Šta je novo?

Koji aparat da kupim?

warther

Cenjen
Učlanjen(a)
20.12.2009
Poena
151
Ovako... Zeleo bi da pocnem malo ozbiljnije da se bavim fotografijom pa me interesuje koji bi aparat bio solidan za mene? Znaci negde oko 300e? To ne bi bilo dovoljno da neki dslr, ali sta mislite koji prosumer ili amater slr bi bio ok? Negde su mi preporucili Canon sx10is i cini mi se kao ok aparat... Voleo bih da vidim jos neki drugi ne samo ovaj... Hvala :D

Nemoj da daješ 300 za amaterski aparat.

Ili kupi neki 150 pa kreni da slikaš unaokolo.

Ili vidi je l još ima Olympus E-420 sa dva objektiva nov u Metrou za 40000.

Ili pojuri neki bolji polovan DSLR sa objektivom za 300.

E sad, neki će mi reći "ako uzme bolji amaterski, imaće PASM modove". Što se mene tiče, oni nisu korisni na amaterskim aparatima, jer je glavna priča tu blenda i igranje sa DOFom, a plitkog DOFa kod amaterskih aparata nema, ma šra radio.

Nasao sam Nikon d40 za 320e... Ovaj covek sto ga prodaje kaze da je kao nov i dan nije puno koriscen, jer je to njegovo dete izvoljevalo htelo neki naj aparat i na kraju nista... Da li je to dobra ponuda?
I sta mislite o Nikonu p90?

Poslednja izmena:
Ne, nego gomila ljudi kupi najjeftiniji DSLR jer su chuli da je to dobra stvar, a uopshte im nije potreban pa stoji u fioci i na kraju shvate da je vishak i prodaju. Sto je visha klasa aparata, on ce uglavnom vishe biti korishcen :)

Sto se tiche tvog izbora, sve zavisi koliko znash o fotografiji. Ako si tek pocheo, i imash zelju da uchish, ne preporuchujem ti DSLR, vec uzmi Fuji S6500, stalno ih ima po oglasima, koshtaju oko 200e i sigurno su najbolji za uchenje i upoznavanje sa manuelnim komandama i nachinom na koji fotoaparat funkcionishe. Svo to znanje cesh vrlo lako preneti na DSLR kada budesh preshao. Ne treba zuriti i treba kupovati novu opremu tek kada shvatish da te stara ogranichava...

Poslednja izmena:
Zasto da se ucis na prosumeru pa posle da predjes na DSLR, to je samo bacanje para.
Pronadji neki polovan DSLR i uci se na DSLR-u kako se koristi DSLR.
Trazi nekog Rebela ili nekog nikona D40, jedino sto neces imati iz starta objektiv sa tolikim rasponom kao kod prosumera ali sve ostalo je bolje na DSLR.

Da li je puno 7000 okinutih fotki sa s6500?!...koji je uopste broj preko koga ne bi bilo pozeljno uzimati?!

S6500 nema mehanichki shutter kao DSLR aparati pa kod njega nema veze koliko je ispucano, jer je sve softverski. Najbolje je da pogledash aparat i sve shto nije "kao novo" stanje, nemoj da uzimash, jer oni se vrlo teshko habaju, gule, itd. Najgore shto mozesh da vidish na njemu je prashina/prljavshtina, ista stvar vazi i za DSLR.

Zasto da se ucis na prosumeru pa posle da predjes na DSLR, to je samo bacanje para.

Kako ce da izgubi pare ako kupi S6500 za 200e, pa on toliko koshta vec godinama i cena moze da mu padne josh max 50e, ali i to teshko s obzirom da nema nikakvu konkurenciju. Mnogo ce vishe para izgubiti, a i potroshiti u startu ako upadne odmah u DSLR, koji mu trenutno ne treba, jer covek hoce da uchi...

Pošto koristim Google Reader da bih čitao BENCHforum par poruka pre ove sam pročitao poruku u kojoj se nudi Canon 20D sa objektivima što mi onako na prvi pogled i ne izgleda kao loša ponuda.

