Šta je novo?

Koji browser koristite i zasto?

borisgut

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2009
Poena
319
Vidio sam da nema ovakve teme,pa sam odlucio da je otvorim. Kao sto naslov kaze,koji browser koristite i zasto?

Ja koristim Chrome,a do nedavno sam koristio Operu,ali je u zadnje vrijeme pocela strasno da baguje,koci,da se ledi. Pa sam odustao od nje i presao na Chrome.

Chrome skoro 5 godina. Najstabilniji, najbrzi, prvi koji je uveo minimalizam....:thumbup:

Opera.

Firefox, skoro 8 godina, a razlozi su mnogi, UI koji mozes da podesis kako god zelis i prilagodis svom radu, ogroman broj addonova koji su zaista funkcionalni, a ne kao na "suparnickom" browseru, takodje, u poslu mi je nezamenjiv.
Ja sam tip ljudi koji kada instalira neku aplikaciju/igru, prvo ide u settings/preferences i onda sve do detalja ispodesava, kako mu odgovara, pa onda krecem da radim u njemu/igram igru :)
najvise kod aplikacija cenim funkcionalan i prlagodnjiv UI.

Chrome zbog sinhronizacije sa telefonom, Mozillu za sve ostalo :)

Chrome:D :thumbup:

Chrome jer je najbrži i zbog sinhronizacije sa chrome na telefonu.

Hm dobro pitanje.

Koristim sve browser-e, jer mi je to u opisu posla. E sad sta reci koji najvise i zasto koristim.

Ako sagledam situaciju, definitivno najvise koristim GChrome. Kompaktniji je i brzi za upotrebu.
Firefox naravno kada je potreban Firebug.
Jedno vreme sam koristio i IE9, koji je definitivno bolji od svih predhodnih IE. Nekako sam imao utisak da mi najmanje gazi CPU, posto sam ga koristio na jednoj starijoj masini, pa je YouTube u ostalim bio nepodnosljiv. Jedino je malo bolje radio na Operi i na IE9

Tako da generalno dajem glas za GChrome.

Zar nije bilo lakse da se otvori anketa? Preglednije bi bilo.

Inace moj glas ide Chrome-u.

Zar nije bilo lakse da se otvori anketa? Preglednije bi bilo.

Inace moj glas ide Chrome-u.

Mislim da mora imati status clana da bi otvorio novu anketu. Apel moderaciji da prebace u anketu, bez mogucnosti visestrukog izbora (osim eventualno pod jednom pozicijom "vise browsera"), cisto da vidimo presek stanja. Ovo "zasto" naravno u anketi otpada.

Inace, Opera :) Pre svega zbog brzine, "gestures", jednostavnosti kretanja napred-nazad i izmedju tabova, sinhronizacije...

Poslednja izmena:
Opera, stvar navike.. Inace kakav je Torch, kako se pokazao? Deluje kao neki nasvirani Chrome.

Opera jer mi chrome nakon nekoliko sati rada pojede sav ram a imam ga 2gb.
Opera ima i ključić za šifre.
Chrome je brži ali opera je i prva ljubav.

Chrome. Najbrzi. Sync-uje mi podesavanja/okruzenje/ekstenzije na svim racunarima gde se ulogujem. Za razliku od Kefala, mislim da Chrome jede najmanje RAM-a, sto je bitno, jer otvorim 20 tabova. Stabilan, nema kreševa.

Firefox radi jaaako sporo na mom AMD Fusion notebook-u sa 4GB RAM.

Internet Explorer 10, radi bez greske :)

Svaki tab u Chrome kod mene jede 50ak MB, imao sam nedavnu situaciju na poslu sa njim da mi se na masini sa 4GB javila poruka Low on memory. :D

Opera ... desetak godina :)

Imam tu i u backupu IE10 (koji je na win8 btw brzi od chroma bas mnogo, ostvara se ko folder, naravno nema nista od funkcija ^_^), chrome (sinhronizacija i kompatibilnost), firefox (kompatibilnosti koje ne rade dobro ni na jednom od prethodnih pretrazivaca).

waterfox, jedini ne pukne i pobrljavi kada otvorim gomilu tabova, tjubova itd... nekako je najzilaviji... probao i ozloglaseni ie10 i zveknuo je posle 15min rada...

