Šta je novo?

Hardver Koji 4g LTE router za Yettel kucni net?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

s16

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
405
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D
Matična ploča
Gigabyte B650I AX
RAM
Kingstone 2x32gb 6400 FURY
GPU
Asus RTX4080 Super ProArt
Storage
4tb Samsung 990 Pro
Zvuk
Logi G Pro X2 Lightspeed
PSU
CM 850w SFF
Kućište
CM nCore 100 Max
Monitor
Alienware aw2723df
Miš & tastatura
Logi G915X & Logi G Pro Superlight
Laptop
Asus Zephyrus G14 GA403
Tablet
Apple iPad Air M2 Wi-Fi 128GB - Space Gray
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima,

treba za firmu da uzmem 4 rutera koji ce zameniti postojece koje smo dobili od yettela, ali su prespori. Iz nekog citanja i ovde i na netu sam skapirao da je glavni problem do rutera.

Tako da mi treba preporuka za dobar indoor/outdoor lte ruter za 4 lokacije, Pancevo kod rafinerije, Krcedin na Dunavu, Obrenovac kod TENT A i B i Kostolac kod TEKO.

U sustini cena nije problem, samo da je nesto sto moze da uzvuce dobru brzinu neta i jos bitnije da bude stabilno. Jos ako je plug&play sto se tice sim kartice, jos bolje.

U napred zahvalan.

Pozdrav,
Za ove parametre da li ima pomoći i koje antene da kupim teško da ću da ih napravim. Sada varira brzina od 30-40 Mbps

RSRQ-16.0dB
RSRP-86dBm
RSSI-51dBm
SINR-2dB
Snaga bežičnog prenosaPPusch:-5dBm PPucch:-16dBm PSrs:-40dBm PPrach:-1dBm
PLMN22003
4G frekvencija uzlazne veze17400
4G frekvencija silazne veza18350
Opseg3

Koja mreža (operater) i koji modem/ruter?

Po freqvencijama izgleda da je MTS. Jačina signala i signal su dobri, tu antena na pomaže. Najverovatnije je da si u nekom mestu gde ograničavaju brzinu. Pogledaj Cell iD. to je toranj sa koga hvataš, možda postoji neki drugi u realtivnoj blizini sa koga puštaju brže. RSRP-86-96dBm ses mata dobrim signalom.

Pa jačina signala je dobra, mada je kvalitet signala loš. Jeste da je moguće i da je gužva na BS, ali možda bi i neke egzibicije malo pomogle.
Ako imaš Huawei 4G modem, sa ovom alatkicom možeš da menjaš Band. https://4pda.to/forum/dl/post/22825852/huawei_band_tool_v0.2.7-Alpha.zip
-Prvo proveri na CellMapper koje bazne stanice imaš oko sebe i na koju si trenutno prikačen.
-Potom prošetaj sve 4G frekvencije pomoću one alatke (2100MHz, 2100+1800 itd.) kako bi video koja daje najbolje rezultate.
-Uz to promeni položaj rutera, negde do prozora ili čak napolje da izneseš.
Neka usmerena antena bi mogla da pomogne da se ''zaključaš'' na određenu BS, ali prvo da isprobaš ovo...
E ovako se koristi ona alatka. U txt fajlu "huawei_band_tool_config.txt " treba da upišeš sledeće parametre:
# Router IP address or host
web_router_ip = "192.168.0.1"; (IP rutera)

# Router username (usually admin)
web_router_user = "admin";

# Router password
web_router_pass = "admin1"; (lozinka)
Naravno pre toga odeš u folder Win x64 (u zavisnosti koji OS imaš) i tamo izmeni pomenute parametre. potom samo klikneš na odgovarajuću skriptu (najbolje Run as admin) da ti promeni frekvenciju...

Poslednja izmena:
Nisi probao 2100MHz? Okači neki test rezultat...

Da, mora daje njihovo ograničenje, ja ovako dobijam 80-100Mbps kao štomi je i rečeno da može na ovoj lokaciji. Isti ruter/modem.
1734024921736.png
Isti ruter, isti signal, ista lokacija na A1 jedva do 20Mbps.

