Šta je novo?

Hardver Koji 3D printer kupiti?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

robi21000

Zapažen
Učlanjen(a)
18.01.2025
Poena
1
Postovanje i pozdrav svima.

Razmisljam o kupovini 3d stampaca, tj. ne razmisljam nego sam odlucio da cu ga kupiti samo sada gubim mnogo vremena u biranju modela koji ce meni biti najbolji izbor.
Nisam jos ni 100% prelomio hocu li resin ili FDM stampu ali za sada mi treba pomoc pri uporedjivanju i izboru izmedju nekoliko FDM stampaca. Specifikacije mogu da nadjem i sam, tako da mi tu pomoc ne treba. Najvise bi mi znacilo da pise neko ko koristi neki od ovih stampaca, a jos bolje ako je koristio nekoliko razlicitih pa moze direktno da uporedi.

Stampaci koji su trenutno u opticaju su:
Artillery sidewinder x4 plus, Bambu Lab A1, Creality K1C, Elegoo Neptune 4 plus, Anycubic kobra 3 ili polovni Prusa i3 MK3S+ (u vrlo dobrom stanju navodno)
(ako imate jos neku dodatnu preporuku a da se moze naci kod nas za taj cenovni rang - predlazite slobodno)

Brzina stampe mi nije presudna, ni cenovna razlika izmedju ovih stampaca mi nije preterano bitna. Najvise cenim kvalitet i pouzdanost (komponenti i performansi stampaca) i sam kvalitet stampe. Takodje mogucnost koriscenja razlicitih materijala (recimo ABS i elasticni filamenti i ostale mogucnosti sto se materijala tice).

Molim vas pomazite :)

Poslednja izmena:
A1 bez razmisljanja.
Zasto? Jer jedini nude full "uslugu" tj svi delovi su dostupni, imaju svoj studio sw sa slicer tj nemas sta da se cimas sa sw gde je najbitnije da imaju predefinisane profile za filamente itd...

Hvala obojici. Pa mislim da P1S malko prevazilazi cenu koju sam u ovom trenutku spreman da platim, ali sam ga svakako gledao i uzimao u obzir (isto kao i P1P ili X1C)
Skoro da sam vec odlucio za A1 (najvise jer i nemam bas mnogo izbora) mada jos malo razmisljam i vagam

Glavno pitanje je sta hoces da stampas.
Figurice i precizne modele manjih velicina - resin.
Za sve ostalo moze fdm.

Zelim da stampam sto vise razlicitih stvari :) od unikatnih figurica, do funkcionalnih delova za masine :D SVE :)
Prvo sam se zalepio za resin stampace samo zbog detalja koji su neprevazidjeni, ali ipak sam se vratio na FDM iz nekoliko razloga (stampanje u sobi, rukovanje toksicnim resinima i hemikalijama pre svega).
Mislim da ce mi za pocetak biti dobar i FDM cak i kod preciznijih delova jer se uopste ne plasim dodatne dorade delova. Tako bar razmisljam. A posto je prva masina ona ce ujedno biti i test moje zainteresovanosti - da vidim hoce li to ostati samo kao hobi i igracka, ili cu mozda poceti da je koristim za novi izvor prihoda. Iz tog razloga ne zelim da kupim ni nesto jeftino sto cu brzo prevazici (A1 mini ili neki creality ender v3) i onda dodati trosak za potpuno novu i drugu spravu, a opet necu ni odmah da kupim nesto sto znam da je profi (recimo bambu X1C) i da ce i potrajati i necu morati da je menjam, jer mi se ne bacaju pare ako mi ovo ostane samo hobi :)

Takodje mi nije problem da se malo zezam sa podesavanjima i tvikovanjem masine (ali ne do mere gde ce to dovesti do frustriranosti), tj. ne mora bas sve da bude out of the box print (kao u slucaju A1)

Tako nekako razmisljam.

Poslednja izmena:
Mnogo ti hoces za malo para... :)
Ako hoces da tvikujes, napravi sam printer od nule, tu ces sve nauciti.
Tebi za start treba prvenstveno pouzdana masina, koja ce da radi kada treba a ne da tvikujes tu i tamo i na kraju vecinu vremena izgubis na budzenju stampaca da bi mogao uopste da odstampas nesto i pitanje je kako ce odstampati (stari Ender 3 sindrom). Jako puno ljudi je odustalo od 3d bas zbog takvog pristupa. Proveri na Reddit i bice ti jasno.
3d stampa i stampaci su izuzetno siroka tema koja ima dodirne tacke sa skoro svim glavnim industrijskim granama.

Zato lepo uzmes A1 koji je proverena masina i koja ima full support za bukvalno sve, pa polako krenes da ucis i ako ti se svidi, lako ces ici dalje.

Kako ga dopremiti do Srbije?

Vrh Dno