Mislim da u Chrome modulu Statistics for nerds moze da se nadje info o zauzecu svakog procesa, taba, ali ne samo za Chrome, vec i Firefox, ako je pokrenut. Poredio sam pre vise od god. dana, Chrome je bas pobedio. Super mi je ekstenzija Send to phone. :)

Na koji sync sve mislite kad govorite o Chromu? Ja mislim na to da mogu da se ulogujem u njega i povucem svoja podesavanja, tabove, ekstenzije... To ima i FF, dosta komplilovanije i nekako kao da ne radi uvek. Super je sto mogu da gledam svoj browser history sa drugog racunara (ne mesamo sa Google History).

Evo ga moj quick test, klot Chrome vs FF 19.0.2 (sa podosta add-onova), 5 istih tabova, svi su bench forum:
firefox.exe - 238MB
chrome.exe ukupno 10 procesa - 325MB
:)

Koristim Waterfox (ranije Firefox) jer sam navikao i odavno opremio pretrazivac svim potrebnim dodacima. Mislim da su WF/FF i Chrome ubedljivo najbolji pretrazivaci, Chrome je malo brzi ali kod mene uvek vise baguje cak i na sveze instaliranom sistemu i malo je ogoljeniji od WF/FF.

Stvar je navike, da sam jos pre par godina nabudzio Chrome kao FF/WF zadrzao bih se na tom pretrazivacu.
Znaci, FF/WF/Chrome, iza njih ja Opera (koriste roditelji, otac i ja za fb profil firme) a daleko iza su svi ostali..

I Chrome i FF (WF, i Cyberfox) dolaze goli, s tim sto za FF ima daleko vise ekstenzija.

Na to sam i mislio :)

Poslednja izmena:
I Chrome i FF (WF, i Cyberfox) dolaze goli, s tim sto za FF ima daleko vise ekstenzija.

Opera pre svega zbog lepote (glas tema) i ergonomije (mouse gestures) - problem je što gomila servisa sajtova i slično na operi ne radi ili ima loš prikaz

Tad na scenu stupa FF sa gomilom podešavanja dodataka

Хром. Најбржи, стабилан, минималистички. Флаш је интегрисан. Omnibox много бољи него Мозилин awesomeness bar; могућност да се неки сајтови претражују из omnibox-а, бољи алгоритам претраге претходно посећених страница. Синхронизација између свих Хромова на које сам улогован. Итд..

WF vec nekoliko godina, pre toga FF...

Opera, preko deset godina - brz, pregledan interfejs, intuitivan, odlične mouse gestures opcije. Uvek su prvi uvodili inovacije koje su potom ostali usvajali.

Chrome, čista navika, ne mogu da kažem da su ostali lošiji, ali sam gc sebi prilagodio i trebalo bi dosta da to isto uradim na nekom drugom pa mi nema smisla ni prelaziti.

IE - nazalost jedini dobro prikazuje sajtove u manjim rezolucijama i vecim fontovima :( Chrome i FF izgledaju skroz beskorisno za 80% sajtova. Opera moze da ima bolji render, ali nikako nisam uspeo da podesim prihvatljiv font za slova :( (nekako je proziran font, mnogo je tezi za citanje).

Firefox

Probao sam sve ali se vratio na FF, za duzi rad mi je najbolji, najstabilniji i najbolje ekstenzije ima.
Opera mi je crashovala sta god da sam radio (menjao verzije, reinstall win-a), jednostavno nesto joj smeta kod moje konfiguracije. Dodatno sto mi smeta kod nje su slabe ekstenzije a pozitivna strana je brzina i izgled.
Chrome se cini najbrzi i jeste cim se upali, surfovanje i searchovanje je milina, ali iz mog iskustva, kada je otvoreno 10+ tabova koji stoje duze vreme, pocne da se vuce kao baba.

I ne razumem ove sto govore da koriste operu zbog mouse gestures... pa to imaju i ff i chrome preko ekstenzija.

Koristim Chrome, pre svega zbog multiprocessinga, najbolje radi sa dosta konkurentnih tabova. Sa druge strane zbog overheada trosi dosta RAM-a, mada meni nije pravio problem ni kada povuce preko 2 GB. Jako malo osnovnih podesavanja, za ona naprednija mora da se bunari. Gomila ekstenzija radi polovicno/nikako, ali generalno browser je veoma stabilan i sajtovi uglavnom ne prave probleme sa njim.

Opera - ubedljivo najfunkcionalniji browser, daleko ispred ostalih po tom pitanju. Nazalost, svaki build je prica za sebe...

FF je dobar samo zbog DownloadHelper-a i to je to :D

Nazad
Vrh Dno