Šta je novo?

Koji 17" TFT?

Misko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
02.10.2000
Poena
769
Gledao sam testove na netu, neke modele uzivo (da su do 500€ i da imaju DVI) i sveo ih na Adi, LG, Acer mozda neki CTX iili eventualno Hansol. Samsung, Sony, i ostali 550€+ modeli me ne zanimaju.

Adi A715: 260cd/m2
360:1? mozda i 450:1
16ms(rise) znaci nije bas nesto
140/140 uglovi
ima USB hub mislim da se cak i posebno napaja, veliki plus
ima DVI
lepo izgleda
bandwidth je 135Mhz-a
31-80 H/kHz
56-75 V/Hz

Kakav je A720? Da li ima kod nas da se kupi? Koja je cena?

LG L1710B: Brightness 250 cd/m2
Contrast Ratio 450 : 1
Wide Viewing Angle Tech. TN-WVF
Viewing Angle (H/V) 160' / 140'
Response Time 16 ms
Horizontal Frequency 30 ~ 83 kHz
Vertical Frequency 56 ~ 75 Hz
Bandwidth 135 MHz
Ima HUB?
Takodje lepo zgleda

O Acer-u se vec sve zna tako da ne pisem.

CTX ima jedan prelep model M730V ali je skup, mozda ako ima neka zamena bez kamere.

Da li neko zna neki dobar Hansol?

Sta je to SXGA? a sta XGA? koja je razlika?

al712 bih ti toplo preporuchio

a moj al712 ce cak mozda i da se prodaje, pa prati m. oglase :)

Jaksa, jel mozesh na pm makar okvirnu cenu ???

Ne mogu jer ga netju prodavati, dosla mi zena i videla sta pisem i odmah stavila veto na prodaju. Ja ga ne bi dao ispod 450€, vrlo pazljivo biran primerak.
Zao mi je zbog unosenja zabune.
Inace, taj Acer AL712 se izgleda nece uvoziti neko vreme, a mozda i uopste. Koliko znam Simpson je prodao svoj poslednji primerak (a mozda i nije?)

probaj sa benQ- om , bila je vec rasprava na temu , mislim da se uklapa u cenu a bolji jos nisam video, posto ga je jedan moj drugar uzeo....

http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=32795&highlight=

jaksa je napisao(la):
Ne mogu jer ga netju prodavati, dosla mi zena i videla sta pisem i odmah stavila veto na prodaju.

:D da li je moguce?

Zaboravih da kazem da Adi ima 3 godine garanciju, kakav je Lite-on? Pogledacu malo na netu i Benq.

Acer isto ima 3 god garancije.
Benq je marka u vlasnistvu acera.

Benq za sada otpada model o kome govorite nema DVI (fp767) a fp791 je bruka monitor ali kosta napolju preko 500€ a kod nas je 580€ tako da i on otpada, Acer izgleda da i on otpada, malo je ruzan i nema HUB.

Misko, otidi kod nekog ko ima acera, da ga vidis uzivo.
Ja kad sam ga video kod Simpsa, odmah sam resio da predjem na tft, pre toga sam bio vrlo ravnodusan prema tft-ima, znas i sam, imao sam 959nf.
Pazi kad se nijednog sekunda nisam pokajao sto sam dao 500€ za monitor.
Ruzan? Mozda na 1. pogled, ali ako ne insistiras na recimo crnoj mashini vec imaz silver ili beige kuciste, uklapa se sjajno.

Misko , sto se tice rise perioda , i LG-jev je slican ako ne isti kao ADI-jev a odziv je fantastican ...
Moj glas za LG , ima USB hub , slika je sjajna , jos samo da stigne u BG...
Cena bi trebala da bude oko 450 e .

Pozdrav , Misa...:boom:

jaksa je napisao(la):
Misko, otidi kod nekog ko ima acera, da ga vidis uzivo.
Ja kad sam ga video kod Simpsa, odmah sam resio da predjem na tft, pre toga sam bio vrlo ravnodusan prema tft-ima, znas i sam, imao sam 959nf.
Pazi kad se nijednog sekunda nisam pokajao sto sam dao 500€ za monitor.
Ruzan? Mozda na 1. pogled, ali ako ne insistiras na recimo crnoj mashini vec imaz silver ili beige kuciste, uklapa se sjajno.

Ama pogledao sam i Acer-a (vise komada) i Adi-ja (jedan komad) i LG-a (doduse ne DVI) i tu su negde kolju se, a LG i ADi su 5 puta lepsi + imaju HUB, i jos jeftiniji i ko bi sad normalan uzeo Acer-a?

Jos jednom da li neko nesto zna za Lite-on?

I da li moze Benq 9-ka za =<500?

Misko sta si uradio sa mojim Samsung-om ? Si ga prodao ?

Vocko je napisao(la):
Misko sta si uradio sa mojim Samsung-om ? Si ga prodao ?

Nisam jos, njega cu da tapnem, mada je stvarno primerak remek delo, i onda uzimam 17".

