Šta je novo?

Hardver Koji 4g LTE router za Yettel kucni net?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

s16

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
405
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D
Matična ploča
Gigabyte B650I AX
RAM
Kingstone 2x32gb 6400 FURY
GPU
Asus RTX4080 Super ProArt
Storage
4tb Samsung 990 Pro
Zvuk
Logi G Pro X2 Lightspeed
PSU
CM 850w SFF
Kućište
CM nCore 100 Max
Monitor
Alienware aw2723df
Miš & tastatura
Logi G915X & Logi G Pro Superlight
Laptop
Asus Zephyrus G14 GA403
Tablet
Apple iPad Air M2 Wi-Fi 128GB - Space Gray
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima,

treba za firmu da uzmem 4 rutera koji ce zameniti postojece koje smo dobili od yettela, ali su prespori. Iz nekog citanja i ovde i na netu sam skapirao da je glavni problem do rutera.

Tako da mi treba preporuka za dobar indoor/outdoor lte ruter za 4 lokacije, Pancevo kod rafinerije, Krcedin na Dunavu, Obrenovac kod TENT A i B i Kostolac kod TEKO.

U sustini cena nije problem, samo da je nesto sto moze da uzvuce dobru brzinu neta i jos bitnije da bude stabilno. Jos ako je plug&play sto se tice sim kartice, jos bolje.

U napred zahvalan.

Hvala na slici @CountMike, to će mu značiti. Pritom se ne bih složio za same vrednosti, -60dB je idealan signal, -120dB je kada ga nema, tako da treba težiti da se zađe u -90dB kako bi bile manje šanse da ruter "skače" sa jedne na drugu baznu stanicu.
RSRQ parametar bi u idealnim uslovima bio 0dB a -30dB je signal očajan.
Takođe SNR podatak je bitan, 30 je idealna vrednost naravno u praksi nedostižna, bilo bi valjano da je preko 10.
Na slici gore kod Majka, SNR(SINR) je očajan, kod njega bi se dosta popravilo antenama. E sad antena nije jedina stvar, signal može biti bolji pomeranjem rutera u samoj prostoriji, bliže prozoru i slično, takođe utiču i drugi signali na sličnim frekvencijama, drugi ruteri itd.

Ovo su mi parametri trenutni
RSRQ
-11.0dB
RSRP
-95dBm
RSSI
-70dBm
SINR
15dB
Snaga bežičnog prenosa
PPusch:12dBm PPucch:-4dBm PSrs:-40dBm PPrach:16dBm
PLMN
22005
4G frekvencija uzlazne veze
19550
4G frekvencija silazne veza
21450
Opseg
1

To deluje pristojno, antene bi pomogle sigurno(ali u paru, stavljaju se uvek 2, pod uglom od 45 stepeni), ali je pitanje šta se dešava kada ti uspori net, negde bi trebalo da imaš mogućnost da vidiš na koju baznu stanicu si nakačen (cell ID) i da vidiš da li se pri usporavanju prebacuješ možda ne neku drugu opterećeniju. Takođe za Huawei je postojao softver kojim si mogao da ga "zaključaš" na određenu frekvenciju ili baznu stanicu koja radi najbolje, potraži i to.

Evo ga taj programcic za MS za ljude koji imaju Huewei ruter mozda proradi i za neke druge

Prilozi

• HuwiManage 9_29_2024 2_46_16 PM.png
    HuwiManage 9_29_2024 2_46_16 PM.png
    35.4 KB · Pregleda: 38
U istim sam problemima kao i ti. Evo ovde imaš dosta oko antena za 4G. https://forum.benchmark.rs/threads/4g-antena-za-huawei-529s.499558/#post-7253536

Uglavnom prepuručio bih samo ručnu izradu. 3d corner I patch panel sa elipsama su se najbolje pokazale. To su usmerene antene i kad ih usmeriš na BS, modem više neće toliko šetati. Inače su odlične, ja imam trenutno samo jednu uključenu u modem i dobio sam dosta. Kad se nakanim još jednu da napravim javiću se i sa tim rezultatima 😉

Poslednja izmena:
Baci neku sliku te antene koju su sklepao :)

Nema baš šta da se vidi ;) . 3d corner od Al lima dimenzija 50x50cm, al ajde kad budem u prilici staviću. Inače uhvatio sam bližu BS i sad mi je brzina uglavnom 33/33 na B3 1800MHz. Kada je gužva malo varira na 15-ak Mbs, ali uglavnom je dobro. Problem je i što nisam još napolju okačio antenu već gleda samo sa tavana kroz neki prozorčić (ne smem zbog vetra, velike dimenzije, a mala težina).
Uglavnom planiram izradu MiMo antena ali kao Patch elipse, jer ih je lakše spakovati u neku plastičnu kutiju i nešto su manjih dimenzija.

