Šta je novo?

Koji BitTorrent software?

HAL

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2002
Poena
649
Zanimaju me vasa iskustva, koji software koristiti?
Hteo bih da probam Azureus, koristi li ga neko?

meni je BitComet nekako prirastao srcu... na ostale nikako nisam mogao da se priviknem, a za Azureus znam da je najpopularniji... kad sam poredio ova dva dobijao sam iste protoke i na jednom i na drugom tako da mi je ostao BitComet... Chini mi se da je ranije Azureus bio fixiran za odredjeni range portova (6800 - 6810 chini mi se) pa je to lako izblokirati (od strane ISP-a, admina itd) dok je BitComet mogao oduvek da radi preko sluchajno izabranog porta

Sve u svemu probaj pa vidi

BitComet je bolji po mome misljenju. Ima vise opcija za podesavanje. Azureus, BitTorrent, BitTornado su jednostavniji za rad, narocito za neiskusne.

Hvala, imate li neki tutorial za setovanje i podesavanje BitCometa?

Ne znam da sam na mojoj mrezi podesio u BitCometu bilo shta shto nije banalno ochigledno (na primer ogranichavanje upload i dload kapaciteta). Mozda ce kod tebe biti neshto drugo problem (na primer da li je na "nechemu izmedju tebe i Interneta" dozvoljen P2P saobracaj) pa cemo za to dalje da vidimo. Uglavno evo mesta gde cesh sigurno naci odgovor promptno: http://www.p2pforums.com/index.php

Happy downloading...

nickname je napisao(la):
Ne znam da sam na mojoj mrezi podesio u BitCometu bilo shta shto nije banalno ochigledno (na primer ogranichavanje upload i dload kapaciteta).
Happy downloading...

Kolike si vrednosti stavio?

HAL je napisao(la):
Kolike si vrednosti stavio?
:)
pa to tebi ne treba nishta da znachi, to ce zavisiti od tvog linka, njegovog kapaciteta i opterecenja. Znachi ako imash na primer 512Kbit/s, koje koristish sam i necesh nishta drugo da gledash dok ti skida neki fajl onda stavi neogranicheno download a upload na primer 15KB/s. Ne mozesh samo da stavish download jer onda necesh moci da skidash (morash i da dash ne samo da uzmesh, to je princip sa P2P-jem, koji torrent maximalno forsira). Dalje, ako neko josh neshto treba da radi na takvom linku onda ogranichi DL na (na primer) 40KB/s, a Upload na 10KB/s. Experimentisanjem cesh utvrditi koji su najbolji parametri sa kojima imash maximalan protok a da nikoga (pa ni sebe) ne u ugrozavash u drugim on line aktivnostima. Imaj u vidu da ne postoji zagarantovani protok, tj. ako ti stavish 50KB/s protok i link ima taj kapacitet moze da te ogranichava mali broj peer-ova (a to su likovi kao i ti koji su dozvolili neki upload od stvari koje oni skidaju ili su sasvim skinuli). Kada skidaju (i istovremeno uplaoduju drugima) onda ih program prikazuje ka "leechers". Kada neko zavrshi sa Dloadom i nastavi da share-uje taj fajl onda ga prikazuje kao "seeder". Od broja raspolozivih peer-ova (shto su seeders+leechers) zavisi da li cesh moci da ostvarish maksimalan protok koji ti link dozvoljava. Pravilo je (ili filozofija kako god hocesh) da stvari koje si skinuo ostavish drugima da skidaju od tebe barem dok ne ostvarish 1:1 upload/dload ratio. Tako potpomazesh da fajl "zivi" i da i drugi koje on interesuje mogu da ga preuzmu sa okolnih rachunara. Tracker je server na koji se kachish sa skinutim .torrent fajlom i preko njega se povezujesh sa ostalim rachunarima koji uchestvuju u razmeni fajla koji tebe interesuje. Ako ne uspesh da se povezesh na tracker download nece ni krenuti, dalje ako ti tracker da malo peer-ova, dload ce biti spor a moze se desiti i da se ne zavrshi. Zato sa torrentom skidaj aktuelne stvari, za koje sigurno ima dovoljno peer-ova. Inache, da ne bude da bash necu da kazem na koliko drzim upload i dload rate to je 100KB/s DL i 30KB/s upload. Ja sam procenio da na linku od 2Mbit/s u lanu sa 30-ak rachunara mogu toliko da se "shirim" sa P2P. Naravno, okolnosti su takve da se drugi ne bave time nego samo normalnim surfom, mailom i ostalim manje zahtevnim poslovima.
Poz

Navkoa sam na BitComet.
Koje sajtove ili mailing liste koristite za najave?

Takođe koristim BitComet, a torente uglavnom nalazim na LokiTorrent sajtu. Ipak, za ovakve stvari je potrebna brža veza nego što je moj dial-up. Skoro polovinu download-a ne čini fajl koli skidam, tako da ne znam gde mi ode sav bandwidth.

Da, znam. Problem je sto skidads od prevelikog broja korisnika i stalno se salju zahtevi za pakete (predpostavka).
Recimo, pre neko vece (noc) sam za 80 skinutih MB, napravio protok od 230MB (otprilike 130MB down i 100MB UP). Jedino sto je pozitivno je da konacno koristim ceo opseg svoje konekcije :) tj. za sat vremena ukupno napravim i po preko 45MB (25DL i 20UL...uglavnom)....ISDN (64k) preko YUBC-a....obicno mi bude usposlen samo DL :)

Ja koristim ABC, ali se kanim preci na Azureus, jer podrzava UDP protokol za torrent-e, za koji kazu da ce biti brzi.
Od sajtova koristim Demonoid.
Mada moram priznati da me iritira kad mi je za fajl od 4.1Gb, i skinutih 400Mb, upload 1.3Gb. :mad: Mogu misliti sta ce biti dok skinem ostatak. Inace nikad mi ne skida onoliko koliko pise da je fajl, vec vise od tog, pretpostavljam jer salje kontrolne pakete....
Eh, da, zamalo da zaboravim link je 64Kb WiFi. :D

Poslednja izmena:
Ma jok, samo azureus...