Pogledati na: http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=219965

Prodavac stanje aparata i objektiva opisuje kao savršeno i tu ne vidim da bi trebalo da ima razloga za sumnju ali po prirodi stvari svaki prodavac ima pravo da svoju robu vidi kao savršenu a na kupcu je da primeti ako mu nešto ne odgovara.

No, ako si zainteresovan verujem da ćeš imati pomoć i podršku u kontroli kvaliteta, ispravnosti i sl. od kolega sa foruma koji poseduju više iskustva i možda čak mogućnost da sam aparat provrte kroz ruke.

PS.
Da ne bi bilo zabune,
ne poznajem prodavca i ne reklamiram ga,
samo primećujem da postoji i ova/ovakva opcija.

Nasao sam Nikon d40 za 320e... Ovaj covek sto ga prodaje kaze da je kao nov i dan nije puno koriscen, jer je to njegovo dete izvoljevalo htelo neki naj aparat i na kraju nista... Da li je to dobra ponuda?
I sta mislite o Nikonu p90?

Uzmi slobodno D40, za te pare je odlicna kupovina i savrsen sistem za ucenje fotografije, mani se tog FUJI-a 6500 jer kako je neko rekao, to je samo bacanje para.

Pošto koristim Google Reader da bih čitao BENCHforum par poruka pre ove sam pročitao poruku u kojoj se nudi Canon 20D sa objektivima što mi onako na prvi pogled i ne izgleda kao loša ponuda.

Pogledati na: http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=219965

Prodavac stanje aparata i objektiva opisuje kao savršeno i tu ne vidim da bi trebalo da ima razloga za sumnju ali po prirodi stvari svaki prodavac ima pravo da svoju robu vidi kao savršenu a na kupcu je da primeti ako mu nešto ne odgovara.

No, ako si zainteresovan verujem da ćeš imati pomoć i podršku u kontroli kvaliteta, ispravnosti i sl. od kolega sa foruma koji poseduju više iskustva i možda čak mogućnost da sam aparat provrte kroz ruke.

PS.
Da ne bi bilo zabune,
ne poznajem prodavca i ne reklamiram ga,
samo primećujem da postoji i ova/ovakva opcija.

I to je odlichna opcija, 20D je za te pare daleko od svega, ali je problem shto se tu troshak ne zavrshava, nego tek pochinje. Svako ko je mislio da ce da kupi telo sa kit objektivom pa ce jednog dana da kupi neke bolje, u roku od mesec dana je kupio josh 3 objektiva i blic :), a ako nije imao kesha, prodao je po kuci sve shto je mogao :)

E sad ste me skroz zbunili xD
Sta da trazim neki prosumer ili dslr?
Sad ne znam sta da uzmem? Olympus e-420? Jel ovaj Canon sx10 is ispao iz igre? Ili nesto trece?

Ma kakav olympus :)

Uzmi Fuji S6500, najvishe dobijash za te pare i omogucava ti da se upoznash sa fotografijom i fotoaparatima tako da cesh za sledeci sam znati shta da kupish...

Uzmi Fuji S9500 i neces da pogresis. To je slicno kao S6500 samo negde malo bolje, negde malo gore :)

Poslednja izmena od urednika:
Kako ce da izgubi pare ako kupi S6500 za 200e, pa on toliko koshta vec godinama i cena moze da mu padne josh max 50e, ali i to teshko s obzirom da nema nikakvu konkurenciju. Mnogo ce vishe para izgubiti, a i potroshiti u startu ako upadne odmah u DSLR, koji mu trenutno ne treba, jer covek hoce da uchi...
Ako moze za iste pare da kupi pristojan dslr ne vidim ni jedan jedini razolg zasto bi covek izgubio i tih 50 evra samo da bi se zezao sa prosumerom par meseci i onda ponovo da trazi kako da ga proda da bi kupio DSLR i sve ostalo.
Da li ce kupiti DSLR sada ili kasnije isto mu je, (svejedno ce ga kupiti), samo sto ako ce ga kupi sada nece gubiti pare na prosumeru.
A to da nece gubiti pare na prosumeru ne verujem, jer tehnika uvek gubi cenu, i ako se odluci za prosumer zamolio bi coveka da se vrati u ovom threadu kada ga bude prodavao da bi kupio DSLR, da nam kaze kako je prosao.

