Šta je novo?

Hardver Koji 4g LTE router za Yettel kucni net?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

s16

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
405
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D
Matična ploča
Gigabyte B650I AX
RAM
Kingstone 2x32gb 6400 FURY
GPU
Asus RTX4080 Super ProArt
Storage
4tb Samsung 990 Pro
Zvuk
Logi G Pro X2 Lightspeed
PSU
CM 850w SFF
Kućište
CM nCore 100 Max
Monitor
Alienware aw2723df
Miš & tastatura
Logi G915X & Logi G Pro Superlight
Laptop
Asus Zephyrus G14 GA403
Tablet
Apple iPad Air M2 Wi-Fi 128GB - Space Gray
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima,

treba za firmu da uzmem 4 rutera koji ce zameniti postojece koje smo dobili od yettela, ali su prespori. Iz nekog citanja i ovde i na netu sam skapirao da je glavni problem do rutera.

Tako da mi treba preporuka za dobar indoor/outdoor lte ruter za 4 lokacije, Pancevo kod rafinerije, Krcedin na Dunavu, Obrenovac kod TENT A i B i Kostolac kod TEKO.

U sustini cena nije problem, samo da je nesto sto moze da uzvuce dobru brzinu neta i jos bitnije da bude stabilno. Jos ako je plug&play sto se tice sim kartice, jos bolje.

U napred zahvalan.

Možda da izbaciš crv sumnje kupiš postpaid karticu MTS i A1 pa završiš sa time. Ili se raspitaj kod komšija. Ja sam se zeznuo računajući da me provajder koči jer nisam na jačem paketu pa potpisao ugovor na dve godine sa otključanim 4g brzinama (privukao me tablet sa gratis tastaturom). Kad ono ostade zakucano na tih 20Mbps kao i pre ali po 30% većoj ceni i sa 1.000din dodatka za tablet. :D

Ne znam koja je lokacija. Možda prodje optika. Kod mene u komšiluku je prošla (Avala-Trešnja), ali ne zna se kada će kod mene. Možda adsl ako imaš fiksni... Ili Starlink ako te žuljaju novci. :)

Možda da izbaciš crv sumnje kupiš postpaid karticu MTS i A1 pa završiš sa time. Ili se raspitaj kod komšija. Ja sam se zeznuo računajući da me provajder koči jer nisam na jačem paketu pa potpisao ugovor na dve godine sa otključanim 4g brzinama (privukao me tablet sa gratis tastaturom). Kad ono ostade zakucano na tih 20Mbps kao i pre ali po 30% većoj ceni i sa 1.000din dodatka za tablet. :D

Ne znam koja je lokacija. Možda prodje optika. Kod mene u komšiluku je prošla (Avala-Trešnja), ali ne zna se kada će kod mene. Možda adsl ako imaš fiksni... Ili Starlink ako te žuljaju novci. :)
U Staroj Pazovi sam, od optike nema ništa, a što se tiče ADSL, pa sa njega sam prešao na Mobilni net, 10 godina sam se gnjavio sa ADSL, sa njihovim takozvanim bakarnim paricama, kao daleko sam od centrale, ovo, ono, imao sam pre 20 godina ok protok na ADSL. Posle je to postalo sporo, nisam mogao da pređem na ADSL+, ostao na 10 mbts, hqahhahahahah, pa sad sam doživeo da na Cat12 imam taj protok.

Koja je ovo apk za bandove?
Cisto da podelim svoje iskustvo. Sa CAT 7 rutera sam uzeo upgrade na CAT 20. Skok u brzine je 2x na mojoj lokaciji. 80-100 na cat 7 modelu do 150-200 na CAT 20 modelu. Peak brzina je od 300-350 mbps!

Koja je fora sad sa kupovinom pripejd kartica, nekad odeš na kiosk kupiš karticu i to je to, sad vidim traže neke registracije, pa šta će to meni, treba mi pripejd samo da testiram brzinu na mojoj lokaciji, dakle MTS i A1, proverim testiram i bacim.

