Šta je novo?

Hardver Koji 4g LTE router za Yettel kucni net?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

s16

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
405
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D
Matična ploča
Gigabyte B650I AX
RAM
Kingstone 2x32gb 6400 FURY
GPU
Asus RTX4080 Super ProArt
Storage
4tb Samsung 990 Pro
Zvuk
Logi G Pro X2 Lightspeed
PSU
CM 850w SFF
Kućište
CM nCore 100 Max
Monitor
Alienware aw2723df
Miš & tastatura
Logi G915X & Logi G Pro Superlight
Laptop
Asus Zephyrus G14 GA403
Tablet
Apple iPad Air M2 Wi-Fi 128GB - Space Gray
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima,

treba za firmu da uzmem 4 rutera koji ce zameniti postojece koje smo dobili od yettela, ali su prespori. Iz nekog citanja i ovde i na netu sam skapirao da je glavni problem do rutera.

Tako da mi treba preporuka za dobar indoor/outdoor lte ruter za 4 lokacije, Pancevo kod rafinerije, Krcedin na Dunavu, Obrenovac kod TENT A i B i Kostolac kod TEKO.

U sustini cena nije problem, samo da je nesto sto moze da uzvuce dobru brzinu neta i jos bitnije da bude stabilno. Jos ako je plug&play sto se tice sim kartice, jos bolje.

U napred zahvalan.

Imam problem sa razlikom u protoku/speedtestu izmedju telefona (iskljucen wifi, znaci samo mobile data) i 2 razlicita 4G rutera.
Testirao sam sva 3 uredjaj iskljucivo preko UTP kabla (telefon na yettel kartici, bio je samo speedtest app).
Prvi modem je Yettelov, Huawei B311-221, star 4 godine, i on sa -96dBm drzi lepo DL, tj oko 25mbps, upload nesto nizi.
Drugi je MTSov, star 2 godine, neki ZTE, -92dBm konstantno ali protok varira da je to uzas. Posle restarta je oko 15-19mbps, a posle 10tak minuta merenje pokazuje 5-6mbps DL, ali je UL uvek iznad 20mbps.
Na telefonu (poco f5) Yettel je bio DL 60mbps, na istoj lokaciji, bukvalno sam ga drzao pored ovih rutera...
MTS kartica u telefonu je pokazivala slicne vrednosti (60-70mbps zimi, kad nema lisca na drvecu oko placa)

Zakljucio sam da ovi ISP modemi i ne mogu vise da izvuku od 25mbps DL pa cak i da stojim na 500m od baznih stanica.
Koliko god da je dobar singal.
Telefon ima vrv napredniju tehnologiju, ili sta vec, ne razumem se u cellular mreze uopste.. ali pitanje glasi kakv ruter/modem da trazim po oglasima?
@alex303 je pomenuo u ovoj temi neke specifikacije, ali bih voleo da cujem konkretnu preporuku za marku i model.
Externe antene me ne interesuju, na 2km sam od obe bazne stanice i signal je dobar (MTS -92dbm, Yettel -95dbm).

Koji modem/ruter da trazim?
Nađi neki CAT12 sa barem 3CA, i gledaj da bude sa Qualcomm čipsetom ako hoćeš da ti radi kako treba. Na primer Huawei B628 ili Xiaomi 4G AX3000.
Ja imam Archer MR600 sa dve externe antene i super sam zadovoljan,ako hoces nesto extra,onda uzmi ovo bices prezadovoljan

Ovo nije TP-Link Archer, nego ubogi Cudy. Uređaj je katastrofalno loš. Izbegavati po svaku cenu.

@alex303
Hvala na konkretnom odgovoru!
Nasao sam (izgleda) ali ne pise nigde 3CA, vec "Xiaomi 4G CPE AX3000 Cat12 Wi-Fi 6".
Jel to to?
Evo ih 2 slike u prilogu, da ne kacim bas link od prodavca:

Prilozi

• cpe1.png
    cpe1.png
    548.1 KB · Pregleda: 127
  • cpe2.png
    cpe2.png
    550.5 KB · Pregleda: 60
  • cpe3.png
    cpe3.png
    73.3 KB · Pregleda: 71
@srkiller
Da to je, 3CA piše u specifikacijama (CA- Carier Agregattion)

Искористићу ову тему да питам за ЛТЕ модем са ознаком Cradlepoint CBA850 1200M-B

Да ли је неко имао прилике да користи овај уређај на нашим просторима и како се показао? По спецификацијама је CAT18 и има до 5CA, подржава све наше бендове.

Може да се нађе на иБеју испод $100…

Pozdrav
Kome treba externa Yagi antena od 800MhZ za bolji LTE internet neka otvori ovu stranicu na kome su sve dimenzije i mali program gde mozete sami ubaciti od koliko elemenata hocete izrezati vasu antenu.Provereno 100%,ja ih imam vec nekoliko godina.
Download (1).pngDownload (2).png

Pozdrav
Kome treba externa Yagi antena od 800MhZ za bolji LTE internet neka otvori ovu stranicu na kome su sve dimenzije i mali program gde mozete sami ubaciti od koliko elemenata hocete izrezati vasu antenu.Provereno 100%,ja ih imam vec nekoliko godina.
Pogledajte prilog 479434Pogledajte prilog 479435
95% ljudi koji koriste LTE modeme nemaju potrebe za spoljnim antenama. A gotova rešenja daju gore rezultate od onih koje su integrisane u samom uređaju. Bolje je naći modem sa što većom CATegorijom nego juriti antene i ostale gluposti na CAT4 i CAT6 modemima.

Evo i rezultata sa indoor Xiaomi CPE X3000 CAT12, ja sam vise nego zadovoljan:
To je ništa za CAT12 modem. To što si dobio je ono što je stanica mogla u tom trenutku. Izmeri brzinu par sati posle ponoći, trebalo bi da dobiješ preko 200.

@alex303
Nisam jos probao speedtest posle ponoci...
LM, sve je super radilo super 4 dana na selu, ali sam se ja vratio za grad pre 2 dana..
i sinoc u 02:08 na fon sam dobio notifikaciju da su mi svi wifi uredjaji offline... ok, znaci ruter se neuspesno rekontektovao ili sta god..

Danas sam dosao na selo u 16:00, video da na ruteru ne gore lapmpice signal i internet (ostale 2 rade (power i wifi)) .. i prvo sto mi je palo na pamet je da ne radi autoreconnect... ili sta vec.
I odem u CP da vidim da li postoji opcija za schedule restart ruterea svakodnevno. I to bi bilo resenje.
Nema ta opcija.
Potom sam razmnisljao kako da to prevazidjem na drugi nacin, a koji ne podrazumeva wifi uticnice koje bi palile/gasile 4G ruter na 2-3 minuta negde posle ponoci...
ali i to pada u vodu posto kada nema neta tamo, nemam ni ja (niti app/server koji koristim) pristup tamo, jer ako ruter izgubi signal i ne rekonuktuje se... nema ni neta.

Tako da cu da pratim i ako se bude opet desavalo, a hoce... roknucu starinski digitalni tajmer za bojler da to odradi offline, u neko random doba posle ponoci.
Da li postoji drugo resenje?

Moze neko da mi objasni

Kako to da telefon iz 2020 godine ima Cat22, a 4G ruter sa Cat12 ne mozes da nadjes ispod 100 eura ... ?

Kapiram da taj ruter u sebi treba da ima taj LTE cip, koji sam po sebi ne bi trebao da je u proizvodnji vise od 12 dolara, i onda preostaje samo da se integrise antena

Sto je to napravljeno tako ? Kapiram monopolisticki fazoni proizvodjaca rutera .. ? Ne vidim drugo objasnjenje

@alex303
Nisam jos probao speedtest posle ponoci...
LM, sve je super radilo super 4 dana na selu, ali sam se ja vratio za grad pre 2 dana..
i sinoc u 02:08 na fon sam dobio notifikaciju da su mi svi wifi uredjaji offline... ok, znaci ruter se neuspesno rekontektovao ili sta god..

Danas sam dosao na selo u 16:00, video da na ruteru ne gore lapmpice signal i internet (ostale 2 rade (power i wifi)) .. i prvo sto mi je palo na pamet je da ne radi autoreconnect... ili sta vec.
I odem u CP da vidim da li postoji opcija za schedule restart ruterea svakodnevno. I to bi bilo resenje.
Nema ta opcija.
Potom sam razmnisljao kako da to prevazidjem na drugi nacin, a koji ne podrazumeva wifi uticnice koje bi palile/gasile 4G ruter na 2-3 minuta negde posle ponoci...
ali i to pada u vodu posto kada nema neta tamo, nemam ni ja (niti app/server koji koristim) pristup tamo, jer ako ruter izgubi signal i ne rekonuktuje se... nema ni neta.

Tako da cu da pratim i ako se bude opet desavalo, a hoce... roknucu starinski digitalni tajmer za bojler da to odradi offline, u neko random doba posle ponoci.
Da li postoji drugo resenje?
Ja sam problem sa zaglupljivanjem rutera resio sa ovim GSM "prekidacem". Malo me zeza jer je iza tv-a u vikendici pa kad nestane struje treba mu malo vremena da se prijavi na GSM mrezu. Ima odvojivu antenu pa mozda nabavim externu.
Postoje i neki uredjaji koji restartuju modem kad ostanu bez wi fi signala:

Elem, presao sam na jaci paket neta, a brzina mi ostala ista sto mi nije bas bio plan (20Mbps, a na 14 Pro Max na istoj poziciji 80Mbps). Da li si ti zadvoljan sa tim Xiaomi uredjajem? Naleteo sam na isti oglas pa se razmisljam da zamenim ubogi ZTE.

Pozdrav svima, pročitao sam vaše savete, pogledao oglase i tri rutera su me zaintrigirala.
B529s cena mi je čudna 3900 din. nije zaključan, vidi se da je radio na našim provajderima
B535-333 cena 6000 din
Xiaomi CPE AX3000 CAT12 cena 7900 din.
Koristim Yetelov kućni net već 7 godina i njihov ruter B315s, nisam nikad imao neke naročite brzine, do 25 mbt, nekad ujutro i noću do 35mbt ali vrlo retko. Vikendom i preko dana sad u zadnje vreme od 5 do 15 mbt, meni je to bilo ok jer nisam se obazirao za protok s obzirom da sam ja sa tim mogao da radim osnovne stvari. Sad u zadnje vreme nastaju problemi, teško radi YT kad igram WOT koči itd. Bazna stanica je udaljena od moje lokacije 800 metara i proveravao sam ima tri antene, dve su od Mts a jednu dele Yetel i A1. Proveravao sam telefonom i sa postpejd i sa pripejd karticom brzine su duplo veće ali isto zavisi u koje se doba dana testira. Znam da je do zagušenja BS jer je mnogo korisnika a infrastruktura se ne poboljšava, dakle šta mi je činiti. Postoji mogućnost da ću sigurno nešto dobiti sa jednim od ova tri rutera jer su Cat 6, Cat 7 i ovaj Xiaomi Cat 12 dakle puno bolji od ovog što koristim ali imam nedoumicu koji da naručim. B529s nemam antene za njega, B535 imam antene za njega sa ovog koji koristim jer je Sma priključak. Ovaj Xiaomi je najbolji ali na njega ne idu antene, i šta sad da radim, ako uzmem B535 uvek će me kopkati da bi sa Xiaomijem dobio bolje rezultate a razlika u ceni je zanemarljiva.
Molim vas za savet, jer već dva dana idem po kući i dvorištu sa ruterom i telefonom i nisam više pametan šta da radim.

Batali antene. Na 800m od stanice nema nikakve vajde od njih. Uzmi taj CAT12 ima da se preporodiš. Dobiđeš od 3 do 5 puta veće brzine u zavisnosti od doba dana/noći.

Batali antene. Na 800m od stanice nema nikakve vajde od njih. Uzmi taj CAT12 ima da se preporodiš. Dobiđeš od 3 do 5 puta veće brzine u zavisnosti od doba dana/noći.
Hvala na odgovoru, puno si mi pomogao, dvoumio sam se između B535 i Xiaomija samo zbog antena, jer kad isključim antene na B315s one što se montiraju signal je bio vrlo loš. Mislio sam da te antene puno znače a na Xiaomiju nema priključka za njih.

Nema prijljučka jer su u njemu integrisane ogromne antene koje su bolje od bilo čega što možeš da kupiš kod nas. Druga stvar koju ljudi ne kapiraju je činjenica da se povezivanjem eksternih antena može dobiti mnogo lošiji signal od dobrih internih. Pogotovo ako se antena montira na krov, pa se vuče kabal do uređaja. Čak i ako se stavi dobra eksterna antena, sav gain nestaje ako je kabal do uređaja jako dugačak. Uzmi taj Xiaomi i ne razmišljaj. I obavezno javi utiske.