Ja već dugo imam problem sličan osnivaču teme, čak sam otvarao i svoje threadove, ali sam prilično zbunjen. Odnosno, bio sam zbunjen, a nakon svih predlaganja sam se još više pogubio.

Je l' može neko da mi kaže gde kupiti nov Fuji S6500 pošto kapiram da mi je to pravi izbor, ali jednostavno ne želim da kupujem polovne stvari. Ne želim nikakav rizik, jer sam imao iskustva gde je hvaljen miš, idealno očuvan, a nije radio, i nikad nije proradio. Srećom, bile su male pare, a sa 200 evra(za koliko kažete da ima ovaj s6500) ne bih da se zezam...

I sad zbog jednog misha necesh vishe nishta u zivotu da kupish korishceno ? :) Tako je moj ujak 1965. godine uzeo polovnog Fitju koji ga je zezao i evo i dan danas kupuje samo nove automobile, a poshto nema za nishta kvalitetnije, na 5 godina kupuje novu Zastavu i svaki put misli da je napravio najbolji posao u zivotu :)

Fuji S6500 ne moze da se kupi nov jer se ne proizvodi odavno, osim ako negde nije zaostao po magacinima, ali su vece shanse da se pokvari taj neko bilo koji polovan :)

Ja već dugo imam problem sličan osnivaču teme, čak sam otvarao i svoje threadove, ali sam prilično zbunjen. Odnosno, bio sam zbunjen, a nakon svih predlaganja sam se još više pogubio.

Je l' može neko da mi kaže gde kupiti nov Fuji S6500 pošto kapiram da mi je to pravi izbor, ali jednostavno ne želim da kupujem polovne stvari. Ne želim nikakav rizik, jer sam imao iskustva gde je hvaljen miš, idealno očuvan, a nije radio, i nikad nije proradio. Srećom, bile su male pare, a sa 200 evra(za koliko kažete da ima ovaj s6500) ne bih da se zezam...

Ma uzimaj polovno slobodno. Imao sam desetak digitalaca (svi korisceni) i nijedan nije zakazao. Izmedju ostalog i S6500 pre ovog 9500 i kao sto rece driver prilicno je robustan i jedino da je udaran pa da je nesto osteceno. Ako nemas tih 200e, imas za 100e, Fuji S5600 takodje odlican za ucenje, plus fin macro mod, plus snima RAW format (jeste sporo, ali dobro dodje da ima).

Ako moze za iste pare da kupi pristojan dslr ne vidim ni jedan jedini razolg zasto bi covek izgubio i tih 50 evra samo da bi se zezao sa prosumerom par meseci i onda ponovo da trazi kako da ga proda da bi kupio DSLR i sve ostalo.
Da li ce kupiti DSLR sada ili kasnije isto mu je, (svejedno ce ga kupiti), samo sto ako ce ga kupi sada nece gubiti pare na prosumeru.
A to da nece gubiti pare na prosumeru ne verujem, jer tehnika uvek gubi cenu, i ako se odluci za prosumer zamolio bi coveka da se vrati u ovom threadu kada ga bude prodavao da bi kupio DSLR, da nam kaze kako je prosao.

Da li si nekada pokushao da prodash DSLR star 4-5 godina ? Ja sam prodao 3 komada i svaki sam dao bukvalno za dzabe i ispod svake logichne cene, da ne pricham o realnoj vrednosti. Fuji S6500 je nov koshtao oko 250e kada ga je bilo, a kada je prestao da se proizvodi koshtao je 200e, i danas isto toliko koshta, proshlo je sigurno godinu i po dana. Drugo je kada kupish prosumer od 500e pa mu padne cena, a Fuji je potpuno druga pricha, bio je dzabe u odnosu na mogucnosti i kvalitet i prvog dana kad se pojavio.