Malcice sam se bajao po netu i naisao da response time moze da se meri i to ako se prati vertikalna f pa se onda valjda kalkulise koliko se prenese dok se ne iscrta jedan pixel, uglavnom mnogo komplikovano. Laksa metoda sa foto diodom i osciloskopom, dioda snima koliko treba da se pixel promeni iz crnog na belo i nazad, i to se uzima od 10% do 90% i onda prvi deo cini rise time a drugi fall time poslacu i sliku da vidite. Mozda bi Benchmark mogao na sledecem testu da pokusa merenjem response time-a, kao soft osciloskom moze da se iskoristi zvucna a foto dioda moze da se kupi bilo gde i nije skupa. E sad svi proizvodjaci deklarisu response time po ISO 13406-2 standard (dobro ne bas svi) i kako sam ja skapirao nije isto ako meris response time jednog pixela ili vise njih (najcesce se meri cela linija, po mom misljenju trebala bi da se napravi matrica u npr. photoshopu, sa proizvoljno poredjanim pixelima u bolji, jer se onda gledaju i subpixeli RGB naravno da budi prisutni i beli i to sve na crnoj podlozi)

CRT ima koliko sam ja skapirao response time oko 2ms na 85hz-a.

Na Samsung semiconductor ima dosta zanimljivih stvarcica, ova sad aktuelna linija TFT-a im je kao 7-th generacija (preskocili su 6-tu???) i vaze za proizvodjaca koji pravi najbolje TFT-ove, bolje od Liyame i Sony-ja i NEC-a. Nec ima trenutno najbolji response time, deklarisu ga sa 12 ali je ustvarnosti 16 sto je mnogo mnogo brzo, naravno morali su malo da smanje viewing angle ali nemoz i jare i pare.

Zaboravih slicicu.

za sve one koji imaju al712 lcd.
Da li je moguce koriscenje rezolucije npr. 640*480
i kako to izgleda.

cheers

ma meni nije problem rezolucija, samo da se pobegnem od
crt-a,ali moja sestra povremeno odigra neku igru.
E sad ja razmisljam koja masina bi meni bila potrebna za
igranje u 1024,a tek u 1280.

yogi je napisao(la):
ma meni nije problem rezolucija, samo da se pobegnem od
crt-a,ali moja sestra povremeno odigra neku igru.
E sad ja razmisljam koja masina bi meni bila potrebna za
igranje u 1024,a tek u 1280.

eee...
bas tako sam ja odustao od kupovine nove graficke...imam 7500 i vremena da odigram neku igru jednom mesecno...
koliko se [ne] isplati u toj situaciji davati 150 eur za graficku koja ce moci da tera igre u 1280...

Cekajte bre ljudi, na Aceru AL712 sam gledao igre u rezolucijama od 640 do 1280. Slicno i na LG- 15". Otkud vam to da su tfti neupotrbljivi u tim rezolucijama ? Mozda u 2d-u (to nisam probao) ali u 3d-u se nikakva deformacija ne primecuje sem naravno one razlike koja se dobija kad se i na klasicnom crtu poveca/smanji rezolucija.

OptiPlex je napisao(la):
Cekajte bre ljudi, na Aceru AL712 sam gledao igre u rezolucijama od 640 do 1280. Slicno i na LG- 15". Otkud vam to da su tfti neupotrbljivi u tim rezolucijama ? Mozda u 2d-u (to nisam probao) ali u 3d-u se nikakva deformacija ne primecuje sem naravno one razlike koja se dobija kad se i na klasicnom crtu poveca/smanji rezolucija.

Nisi dobro gledao. Slika je nekako, ma ne moze da se opise, jednostavno je bezveze, mislim moze da se gleda ali ono pravo je max rezolucija.

Znaci uskoro graficke od 60-120€ nece imati smisla.
Ili se ne igras i lepo uzmes integrisanu ili puknes >200€ ,
pa se vozis u 1280.

A mi koji puste igru jednom u dva meseca ima da budemo na velikim mukama:)

yogi je napisao(la):
Znaci uskoro graficke od 60-120€ nece imati smisla.
Ili se ne igras i lepo uzmes integrisanu ili puknes >200€ ,
pa se vozis u 1280.

A mi koji puste igru jednom u dva meseca ima da budemo na velikim mukama:)

A ko te tera da igras na max detaljima?

Nesto sam gledao po holandskim forumima izgleda da je Adi a715, ustvari isto sto i Hyndai q17 monitor proglasen za najboljeg kod Cika Tome u klasi 17 TFT. Ma dosta sam smarao sa ovim uzimam A715.

Ma kada smanjite rezoluciju slika je MUTNIJA i nista drugo, moze da se opise. Ali za igranje, ako niste neki fanatik ostrine sasvim je upotrebljivo. Dok nisam video uzivo kako to izgleda mislio sam da nista ne valja ali kada uzmes da se igras ma nema problema.

Vrh Dno