Posle dugog koriscenjja TorrentStorm-a,malo pre stavih BitComet....

Program je odlican i strasno jednostavan sa dosta finih opcija za podesavanje...
Nije me bilo tesko nagovoriti...

BitComet, mislim probah sve sto postoji (nije me mrzelo) i stadoh na ovome. Problemi koje imate sa prevelikim uploadom a visestruko manjim downloadom jednostavno resavajte sa NetLimiterom. Odlicno sredstvo za borbu protiv likova koji bi da skinu ceo vas hd a nece ni listu fajlova koj imaju da podele sa vama, mislim ovde na dc++ i na taj nacin odoh u off topic :d

Azureus....trenutno skida....Kod mene nije toliki upload. Od skinutih 220MB upload je 80MB.
Poz.

Zasto biste limitirali upload. Koja je korist od toga?

ma kakav bre net limiter, skoro svaki torrent clijent ima opciju za ogranicavanje upload-a. I ja probah skoro sve sto postoji (nisam nikad probao taj torrent storm) i ostadoh na Azureusu na kraju, nema boljeg. Korist od ogranicavanja upload-a je visestruka, poput, da ne smeta download-u...

leksa, ako si na dial-up-u ili DSL-u, upload ide odvojeno od DL-a....
Ja sa ISDN-om napravim i 45MB na sat....bez kompresije podataka....

izvini, nisam razumeo, sta znaci odvojeno od download-a?

ISDN ima protok 64k sto bi reklo 8KB/s tj 28.215MB/s. Naravno, nikada se ne desava da bude bas toliko, vec bude do 25-26MB. Kada simultano ukljucis i UP i DOWN (BitTorrent), nikada u zbiru ne bude ispod 40MB/h. Naravno, uvek koristim jedan ISDN kanal.
Dakle 64up i 64k down....hocu reci imam 64/64 :)

Koliko znam, ista stvar je i za modeme.....samo sto uglavnom ne koristimo upload u toj meri....

PJ je napisao(la):
Koliko znam, ista stvar je i za modeme.....samo sto uglavnom ne koristimo upload u toj meri....

Mislim da nije :) Davno sam koristio modeme, ali koliko se sećam tamo imaš zbir od 56k, s tim što je UL zakucan na 33.6 (osim u v.92 varijanti ako se dobro sećam).

OK. Onda se ISDN i 56k razlikuju, jer bi bilo totalno nemoguce da ja sa BitTorrentom izvucem 40+MB na sat....sa jednim kanalom, bez kompresije....a za modeme ni ja nisam bio siguran....kako god ;)

ljudi koje torrent stranice najvise posecujete?????
koje su po vama najbolje(favoriti)????

PJ je napisao(la):
leksa, ako si na dial-up-u ili DSL-u, upload ide odvojeno od DL-a....
Ja sa ISDN-om napravim i 45MB na sat....bez kompresije podataka....

Ovo nije tacno. Ako uploadujes nesto ti saljes i primas podatke u vezi tog transfera [odrzava se konekcija] tako da ako imas veliki broj uploada samim tim gusis download. Sve u svemu, upload smanjuje brzinu download-u i bolje je da se ogranici pri ISDN-u i ADSL-u. Imao sam oba tako da znam kako rade...

Swiper je napisao(la):
Sve u svemu, upload smanjuje brzinu download-u i bolje je da se ogranici pri ISDN-u i ADSL-u. Imao sam oba tako da znam kako rade...

Čekaj, hoćeš da kažeš da nije moguć istovremni UL i DL sa npr. 7.5kBs pri 64k konekciji?
Grešiš, silno grešiš :)

Meni to nikada nije uspelo
znam da sam imao ADSL 512/128 i koristio eDonkey i morao sam da limitiram upload na 15 KB/s jer kada dodje upload na 15 download se zakuca na <20KB/s. Cim limitiram upload, download skoci na 60 :p

KOrisitm BitComet
I DL mi je 2-3 puta manji nego kad nesto skidam sa obicnog sjata :(

Swiper je napisao(la):
Ovo nije tacno. Ako uploadujes nesto ti saljes i primas podatke u vezi tog transfera [odrzava se konekcija] tako da ako imas veliki broj uploada samim tim gusis download. Sve u svemu, upload smanjuje brzinu download-u i bolje je da se ogranici pri ISDN-u i ADSL-u. Imao sam oba tako da znam kako rade...

Screen shotovi su sa YUBC-ovog listinga.
ftp.png - skidano sa ACER-ovog FTP-a preko flash get-a....ako izracunas, videces da ima nesto ispod 7.5kb/s

torrent.png - skidano sa BitComet, s tim sto je prvo pronadjen fajl za skidanje tako da veza nije bila full opterecena od samog pocetka...ali neka bude da jeste...ispadne da je pravljen protok od preko 11kb/s....

YUBC nema mogucnost pregleda vise od poseldnjih 30 konekcija, pa ne mogu da ti dam konkretne podatke za neke konekcije od 10+ sati gde je skidano kojesta preko Torrenta i gde je pravljen protok od 40-45MB/h....

Prilozi

• ftp.png
    ftp.png
    650 bajta · Pregleda: 50
  • Torrent.png
    Torrent.png
    669 bajta · Pregleda: 55
Nazad
Vrh Dno