Šta je novo?

Koji AP i zasto?

ivan l

Slavan
Učlanjen(a)
11.08.2007
Poena
304
Planiram da kupim neki AP za oko 50e... Pa me zanima koji bi ste mi preporucili i zasto? Treba mi pre svega zato sto hocu da skratim gubitak u kablu do antene...

Meni su zapali za oko D-Link DI-524, OvisLink WL-5460 AP, Asus WL-520GU 10/100 4 ports, TRENDnet TEW-430APB, TP-Link
TL-WR541G... Koji od ovih ili mozda neki drugi...

hvala unapred

Poslednja izmena:
Koliko ti je komp udaljen od antene - tj. koliko je dugacak kabl ?
U kom ce modu raditi uredjaj ( AP,client..... ) ?

Pre svega mi treba za wireless internet, tj za kačenje na AP udaljen par stotina metara... nenam koji je to mod. Ne traba mi za neku kućnu mrežu, tj na njega neće biti povezani još neki destkrop/laptop u kući. Za AP sam se odlučio da bi smanjio gubitke u kablu do antene, pošto mi je kuća oružena drvećem, tako da samo sa tavana imam vezu bez fizičkih prepreka i to na suprotnoj strani kuće od one gde mi stoji računar. Razmak od računara do fasade na koju će biti nakačena antena je oko 15m... Tako da će mi sa unutrašnje strane fasade biti AP a sa spoljašnje antena, sa koaksijalnim kablom ne većim od 1m, dok će ostalih 15m biti povezano mrežnim kablom koji koliko sam ja upućen nama gubitaka. Sad sporedno pitanje je dali mala antena na AP iza prozora može da odradi posao ili mi treba spoljna (k)antena... razdaljina je cirka 250-300m bez fizičkih prepreka. Takođe zanima me dali će AP imati problema da radi na niskim temperaturama (oko 0 celzijusa) pošto mi je tavan negrejan.

Imam taj OvisLink WL-5460 AP, ali v2 i nisam nikada imao problema sa njim. Što se tiče povezivanja, isti slučaj kao kod tebe, samo što je kod mene AP na krovu, a ne na tavanu (znači još hladnije). Stvar je u tome da se AP dobro zaštiti. Znači lepo se umota u neke folije, pa se sve to stavi u kutiju koja ga štiti od vremenskih nepogoda. A UTP kabla imam i više od 15m. Ide od vrha 3spratne zgrade do prizemlja gde mi je stan :).
Što se tiče antene, imam HyperLinkovu gridovku od 24dB koja je udaljena oko 500m od predajnika i sve radi super. Šta si ti mislio pod "mala antena"? Ti bi mogao verovatno i onu Yagi antenu da staviš.

Ako ti još nekako mogu pomoći...reeeeeeci (Radovan III :D)

Što se tiče antene, imam HyperLinkovu gridovku od 24dB koja je udaljena oko 500m od predajnika i sve radi super. Šta si ti mislio pod "mala antena"? Ti bi mogao verovatno i onu Yagi antenu da staviš.

Videh na slikama AP uređaja da svaki ima neku malu ugrađenu antenu, pa sam se pitao sa obzirom da nisam toliko daleko od predajnika da li će mi ta mala što se dobija uz AP (ako se uopšte dobija) odraditi posao, naravno uz uslov da će biti iza prozora sa dvostrukim staklom? Predajnik je udaljen 250-300m (a koliko videh u specifakcijama uređaja se stalno pominje nešto u zavisnosti od modela od 400 do ~1000m)

Još jedno pitanje je koliko je dobar TP-Link TL-WR340G... videh ga za 34e na pcberzi, pa me interesuje koliko je losiji (ako je uopšte lošiji) od Ovislinka ili D-linka koji su sa istim karakteristikama ali 20 i kusur evra skuplji?

i ovde stadoste kad mi najinteresantnije bese.. ;( hajde ako nije problem napisite iskustva sa ovim D-Link -om ako je neko koristio.. di-524.. unapred hvala..ili preporucite nesto od pomenutih ako je bolje, znacilo bi objasnenje prednosti i mana..

Ja ti mogu preneti iskustva sa DWL-2000. Solidan AP, ali ima bag da se zaglupi ponekad gde pomaze samo chupanje iz struje, tako da je pozeljno da mu napajanje bude na dostupnom mestu. Ja sam se kachio na AP koji je od mene udaljen nekih 1-1.5km. Sa fabrichkom antenicom nije bilo ni govora da radi, ja sam konkretno koristio grid, al sa kasnije isprobao i biquad sa kojim takodje radi sasvim korektno. Tako da ako izuzmemo bag sa zaglupljivanjem AP je vrlo dobar :wave:

Naravno svi koji hoce da koriste AP da bi se nakachili na provajdera moraju da traze one koji imaju Client mode :)

Nazad
Vrh Dno