Izgleda ili da smanjuju snagu nocu ili zbog propagacije talasa pada signal, izneo sam ruter juce napolju i signal je otiso na -86dBm, sad je na -106dBm
Ovaj programcic je dobar jer vidite trenutno kvalitet svih parametara signala

Poslednja izmena:
Ukratko, što viša klasa radio modema, to veće brzine. Ti ruteri su LTE CAT 4 i povezuju se na jedan frekventni opseg, što znači da za bolje rezultate je potreban LTE CAT 6 2CA (CA je carrier aggregation, odnosno kombinacija signala, na primer Band 3 i Band 20 ili Band 1). To su na primer Huawei B525/s, B528s, E5186... koji se uglavnom mogu naći na oglasima. Mada, ima i novih poput Cudy AX1800 CAT 18* pa sve zavisi koliki je budžet i da li merenje telefonom na konkretnoj lokaciji je pokazatelj da je takvo ulaganje opravdano.
*Postoji i znatno povoljnija verzija bez LTE modema pa i to bi trebalo imati u vidu
Pozdrav. vidim da si ti jedini koji pominje Cudy router . Konkretno mene zanima bas taj Cudy CAT 18 bude oko 200e a misljenja sam da ce mi pomoci posto se kacim na 3 razlicita repetitora ali ni na jedan nemam cist vidik a svi su na oko 2km vazdusne linije I signal varia od -96 do 106 . Sa trenutnim ZTE routerom merim 20mb a iPhone 80mbps I vise . Jedino Sto me buni da za taj Cudy bas ima malo info I neko sa iskustvom za isti da se nadje na netu skoro nista . Pa cisto me zanima Dali imas bilo kakva iskustva sa njima kvalitet pouzdanost itd. Sledece je ako u njega nemam poverenja Microtik CAT18 ali za njega jos nekih 10ak hiljadarki.

@ssretenovic nemam iskustava sa njima pošto mi je pristupačnija opcija da koristim neki telefon kao WiFi hotspot.

Definitivno nocu propagacija talasa opada i samim tim bez spoljne antene nema kvalitetnog prenosa (ako provajderi ne obaraju nocu snagu), indikacija signala ako je ruter u kuci laze tj zbog lose propagacije vidi samo G3 mrezu i javlja da je dobar signal ali je zato protok samo 20Mbps. Bez spoljne antene nema zivota za sve nas koji su preko 1Km od BS, sto i po teoriji se slaze, jer ove frkvencije traze opticku vidljivost.Tu sad sa spoljnom antenom ima drugih problema jer lakse ulecu druge BS pa tako prave veci sum, al to je sad druga neka prica. Kakav ce tek sex biti sa 5G mrezom videcemo, jer je ona jos uslovljenija blizinom i gustinom repetitora, a to kosta nase provajdere a oni bi svi da imaju veliki profit, tako da ce to piti vodu samo tamo gde je veliika naseljenost mi na rubnim krajevima gradova, cak i najveceg sela Beograda, mocicemo samo da sanjamo. Sto ce reci, VOLIMO TE MASK, nemojte da mislite da sam neki zaljubljenik Maska, daleko od toga, samo kazem,ovo vazi za sve nas kojima je bitan veliki protok za rad.

Poslednja izmena:
Jesi siguran da ćeš imati 200mbps? Koliko sam čitao tekstove neki prosek po srbiji je oko 100mbit, i varira od vremenskih uslova(ne toliko koliko prijem satelitske televzije jer su sami sateliti niže, ali i dalje varira).
Ruter veće kategorije ti neće pomoći, imaš i polovne 5g rutere koji su CAT19 na oglasima, ali slaba vajda bez spoljne antene, i poželjno opcije zaključavanja signala, ništa ne bi dobio kupovinom takvog rutera, B535 je sasvim dovoljan za trenutne mogućnosti naših provajdera.

