Chrome je brži ali opera je i prva ljubav.

"Kljucic" za sifre imaju svi vodeci browseri. Ali ne mogu preporuciti koriscenje te opcije (nije bezbedno). Skini LassPass addon, od skora dostupan i na Operi.

Ja najvise koristim Chrome, iako me nervira u poslednje vreme. Firefox se vuce kao prebijen puz iz meni nepoznatih razloga, Opera je meni oduvek odavala utisak bagovite aplikacije a IE ne mogu da smislim.

Kod Chrome me najvise nervira Google Search koji hoce da se zaglupi pa moram refresh da uradim. Ima jos sitnica koje kidaju zivce.

Koristio Operu od 2001-e pa skoro do 2012-e, postajala je sve gora i gora i odlucio da batalim, od tad sam na Chrome-u i to je to, idealan browser.

Koristio Operu kao main browser sve do pre 2. godine, kada vise nisam imao nerava da nastavim da se nosim sa njenim bugovima i presao na Chrome. Never looked back... :D

Chrome. Najbrzi je, jednostavan je. Probao sam i mozilu, ali navika je navika...

Ovde je vrlo interesantna činjenica da skoro niko ko preferira Chrome nije naveo ni jednu zamerku nego svi naj naj itd. Oni koji preferiraju Operu iznose i zamerku identičan slučaj i sa onima koji koriste FF

A kad je reč o ćopavom ni pomen o velikom zauzeću, o 4 procesa koja vrte u pozadini i za koje korisnik ne zna čemu služe itd

Mene cudi sto fanovi Chrome-a pominju jednostavnost i minimalizam. :trust: Lepo je sto recimo FF dolazi "go", jer sam biram sta cu da dodam i kako cu da podesim. Ali da ga koristim takvog, bez icega, uzas. :p
Takodje za brzinu, nisam primetio vecu razliku izmedju browsera (FF, Chrome, IE, Opera).

Mene cudi sto fanovi Chrome-a pominju jednostavnost i minimalizam. :trust: Lepo je sto recimo FF dolazi "go", jer sam biram sta cu da dodam i kako cu da podesim. Ali da ga koristim takvog, bez icega, uzas. :p
Takodje za brzinu, nisam primetio vecu razliku izmedju browsera (FF, Chrome, IE, Opera).

Kod mene je razlika drasticna. Firefox uopste nije responzivan kada prebacuje sa taba na tab. Probacu taj Waterfox da vidim da li ima poboljsanja na tom planu. Ja sam poceo kao Netscape Navigator korisnik, pa kada ga je MS "urnisao" koristio sam jedno vreme IE4 (ne ponovilo se), da bih brzo presao na tada obecavajuci Firefox od verzije 0.4 nesto. Firefox sam napustio kada je poceo opasno da gusi, negde oko 3.6x verzije. Presao sam na Chrome, ali rado bih se vratio Firefoxu kao main browseru (ostale koristim ali vrlo retko).

Operu sam za ovih 16 godina probao vise puta i nikada mi se nije dopala.

Dugo godina koristim Operu (32bit, od skoro 64bit). Chrome koristim sve više u poslednje vreme ali ima nekih nedostataka što me jako izluđuje. Da bi bio upotrebljiv kao Opera moram da za svaku sitnicu instaliram po ekstenziju. Takođe kod Chroma me nervira to da kad hoću da ugasim poslednji tab on ugasi kompletno browser, znam da ima ekstenzija za tu opciju i koristim je ali ponekad opet zatvori browser.

Druga iritantna stvar je bookmarks. Kod Opere stoji fiksiran bookmarks prozor (ako je uključen) uz levu ivicu a kod Chroma to jednostavno nije moguće. Koristim neku ekstenziju ali ona je samo polovično rešenje jer nemože stalno da drži prozor otvoren uz neku od ivica browsera.

Chrome je malo živahniji od Opere i brže otvara stranice... Dok ne srede Chrome potpuno sa integrisanim svim opcijama koje sam naveo moraću da koristim dva browsera.

Dodaću još da i Opera kao Chrome može da sinhronizuje podešavanja, bookmarks... opcija se zove Opera Link.

Poslednja izmena:
Sinhronizacija Hromog je i nastala po uzoru na Opera Link.

FireFox i to samo zato što radi sve što mi treba, naravno sa addons. Jedna stvar me samo buni, o kakvoj "brzini" browsera ljudi pričaju ? Kod mene otvara sve onom brzinom kako dolazi sa neta, brže od toga svakako neće. Što se "potrošnje" memorije tiče to je usko povezano sa brojem otvorenih tabova i bolje je da stoje u memoriji nego da piskaraju po disku ili još gore, da nema keša pa svaki put kad se vratim na neki tab da ponovo učitava. Tabovi se sami updejtuju iako nisu otvoreni. Kod mene uvek radi FB i 2 webmaila a na ostalima radim šta treba, kad treba tako da je u svakom trenutku, 24/7, otvoreno 5 -6 tabova. to je trenutno 368 MB što ne pravi ni deo zauzete memorije pošto je usput otvoreno još nekoliko programa u pozadini. Trenutno jedan krčka neke AVIje i to vuče 2 i nešto GB usput otvoren i Paint sa velikom slikom na njemu, TC a uTorent skida li skida i još ima bar 10 GB memorije koja ne radi ništa naročito. E sad zašto bih se brinuo za to nešto malo što ode na FF. Eh da i Page File je ugašen.
Sve je to na relativno bednoj mašini bar za današnje pojmove.

