Šta je novo?

Koji Antivirus preporucujete?

^ Ako je sajt bio kompromitovan, dosad su morali ukloniti loader za exploit kit sa njega.

Pitanje za članove koji koriste besplatna rešenja.

Šta sve koristite da biste zaštitili računar a da nudi celokupnu zaštitu kao što nude kompanije kod kojih je potrebno platiti godišnju pretplatu?

Na primer koristite Aviru (anti-virus), MCShield (anti malver) da zaštitite računar skeniranjem fleša/eksternog hard diska itd.

Koristio sam godinu dana Comodo Internet security, to ti je besplatni software. Ima odlican firewall, hips, sandbox, ali antivirus mu je dosta los. Moze se koristiti ali da pazis sta radis na netu, ja nisam imao nekih problema niti virusa sa njime. Na windows 8.1 ne moze da radi. Dakle mozes njegov firewall koristiti plus neki drugi besplatni antivirus recimo 360 TS, aviru, bitdefender... onda neki antispyware za povremeno skeniranje, ja trenutno koristim superantispyware jer ima verziju od 64 bita.
Zatim HOST fajl u windowsu se edituje jednom mesecno, tu ubacim sajtove koji su zarazeni pa ne mozes otvoriti vise te sajtove... Kada se sve lepo podesi, a narocito firewall i jos bitnije da si pazljiv prilikom surfa i skidanja svacega sa neta male su sanse da ces se zaraziti

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Radi ali koliko?
Posle prvog restarta se ne podize, zamrzava sliku to jest onaj prozor gde te pita za dozvolu i mora da se restartuje komp... bar kod mene je tako bilo pre 2-3 dana, mozda jer je verzija od 64 bita, mada pre ce biti zbog windowsa jer tu nista ne valja

Poslednja izmena:
Koristio sam godinu dana Comodo Internet security, to ti je besplatni software. Ima odlican firewall, hips, sandbox, ali antivirus mu je dosta los. Moze se koristiti ali da pazis sta radis na netu, ja nisam imao nekih problema niti virusa sa njime. Na windows 8.1 ne moze da radi. Dakle mozes njegov firewall koristiti plus neki drugi besplatni antivirus recimo 360 TS, aviru, bitdefender... onda neki antispyware za povremeno skeniranje, ja trenutno koristim superantispyware jer ima verziju od 64 bita.
Zatim HOST fajl u windowsu se edituje jednom mesecno, tu ubacim sajtove koji su zarazeni pa ne mozes otvoriti vise te sajtove... Kada se sve lepo podesi, a narocito firewall i jos bitnije da si pazljiv prilikom surfa i skidanja svacega sa neta male su sanse da ces se zaraziti

Hvala ;)

Do sada sam koristio plaćene verzije (all in one) ali sada ne sakupih dovoljno ljudi za licencu a glupo mi je da dajem par desetina € kao jedan korisnik.

Čitajući tvoj post plus net dolazim do zaključka da mi treba: Firewall + Antivirus + Antispyware + Antimalware (MCShield).

MCShield nije klasicni Antimalware, on te samo stiti od usb napasti, njega bih preskocio iako je plod domace pameti.
Bolje izmeni host dole u windowsu, to ce ti vise znaciti. Pogledaj testove antivirusa pa odaberi sta ti odgovara, neki koce komp ali su u detekciji dobri, neki su laksi za sistem ali nisu pouzdani... zavisi sta ti odgovara

Poslednja izmena:
Pošto svaki dan imam posla sa eksternim diskovima/flešom šta je onda preporuka i da li uopšte treba neki alat ako instaliram:

360 Total Security Essential

https://postimage.org/index.php?lang=italian

Pod System Protection piše da ima "USB Drive Protection".

Edit: naravno pored ovog programa instaliraću firewall i antispyware.

Poslednja izmena od urednika:
Njega sam koristio oko pola godine do polovine januara, ima mnogo false pozitive, za njega su sistemski fajlovi kao cmd neka pretnja pa mozes upropastiti sistem ako ti obrise nesto. Ne znam sta da ti kazem, mozes ga testirati pa ako ti odgovara...

Hvala ;)

Do sada sam koristio plaćene verzije (all in one) ali sada ne sakupih dovoljno ljudi za licencu a glupo mi je da dajem par desetina € kao jedan korisnik.