Pre 2 godine ja sam 20D mogao da prodam za 600e (koshtao je 1300e nov), a pre mesec dana sam ga jedva prodao za 200. D300 ko je kupio, posle godinu dana je izgubio bukvalno pola vrednosti :), i to je pricha za svako redom telo. Jedino od DSLRa shto drzi cenu godinama su kvalitetni objektivi, a ovaj Fuji je trenutno vrhunska kupovina jer mu cena nece padati a odlichan je za uchenje. Ko tek pochinje, DSLR mu ne treba, a i pitanje je da li ce ga to uopshte interesovati...

Poslednja izmena:
Pa to zavisi od onoga ko ga koristi, ne od aparata :)

Morash da kazesh koliko iskustva imash u fotografiji, shta fotografishesh, shta ocekujesh od aparata, koliko para hocesh da dash odmah, itd...

Planiram do 500 eura.
SX 20 IS mogu da kupim po ceni od 320 eur, a 450D sa EF-S 18-55mm IS za 480 eur, u pitanju su novi aparati.

Iskustvo nemam, do sad sam fotkao sa kompaktima - nikon coolpix l4 :wall: (bolje da sam nogu slomio taj dan, nego sto sam njega kupio), pa sam sa canonom ixus 70 progledao.
Fotografisao bi porodicne dogacaje, prirodu...
A ocekujem dobre fotke ;)
Pazari bih samo canon, jer mi je ixus 70 posle L4, bio kao boziji dar.

Ma nema to veze sa Canonom, Ixus je najbolji dzepni aparat, taj L4 jedan od najgorih, pa si bash sluchajno ubo :) Svaki proizvodjach ima dobrih i loshih modela, treba samo birati po onome shto tebi konkretno treba..

E sad je pitanje, da li si ti siguran da te interesuje da nauchish ozbiljno fotografiju, da napredujesh, SX20 IS i 450D se drastichno razlikuju u nachinu na koji dolazish do fotografije i u mogucnostima koje imaju i u parama koje treba da ulozish :) SX20 si iskeshirao i zavrshio, kupovinom 450D sa kitom, tek je pochelo keshiranje kojem nema kraja :)

Zato, ako te fotografija bash zanima i spreman si da za to odvojish neko vreme, a ne da kupish aparat i gurnesh ga u fioku do sledeceg letovanja:

1. Do sada si prochitao sve na netu shto postoji u vezi sa 450D, goto 2 :), u suprotnom goto 3.
2. Trebalo bi da kupish 450D :d
3. Posto to nisi uradio, kupi SX20 IS, jer nisi spreman za DSLR i ne treba da bacash pare bez veze :)

Ako ne znash engleski pa zbog toga nishta nisi chitao, onda *ebiga :d

Poslednja izmena:
^ Neverovatan si lik :D

Ja samo da se slozim sa svime sto kaze Priest na pocetku ove strane ... Bolje odmah da uzmes dslr nego da kupujes prosumer, pa nekim slucajem da pogledas bilo koji dslr pa cak i taj siromasni D40 koji je zver za bilo koji prozumer, pa opet prodaj pa kupi ;)

Ili kupi neki ixus ili kupi dslr, jer prosumer samo vizuelno potseca na dslr ... meni licno, taj ogromni zum na prosumeru je skoro totalno ne upotrebljiv koliko god imao stabilizatora, koristices ili max wide ili malo zumirano, ali ceo njegov opseg je neupotrebljiv ! Imao, probao i ne moze me niko ubediti u suprotno, osim ako nema manueno zumiranje, sto sam jedino probao kod Fuji6500 koji je fantastican i vredi .... a SX20 zumira na onu polugu, samo kad se setim koliko mu vremena treba i taj zvuk ( zzzzz ) zgrozim se !

pozZ

Nazad
Vrh Dno