Firefox, dugogodisnja navika.
Probao i Chrome par puta ali mi scroll na par sajtova nije "fluidan" kao na FF, sto me je bas iritiralo.

Koristim firefox i chrome, kako na kom kompu i sa oba sam zadovoljan.

FireFox i to samo zato što radi sve što mi treba, naravno sa addons. Jedna stvar me samo buni, o kakvoj "brzini" browsera ljudi pričaju ?

Brzina podizanja, brzina ucitavanja stranica, brzina renderovanja 3d sadrzaja...

Kod mene je problem sto kada hocu da otvorim novi tab moram da cekam jednu sekundu, nemam pojma zasto se tako ponasa. To vazi i za blank tab.

Jako cudno. Meni se otvara instant.

Ja takodje cekam i FF je sporiji na svim masinama. :(

Brzina podizanja, brzina ucitavanja stranica, brzina renderovanja 3d sadrzaja...

Kod mene je problem sto kada hocu da otvorim novi tab moram da cekam jednu sekundu, nemam pojma zasto se tako ponasa. To vazi i za blank tab.

Pokreni safe mode i proveri da li se to dešava i kad su svi dodaci iključeni. Ako problema nema onda se zna uzrok

@owim
Brzina podizanja je dosta relativna stavka mada se zaista FF sporo podiže i to je problem koi se već dugo vuče. Ali podizanje FF u dva režima rada ne može ni da se poredi.
Dakle ako korisnik natrpa 20 dodataka od koji neki mogu biti i po pola mega jasno je zašto se sporo podiže pogotovu u odnosu na verziju gde dodataka nema

Poslednja izmena:
Koristim sve zbog web design-a ali mi je glavni chrome kao sto vecina kaze zbog brzine minimalizma i sinhrinizacije koja mi je j najbitnija....

Jedina mana je ta sto sacuvane sifre moze svako da vidi jer ne postoji nikakva master sifra....

Naravno ... Tu je i built in flash .... Webkit i jos par stvarcica ...

I zacudilo me je sto dosta ljudi koristi Operu - nekako je nikad nisam gotivio...

Chrome na Win7 i telefonu, a Chromium na Xubuntu zbog brzine, jednostavnosti i sinhronizacije svega i svacega, sa svim i svacim! :d

Poslednja izmena:
@kritika: Imam malo addon-ova za FF i iste te za Chrome. FF se ima neki lag a kad ga dize koristim, bez restarta, na slabijem AMD Fusion notebook-u (E-350) pocinje opasno da se usporava, sve vise i vise i mora restart. Tako vec 10 verzija. :(

Tačno je da se sporo podiže i da je taj problem odavno uočen. Čak mislim da je pre nikih godinu dana rečeno da će na nekoj od novijih verzija biti ispravljeno ali se ništa nije desilo, problem i dalje prisutan. Naravno kad se natrpa dodacima problem je još uočljiviji

U FFu namestiti "Blank" za početnu stranu pa onda videti brzinu dizanja. Ako je nameštena neka stranica kojoj treba duže vreme da se učita onda naravno da može da bude sporije. Kod mene je nameštem čist Google i otvara se FF za manje od sekunde. Kompjuter mi nije ništa naročito a 8mica je na WD green -u.

Waterfox. Od kada sam ga probao, ne odvajam se od njega.

Inače, kada Chrome ne bi smarao sa prevodiocem, i kada bi imao mali search bar kao opera ili firefox, on bi mi bio favorit.

prevodilac iskljucis u podesavanjima a search radis u address baru (omnibar sta vec)
koristim chrome jedno godinu dana. na starom kompu je ff bio jako spor i yt je stucao bez razloga dok je na chromu radilo kako treba. mislio sam da ce prelazak biti tezi posto ff koristim od prvih verzija, ali navikao se jako brzo. sve extenzije koje sam koristio na ff postoje i za chrome tako da nije bilo nekih problema

Neki kao uzrok sporom FF navode blokiranje plugin-container u polisa zaštitnig zida

FF, navika, pored toga mi jednostavno najvise odgovara jer mogu najbolje da ga podesim svojim potrebama, sto sam Chrome-om nisam uspeo. Chrome ponekad upalim ali bas retko.
Inace FF ima svojih mana, jednu od njih (spori start-up) sam totalno resio prelaskom na SSD :) Ostale mane ni ne primecujem iako sam siguran da ih ima. U odnosu na FF, Crhome-u mnogo vise zameram hardversku zahtevnost, na netbooku nece uopste flash da radi kako treba jer pojede sve resurse. Ali dobro, generalno je flash totalni shit tako da tu nije mnogo Chrome kriv.
Ne znam zasto svi isticu kao prednost Chrome-a sync, postoji i na drugim browserima. Ok, mozda nije toliko lak za koriscenje kao u Chrome-u, ali radi istu stvar. Ja ga na Firefoxu koristim i ne mogu da se pozalim.

Uskoro cu probati Waterfox, vidim da ga mnogi hvale.

Vrh Dno