Msi, uzmi bolje direktno u radnji. Ja sam se napatio pre koji dan sa karticom na trafici i na kraju sam je vratio. Nisam mogao da se registrujem jer mora prodavac to da uradi, a oni nemaju još uvek program za to.
Uzgred, nisam se ni ja nešto proslavio: 36.4Mbps preko rutera, a 115Mbps direktno.
Rezultati su u stanu preko puta Skajlajna. Trebam u vikendici da proverim ali mi nešto ne obećava. :D
Uzgred, ubacio sam običnu Yettel karticu. Ne znam ima li to veze.

Prilozi

• IMG_3693.png
    IMG_3693.png
    136.3 KB · Pregleda: 53
  • IMG_3694.png
    IMG_3694.png
    264.4 KB · Pregleda: 50
Gospopdine Pendula, i ta vaša ideja o promeni provajdera stoji, ali prvo da uhvatim nekog ko ima MTS ili A1 postpejd pa da izmerim šta se dešava na mojoj lokaciji, i onako nisam pod ugovorom, ako i to ne donese napredak, onda toliko hvaljeni Xiaomi ruter ide na oglase pa da bar izvučem neki dinar, nekom verovatno i bude ok. Što se tiče podešavanja, jako su skromna, nema šta da se zaključa ili podešava, samo osnovno, ovaj krš B315s ima puno bolji setting.
Ja imam u Selo za kamere B310 , ubacena Globaltel kartica brzina dobra skoro kao na telefon, Yetel nedaj boze kako slab na telefonu

Yettel jeste imao ogranicenje na starim paketima na ~30mbps, ali vise toga nema (doduse biz 500GB paket).

Meni CAT 12 Xiaomi radi 80/20 na selu indoor, i pored oliscavanje shume kojom sam okruzen, na 2km od bazne.
Kada sam pre 2 meseca produuzavao paket, cak sam dobio neki ruter od njih, ali ga nisam ni izvadio iz kutije... sta ce mi kad imam Shaomi ruter brate :)

Kopkalo me da nije to. Evo rezultat sa karticom iz mog telefona. Možda probam i sa Huawei ruterom ako ovaj podbaci.
Mislim, bio bih zadovoljan sa 40-50Mbps u vikendici. I sa 20Mbps radi sasvim ok za šta mi treba nego me kopka što plaćam nešto što ne moram pa ću sada na rutere potrošiti tri puta iznos razlike u ceni. :)

Nešto sam zeznuo att.
Evo ih.
Prihvatiću ako ovako bude i na Trešnji. :)

Prilozi

• IMG_3699.png
    IMG_3699.png
    119.4 KB · Pregleda: 42
  • IMG_3698.png
    IMG_3698.png
    82.8 KB · Pregleda: 36
  • IMG_3697.png
    IMG_3697.png
    118.5 KB · Pregleda: 44
Probaj na Tresnji prvo sa Yettel karticom u telefonu...
Long story short, CAT12 ruter ce ti davati istu brzinu kao sa telefonom.
Tj. brzu nego sa yettel ruterom u svakom slucaju. Neka ti telefon speedtest bude reper...

Sa tim bih bio realno zadovoljan. Sutra baš idem pa javim utiske.
Btw. Kako da aktiviram 5GHz wifi band? Povezuje se samo na 2,4GHz i ne vidim kako bih odvojio kanale...

Prilozi

• Prt.jpg
    Prt.jpg
    176.8 KB · Pregleda: 55
Pod wifi basic settings odstikliraj "smart connect" i imenuj razlicito 2.4GHz i 5GHz mrezu.
2.4GHz namesti da bude b/g/n, a za 5GHz ostavi isto kao na tvom SS

EDIT:
Ovako je kod mene namesteno:

1111.png

Poslednja izmena:
Moje želje su skromne. :D
Ja sam popodne bio na oko 65-70Mbps u odnosu na 110-115Mbps na iPhonu u centru grada (ne znam gde mi je BS). Iskreno sam očekivao više. Moram da proverim sutra u vikendici pa ću znati šta i kako. Možda uzmem neki od popularnih Huawei modela da uporedim. Zadovoljan bih bio sa cifrom preko 50Mbps. U vikendici mi treba za YT, EON, kamere... To mi sada završava i duplo manje nego kad već plaćam punu 4G brzinu, kao što napisah, da probam da je iskorsitim.