Pa dobro kod tebe je i kvalitet i jačina signala dobra, kod njega SINR negativan, a i RSRQ je na granici...
Ja recimo 30-40Mb imam sa ovim parametrima

RSRQ -15.0dB
RSRP-96dBm
RSSI -62dBm
SINR 2dB
Snaga bežičnog prenosa
PPusch:11dBm PPucch:-1dBm PSrs:-40dBm PPrach:1dBm
PLMN 22003
4G frekvencija uzlazne veze 17400
4G frekvencija silazne veza 18350
Opseg 3

EDIT: Ovo je za 1800+2100Mhz
17125574856.png

Poslednja izmena:
Probaj sa 2 yagi antene,i ja sam bio skeptican,onda sam dobio semu jednu za 800MHz i 12dbi,to sam izrezao i puno je stabilniji,ako nadjem ovaj papir gde mi drugar iscrtao duzinu direktora i duzinu antene postavicu link Download (2).pngDownload.png

Zdravo svima, pokusavam da nadjem konkretan odgovor, ali mi ne uspeva. Naime, vlasnik stana je uzeo u yettelu kucni internet neograniceni, medjutim od 4g brzine nema nista, preko 10mb/s ne ide, a kada sam na svojim mobilnim podacima pici preko 100mb/s, Banovo Brdo je u pitanju. Ruter sam odneo na vise mesta i ne prelazi download 10 15mb/s. Vlasnik ugovora je imao isti taj, ali s obzirom da je proslo 2 godine opet je uzeo isti, samo je dobio novi ruter, tj. isti kao pre Huawei B311-221 SAMO NOVI :D momak koji radi u yettelu je rekao da nije siguran da ce se poboljsati brzina, na sta smo pali od smeha, ali on je uzeo jer mu taj odgovara da ga smanji na 1300din mesecno kad nema nikog u stanu, da skratim, ja sam ovde na par meseci i vraticemo ga na 1300 ukoliko ne nadjem nacin da imam 4g brzinu, a to je kako? Kupovinom rutera od 100e+ ? Antene, ukoliko da , koje?

Zdravo svima, pokusavam da nadjem konkretan odgovor, ali mi ne uspeva. Naime, vlasnik stana je uzeo u yettelu kucni internet neograniceni, medjutim od 4g brzine nema nista, preko 10mb/s ne ide, a kada sam na svojim mobilnim podacima pici preko 100mb/s, Banovo Brdo je u pitanju. Ruter sam odneo na vise mesta i ne prelazi download 10 15mb/s. Vlasnik ugovora je imao isti taj, ali s obzirom da je proslo 2 godine opet je uzeo isti, samo je dobio novi ruter, tj. isti kao pre Huawei B311-221 SAMO NOVI :D momak koji radi u yettelu je rekao da nije siguran da ce se poboljsati brzina, na sta smo pali od smeha, ali on je uzeo jer mu taj odgovara da ga smanji na 1300din mesecno kad nema nikog u stanu, da skratim, ja sam ovde na par meseci i vraticemo ga na 1300 ukoliko ne nadjem nacin da imam 4g brzinu, a to je kako? Kupovinom rutera od 100e+ ? Antene, ukoliko da , koje?
Pošto si nov, dobićeš samo verbalo upozorenje. Nemoj vređati firme iz Srbije u ovoj temi. Hvala na razumevanju.

Što se tvog problema tiče, treba ti neki 2CA ili 3CA CAT6 ili još bolje CAT12 LTE modem koji se jako teško nalaze kod nas. A i to što može da se nađe je ekstremno skupo. Moj savet ti je neki polovan CAT6 ili CAT12 modem. Ima ih na KP.

Pošto si nov, dobićeš samo verbalo upozorenje. Nemoj vređati firme iz Srbije u ovoj temi. Hvala na razumevanju.