Čitajući tvoj post plus net dolazim do zaključka da mi treba: Firewall + Antivirus + Antispyware + Antimalware (MCShield).

Firewall u Windowsu je sasvim OK, ubaci Windows Firewall Control ako bi želeo da imaš lakši pristup opcijama/bolju kontrolu.
Uz besplatan AV dovoljno je imati takođe besplatne verzije Malwarebytes i Zemana za povremeni sken i to je sve. I MCShield naravno.

Windows firewall je odlican ali sam po sebi nezgodan, windows firewall control je odlican dodatak za njega, mada comodo je laksi za snalazenje. Dodaju mu se 4-5 razlicita pravila za browser, za skype, za system i ostaloi samo pustas programe po tim pravilma, dok u windows fc je to dosta otezano inace odlican je dodatak

Poslednja izmena:
Tako nekako se i meni čini! ;) :d

Šta sve koristite da biste zaštitili računar a da nudi celokupnu zaštitu kao što nude kompanije kod kojih je potrebno platiti godišnju pretplatu?

Ja koristim:
- free av (trenutno onu stariju verziju BitDefendera, ranije Avast)
- ugrađeni firewall (plus nekakav fw na ruteru)
- Malwarebytes pokrenem jednom u mesec-dva
- MCShield

EDIT: u poslednje vreme koristim i CryptoPrevent, koji (navodno) koliko-toliko štiti od ransomware-a.

Poslednja izmena:
Evo napokon sam se setio da stavim ovde...
Ovo vam je HOST file koji mozete u windowsu da stavite pa ce vam biti blokirani neki zarazeni sajtovi, treba samo raspakovati negde ovaj zip i pokrenuti .bat extenziju i HOST ce otici gde treba
ili mozete rucno da ga kopirate na ovo mesto: C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\ETC
Evo ovde je sajt na kojemu sve to pise, jednom mesecno imate update pa bi valjalo da se postupak ponovi:
http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm
ili ovde samo zip koji sam spomenuo:
winhelp2002.mvps.org/hosts.zip
Kada se otvori HOST fajl pise datum kada je sklepan, ovaj trenutno je od: January-23-2017
Ima dosta ovakvih sajtova, ali negde je ovaj fajl prevelik pa nije zgodno da se stavlja da ne usporava internet

Zaboravih, kada kopirate to u windows gde treba potrebno je jos da se iskljuci jedan servis,a evo i postupka na brzinu:
Otvoriti RUN, ukucati u njemu services.msc
pronaci servis DNS Client i iskljuciti ga (staviti na disable) i restartovati komp
Naravno taj fajl se moze editovati pa da mu ubacite po zelji sta jos treba blokirati, ja sam ubacio zbog nekih programa servere, zatim spisak
koji sam nasao da Microsoft ne spijunira moj komp itd...
Nista vise

Poslednja izmena:
Posle mnogo tumbanja, ustalio sam se na Avast Free. Ali prilikom instalacije, čekirao sam samo glavni antivirus i web shield. Avast se ni ne primeti, preporuka za slabe kompjutere, ali što je paranoičan... To mu je jedina mana. Na svakakve ******štine morate da se naviknete. Onomad, izašla nova verzija Avidemux programa. Preuzeo sam sa zvaničnog sajta i on mi je blokirao program. Dobio sam obaveštenje da je fajl sumnjiv i da će ga oni poslati na analizu. Tek posle šest sati su ga odobrili kao bezbedan. Ako vam ne smetaju takva dosađivanja, Avast Free je No1.

^ Ako je sajt bio kompromitovan, dosad su morali ukloniti loader za exploit kit sa njega.

Sajt je bio pod nekakvim ''napadom-zarazom'' ta 2-3 dana, sada je sve ok.

Ali eto, izgleda da treba imati dobar IS/AV program cak i kada je u pitanju proveren, normalan ''surf''.

Samo me zanima sta li bi se desilo da NIS nije odreagovao? Ko zna kakva je ''posast'' bila u pitanju.

Poslednja izmena:

Na primer koristite Aviru (anti-virus), MCShield (anti malver) da zaštitite računar skeniranjem fleša/eksternog hard diska itd.