Sada proverio, ubacio moju karticu u Samsung A32 i jedva dobaci do 55Mbps na istoj lokaciji. Probao i ruter 5min nakon toga (dugo mu treba da se bootuje) sa istom karticom i brzina je od 40Mbps do 60Mbps. Steve Jobs i dalje dominira i sa istom karticom 170Mbps...
Naravoučenije, kupi iPhone i deli net preko Hotspota. :D

Tako je svuda po svetu, i to jos od ranije, nisi mogo da uzmes bez nekog dokumenta...samo mi malo kasnimo :D
Ne kasnimo mi, to nema nikakve veze sa stepenom razvoja već sa opredeljenjem svake države kako će to da reši i nije svugde u svetu tako.
Npr. u Hrvatskoj koja je EU možeš kupiti pripejd bez registracije, kao što je moglo i kod nas do pre par meseci

Čekaju me kojekakvi radovi, pa samo da izvestim o "polovičnom" testu.
Zte sa "net" karticom: 20-25Mbps
iPhone sa "karticom za pozive": 110-115Mbps
Xiaomi sa "net" karticom: 65-70Mbps
Svi uredjaji su sa iste lokacije u sobi testirani i bez i jednog uredjaja na mreži.
Proverim još uredjaje sa "karticom za pozive" samo da ugrabim vremena.
Uzgred, kamere mi osetno brže rade. Imam 5 Imou 4Mp kamere (2 PTZ) i kad sam zadnju povezao, osetio se znacajan pad u brzini otvaranja. Sada je odziv trenutan.

Dakle ovako, bio u A1 tip me pita za adresu, ukucao na laptop i pošteno mi rekao da je loša pokrivenost signala i da mi ne preporučuje da pređem kod njih, znači A1 ad akta, i pored toga što sam rekao u ranijem postu da su na istom repetitoru na 800 metara od mene. Uhvatim ovde neke cigane klince, pošto živim silom prilika u ciganmali, reko, ko ima MTS, ali nemaju speed test, reko daj telefon evo neki dinar da instaliram da proverim, 120 DL 15 UL i šta sad, odem u MTS a tamo gužva kao da nešto džabe dele, a ja ceo dan na nogama radim, još treba da čekam da nešto pitam. Gledao sam kod njih na sajtu MTS, ista je cena 1800 din. 150 GB, dobija se neki ZTE cat6, opet ja sa tim CATOM, pa to nas je naložio Alex, šalim se malo. Tako da pošto nisam pod ugovorom kod Yettela, preći ću kod MTS,dobiću taj njihov ruter, ali ću dati još jednu šansu Xiamiu cat12, ali ako mi taj njihov ZTE podari ono što mi trteba , gospodin Xiaomi ide na oglase. Nisam ni ja budala , sve pratim, znam da softverski mogu da ograniče stare korisnike pošto sam ja onaj koji nije hteo da produži ugovor. Pa evo sad idem kod MTS da budem novi korisnik, jeste ružno i tužno, ali je tako, znači na mojoj lokaciji MTS, *** monopol. i ugovor, a kad prođe ugovor skidaju protok.

Dakle ovako, bio u A1 tip me pita za adresu, ukucao na laptop i pošteno mi rekao da je loša pokrivenost signala i da mi ne preporučuje da pređem kod njih, znači A1 ad akta, i pored toga što sam rekao u ranijem postu da su na istom repetitoru na 800 metara od mene. Uhvatim ovde neke cigane klince, pošto živim silom prilika u ciganmali, reko, ko ima MTS, ali nemaju speed test, reko daj telefon evo neki dinar da instaliram da proverim, 120 DL 15 UL i šta sad, odem u MTS a tamo gužva kao da nešto džabe dele, a ja ceo dan na nogama radim, još treba da čekam da nešto pitam. Gledao sam kod njih na sajtu MTS, ista je cena 1800 din. 150 GB, dobija se neki ZTE cat6, opet ja sa tim CATOM, pa to nas je naložio Alex, šalim se malo. Tako da pošto nisam pod ugovorom kod Yettela, preći ću kod MTS,dobiću taj njihov ruter, ali ću dati još jednu šansu Xiamiu cat12, ali ako mi taj njihov ZTE podari ono što mi trteba , gospodin Xiaomi ide na oglase. Nisam ni ja budala , sve pratim, znam da softverski mogu da ograniče stare korisnike pošto sam ja onaj koji nije hteo da produži ugovor. Pa evo sad idem kod MTS da budem novi korisnik, jeste ružno i tužno, ali je tako, znači na mojoj lokaciji MTS, *** monopol. i ugovor, a kad prođe ugovor skidaju protok.
Evo avako, ubacivao tri kartice od njih, vidite i vreme, i od koga, MTS je odneo pobedu. Sve tri kartice u Xiaomi cat12, dakle, ništa naročito za ovaj ruter, ali dobijam ono što nisam imao do sad, znači menjanje provajdera, pa šta mi bog da.IMG_20250428_183720822.jpg

Da li je vama ovo normalno, pa šta oni to rade?

Prilozi

• Screenshot_20250429-120916.png
    Screenshot_20250429-120916.png
    143.9 KB · Pregleda: 74
  • Screenshot_20250429-120931.png
    Screenshot_20250429-120931.png
    132.6 KB · Pregleda: 80
A ***... Triopol pa im se može. Nakon skandala sa MTS-om i promenom cena, ništa me ne iznenadjuje.
Ja nekako uvek utiska bio da Yettel ima najbolji net. Ipak kod tebe drugačije.

Evo mene opet posle izvesnog vremena, Xiaomi AX3000 sam batalio a kupio sam ZTE MC888 pro, svrbele me pare.
Na mojoj lošoj lokaciji sam na A1 kartici dobio 120 mbts DL i to u vremenu između 16h pa sve do 21 h što je prosto neverovatno, ruter je cat19 radi 4Ca, naravno da sam zadovoljan jer sad nema ni pucanja konekcije kao što je bilo na A1 i Mts sa prošlim ruterom Xiaomi. Juče sam probao karticu Yettela ali ovde je loša situacija od 15 do 25 mbts, pošto ovaj ruter ima mogućnost cell i band lock skinuo sam scriptu i igrao se sa njom.Scripta radi ona italijanska ali nema efekta jer ruter neće da se konektuje na zaključanu ćeliju, tako da onda nemam neta pa moram da resetujem ruter.Čitao sam po nemačkim forumima i našao da je problem u T- mobile koji je brendirao ruter, softver nije stock od Zte, zato ja ne mogu da uđem u "debug" i u " developer login" gde bi mogao i tu da čačkam cell i band lock. Na ovom ruteru je zadnja verzija firmwera B07 a tamo gde su ljudi mogli da uđu u te " hidden meni" je verzija B02. traži developer pass, to nema nigde da se nađe. Ne pada mi napamet da radim downgrade i da se zezam sa flešovanjem ranijeg softvera pa da brikujem ruter kao što su neki radili. Dakle scripta radi ali nema efekta, za lokovanje direktno u T- mobile softveru traži pasword. Nisam još probao karticu Mts, kad potrošim gb od Yettela onda ću da vidim šta ću tamo dobiti, za sad A1 je solidan .

Konačno sam se opredelio, uzeo sam u MTS onaj najmanji paket od 50gb bez ugovorne obaveze cena 1650 dinara, ako mi bude malo uzeću veći paket od 150gb. Scripta radi na MTS kartici zaključao sam ruter na ćeliju koja mi daje najveće brzine ide DL do 160 mbts, primetio sam da B20 ćelija daje najbolje parametre a najslabiji protok, tako da sam zaključao na ćeliju 9 koja je B1 i tačno baca snop preko moje lokacije, radi 3 CA, B1+B20+B3, tako da bi to bilo to, posle mesec i kusur dana mučenja, traženja, čitanja ovde, kupovanja 2 rutera, hvala svima, puno ste mi pomogli i dosta toga sam naučio o mobilnom netu, ruterima, ćelijama itd.

Prilozi

• IMG_20250525_135923006_HDR.jpg
    IMG_20250525_135923006_HDR.jpg
    326.6 KB · Pregleda: 43
  • IMG_20250525_140044860_HDR.jpg
    IMG_20250525_140044860_HDR.jpg
    279.3 KB · Pregleda: 34
Nazad
Vrh Dno