Upravo tako, sto se tice Starlinka neki su merili kod nas i drzi kao stablno 150 i ide na 200, e sad dok ne vidis ne znas, plus sigurno pada kad pada sneg ili ide neka olujcina. Sto se tice rutera B535 apsolutno zadovoljava, stize mi neka kinjezara spoljna omni antena kao 12dBi mimo sa 2*5m kabla pa ce je okacimo. Koliko bi bilo bolje sa dve jagi bem li ga, da ne ispadne skuplja dara nego mera, jer onda imas druge probleme plus sto moras da pogodis BS. 525 ima opciju da zakljucas samo 4G, ima aplikacija rece mi covek sa foruma, u androidu za izbor freq samo za Huawei ali mora da se plati Pro verzija i da se pogodi frekvencija. Po meni mnogo posla za ono sto bi moralo da radi, ispade nauka , sta ce da radi obican korisnik.

Evo sad doso kuci, ruter uredno stoji napolju signali dobri, test 30Mbps, resetujem ruter, test 100Mbps. Zakljucak moram da kupim ovo programce za android huaCtrl i da mu nadjem i zakljucam najbolju freq.

Evo sad doso kuci, ruter uredno stoji napolju signali dobri, test 30Mbps, resetujem ruter, test 100Mbps. Zakljucak moram da kupim ovo programce za android huaCtrl i da mu nadjem i zakljucam najbolju freq.
Ja sam novi u ovome i nemam nekog Prevelikog iskustva sa mrezom ali ovih dana sam mali iscitavao npr mogućnosti routera I oznake koje reklamiraju u mogucnostima istih. Kako sam mogao razumeti da se stari uredjaji povezuju na samo jedan repetititor i jednu frekfenciju koja može da bude i neka starija sa nizom frekfencijom i losom brzinom neta iako ima i druga frekfenicija dostupna sa vecom brzinom a uredjaji novije generacije mogu se povezati na nekoliko razlicitih frekfencija kao I razlicitih repetitora .
Ako sam dobro razumeo on i sabira te brzine u jednu koju dostavlja na WIFI . Ispravite me ako gresim.

Pročitao sam na nekom USA forumu sinoc da je Verizon u nekom trenutku blokirao sve CAT18 uredjaje jer su u stanju da uzimaju dosta vise "brze" internet od onoga sto oni zele da ti dostave . Pa tako citajuci o tome sve nekako imam viziju da se isplati uloziti u nesto ozbiljnije .
Nekako mi deluje opravdanije uloziti malo vise u opremu nego taj Starlik .
Mada mislim da je StarLink dobra stvar ali za one koji stvarno nemaju drugu opciju , ali mi sto sa telefonom izmerimo 80mb/s msm da sa dobrim uredjajem i mozda antenom možemo ozbiljno popraviti signal cak i u odnosu na taj koji tel ostvari .

Nema to veze sa starim i novim nego sa kategorijom (Catxx), svi mogu da hvataju sve frekvencije ali samo jednu u jednom trenutku. Hvatanje na 2 ili više antena/tornjeva ne bi donelo ništa jer mnogo zavisi od operatera. Ima i razlike ufirmware-u, da li može/dopušta ručno zaključavanje na jednu frekvenciju ili automatski prebacije kako mu provider naloži/signilazira.
U firmware se ulazi preko HTML interfejsa i tako namešta. Unekimruterima kao recimo ovaj Huawei 535 neka nameštanja su sakrivena u HTML ali mogu da se nađu pomoću programa kao taj HuaweiCtrl. na mobilnom.

Ja sam danas narucio Cudy AX1800 CAT 18 pa kad stigne javljam kakva je razlika (tek za 10ak dana) .
Do sad ZTE bio u mogucnostima max 25mb/s dok je telefon mogao I 3x vise a misljenja sam da ce ruter moci I bez spoljnih antena bar toliko ili vise ipak su antene jace.
A sto se tice spoljnih antena ako neko ima neku preporuku da zna da je dobra za 4G LTE bilo bi lepo da podeli iskustvo .