Po meni Avira antivirus,ubedljivo najbolji od svih.Koristio sam mnoge pomenute antiviruse,ali sa avirom sam prezadovoljan.

Jos jedan dobar vid zastite, rekao bih savrseni je virtualno koriscenje sistema.
Ja sam do skoro koristio program Wondershare.Time.Freeze, da bih testirao programe ali ima raznih za istu namenu.

Program je mali, nema mnogo podesavanja i sve sto radite na sistemu bilo to brisanje ili neko pisanje ce posle restarta da nestane.
Moze se i dozvoliti promena po vasem izborum ako nesto novo instalirate itd.
Odlicna stvar koja ne usporava sistem jer nista ne skenira, samo se na kraju normalno ugasi komp i to je sve
evo na ovoj slici se vidi kada imate dve opcije, da zadrzite promene ili da odbacite sve promene
A dole se vidi jedan veliki prekidac, to je sve od opcija da program radi ili da ne radi, ostale opcije ne treba dirati.

Wondershare-Time-Freeze.jpg

Poslednja izmena:
A podaci po ostalim particijama, diskovima, i to ako se zarazi će da nestane?
Razmisli malo... ;)

Ostale particije isto mozes da zastitis ovim programom, ili odredjene foldere, to sam izaberes.
A da se zarazis mozes i pored bilo kojeg antivirusa plus moraces i da obaras sistem, a sa ovim sistem ostaje cist

Pa to radi i bilo koji restore program tipa Acronis i sl. + možeš i da zaštitiš backup enkripcijom kod nekih. Ovo je samo zgodnije kao što si rekao za testiranje programa.
A da se mora zbog svake zaraze obarati sistem teško, dobro podešen AV će većinu zaraza i sprečiti, a mnoge se mogu potpuno ukloniti dosta brzo. Ja nisam zaražem duuugo vremena, a kod većine sam uspevao da očistim sistem, i nakon podešavanja njihovih AV na restriktivnija setovanja, 85% su ostali bez zaraza.

Da "može" da radi i tvoj metod, ALI ostaju dva povelika problema, zbog kojih mu većina ne pribegava ili ne može pribeći: Koliko mu slobodnog prostora treba da tako zaštitiš sve podatke jer je virtualni folder na disku a ti nemaš toliko slobodnog? I glavno, kako si siguran da nisi zaražen i da možeš da snimiš promene ili treba da ih izbrišeš kad se većina zaraza manifestuju tek nakon restarta?! :)

treba ti oko 5GB slobodnog prostora koji se moze prosiriti ali nema potrebe jer u toku dana kada upalis kompjuter i koristis ga normalno sigurno neces napuniti tih 5GB, osim ako namerno ne instaliras brdo programa.
On taj prostor koristi kao buffer koji se puni i u programu je graficni prikazan i jos u procentima pise koliko si ga popunio, ja nisam nikad presao ni 15%.

Ono prvo sto si naveo je restore i zahteva mnogo vise vremena i moze krenuti po zlu pa da nisi nista uradio ili jos i sjebao sistem.
Kod ovog progama samo ugasis komp, ne radis restore ili se *****avas sa USB, DVD stvarima.
Isto tako i enkripcija zahteva mnogo vremena, a ovde sve to nije potrebno, ugasis komp i sve se vrati kako je bilo bez sekunde cekanja.

A glavni problem, poslednje što sam napisao?! :D

koristio sam enkripciju odredjenih foldera, ali ceo windows tesko da moze, a i to sa folderima zahteva vremena, to nema veze sad sa ovom temom pa ne znam zasto spominjes enkripciju

Aman ne to, zadnje što sam rekao je:

"I glavno, kako si siguran da nisi zaražen i da možeš da snimiš promene ili treba da ih izbrišeš kad se većina zaraza manifestuju tek nakon restarta?!"

onda instaliras samo proverene programe ili ponekad instaliras Kaspersky ili koji god da je najbolji antivirus
, skeniras ceo komp i kada ugasis komp nestane i antivirus, tako da uvek moze raditi kao trial, a da ne potrosis ni jedan od 30 dana
tako sam ja testirao antiviruse, izbrisem jedan ubacim drugi pa treci... kada ugasim komp nista od njih ne ostane, cak ni dugmići :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno