Šta je novo?

Koji 22" monitor za igranje

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Postovanje,

Posto sam kupio bolji i brzi procesor i prilicno jaku graficku, red bi bio da polako pocnem da razmisljam o monitoru na kome ce moja grafa doci do izrazaja. Konkretno, imam Gainward GTX 260 GS. Za monitor bih dao max 150-170 evra, video sam neke modele tipa Samsung 2243NW, 2234S, 2243SN...

Koji od ovih modela bi bio odgovarajuci ako uzmemo u obzir da bih ga kupio da bih se sto vise uziveo u igre koje igram, odnosno zelim da "udjem" u monitor i u igru. :)

Postovanje,

Posto sam kupio bolji i brzi procesor i prilicno jaku graficku, red bi bio da polako pocnem da razmisljam o monitoru na kome ce moja grafa doci do izrazaja. Konkretno, imam Gainward GTX 260 GS. Za monitor bih dao max 150-170 evra, video sam neke modele tipa Samsung 2243NW, 2234S, 2243SN...

Samsung T220, ubedljivo best buy za 160-170e ;).
2ms, DVI, odlican dizajn, odlicna slika...

Mislim da je sad cak i jeftiniji. Takodje preporuka, ako ne ciljas na 1080p rezoluciju.

Dobro da je odlican za filmove, i nije bas perfektan :p.
Dobro poznata prica za crna/siva, al tako je to sa svim TN panelima, za nas obicne smrtnike :).

Ubih se trazeci Samsungov T220, ortak hoce da kupi. Ali izgleda da se vise ne moze ni naruciti iz inostranstva, moguce je da ga Samsung vise ne proizvodi.
Mislim da je potraga spala na 2 monitora:

ViewSonic 2226w

http://www.gigatronshop.com/products...roduct/12093/7

Samsung 2253LW

http://www.benchshop.rs/Samsung/Moni...er-2253LW.html

Koliko znam, uz Viewsonic se ne dobija DVI kabl, tako da kupovinom kabla uz monitor, cena im je slicna.
Koji kupiti . Jedina razlika je 2ms vs. 5ms u korist Samsungovog modela, ali problem je sto sam ja veoma malo cuo o njemu, dok sam cuo dosta pohvala o ovom ViewSonicovom modelu.

Poslednja izmena:
A koja je fora sa ovim 22" monitorima koji su zapravo 21,5" itd. ?

Kako bi moj Gainward gurao igre na 24" monitoru u full rezoluciji sto se tice detalja ? Da li je velika razlika u 22" i 24" sto se tice toga? Koje su im default rezolucije?

24' pocinju od 1920x1080 , tj full HD.

sto se mene tice, da sad kupujem monitor ne bih isao ispod 24'
imas pristojnih 24' benqova, acera za 170tak evra.
npr BENQ G2420HD

Osim ako to monitor ne treba za profesionalne svrhe, obradu fotografija recimo, razmisli o tome.

takodje mislim da je FullHD nepotrebno visoka rezolucija za 22'

Poslednja izmena:
Moja preporuka je isto T220
Imam ovaj monitor sad ima 5 meseci i stvarno je fantastican
Jesam ga platio tad 21000 ali uopshte ne zalim ni banke,boje su mu odlicne,kontrast takodje a uglovi gledanja su najbolji mooguci za ovu vrstu monitora,tako da je to moja topla preporukica :D

Dobro, ali ja bih zeleo da posto sam vec poboljsao procesor i grafiku, da mogu da iskoristim maksimum, znaci da furam igre na max rezoluciji na max detaljima i sa AA koliko moze... pitam se koja je razlika u tom smislu izmedju ove dve velicine, koliko se performanse smanjuju sa 24" u odnosu na 22" sa mojom konfom ?