Upravo tako, sto se tice Starlinka neki su merili kod nas i drzi kao stablno 150 i ide na 200, e sad dok ne vidis ne znas, plus sigurno pada kad pada sneg ili ide neka olujcina. Sto se tice rutera B535 apsolutno zadovoljava, stize mi neka kinjezara spoljna omni antena kao 12dBi mimo sa 2*5m kabla pa ce je okacimo. Koliko bi bilo bolje sa dve jagi bem li ga, da ne ispadne skuplja dara nego mera, jer onda imas druge probleme plus sto moras da pogodis BS. 525 ima opciju da zakljucas samo 4G, ima aplikacija rece mi covek sa foruma, u androidu za izbor freq samo za Huawei ali mora da se plati Pro verzija i da se pogodi frekvencija. Po meni mnogo posla za ono sto bi moralo da radi, ispade nauka , sta ce da radi obican korisnik.
Skini LTE Inspectour, tu može da se podešava frekvencija. Ali moraš na PC da instaliraš pošto radi na Windows-u. Besplatan je, pa te ništa ne košta da probaš...

Poslednja izmena:
Ima li neko iskustva sa ovim modelom?
Planiram da predjem sa cat 7 modela na ovaj : Pogledajte prilog 465188
Ako je onaj 5g xiaomi i mene interesuje bas kako radi posto bih mozda zamenio b525 sa njime a taj b525 ostavio u rezervu
I ima fora da se zameni na B525 fw i da se tu fiksira kroz meni frekvencija.Samo mora se otvara uredjaj.Radio sam ovo pa znam

Nisi napisao o kom se ruteru radi.
Po meni najveća mana je što većina 5G rutera nema priključke za eksterne antene.
Koje brzine trenutno izvlačiš?
I šta meriš na telefonu?
Meni recimo Huawei B818-263 koji je CAT19 ima brzine na nivou Xiaomi 13T telefona.

Ruter je sposoban koliko i signal koji hvata, testirao ga na b.kosi, tamo rpebacuje 300mbit.

Naravno, da zivim tamo ne bih koristio mobilni internet, ovgde gde je domet los, 90/15 je neki prosek.
Korišćenje bez antene, parametri RSRP -103dB, RSRQ -8dB, SINR 6dB tako da su rezultati i dobri za loš signal. Sa spoljnom antenom još uvek nisam testirao, čekam SMA - TS9 adapter da mogu da je priključim.

Nisam nikada bio pri Yettel mrezi, kakve su im brzine po gradu?
Ako je onaj 5g xiaomi i mene interesuje bas kako radi posto bih mozda zamenio b525 sa njime a taj b525 ostavio u rezervu

I ima fora da se zameni na B525 fw i da se tu fiksira kroz meni frekvencija.Samo mora se otvara uredjaj.Radio sam ovo pa znam
Dobicete review xiaomi-ja cim stigne. Wifi AX je i Cat 20

Stigao xiaomi radi top, samo ima par stvari koje me nerviraju.

Zanima me postoji li neka skripta za setovanje bandova? On agregira sta hoce neka b3+b1+b3 nekad b1+b20.
Cini se da a1 gasi neke od agregacija posle 00 barem kod mene na bts.

Poslednja izmena:
Nema, samo na Huawei-u.

Dobro vece svima,upravo sam se registrovao,pa bih samo nesto dodao.Koristim lte sa Yettel karticom,posto kroz moju ulicu nemam opticki kabel.Vec 4-ta godina i da prodje opticki kabel,ne bi ga menjao_Od opreme imam Ruter Archer mr600,i pojacalo tp-link RE655,pokriveno mi je cela kuca i dvoriscte od 2500 kvadrata,i 2yagi antene.PozdravIMG_20241130_194008_188.jpgIMG_20241130_194058_101.jpgScreenshot_20241130-194950.png

Ja sam danas narucio Cudy AX1800 CAT 18 pa kad stigne javljam kakva je razlika (tek za 10ak dana) .
Do sad ZTE bio u mogucnostima max 25mb/s dok je telefon mogao I 3x vise a misljenja sam da ce ruter moci I bez spoljnih antena bar toliko ili vise ipak su antene jace.
A sto se tice spoljnih antena ako neko ima neku preporuku da zna da je dobra za 4G LTE bilo bi lepo da podeli iskustvo .
Pogledaj zadnji post,2-yagi antene na tavanu,po nekoj semi sam ih izrezao,funktionise,predajnik mi je na otprilike 7km.

Vrh Dno