Što se tvog problema tiče, treba ti neki 2CA ili 3CA CAT6 ili još bolje CAT12 LTE modem koji se jako teško nalaze kod nas. A i to što može da se nađe je ekstremno skupo. Moj savet ti je neki polovan CAT6 ili CAT12 modem. Ima ih na KP.
Ima ih na kp.Neki od modela koji su dobri su:
Huawei B525,B528,B535.Od mifi varijanti netgear ac810s.Proslo mi je dosta rutera kroz ruke pa preporucujem ove rutere
Pozdrav

Ja sam danas narucio Cudy AX1800 CAT 18 pa kad stigne javljam kakva je razlika (tek za 10ak dana) .
Do sad ZTE bio u mogucnostima max 25mb/s dok je telefon mogao I 3x vise a misljenja sam da ce ruter moci I bez spoljnih antena bar toliko ili vise ipak su antene jace.
A sto se tice spoljnih antena ako neko ima neku preporuku da zna da je dobra za 4G LTE bilo bi lepo da podeli iskustvo .
Kakvo je dosadasnje iskustvo sa ovim Cudy ruterom?

Imam problem sa razlikom u protoku/speedtestu izmedju telefona (iskljucen wifi, znaci samo mobile data) i 2 razlicita 4G rutera.
Testirao sam sva 3 uredjaj iskljucivo preko UTP kabla (telefon na yettel kartici, bio je samo speedtest app).
Prvi modem je Yettelov, Huawei B311-221, star 4 godine, i on sa -96dBm drzi lepo DL, tj oko 25mbps, upload nesto nizi.
Drugi je MTSov, star 2 godine, neki ZTE, -92dBm konstantno ali protok varira da je to uzas. Posle restarta je oko 15-19mbps, a posle 10tak minuta merenje pokazuje 5-6mbps DL, ali je UL uvek iznad 20mbps.
Na telefonu (poco f5) Yettel je bio DL 60mbps, na istoj lokaciji, bukvalno sam ga drzao pored ovih rutera...
MTS kartica u telefonu je pokazivala slicne vrednosti (60-70mbps zimi, kad nema lisca na drvecu oko placa)

Zakljucio sam da ovi ISP modemi i ne mogu vise da izvuku od 25mbps DL pa cak i da stojim na 500m od baznih stanica.
Koliko god da je dobar singal.
Telefon ima vrv napredniju tehnologiju, ili sta vec, ne razumem se u cellular mreze uopste.. ali pitanje glasi kakv ruter/modem da trazim po oglasima?
@alex303 je pomenuo u ovoj temi neke specifikacije, ali bih voleo da cujem konkretnu preporuku za marku i model.
Externe antene me ne interesuju, na 2km sam od obe bazne stanice i signal je dobar (MTS -92dbm, Yettel -95dbm).

Koji modem/ruter da trazim?

@srkiller
Potraži neki CAT6/CAT7 . Npr. Huawei B528, B529, B525, B535, ZTE MF296R, K20... ili šta već ima u ponudi. Naravno može i viša kategorija (CAT10-12-18), ali ne verujem da se isplati, jer je često i gužva na BS.

Ja imam Archer MR600 sa dve externe antene i super sam zadovoljan,ako hoces nesto extra,onda uzmi ovo bices prezadovoljan

Ne bih externe antene, gledao sam neki outdoor POe model (sto mi totalno i ulazi u pricu, jer imam cevku visoku da ga nakacim), zove se Cudy LT500 je model, ali je CAT4...

Bazne stanice koje "hvatam" su B1/B3/B20, ako ista znaci...(videh na telesrbija-alati.in.rs sajtu)

Poslednja izmena:
Vidi za neki od ovih pomenutih indoor, dobićeš sigurno bar 40-50mbs, skupa je to igračka za ovu rabotu , a uz to i CAT4 ;)

PS: Kao što sam pomenuo u temi, na ovim Huawei može da se šteluje/zaključa band pomoću onih programčića, tako da ni to nije loša stvar da se isproba...

Najvise bi mi znacilo da imam protok na ruteru, kao na telefonu, znaci nekih 60-70mbps u DL, moze i 10-20mbps manje, ako me razumete.
I da ne moram da stelujem neke programcice, nego samo PnP :)

EDIT:
Evo SS sa Yettel sima na telefonu, od malopre bukv...

Prilozi

• photo_2025-01-22_22-46-41.jpg
    photo_2025-01-22_22-46-41.jpg
    64.6 KB · Pregleda: 33
Nazad
Vrh Dno