Uzeo sam Xiaomi posle toliko preporuka. I ja sam u istoj situaciji kao i msi udaljen 800m vazdušnom linijom od bazne stanice. Za vikend kad povežem iznesem svoje utiske.
Uzgred, primetio sam da oko praznika imam češće zaglupljivanje neta u smislu blokiranja YT i Eon tv. Da li ima smisla da je zbog napadnute stanice vikendašima? Ima li neke vajde od pisanja operateru?

Nema nikakve svrhe pisati operateru jer će odma videti da ne koristiš njihovo smeće od uređaja.

Nema nikakve svrhe pisati operateru jer će odma videti da ne koristiš njihovo smeće od uređaja.
Eto, ja ispao budala, ali ***, svaka se škola plaća, te cat6, te cat ovo, ono, ali kad se pažljivo pročita, Alex je više puta spomenuo, ni najskuplji ni najkvalitetniji ruter nam neće pomoći ako smo na lokaciji gde je zagušena BS. Ja juče stao pored repetitiora, jedno 50 metara od njega, izvadim telefon uperim u njega, kad ono smešno, žalosno i tužno.
Ali, danas mi došao taj Xiaomi cat 12, pukao 70 evra, povezao ga, čeprkao tamo gde treba i da proverim protok, hahaahhaahahah, isto kao i sa B315s, šta da kažem,bolje da čutim.

Poslednja izmena:
Izmeri protok kad nema zagušenja, pa javi rezultate.

Smesna brzina, meni je na b311 bila oko 25-30mb, sad sa Arcadyan Aw1000 je oko 210mbps...nekome pomogne nekome ne...ima mnogo faktora koji uticu na brzinu, jedan od njih je sigurno i modem...

Pokusaj i da zakljucas na neku baznu ako ima mogucnost modem, ili tipa na B1 samo...

Realno smor ali opet i nije očekivan bio bolji rezultat kad ni na telefonu na tako maloj udaljenosti nemaš dobru brzinu. Možda da probaš sa drugim operaterom.
Ja se nadam da će biti nešto bolje samo iz razloga što je net 4x brži na telefonu na istoj poziciji gde je ruter. Mada ovo što sam pisao da se zaglupljuje oko praznika, isto se dešava pad brzine i na telefonu... ***, neće to bez kabla...

Realno smor ali opet i nije očekivan bio bolji rezultat kad ni na telefonu na tako maloj udaljenosti nemaš dobru brzinu. Možda da probaš sa drugim operaterom.
Ja se nadam da će biti nešto bolje samo iz razloga što je net 4x brži na telefonu na istoj poziciji gde je ruter. Mada ovo što sam pisao da se zaglupljuje oko praznika, isto se dešava pad brzine i na telefonu... ***, neće to bez kabla...
Pa vidi ovako, ako ništa drugo bar sam izbacio crv sumnje, zamisli da sam uzeo jedan od onih jeftinijih rutera B529, B535, pa poludeo bi, stalno bi mislio da bi sa ovim skupljim dobio nešto, kao Cat 12, naložio sam se čitajući ovde po Benču na taj CAT, ali imao sam i u glavi Alexovo napominjanje da to ništa ne mora da znači zbog BS. Palo mi je još nešto na pamet, ja sam pre 7 godina uzeo taj net kod Telenora na dve godine ugovor, i posle dve godine nisam hteo da produžim ugovor, nego ono mesec za mesec, taj net tad je bio 150GB, posle su me gnjavili nudili ugovor ali 100GB mesečno nešto kao jeftinije i kao nešto brže, ali ja sam odbio. Nešto sam razmišljao možda mi oni namerno koče, ako imaju mogućnost, teraju me na novi ugovor, ali sve pada u vodu jer i telefonima na mojoj lokaciji ne dobijam nešto mnogo bolji protok, jedino ujutro bude duplo brže.

Gospopdine Pendula, i ta vaša ideja o promeni provajdera stoji, ali prvo da uhvatim nekog ko ima MTS ili A1 postpejd pa da izmerim šta se dešava na mojoj lokaciji, i onako nisam pod ugovorom, ako i to ne donese napredak, onda toliko hvaljeni Xiaomi ruter ide na oglase pa da bar izvučem neki dinar, nekom verovatno i bude ok. Što se tiče podešavanja, jako su skromna, nema šta da se zaključa ili podešava, samo osnovno, ovaj krš B315s ima puno bolji setting.

Vrh Dno