Uzeo bih ovaj T220 mada je neko ovih dana tvrdio kako ne moze da ga nadje...

ima veze samo sa rezolucijom, ne za velicinom.
gtx260 to tera bez problema.

tako da , ako vec ides na 19x10 rez, bolje je da je teras na 24' nego na 22'
sto se tice monitora koji sam gore pomenuo, imas ovde temu o njemu.

prilicno ga hvale

MIslim sve zavisi i od velicine prostora,recimo ja kad sam kupio 22" morao sam da ga odmaknem poprilicno od tastature jer mi je sve bilo nekako veliko :)

Sad kad bih uzeo 24" morao bih da izbacim jednu vitrinu i da kupim veci PC desk :)

jao, molim te andragore, kazi mi samo da bi pre uzeo 32' ful hd nego 40' ;) odma da idem da uplatim loto !

hahahah pa ne bih :) Naravno 40" ali kazem sadashnja situacija mi dozvoljava samo 22",mislim mogao bih da uzmem 24 ali bi za 2 meseca postao razrok haha

:d

Dobro, ali ja bih zeleo da posto sam vec poboljsao procesor i grafiku, da mogu da iskoristim maksimum, znaci da furam igre na max rezoluciji na max detaljima i sa AA koliko moze... pitam se koja je razlika u tom smislu izmedju ove dve velicine, koliko se performanse smanjuju sa 24" u odnosu na 22" sa mojom konfom ?

Uzeo bih ovaj T220 mada je neko ovih dana tvrdio kako ne moze da ga nadje...

Veca rezolucija, veca zahtevnost ;). 1920x1080 vs 1680x1050. 22" je bre dovoljno velik monitor, stvarno ne vidim zasto bi neko isao na vise, sto se mene tice. Ja, ako bih isao na vise, to bi bilo 32" ali bi to bio TV ;), sto se tice desktopa i koriscenja racunara za uobicajene stvari, net, igre,... 22" je puna kapa.

Ti imas sad solidnu graficku, ali ce ona brze zastarevati ako se budes igrao na vecoj rezoluciji, tako da kupi ti lepo 22" monitor. Ima T220 u WinWin-u, Bench House-u, informacija stara 2 dana, tako da budi brz i zovi vec danas i rezervisi za sutra ;).

cenjeni mister frenche bleche,
svemu sam se nadao da cujem ali da Full HD rezolucija "zamara" gtx260 , nisam . pogotovu ovde.

Na stranu sto je ta kartica namenjena upravo za ovu rezoluciju, "brze ce da zastareva"...

ta kartica , cak i pod uslovom krajnjeg malera, da dobije karticu sa najgorim kondenzatorima/naponskom u celom tajvanu,
- opet ima 3 godine garancije.

A koliko ljudi na forumu sad ima kartice iz novembra 2006 godine? evo podsecanja o kojim se karticama radi
http://www.sk.co.yu/2006/11/sktd01.html

zamenice on to sigurno bar tri puta do tad.

a skromnog sam misljenja, mozda gresim, da je bolje za potpuno iste pare, kad vec svi uslovi postoje,
kupi veci monitor, slicnog kvaliteta , takodje sa DVI , cak i HDMI.

Poslednja izmena:
cenjeni mister frenche bleche,
svemu sam se nadao da cujem ali da Full HD rezolucija "zamara" gtx260 , nisam . pogotovu ovde.

Na stranu sto je ta kartica namenjena upravo za ovu rezoluciju, "brze ce da zastareva"...

ta kartica , cak i pod uslovom krajnjeg malera, da dobije karticu sa najgorim kondenzatorima/naponskom u celom tajvanu,
- opet ima 3 godine garancije.

A koliko ljudi na forumu sad ima kartice iz novembra 2006 godine? evo podsecanja o kojim se karticama radi
http://www.sk.co.yu/2006/11/sktd01.html

zamenice on to sigurno bar tri puta do tad.

a skromnog sam misljenja, mozda gresim, da je bolje za potpuno iste pare, kad vec svi uslovi postoje,
kupi veci monitor, slicnog kvaliteta , takodje sa DVI , cak i HDMI.

Loool lepi pevcu :p, pa kad kazem zastareva znaci da ce kraci period biti dovoljna da pruza solidne performanse u najzahtevnijim igrama.
Cek ako je GTX260 za 1920x1080, za koju rezoluciju je onda GTX 295 ? 34500000x3404354060 :d.
Pa jel ti vidis koliko brzih grafickih od nje ima na trzsitu ;), ja imam Ati 4870, oni su po performansama veoma blizu.
Tako da znam o cemu pricam, docice Crysis 2,... ko zna sta jos... i onda ce ove dve graficke poceti polako da kaskaju...
A ako uzme monitor sa rezolucikom 1680x1050 graficka ce duze "trajati" :).

Poslednja izmena:
NW modeli nemaju DVI, BW imaju.
Koliko para, toliko muzike ;), u proseku treba dati ~30e za isti model monitora sa DVI.

Istripovao sam se ja, normalno da moja 19" nema DVI nego ga ja preko D-SUB-a uz pomoc konektora povezujem na DVI graficke karte. Da li je slika bolja kada i monitor ima DVI i graficka ?

Naravno!!! Ja obicno kad servisiram nekome pc zakacim ga na analogni ulaz od mog monitora (inace je u pitanju t220) a na digitalni je zakacen moj PC. Kada drzim na istoj rezoluciji i kad menjam racunare na dugme Source razlika je vishe nego primetna,na analognom je slika "mutnija" a na DVI je Ostra izuzetno :) Dovljno mi je da uporedim desktop ikonicu My Commputer :D

Narucio sam T220. :)

Imam jedno pitanje. Da li je prilikom postavljanja novog monitora potrebno deinstalirati drajvere za graficku, zakaciti monitor a onda instalirati drajvere za graficku i za monitor ili ga je jednostavno dovoljno samo povezati i sve ce biti ok?

Ne samo povezes i vozish xD
Jedino sto sam imao da podesim na svom monitoru su bile boje iiii malo brightnes ;)

Kad budes preuzimao monitor obavezno!! proveri koji je panel u pitanju. ;)
E sad kako to uraditi:
1. staviti "contrast" i "brightnes" na 0 2. pritisnuti "source" taster i drzati ga 5-6 sekundi, pojavice se na ekranu sistemski meni sa informacijama E sada, na meniju ima nekoliko razlicitih informacija o monitoru (koliko je radio...itd), a vi gledate informaciju o verziji dakle, "version" i obicno se nalazi pri dnu menija (2. ili 3. odozdo) Dalje, pod tom stavkom nalazi se niz slova i cifara, nesto slicno kao m-MY22N0CLA-1000.1. E sada, vi gledate pretposlednje slovo u ovom nizu, u gornjem primeru to je slovo L. Prema onome sto sam uspeo da nadjem, moguce su sledece opcije: x-xxxxxxxAx-xxxx - ovo je Samsungov panel, slovo A x-xxxxxxxLx-xxxx - AU Optronics panel, slovo L, izuzetan panel takodje, i pozeljan x-xxxxxxxDx-xxxx - C panel, nesto losiji od gore navedenih x-xxxxxxxIx-xxxx - CPT panel, najgori. Eto, to znace ti simboli i ovako se proverava koji je panel.U principu, treba ganjati A i L oznake (panele), a poslednja dva izbegavati u sirokom luku. Ne zato sto ne valjaju, nego zato sto su manje kvalitetni, brze se kvare, pre dolazi do anomalija i treba mnoooogo muke oko podesavanja opcija iz OSD-a da bi se iole priblizili panelima sa A i L oznakama.

Netacno, nisi u toku vise... To je vazilo za starije Samsungove modele 223BW i 2232BW na primer. Kod njih je bilo drasticnih razlika u panelima.
Ja recimo imam C panel, nemam bad pixele, boje su odlicne, probijanje minimalno, dok recimo ima ljudi ovde na forumu sa A panelom, koji imaju dosta vece probijanje, cak i bad pixele.

Dakle, pri kupovini T220, samo treba, ako je moguce, upaliti i videti da li ima bad pixela, eventualno pogledati probijanje. Gledati koji je panel nema nikakve svrhe, jer razlika u kvalitetu i nema ;).

Poslednja izmena:
HEH ja imam panel sa A ali za sad da kucnem u nogar od stola nemam nikakvih kvarova :)

Nazad
Vrh Dno